FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterownik akwarium, jaki powinien być?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Sterownik akwarium, jaki powinien być?
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#1 Post from the author of the topic 23 Sep 2006 21:52   

Sterownik akwarium, jaki powinien być?

Witam
Kilku moich znajomych ma akwarium ale nie mają sterownika który by zautomatyzował obsługę powtarzających się czynności. Postanowiłem zrobić taki sterownik i mam pytania do posiadaczy pięknych rybek. Co by się przydało w takim urządzeniu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Sep 2006 21:52   

Back to top

asterix17td
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 23 Sep 2006 22:02   

Re: Sterownik akwarium, jaki powinien być?

Sterowanie oświetleniem, napowietrzaniem, karmieniem, utrzymywanie zadanej temperatury wody.
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#3 Post from the author of the topic 23 Sep 2006 22:10   

Potrzebuję bardziej szczegółowych danych. Na czym polega sterowanie napowietrzaniem, kiedyś miałem akwarium i napowietrzanie było włączone cały czas. Do karmienia pewnie jest potrzebny jakiś dozownik pokarmu, czy można coś takiego kupić?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Sep 2006 22:10   

Back to top

asterix17td
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 24 Sep 2006 03:28helpful post - solution   

Dozownik można kupić, kiedyś w jakiejś "biedronse" widziałem za ~20,-
Ja napowietrzanie wyłączałem na kilka godzin nocnych i wczasie karmienia rybek.

Dodano po 4 [godziny] 58 [minuty]:

W jakimś starym "Młodym Techniku" był projekt takiego analogowego sterowania akwarium. Był tam zmierzchowy włącznik oświetlenia i projekt budowy dozownika pokarmu zrobiony na takim elektromagnetycznym liczniku impulsów. Jak chcesz to mogę poszukać tego.
Back to top

wow
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 24 Sep 2006 09:12helpful post - solution   

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic589928.html

Powinno Ci pomóc!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Sep 2006 09:12helpful post - solution   

Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 Post from the author of the topic 24 Sep 2006 11:42   

Witam
Mój sterownik będzie komunikował się z PC po RS232 albo po USB w zależności jaką się wetknie przejściówkę. Po RS będzie koszt przejściówki w okolicach 5zł a po usb 25zł. Program w sterowniku umożliwi nastawianie parametrów oraz odczyt w trybie tekstowym, więc na początku można będzie to robić ręcznie poprzez HyperTerminal. Korci mnie zrobienie na wyświetlaczu graficznym z ekranem dotykowym ale cena urządzenia podskoczy o 60-70zł, ale może w następnej wersji.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#7 28 Sep 2006 22:15helpful post - solution   

Witam,

sam niedawno miałem akwarium .... ale jakoś się skończyło - jednak chyba do tego kiedyś znowu wrócę .... jak widzę takie sterowniki jak ten podany w linku powyżej przez "WOWa" ;) to aż mi się chce odrazu się też zabrać za coś takiego - widziałeś to? MEGA Extra konstrukcja i TOTALNIE świetny pomysł na obudowę - wygląda nieziemsko i jakim tanim kosztem (wydruk z kolorowej drukarki - laminowanie - wyświetlacz LCD i trochę mikroprzełączników pod laminatem - no niezły patent!!!) - czy Ty masz jeszcze więcej zapotrzebowań co do sterowania niż opisanych w tym linku?

.... ja osobiście zacząłem ale nie skończyłem robić listwę diodową do bajeranckiego podświetlenia akwarium ale nie jednym kolorem tylko w zależności od nastroju z możliwością regulacji albo kolor niebieski, który niesamowicie wygląda gdy tak sobie lecą bąbelki powietrza do góry albo podbicie zieleni czasem ;) .... ale jak mówiłem po przygotowaniu listwy projekt jakoś poszedł na bok a i z rybkami było coraz gorzej ;) .... nie mniej jednak takie ładne akwarium to mega lekarstwo na stresy a wpatrywanie się w nie to niesamowity relax ;)

pozdr
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 Post from the author of the topic 28 Sep 2006 22:25   

Właśnie sterowanie oświetleniem LED jest potrzebne z płynną zmianą kolorów, czyli diody RGB. Tamten sterownik nie jest mój i to jest jego podstawowa wada, większą przyjemność sprawi mi zrobić od początku bo stać mnie na to. Jak będą takie dwa to każdy będzie miał wybór. Ja robię układy na SMD o zwartej konstrukcji więc sterownik zmieści się z tyłu za wyświetlaczem a układy wykonawcze a w szczególności pod napięciem 230V będą w oddzielnej obudowie schowane w szafce.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Sterownik akwarium, jaki powinien być?
Page 1 of 1
Similar topics
Sterownik 1-2 pompami w akwarium (19)
prosty sterownik akwarium (44)
Sterownik do akwarium na mikrokontrolerze (242)
Mikroprocesorowy sterownik akwarium (5)
Sterownik do akwarium (3)
Sterownik do akwarium (5)
Układ ULN2803 grzeje się - jaki powinien być prąd i napięcie (3)
Prosty amatorski sterownik akwarium (16)
Migająca dioda. Schemat. Czy nie powinien tu być drugi rezystor? (3)
Mactronic MLF-1W taki, jaki powinien wyjść z fabryki ;) (6)

Page generation time: 0.126 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed