| Author |
Piquś Poziom 16

|
07 Jul 2003 10:17 Regulator barwy tonu radio mi odbiera! Help!!! |
|
|
|
Witam wszystkich!
Mam problem z regulatorem barwy tonu na op-ampie OPA2132 (załącznik nr 1). Mianowicie podczas regulacji tonów wysokich, a dokładniej ich obcinania, w pewnym momencie słychać trzask. Podczas bardzo wolnego regulowania okazuje się, że ten trzask to w rzeczywistości kawałek pasma radiowego - jakichś ruskich odbieram! Potencjometry są ok, bo już chyba z 6 sztuk sprawdziłem i na wszystkich jest dokładnie to samo, w dokładnie tym samym miejscu.
Przebudowałem więc trochę sam mostek regulacyjny (załącznik nr 2; reszta układu identyczna, jak w załączniku nr 1) - początkowo myślałem, że już wszystko jest dobrze, ale znowu zonk i znowu jakieś ruski w słuchawkach. :cry: :( :cry:
Jeśli dotknę masy układu, to "odbiór" się polepsza, jeśli obudowę potencjometru złączę z masą - też lepiej "odbiera". Sam już nie wiem, co jest grane, może właśnie wina poprowadzenia masy? Widok płytki jest w załączniku nr 3 - jak widać, masa jest prawie wszędzie. A może coś z zasilaniem? Podczas prób korzystam z przetwornicy z kompa, oczywiście z dodatkowymi elkami do filtrowania napięcia. Scalak ma dosyć szerokie pasmo, bo 8MHz. Może by je jakoś ograniczyć (np. do 100kHz)?
Podkreślam, że problem występuje TYLKO przy OBCINANIU wysokich tonów - podbijanie działa dobrze, podobnie jak regulacja basów (tak obcinanie, jak i podbijanie).
Pomóżcie, koledzy od lutownicy! :)
Pozdrawiam!
Piquś
| Filesize: |
22.46 KB |

|
3.94 KB |

|
5.56 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jul 2003 10:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zoltar Poziom 19

|
07 Jul 2003 11:15 |
|
|
|
Mi się niepodoba potencjometr 500k do basu. Bez sensu. Radzę przerobić układ na potencjometr 100k.
Ponadto masz kupe zapentleń na masie. Porcinaj to. To nie ma prawa ładnie działać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jul 2003 11:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piquś Poziom 16

|
07 Jul 2003 12:16 |
|
|
|
500k potek jest do sopranu ;) i już go zmieniałem na 100k - bez zmian, dalej kicha. Pewne zmiany były po zmniejszeniu R5: z 3.6k nawet na 300R, ale to też nie poprawiało działania na 100%... Chyba przy tej masie pogrzebię :)
Pozdro i thx!
Piquś
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jul 2003 12:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piquś Poziom 16

|
08 Jul 2003 01:50 |
|
|
|
Dobra, więc najpierw poprzecinałem owe zapętlenia, jednak problem nie znikł. Ździebko się zagotowałem (już chyba z tydzień nad tym cholerstwem siedzę!) i pouwalałem całą masę, z wyjątkiem niezbędnych jej części (sygnał i zasilanie) i... WRESZCIE DZIAŁA!!! Kurde, już mi ruskich nie odbiera! :D:D:D
Wielkie THX dla Zoltara - gdyby nie Ty, chyba bym to wywalił! Przy okazji dostałem też nauczkę, że z masą jednak nie można przeginać... :lol:
Pozdrawiam,
Piquś
|
|
| Back to top |
|
 |