| Author |
tomcio922 Poziom 13

|
01 Mar 2010 18:29 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
| tompior111 wrote: |
| Mam pytanko odnośnie LCD, czy obojętnie jaki zastosuje wyświetlacz, jeśli będzie miał 2x16 lini?? Chodzi o to, czy nie zrobi różnicy jego rozmiar. No i mam jeszcze prośbę, czy mógłby ktoś dać foto gniazda od sondy pH, bo nie za bardzo wiem jakie kupić :/ |
Nie ma znaczenia jakiej wielkości dasz lcd, moze być duzy lub mały byleby 2x16 bo przy innch trzeba by dokonać zmiany w sofcie i by był zgodny ze sterownikiem hd44780.
Co do złącza sondy to chyba jest to poprostu złacze BNC
|
|
| Back to top |
|
 |
rybka34 Poziom 2

|
09 Mar 2010 15:18 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Witam.
Zakupiłem najnowszego Skalara i wszystko działało super do czasu jak podpiąłem elektroniczny statecznik ściemnialny. W chwili kiedy oświeca się światło A, sprzęt zaczyna pikać i wyświetlać błąd nr 0. Żeby było ciekawiej jak napięcie sterujące 1-10V jest już na max, u mnie tylko ok 9V, to w momencie podania tego sygnału na statecznik, świetlówki przygasają do wartości, jak przy napięciu sterującym 1-2V, mimo że jest napięcie mierzalne jest ok 9V. Gdy zasilam Skalara z osobnego zasilania 230V, a ze skalarem łączy się tylko przez złącze sterujące 1-10V, sytuacja się nie zmienia. Gdy świetlówki są włączone i sygnał sterujący nie jest podłączony, to na wejściu 1-10V w stateczniku jest napięcie ok 12V. Gdy pod złącze sterujące podpinam zasilacz regulowany, to zmienia się jasność świetlówek. Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?
Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:
Na innym forum ktoś poradził, żebym zmienił polaryzację sterowania 1-10V więc sprawdziłem jeszcze raz z odwrotną polaryzacją sterowania 1-10V i nadal sterownik wyje i wyświetla błąd 0. Jako że musiałem w międzyczasie coś pilnego w domu zrobić, zostawiłem Skalara piszczącego.
Po jakimś czasie przestał wyć. Na początku musiałem mieć źle podłączone sterowanie 1-10V. Przestał wyć gdy włączyła się grzałka, dlatego wcześniej tego nie zauważyłem gdy zmieniałem polaryzacje sterowania 1-10V, bo akurat wtedy nie było włączone ogrzewanie.
Teraz sytuacja jest następująca: gdy działa ogrzewanie, sterownik działa sprawnie, natomiast w przypadku gdy grzałka jest wyłączona sterownik wyje i wyświetla błąd 0.
|
|
| Back to top |
|
 |
rybka34 Poziom 2

|
11 Mar 2010 15:57 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Probem rozwiązany.
Wymieniłem przewody w Skalarze na ekranowane, oraz zrobiłem nowy czujnik temperatury w krórym zastosowałem również ekranowane przewody. Teraz Skalar działa normalnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
woszu Poziom 14

|
19 Mar 2010 09:58 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Mam pytanie o bluetootha.
Czy zadziała połączenie przy zastosowaniu jednego adaptera RS232->bluetooth od strony skalara i zwykłego klucza bluetooth na USB od strony kompa?
Niby w konfiguratorze 5002 w opcjach połączenia jest do wyboru bluetooth, ale sprawdzał ktoś czy to działa?
|
|
| Back to top |
|
 |
tomybb Poziom 20

|
03 Apr 2010 21:38 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Witam,
planuje wykonanie sterownika w wersji 5.2 (bez PH, taki mi wystarczy w zupełności).
Chciałbym do Skalara podpiąć także karmnik który już mam i tu moje pytanie: jak mógłbym to zrobić? Z tego co się dowiedziałem to da się włączać wyjścia sterujące na co najmniej minutę - ja bym potrzebował albo jeden impuls który zwarł by switch karmnika, albo podać zasilanie na karmnik ale na określoną liczbę sekund - mam taki karmnik obrotowy - podanie napięcia na minute spowoduje że karmidło wykona kilka obrotów i pewnie nie będzie się zatrzymywać zawsze w takiej samej pozycji. Możecie coś podpowiedzieć?
Panowie mały problem, przez pomyłkę wlutowałem na odwrót stabilizator 7805 i było 10V zamiast 5V na VCC. Sterownika jeszcze nie podłączałem do kompa, było to pierwsze uruchomienie. Wyświetlacz martwy - i teraz pytanie: czy padł sam wyświetlacz czy atmega też? Czy na wyświetlaczu powinny pojawić się jakieś znaki jeśli jest samo zasilanie czy potrzebne są do tego także sygnały cyfrowe z ATMEGA ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Apr 2010 21:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ŁUKASZ-OLZA Poziom 6

|
21 Apr 2010 20:14 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
| tomybb wrote: |
Witam,
planuje wykonanie sterownika w wersji 5.2 (bez PH, taki mi wystarczy w zupełności).
Chciałbym do Skalara podpiąć także karmnik który już mam i tu moje pytanie: jak mógłbym to zrobić? Z tego co się dowiedziałem to da się włączać wyjścia sterujące na co najmniej minutę - ja bym potrzebował albo jeden impuls który zwarł by switch karmnika, albo podać zasilanie na karmnik ale na określoną liczbę sekund - mam taki karmnik obrotowy - podanie napięcia na minute spowoduje że karmidło wykona kilka obrotów i pewnie nie będzie się zatrzymywać zawsze w takiej samej pozycji. Możecie coś podpowiedzieć?
Panowie mały problem, przez pomyłkę wlutowałem na odwrót stabilizator 7805 i było 10V zamiast 5V na VCC. Sterownika jeszcze nie podłączałem do kompa, było to pierwsze uruchomienie. Wyświetlacz martwy - i teraz pytanie: czy padł sam wyświetlacz czy atmega też? Czy na wyświetlaczu powinny pojawić się jakieś znaki jeśli jest samo zasilanie czy potrzebne są do tego także sygnały cyfrowe z ATMEGA ? |
co do karmnika czas minutowy na pcf`ie to może być troszkę dużo -podobno nowe softy s serii v8 mają mieć licznik sekundowy (do nawozów) może ztuninguj skalara z 5.2 na V8 co pozwoli Ci zastosować w późniejszym czasie karmnik ( jak wyjdzie taki soft ) ...
co do 7805 to wypaliłeś przypuszczam ze dużo następnym razem odpal bez układów i pomierz napięcia - z drugiej strony trochę szkoda tak daleko doszłes a trochę szkolny błąd .....
|
|
| Back to top |
|
 |
tomybb Poziom 20

|
23 Apr 2010 22:58 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Zgadza się strasznie głupi błąd.
Wymieniłem dla pewności: wyświetlacz, ATMEGa i PCF, wgrałem soft 5 (musiałem wgrywać na najmniejszej Hz - bo przy większych wyskakiwał writte error), sterownik działa ale chciałbym go trochę przerobić.
Chodzi o to żeby każde wyjście 230V można było włączyć i wyłączyć o dowolnej porze za pomocą dodatkowych przełączników (przełączniki 3-pozycyjne: 1poz - włączony, 2poz - wyłączony, 3poz - skalar) Z tego co widzę to skalar w momencie włączenia któregoś z wyjść (np. SWIATLA A) zmienia na odpowiednim wyjściu ATMEGa stan z 5V na mase. (dokładnie to nie jest masa bo między nią jest jakieś 0,19V) - jedna rzecz mnie tylko niepokoi - jak mierzyłem te napięcia to czasem zdarzyło się że na wyświetlaczu Skalara pojawiły się śmieci - domyślam się że to kwestia zakłóceń - czy ten sterownik jest tak wrażliwy na zakłócenia? Jak będę chciał załączyć masę z przełącznika a nie z ATMEGa to nie wyskoczą jakieś śmieci?
To co chce zrobić wyglądało by tak:
|
|
| Back to top |
|
 |
mirmil1 Poziom 7

|
24 Apr 2010 18:08 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
a po co ci to skoro skalar ma ręczne włączanie kanałów?
|
|
| Back to top |
|
 |
tomybb Poziom 20

|
24 Apr 2010 21:05 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
No z tego co widzę to w sofcie 5.0 którego mam da się tylko włączyć światła, nie da się ich wyłączyć jak są ustawiono, timerów też nie da się włączyć - chyba że coś się zmieniło w nowszych softach?
|
|
| Back to top |
|
 |
xxarekxx Poziom 7

|
27 May 2010 14:10 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Witam,
Świetny pomysł przeczytałem cały temat :),
Dla mnie z całości najciekawsze jest rozwiązanie budowy modułu ph metru,
właśnie pracuje nad tym by założyć prosty układ na scalaku TL074 i mili woltomierzu, czytając ten temat przyszło mi do głowy żeby może od razu dołożyć sterowanie eletro-zaworu, czy któryś z kolegów mógł by podsunąć układ takiego sterownika który po pojawieniu się na jego wejściu sygnału 650mV zamykał by zawór typu nc ?
pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
morswin89 Poziom 18

|
27 May 2010 14:32 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Do tego celu wystarczy komparator, potencjometrem będzie ustawiać się próg zadziałania nie zbędna będzie również pętla histerezy aby zawór na granicy zadziałania nie wpadł w "drgania"
|
|
| Back to top |
|
 |
kejza Poziom 8

|
17 Jun 2010 21:18 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Witam chciałbym wykonać ten sterownik jednak nie znalazłem nigdzie softu do wersji 5.2ph na stronce http://skalar.mcten.pl nie idzie się zalogować jeśli ma ktoś ten soft lub nowszy proszę o przesłanie mi go na emaila
|
|
| Back to top |
|
 |
evolucja Poziom 17

|
25 Jul 2010 22:25 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Czy ktoś w najbliższym czasie będzie zamawiał płytkę do najnowszego skalara? Jeśli tak proszę o kontakt.
|
|
| Back to top |
|
 |
Seiden Poziom 6

|
25 Sep 2010 08:52 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Witam, czy jest możliwość aby rozbudować skalara 5.2ph o dodatkowe 2 czujniki temperatury?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Pilqrim Poziom 6

|
29 Oct 2010 07:34 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Witam, czy moglbym prosic o opis w jaki sposob zostal wyprowadzony sterownik zewnetrzny? Myslalem o gniezdzie DB25, ale naliczylem bodajrze 27 przewodow. Jakbym mogl prosic o schemat badz jasne wytlumaczenie w jaki sposob zostalo to wykonane?
|
|
| Back to top |
|
 |
kulin Poziom 7

|
12 Nov 2010 10:47 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Gdyby ktoś zamawiał płytkę, to jestem chętny. A może ma ktoś do sprzedania ?
|
|
| Back to top |
|
 |
diabel4you Poziom 3

|
13 Nov 2010 21:12 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Witam
Chciałbym zrobić sobie sterownik Skalar na płytce v5,2 + modyfikacje lub na tej płytce podanej w tym temacie która zawiera już modyfikacje do v9,1 czy ma może ktoś soft do skalara nowszy od v5 do tych modyfikacji?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
ramzes_503 Poziom 4

|
23 Nov 2010 10:52 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Witajcie,
Gdzie do wyświetlacza podłączyć piny 1,2,3. Wyświetlacz zgodny z HD44780
Tak to wygląda od strony płyty głównej sterownika:
JP2 - Złącze wyświetlacza LCD
1 - GND 2 - VCC
3 - Contrast 4 - RS
5 - R/W 6 - Enable
7 - DB0 8 - DB1
9 - DB2 10 - DB3
11 - DB4 12 - DB5
13 - DB6 14 - DB7
15 - LED+ 16 - LED-
Oto wyświetlacz http://seguro.pl/sklep/?zobacz=4657&producent=
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Nov 2010 10:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
morswin89 Poziom 18

|
23 Nov 2010 11:27 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
GND - VSS
VCC - VDD
CONTRAST - V0
|
|
| Back to top |
|
 |
ramzes_503 Poziom 4

|
23 Nov 2010 11:38 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
| morswin89 wrote: |
GND - VSS
VCC - VDD
CONTRAST - V0 |
Dzięki wielkie tak myślałem lecz w tej chwili wątpliwości zostały rozwiane :D
|
|
| Back to top |
|
 |
MAYDAY1 Poziom 8

|
16 Dec 2010 18:45 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Jakiego przewodu użyć do podłączenia termometru ds18b20?
|
|
| Back to top |
|
 |
DawwidW Poziom 14

|
16 Dec 2010 23:56 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Obojętnie. DS18B20 komunikuje się z uC cyfrowo, więc nie ma problemu z zakłóceniami. No chyba, że kabel miałby mieć kilka metrów, to wtedy lepiej jakiś ekranowany.
|
|
| Back to top |
|
 |
giovaniPL Poziom 5

|
18 Dec 2010 21:37 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Najlepiej 2 żyłowy + ekran. DQ, Vdd podłączysz do żył a GND do ekranu. I wiadomo, trzeba zastosować taki kabel co nie zrobi nam zwarcia, osobiście polecam kabel mikrofonowy stereo
|
|
| Back to top |
|
 |
ramzes_503 Poziom 4

|
24 Dec 2010 21:59 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
POMOCY
Buduję właśnie skalara a dokładnie zbudowałem ale coś musiałem zrobić nie tak podpinam do prądu Po załączeniu zasilania sterownik powinien zapalić na LCD 16 "prostokątów" w górnym wierszu a u mnie niestety nic. Czy przyczyną może być źle wgrane oprogramowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
DawwidW Poziom 14

|
24 Dec 2010 23:57 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Spróbuj wgrać oprogramowanie jeszcze raz, a jak nie pomoże, to sprawdź połączenie wszystkich linii od wyświetlacza, poszukaj zimnych lutów, ew. przerwanych ścieżek itp., najlepiej sprawdź multimetrem ciągłość połąćzenia od pinu mikrokontrolera do wyświetlacza. Kręciłeś potencjometrem kontrastu? Jeśli jest w skrajnym ustawieniu, mogą pojawić się "prostokąty".
|
|
| Back to top |
|
 |
ramzes_503 Poziom 4

|
26 Dec 2010 14:18 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
| DawwidW wrote: |
| Spróbuj wgrać oprogramowanie jeszcze raz, a jak nie pomoże, to sprawdź połączenie wszystkich linii od wyświetlacza, poszukaj zimnych lutów, ew. przerwanych ścieżek itp., najlepiej sprawdź multimetrem ciągłość połąćzenia od pinu mikrokontrolera do wyświetlacza. Kręciłeś potencjometrem kontrastu? Jeśli jest w skrajnym ustawieniu, mogą pojawić się "prostokąty". |
Dzięki chodziło o potencjometr kontrastu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pilqrim Poziom 6

|
07 Jan 2011 14:32 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Witam.
Zbudowałem sobie taki sterownik w wersji 5.2. Wszystko działało dobrze jakieś 4 miesiące i nagle 2 dni temu sterownik rano nie załączył świateł. Sprawdziłem wiec bezpiecznik - spalony, wymieniłem, okazało się ze jedno z świateł dalej nie świeci, rozkręciłem i okazało się ze na płytce wypalił się rezystor R4. Wymieniłem go na nowy, włączył się bez problemu, jednak dzisiaj rano światełka znów nie świeciły. Rozkręcam i okazało się ze wypaliły się rezystory R4 i R5. Czy ktoś ma pomysł dlaczego się one pala?
Wymieniłem rezystory jeszcze 2 razy, ale przy każdorazowym zapaleniu żarników rezystory się wypalają...
Poniżej załączam zdjęcie, z zaznaczonymi w czerwone kolko rezystorami.
ADD: Po kolejnej wymianie rezystorów żarnik podłączony do gniazda Light A mruga zaraz po podłączeniu sterownika, mimo ze powinien zaświecić się po 15 minutach opóźnienia HQI, linia Light B zapala się po 15 minutach opóźnienia i rezystor od razu się wypala.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
5.2pH_top.jpg |
| Contents: |
|
| Filesize: |
288.12 KB |
| Punkty: |
0.56 = 0.336 for transfer + 0.224 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2011 14:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ŁUKASZ-OLZA Poziom 6

|
10 Jan 2011 09:47 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
witaj
Nie mam lamp hqi w moim akwarium ale spróbuję Ci pomóc ...
ja bym zrobił tak podłączył bym te żarniki na T1 i T2 i zobaczył co się stanie jeśli się rezystory wypalą to może zbyt duże obciążenie ....
a w L1i L2 spróbuj wymienić i triaka i optiotraiaka zobaczysz a rezystory daj większej mocy ...
nie sądzę żeby to miało coś wspólnego z oprogramowaniem ale po takiej awarii ja bym soft wgrał na nowo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pilqrim Poziom 6

|
10 Jan 2011 15:20 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
Dzięki wypróbuję.
Jeśli chodzi jednak o zbyt duże obciążenie to myślę, że przez 4 miesiące, które działało bezawaryjnie, już by się sypało. Zresztą to jedynie po 70W na każdym z wyjść.
ADD1: Na wyjściach timerów lampy załączają się poprawnie, wiec pewnie muszę wymienić triaki i optotriaki na L1/L2, tylko czemu się one spaliły?
|
|
| Back to top |
|
 |
ŁUKASZ-OLZA Poziom 6

|
11 Jan 2011 12:00 Re: Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze |
|
|
|
przepięcie najprawdopodobniej triaki nie lubią przepięć nawet szybkie miganie światła może je załatwić.....
mój skalar narazie bez usterkowo pracuje przez 2 lata ...
|
|
| Back to top |
|
 |