FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Regulator barwy tonu radio mi odbiera! Help!!!

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Regulator barwy tonu radio mi odbiera! Help!!!
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 07 Jul 2003 10:17   

Regulator barwy tonu radio mi odbiera! Help!!!

Witam wszystkich!

Mam problem z regulatorem barwy tonu na op-ampie OPA2132 (załącznik nr 1). Mianowicie podczas regulacji tonów wysokich, a dokładniej ich obcinania, w pewnym momencie słychać trzask. Podczas bardzo wolnego regulowania okazuje się, że ten trzask to w rzeczywistości kawałek pasma radiowego - jakichś ruskich odbieram! Potencjometry są ok, bo już chyba z 6 sztuk sprawdziłem i na wszystkich jest dokładnie to samo, w dokładnie tym samym miejscu.
Przebudowałem więc trochę sam mostek regulacyjny (załącznik nr 2; reszta układu identyczna, jak w załączniku nr 1) - początkowo myślałem, że już wszystko jest dobrze, ale znowu zonk i znowu jakieś ruski w słuchawkach. :cry: :( :cry:

Jeśli dotknę masy układu, to "odbiór" się polepsza, jeśli obudowę potencjometru złączę z masą - też lepiej "odbiera". Sam już nie wiem, co jest grane, może właśnie wina poprowadzenia masy? Widok płytki jest w załączniku nr 3 - jak widać, masa jest prawie wszędzie. A może coś z zasilaniem? Podczas prób korzystam z przetwornicy z kompa, oczywiście z dodatkowymi elkami do filtrowania napięcia. Scalak ma dosyć szerokie pasmo, bo 8MHz. Może by je jakoś ograniczyć (np. do 100kHz)?

Podkreślam, że problem występuje TYLKO przy OBCINANIU wysokich tonów - podbijanie działa dobrze, podobnie jak regulacja basów (tak obcinanie, jak i podbijanie).

Pomóżcie, koledzy od lutownicy! :)

Pozdrawiam!
Piquś

płytka.jpg
 Filesize:  22.46 KB

płytka.jpg

regulator barwy tonu 2.gif
 Filesize:  3.94 KB

regulator barwy tonu 2.gif

regulator barwy tonu.gif
 Filesize:  5.56 KB

regulator barwy tonu.gif

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Jul 2003 10:17   

Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 07 Jul 2003 11:15   

Mi się niepodoba potencjometr 500k do basu. Bez sensu. Radzę przerobić układ na potencjometr 100k.
Ponadto masz kupe zapentleń na masie. Porcinaj to. To nie ma prawa ładnie działać.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Jul 2003 11:15   

Back to top

Piquś
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 07 Jul 2003 12:16   

500k potek jest do sopranu ;) i już go zmieniałem na 100k - bez zmian, dalej kicha. Pewne zmiany były po zmniejszeniu R5: z 3.6k nawet na 300R, ale to też nie poprawiało działania na 100%... Chyba przy tej masie pogrzebię :)

Pozdro i thx!
Piquś
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Jul 2003 12:16   

Back to top

Piquś
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 Post from the author of the topic 08 Jul 2003 01:50   

Dobra, więc najpierw poprzecinałem owe zapętlenia, jednak problem nie znikł. Ździebko się zagotowałem (już chyba z tydzień nad tym cholerstwem siedzę!) i pouwalałem całą masę, z wyjątkiem niezbędnych jej części (sygnał i zasilanie) i... WRESZCIE DZIAŁA!!! Kurde, już mi ruskich nie odbiera! :D:D:D

Wielkie THX dla Zoltara - gdyby nie Ty, chyba bym to wywalił! Przy okazji dostałem też nauczkę, że z masą jednak nie można przeginać... :lol:

Pozdrawiam,
Piquś
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Regulator barwy tonu radio mi odbiera! Help!!!
Page 1 of 1
Similar topics
Płytka PCB do regulacji barwy tonu. (3)
regulacja barwy tonu na lampie ECC83 (12)
Modyfikacja ukladu regulatora barwy tonu (3)
Preamp i regulatory barwy tonu (22)
Regulacja barwy tonu (7)
Regulacja barwy tonu (6)
Lampowy regulator barwy tonu. (15)
prosty regulator barwy tonu (3)
Lampowy przedwzmacniacz z reg. barwy tonu- schemat? (15)
Przerobka regulacji barwy tonu w Pioneer vsx806tds (1)

Page generation time: 2.087 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed