FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#61 30 Sep 2006 13:51   

Re: Sterownik do akwarium

Rewelacja-jestem pod wrazeniem.Brakuje tylko pilota dla bardzo,bardzo leniwych.:)
Back to top

Dyski1
Poziom 14
Poziom 14

Post#62 30 Sep 2006 22:08   

Widzę coś dla mnie:)

Jestem szczęśliwym posiadaczem żółwia czerwonolicego, który pływa sobie w akwaterarium 200l, szukałem ciekawego sterownika w sieci, ale ten pomysł zasługuje na ocenę celującą, spełnia wszystkie moje oczekiwania (no prawie wszystkie). Czerwonolice to takie stwory które lubią się smażyć na słoneczku jak też popływać i pojeść w wodzie, na chwilę obecną wysepka gdzie się "opala" jest umieszczona wewnątrz akwarium, ale chcę troche zmodyfikować jego pomieszczenie i wyjść z wybiegiem poza akwa. Przydał by sie wiec pomiar temperatury na wybiegu (drugi Dallas) jeden do pomiaru temp. wody i drugi do pomiaru temp. jaka panuje na wybiegu. Czy byłbyś w stanie dopisać procedurę obsługi drugiego czujnika?. Jestem zainteresowany binarką z taką możliwością do betatestowania, jak co to proszę o odzew na prv :)

pozdrawiam i życzę wejścia na rynek z tym produktem, sądzę iż ta konstrukcja jest warta zainteresowania.
Back to top

rakuś
Poziom 7
Poziom 7

Post#63 01 Oct 2006 22:28   

1. Przyłączam się do gratulacji.
2. "Świadectwo CE", jak je nazywacie to tak naprawdę deklaracja producenta zgodności z normą CE. Wystawia je sam producent - niczego nie trzeba badać! Wiem, mamy wszyscy przyzwyczajenia z PRLu, że wszystko musi być certyfikowane, ale odkąd jesteśmy w Unii Eu. to producent decyduje o tym, czy jego produkt zgodny jest, czy nie z normą CE.
3. Dlatego też norma B nie jest wymagana - choć na pewno przydatna. Polacy lubią mieć przed sobą różne gadżety. Im więcej - tym lepiej.
4. Mam pytanie techniczne do kol. Loccutus. Co jest pod membraną, którą tak prosto zrobiłeś - mikrowłączniki? Jeśli tak, to jak to wygląda - czy one siedzą w gniazdach większych, czy tej samej wielkości co grzybek włacznika?
Na zdjęciach widać otwory, ale ni diabła nie wiem jakiej są wielkości?
Back to top

Loccutus
Poziom 13
Poziom 13

Post#64 Post from the author of the topic 02 Oct 2006 06:32   

Mikrowłączniki - tak. Mają "trzpień" o wysokości 4mm.

Jeżeli wywiercisz w panelu otwór o średnicy odrobine wiekszej od średnicy tego trzpienia to wystarczy wyłącznik podkleić na gorący klej od spodu panelu. Z zewnątrz bedzie wystawało (dzięki odpowiedniej grubości panelu) około 0,1mm?? dzięki temu nie przeszkadza to umieszceniu kartki z nadrukiem od przodu i prawidłowo reaguje na naciśnięcie w obszarze nadrukowanego rysunku klawisza. W ten sposób mamy taki rodzaj "pseudodotykowej" klawiaturki.

Postaram sie dziś zamiescić fotki jak to wygląda.
Back to top

rakuś
Poziom 7
Poziom 7

Post#65 02 Oct 2006 07:29   

Kol. Loccutus - wielkie dzięki za wyjaśnienie.

Powiedz jeszcze ile kosztowało Cię zrobienie tego sterownika?
Back to top

Loccutus
Poziom 13
Poziom 13

Post#66 Post from the author of the topic 02 Oct 2006 11:22   

od pomysłu do stanu na dziś, licząc wszystkie po kolei prototypy, pomysły upadki itp - spokojnie ponad 1200zł

Co do odtworzenia obecnej wersji to koszt cześci w detalu wynosi niewiele ponad 300zł
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Oct 2006 11:22   

Back to top

qnx
Poziom 13
Poziom 13

Post#67 02 Oct 2006 12:05   

może zrobisz cos takiego dla chomika ;)
Back to top

Dyski1
Poziom 14
Poziom 14

Post#68 20 Oct 2006 20:27   

Zainteresowałem się tematem dogłębnie, kupiłem PCB (nie chciało mi się bawić w trawienie). Skalar odpalony!!! na razie bez żadnych uwag:) teraz etap tworzenia obudowy, dremel, frezy i jazda. Koszt około 120pln, nie licząc sondy PH - tej na razie nie używam, może kiedyś:)

jeszcze dam znać jak sprawuje sie w praktyce :)

Pozdrawiam
Back to top

DXM
Poziom 8
Poziom 8

Post#69 22 Oct 2006 11:44   

mack23 wrote:
Według mnie przedział jaki podałeś jest troszke za mały, bo przeciez ta histereza jest po to aby nie występowało zjawisko włanczania i wyłanczania grzałki na bardzo krótkie czasy (wtedy przekaźnik od grzałki padł by po miesiącu). Teraz biorąc pod uwage dokładność czujnika zwiekszył bym histereze z 0.2C do co najmniej 0.4C.

W regulatorach dwupołożeniowych kontrolujących obiekty o dużej inercji powinno się stosować wąskie przedziały histerezy a nawet eliminować ją w ogóle. Zwiększanie histerezy w tym wypadku spowoduje jedynie wzrost oscylacji temperatury. Akwarium jest typowym obiektem inercyjnym, więc poszerzanie pętli histerezy nie ma jakiegokolwiek sensu.
Back to top

marcin13
Poziom 14
Poziom 14

Post#70 09 Dec 2006 21:31   

A co się stanie gdy nie podłączymy sondy PH?? Bo mi ten pomiar nie jest potrzebny. Czy sterownik będzie działać normalnie??
Back to top

Loccutus
Poziom 13
Poziom 13

Post#71 Post from the author of the topic 02 Jan 2007 10:09   

Przepraszam że tak długo nie odpisałem - nic sie nie stanie - wartość mierzona pH zacznie rosnąć, pewnie na skutek tego, że ładuje się kondensator na wejściu pHmetru - ale tego nie wiem na pewno ponieważ jak pisałem nie jestem elektronikiem :D

W każdym razie "praktycznie" bez podłaczonej elektrody sterownik powoli wykazuje wzrost wartości pH i wkońcu wartość ta wylatuje poza skale.

W związku z tym w Menu jest opcja która powoduje "odłaczenie" pHmetru. Jego wskazania nie są brane pod uwage no i równeiż nie są wyświetlane.

Swoją droga bardzo byłbym wdzieczny za wyjaśnienie mi przyczyny tego wzrostu napięcia na wyjsciu pHmetru bez podłączenia elektrody no i gdyby ktoś podpowiedział jak wykrywać fakt niepodłaczenia (rozłaczenia) elektrody "natychmiast" to byłoby fajnie.
Back to top

montymick
Poziom 4
Poziom 4

Post#72 17 Jan 2007 20:22   

witam. Dołączam do grupy "skalarowców" :)
Części kupione, czekam tylko na płytke od pana Barańskiego a tam jakies zmiany w firmie :(.
Jak ukończe dzieło zapodam fotki i komentarz.
Back to top

SPINER
Poziom 2
Poziom 2

Post#73 29 Apr 2007 18:16   

Witam
Mam pytanie do posiadaczy sterowników . Ale od początku .
Problem z SKALAREM , poskładałem sterownik niby wszystko OK , programuje sią bez problemów ale po załączeniu na wyświetlaczu jest tylko 16 prostokątów w górnej lini , naciskając na przyciski jest sygnał , losowo naciskając zapaliła się dioda od grzałki i jest podawane napięcie na wyjściu.
Może macie jakieś sugestie co jest nie tak.:cry:
Back to top

olosie
Poziom 14
Poziom 14

Post#74 02 May 2007 15:45   

Witam
Projekt naprawdę nie źle wykonany. Mam jednak zastrzeżenia co do dokładności. Nie uwierzę, ze bez zastosowania jakiegoś PIDa dasz radę utrzymać temperaturę z dokładnością 0,1 C. Akwarium ma dużą bezwładność cieplną (lub stałą czasową jak kto woli) i bez zastosowania czegoś więcej niż regulator typu P to zapomnij o porządnej dokładności. Bawiłem się długi czas w regulację temperatury wody i dla przykładu podam, że np. dokładność dla gara 3 litrowego + grzałka 500 W + regulacja typu P, wynosiła około 1,3 st C (chodzi o oscylacje wokół zadanej wartości). Do tego stosowałem czujnik pt100 i przetwornik A/C 12 bitowy, więc trochę lepszy sprzęt od DS1820.
Pewnie do zastosowań akwarystycznych to co proponujesz jest idealne, jednak z tą dokładnością to chyba przesadziłeś.
Pozdrawiam i mimo wszystko uznanie za porządnie wykonany projekt.
Back to top

Olasss
Poziom 10
Poziom 10

Post#75 03 May 2007 15:06   

Witam.

Konstrukcja świetna, obudowa powala :) bardzo pomysłowa klawiatura, próbowałem taką kiedyś zrobić,ale wyglądało to kiepsko ale jak patrzę na takie konstrukcje to chyba spróbuję jeszcze raz :)
pewnie gdybym miał rybki to bym sobie taki sterownik zbudował, ale mam tylko kota, którego niestety niczym się nie da sterować ;)

Olosie,może Loccutusowi chodziło o dokładność pomiaru temperatury? wtedy by się zgadzało bo ds18b20 daje akurat taką dokładność :)
Back to top

olosie
Poziom 14
Poziom 14

Post#76 03 May 2007 19:35   

Olasss wrote:

Olosie,może Loccutusowi chodziło o dokładność pomiaru temperatury? wtedy by się zgadzało bo ds18b20 daje akurat taką dokładność :)

Całkiem możliwe, mówię tylko, że utrzymanie temperatury wody z taką dokładnością bez jakiegoś PIDa jest raczej nie możliwe. Generalnie podziwiam konstrukcję za wykonanie i dlatego zwracam uwagę autora na pewne niedociągnięcia. Być może autor w nowszej wersji zastosuje jakiś lepszy algorytm utrzymania temperatury wody w zbiorniku.
Back to top

pph
Poziom 8
Poziom 8

Post#77 04 May 2007 23:57   

Wydaje mi się, że rybki się nie obrażą jak temperatura będzie się wahać w większych granicach jak np. +/- 2 stopnie. Moje czasem mają 27 w lato i nie mogę zmniejszyć nawet mimo wyłączania oświetlenia i grzałki a czasem jak żona chce w zimę przewietrzyć pokój gdzie jest akwarium to temp spada do... nawet nie wiem jakiej, bo wskaźnik temp. przyklejany do szyby jest cały czarny.
Back to top

olosie
Poziom 14
Poziom 14

Post#78 08 May 2007 10:13   

pph wrote:
Wydaje mi się, że rybki się nie obrażą jak temperatura będzie się wahać w większych granicach jak np. +/- 2 stopnie...

Zależy co kto hoduje. Ten sterownik do akwarium jest raczej przeznaczony do dość poważnej hodowli bardziej wymagających rybek. Dlatego wydaje mi się, że utrzymanie temperatury z dość dużą dokładnością jest dość kluczowe.
Back to top

wielgus
Poziom 6
Poziom 6

Post#79 09 May 2007 00:59   

Bardzo ładne sterowniki ja też mam akwarjum około 80L ale nie mam tyle elektroniki. Co się zdadzą sterowniki itp. jak brakuje nieraz prądu w sieci przez cały dzień. Ja postawiłem na zasilanie awaryjnw z akumulatora od malucha i przetwornicy na scalaku 4047 ma onamoc około 100W i jak narazie mnie nie zawiodła na wyjściu mam ≈220V. Jako tranzystory końcowe sterujące transformatorem zastosowalem BUZ 11 bo takie miałem.

sch.gif
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  sch.gif
 Contents:  
 Filesize:  15.38 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 May 2007 00:59   

Back to top

OrestZ
Poziom 1
Poziom 1

Post#80 12 May 2007 10:08   

Witam
Brdzo mi sie podopba konstrukcja.
Umieścisz kod obsługi tego sterownika w bascomie?
Back to top

maxrider
Poziom 17
Poziom 17

Post#81 13 May 2007 09:41   

może mi ktoś powiedzieć za pomocą jakiego czujnika jest realizowana kontroloa poziomu PH??
będe bardzo wdzięczny!!
Back to top

robert557
Poziom 12
Poziom 12

Post#82 13 May 2007 10:38   

witam a choćby takiego PH Hydromet ERH-11A
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 May 2007 10:38   

Back to top

Loccutus
Poziom 13
Poziom 13

Post#83 Post from the author of the topic 26 Jun 2007 15:18   

olosie wrote:

Całkiem możliwe, mówię tylko, że utrzymanie temperatury wody z taką dokładnością bez jakiegoś PIDa jest raczej nie możliwe.

Całkiem możliwe że to niemożliwe aczkolwiek zrób małe doświadczenie -

weź zbiornik o pojemności ok 60L zalej wodą, ustaw w jednym końcu zbiornika grzałkę nie słabszą niż np 100W którą steruj prockiem uzbrojonym w DS18B20. Prosty algorytm - zimniej niż 26.0C - włącz, cieplej niż 26.0C - wyłącz. Czujnik umieść na drugim końcu zbiornika, przed grzałką ustaw wylot pompki akwariowej coby mieszała wodę. Ustaw sobie niech pilnuje temperatury w zakresie nastawionym na procku na 26.0. I teraz zaliczysz "opad szczeny" bo co widać - ano widać że temperatura w zbiorniku waha się w przedziale (mierzonym przez DSa) od 25.9 - 26.1 - kruca fuks czary ? Nie chciało mi się w to wierzyć i pomijając dokładność DSa takie rzeczy wychodzą.
Back to top

CraNcH_MS
Poziom 9
Poziom 9

Post#84 30 Jul 2007 08:25   

Wykonałem ten sterownik rok temu. Działa do dzisiaj bez żadnej awarii. Projekt ma swoją stronę.
Back to top

sajmon2004
Poziom 3
Poziom 3

Post#85 31 Aug 2007 23:35   

Witam!! Czy ktoś może taki sterownik jak na fotkach w drugiej wersji z panelem zrobić? Oczywiscie zapłace tylko ile? Nie jestem elektronikem i sie na tym kompletnie nie znam :|!! Dlatego pytam czy ktoś ma chec cos i czas na cos takiego!!
Back to top

robert557
Poziom 12
Poziom 12

Post#86 02 Sep 2007 11:28   

Cześć poszukaj na allegro widziałem że ktoś sprzedawał taki sterownik ale cena była kosmiczna ??
Back to top

sajmon2004
Poziom 3
Poziom 3

Post#87 02 Sep 2007 22:02   

Własnie ceny na Allegro sa kosmiczne!! Dlatego pytam czy ktoś nie zrobiłby mi tego taniej! Może sprobuje to sam zrobić,tylko boje sie ze sobie nie poradze i 250 zl za czesci pojdzie do kosza:|. O lutowanie sie nie martwie bo z tym sobie jeszcze poradze tylko co dalej?!?! Wgrać program przez LPT i wszystko?
Back to top

Loccutus
Poziom 13
Poziom 13

Post#88 Post from the author of the topic 10 Sep 2007 12:59   

Tak - to wszystko. Przydałoby się jeszcze zrobić jakąś obudowę ;)
Back to top

Mariusz256
Poziom 9
Poziom 9

Post#89 14 Sep 2007 12:24   

robert557 wrote:
witam a choćby takiego PH Hydromet ERH-11A

Witam, czy te czujniki muszą być tak drogie!! http://mcten.pl/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=28

nie ma jakiś podrubek, coś produkcji Japonskiej??

pozdrawiam
Back to top

CyberProject
Poziom 2
Poziom 2

Post#90 14 Sep 2007 14:52   

A chcesz mieć pomiar dokładany, czy za bardzo nie zależy Ci na tym, i kupisz szajs który sypnie sie szybko :D

zauważyłem ciekawą rzecz badziewia kupują tylko ludzie naprawdę bogaci ;>
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 9 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Similar topics
Prosty amatorski sterownik akwarium (16)
Sterownik 1-2 pompami w akwarium (19)
prosty sterownik akwarium (44)
Mikroprocesorowy sterownik akwarium (5)
Sterownik do akwarium (3)
Sterownik do akwarium (5)
Sterownik akwarium, jaki powinien być? (7)

Page generation time: 0.13 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed