| Author |
chetny2 Poziom 10

|
30 Sep 2006 13:51 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Rewelacja-jestem pod wrazeniem.Brakuje tylko pilota dla bardzo,bardzo leniwych.:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Dyski1 Poziom 14

|
30 Sep 2006 22:08 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Widzę coś dla mnie:)
Jestem szczęśliwym posiadaczem żółwia czerwonolicego, który pływa sobie w akwaterarium 200l, szukałem ciekawego sterownika w sieci, ale ten pomysł zasługuje na ocenę celującą, spełnia wszystkie moje oczekiwania (no prawie wszystkie). Czerwonolice to takie stwory które lubią się smażyć na słoneczku jak też popływać i pojeść w wodzie, na chwilę obecną wysepka gdzie się "opala" jest umieszczona wewnątrz akwarium, ale chcę troche zmodyfikować jego pomieszczenie i wyjść z wybiegiem poza akwa. Przydał by sie wiec pomiar temperatury na wybiegu (drugi Dallas) jeden do pomiaru temp. wody i drugi do pomiaru temp. jaka panuje na wybiegu. Czy byłbyś w stanie dopisać procedurę obsługi drugiego czujnika?. Jestem zainteresowany binarką z taką możliwością do betatestowania, jak co to proszę o odzew na prv :)
pozdrawiam i życzę wejścia na rynek z tym produktem, sądzę iż ta konstrukcja jest warta zainteresowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
rakuś Poziom 7

|
01 Oct 2006 22:28 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
1. Przyłączam się do gratulacji.
2. "Świadectwo CE", jak je nazywacie to tak naprawdę deklaracja producenta zgodności z normą CE. Wystawia je sam producent - niczego nie trzeba badać! Wiem, mamy wszyscy przyzwyczajenia z PRLu, że wszystko musi być certyfikowane, ale odkąd jesteśmy w Unii Eu. to producent decyduje o tym, czy jego produkt zgodny jest, czy nie z normą CE.
3. Dlatego też norma B nie jest wymagana - choć na pewno przydatna. Polacy lubią mieć przed sobą różne gadżety. Im więcej - tym lepiej.
4. Mam pytanie techniczne do kol. Loccutus. Co jest pod membraną, którą tak prosto zrobiłeś - mikrowłączniki? Jeśli tak, to jak to wygląda - czy one siedzą w gniazdach większych, czy tej samej wielkości co grzybek włacznika?
Na zdjęciach widać otwory, ale ni diabła nie wiem jakiej są wielkości?
|
|
| Back to top |
|
 |
Loccutus Poziom 13

|
02 Oct 2006 06:32 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Mikrowłączniki - tak. Mają "trzpień" o wysokości 4mm.
Jeżeli wywiercisz w panelu otwór o średnicy odrobine wiekszej od średnicy tego trzpienia to wystarczy wyłącznik podkleić na gorący klej od spodu panelu. Z zewnątrz bedzie wystawało (dzięki odpowiedniej grubości panelu) około 0,1mm?? dzięki temu nie przeszkadza to umieszceniu kartki z nadrukiem od przodu i prawidłowo reaguje na naciśnięcie w obszarze nadrukowanego rysunku klawisza. W ten sposób mamy taki rodzaj "pseudodotykowej" klawiaturki.
Postaram sie dziś zamiescić fotki jak to wygląda.
|
|
| Back to top |
|
 |
rakuś Poziom 7

|
02 Oct 2006 07:29 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Kol. Loccutus - wielkie dzięki za wyjaśnienie.
Powiedz jeszcze ile kosztowało Cię zrobienie tego sterownika?
|
|
| Back to top |
|
 |
Loccutus Poziom 13

|
02 Oct 2006 11:22 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
od pomysłu do stanu na dziś, licząc wszystkie po kolei prototypy, pomysły upadki itp - spokojnie ponad 1200zł
Co do odtworzenia obecnej wersji to koszt cześci w detalu wynosi niewiele ponad 300zł
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Oct 2006 11:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
qnx Poziom 13

|
02 Oct 2006 12:05 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
może zrobisz cos takiego dla chomika ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Dyski1 Poziom 14

|
20 Oct 2006 20:27 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Zainteresowałem się tematem dogłębnie, kupiłem PCB (nie chciało mi się bawić w trawienie). Skalar odpalony!!! na razie bez żadnych uwag:) teraz etap tworzenia obudowy, dremel, frezy i jazda. Koszt około 120pln, nie licząc sondy PH - tej na razie nie używam, może kiedyś:)
jeszcze dam znać jak sprawuje sie w praktyce :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
DXM Poziom 8

|
22 Oct 2006 11:44 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
| mack23 wrote: |
Według mnie przedział jaki podałeś jest troszke za mały, bo przeciez ta histereza jest po to aby nie występowało zjawisko włanczania i wyłanczania grzałki na bardzo krótkie czasy (wtedy przekaźnik od grzałki padł by po miesiącu). Teraz biorąc pod uwage dokładność czujnika zwiekszył bym histereze z 0.2C do co najmniej 0.4C.
|
W regulatorach dwupołożeniowych kontrolujących obiekty o dużej inercji powinno się stosować wąskie przedziały histerezy a nawet eliminować ją w ogóle. Zwiększanie histerezy w tym wypadku spowoduje jedynie wzrost oscylacji temperatury. Akwarium jest typowym obiektem inercyjnym, więc poszerzanie pętli histerezy nie ma jakiegokolwiek sensu.
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin13 Poziom 14

|
09 Dec 2006 21:31 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
A co się stanie gdy nie podłączymy sondy PH?? Bo mi ten pomiar nie jest potrzebny. Czy sterownik będzie działać normalnie??
|
|
| Back to top |
|
 |
Loccutus Poziom 13

|
02 Jan 2007 10:09 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Przepraszam że tak długo nie odpisałem - nic sie nie stanie - wartość mierzona pH zacznie rosnąć, pewnie na skutek tego, że ładuje się kondensator na wejściu pHmetru - ale tego nie wiem na pewno ponieważ jak pisałem nie jestem elektronikiem :D
W każdym razie "praktycznie" bez podłaczonej elektrody sterownik powoli wykazuje wzrost wartości pH i wkońcu wartość ta wylatuje poza skale.
W związku z tym w Menu jest opcja która powoduje "odłaczenie" pHmetru. Jego wskazania nie są brane pod uwage no i równeiż nie są wyświetlane.
Swoją droga bardzo byłbym wdzieczny za wyjaśnienie mi przyczyny tego wzrostu napięcia na wyjsciu pHmetru bez podłączenia elektrody no i gdyby ktoś podpowiedział jak wykrywać fakt niepodłaczenia (rozłaczenia) elektrody "natychmiast" to byłoby fajnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
montymick Poziom 4

|
17 Jan 2007 20:22 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
witam. Dołączam do grupy "skalarowców" :)
Części kupione, czekam tylko na płytke od pana Barańskiego a tam jakies zmiany w firmie :(.
Jak ukończe dzieło zapodam fotki i komentarz.
|
|
| Back to top |
|
 |
SPINER Poziom 2

|
29 Apr 2007 18:16 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Witam
Mam pytanie do posiadaczy sterowników . Ale od początku .
Problem z SKALAREM , poskładałem sterownik niby wszystko OK , programuje sią bez problemów ale po załączeniu na wyświetlaczu jest tylko 16 prostokątów w górnej lini , naciskając na przyciski jest sygnał , losowo naciskając zapaliła się dioda od grzałki i jest podawane napięcie na wyjściu.
Może macie jakieś sugestie co jest nie tak.:cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
olosie Poziom 14

|
02 May 2007 15:45 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Witam
Projekt naprawdę nie źle wykonany. Mam jednak zastrzeżenia co do dokładności. Nie uwierzę, ze bez zastosowania jakiegoś PIDa dasz radę utrzymać temperaturę z dokładnością 0,1 C. Akwarium ma dużą bezwładność cieplną (lub stałą czasową jak kto woli) i bez zastosowania czegoś więcej niż regulator typu P to zapomnij o porządnej dokładności. Bawiłem się długi czas w regulację temperatury wody i dla przykładu podam, że np. dokładność dla gara 3 litrowego + grzałka 500 W + regulacja typu P, wynosiła około 1,3 st C (chodzi o oscylacje wokół zadanej wartości). Do tego stosowałem czujnik pt100 i przetwornik A/C 12 bitowy, więc trochę lepszy sprzęt od DS1820.
Pewnie do zastosowań akwarystycznych to co proponujesz jest idealne, jednak z tą dokładnością to chyba przesadziłeś.
Pozdrawiam i mimo wszystko uznanie za porządnie wykonany projekt.
|
|
| Back to top |
|
 |
Olasss Poziom 10

|
03 May 2007 15:06 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Witam.
Konstrukcja świetna, obudowa powala :) bardzo pomysłowa klawiatura, próbowałem taką kiedyś zrobić,ale wyglądało to kiepsko ale jak patrzę na takie konstrukcje to chyba spróbuję jeszcze raz :)
pewnie gdybym miał rybki to bym sobie taki sterownik zbudował, ale mam tylko kota, którego niestety niczym się nie da sterować ;)
Olosie,może Loccutusowi chodziło o dokładność pomiaru temperatury? wtedy by się zgadzało bo ds18b20 daje akurat taką dokładność :)
|
|
| Back to top |
|
 |
olosie Poziom 14

|
03 May 2007 19:35 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
| Olasss wrote: |
Olosie,może Loccutusowi chodziło o dokładność pomiaru temperatury? wtedy by się zgadzało bo ds18b20 daje akurat taką dokładność :) |
Całkiem możliwe, mówię tylko, że utrzymanie temperatury wody z taką dokładnością bez jakiegoś PIDa jest raczej nie możliwe. Generalnie podziwiam konstrukcję za wykonanie i dlatego zwracam uwagę autora na pewne niedociągnięcia. Być może autor w nowszej wersji zastosuje jakiś lepszy algorytm utrzymania temperatury wody w zbiorniku.
|
|
| Back to top |
|
 |
pph Poziom 8

|
04 May 2007 23:57 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Wydaje mi się, że rybki się nie obrażą jak temperatura będzie się wahać w większych granicach jak np. +/- 2 stopnie. Moje czasem mają 27 w lato i nie mogę zmniejszyć nawet mimo wyłączania oświetlenia i grzałki a czasem jak żona chce w zimę przewietrzyć pokój gdzie jest akwarium to temp spada do... nawet nie wiem jakiej, bo wskaźnik temp. przyklejany do szyby jest cały czarny.
|
|
| Back to top |
|
 |
olosie Poziom 14

|
08 May 2007 10:13 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
| pph wrote: |
| Wydaje mi się, że rybki się nie obrażą jak temperatura będzie się wahać w większych granicach jak np. +/- 2 stopnie... |
Zależy co kto hoduje. Ten sterownik do akwarium jest raczej przeznaczony do dość poważnej hodowli bardziej wymagających rybek. Dlatego wydaje mi się, że utrzymanie temperatury z dość dużą dokładnością jest dość kluczowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
wielgus Poziom 6

|
09 May 2007 00:59 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Bardzo ładne sterowniki ja też mam akwarjum około 80L ale nie mam tyle elektroniki. Co się zdadzą sterowniki itp. jak brakuje nieraz prądu w sieci przez cały dzień. Ja postawiłem na zasilanie awaryjnw z akumulatora od malucha i przetwornicy na scalaku 4047 ma onamoc około 100W i jak narazie mnie nie zawiodła na wyjściu mam ≈220V. Jako tranzystory końcowe sterujące transformatorem zastosowalem BUZ 11 bo takie miałem.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
sch.gif |
| Contents: |
|
| Filesize: |
15.38 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 May 2007 00:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
OrestZ Poziom 1

|
12 May 2007 10:08 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Witam
Brdzo mi sie podopba konstrukcja.
Umieścisz kod obsługi tego sterownika w bascomie?
|
|
| Back to top |
|
 |
maxrider Poziom 17

|
13 May 2007 09:41 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
może mi ktoś powiedzieć za pomocą jakiego czujnika jest realizowana kontroloa poziomu PH??
będe bardzo wdzięczny!!
|
|
| Back to top |
|
 |
robert557 Poziom 12

|
13 May 2007 10:38 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
witam a choćby takiego PH Hydromet ERH-11A
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 May 2007 10:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Loccutus Poziom 13

|
26 Jun 2007 15:18 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
| olosie wrote: |
Całkiem możliwe, mówię tylko, że utrzymanie temperatury wody z taką dokładnością bez jakiegoś PIDa jest raczej nie możliwe. |
Całkiem możliwe że to niemożliwe aczkolwiek zrób małe doświadczenie -
weź zbiornik o pojemności ok 60L zalej wodą, ustaw w jednym końcu zbiornika grzałkę nie słabszą niż np 100W którą steruj prockiem uzbrojonym w DS18B20. Prosty algorytm - zimniej niż 26.0C - włącz, cieplej niż 26.0C - wyłącz. Czujnik umieść na drugim końcu zbiornika, przed grzałką ustaw wylot pompki akwariowej coby mieszała wodę. Ustaw sobie niech pilnuje temperatury w zakresie nastawionym na procku na 26.0. I teraz zaliczysz "opad szczeny" bo co widać - ano widać że temperatura w zbiorniku waha się w przedziale (mierzonym przez DSa) od 25.9 - 26.1 - kruca fuks czary ? Nie chciało mi się w to wierzyć i pomijając dokładność DSa takie rzeczy wychodzą.
|
|
| Back to top |
|
 |
CraNcH_MS Poziom 9

|
30 Jul 2007 08:25 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Wykonałem ten sterownik rok temu. Działa do dzisiaj bez żadnej awarii. Projekt ma swoją stronę.
|
|
| Back to top |
|
 |
sajmon2004 Poziom 3

|
31 Aug 2007 23:35 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Witam!! Czy ktoś może taki sterownik jak na fotkach w drugiej wersji z panelem zrobić? Oczywiscie zapłace tylko ile? Nie jestem elektronikem i sie na tym kompletnie nie znam :|!! Dlatego pytam czy ktoś ma chec cos i czas na cos takiego!!
|
|
| Back to top |
|
 |
robert557 Poziom 12

|
02 Sep 2007 11:28 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Cześć poszukaj na allegro widziałem że ktoś sprzedawał taki sterownik ale cena była kosmiczna ??
|
|
| Back to top |
|
 |
sajmon2004 Poziom 3

|
02 Sep 2007 22:02 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Własnie ceny na Allegro sa kosmiczne!! Dlatego pytam czy ktoś nie zrobiłby mi tego taniej! Może sprobuje to sam zrobić,tylko boje sie ze sobie nie poradze i 250 zl za czesci pojdzie do kosza:|. O lutowanie sie nie martwie bo z tym sobie jeszcze poradze tylko co dalej?!?! Wgrać program przez LPT i wszystko?
|
|
| Back to top |
|
 |
Loccutus Poziom 13

|
10 Sep 2007 12:59 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
Tak - to wszystko. Przydałoby się jeszcze zrobić jakąś obudowę ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariusz256 Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
CyberProject Poziom 2

|
14 Sep 2007 14:52 Re: Sterownik do akwarium |
|
|
|
A chcesz mieć pomiar dokładany, czy za bardzo nie zależy Ci na tym, i kupisz szajs który sypnie sie szybko :D
zauważyłem ciekawą rzecz badziewia kupują tylko ludzie naprawdę bogaci ;>
|
|
| Back to top |
|
 |