| Author |
Dar.El Poziom 24

|
23 Sep 2006 21:52 Sterownik akwarium, jaki powinien być? |
|
|
|
Witam
Kilku moich znajomych ma akwarium ale nie mają sterownika który by zautomatyzował obsługę powtarzających się czynności. Postanowiłem zrobić taki sterownik i mam pytania do posiadaczy pięknych rybek. Co by się przydało w takim urządzeniu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Sep 2006 21:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
asterix17td Poziom 14

|
23 Sep 2006 22:02 Re: Sterownik akwarium, jaki powinien być? |
|
|
|
Sterowanie oświetleniem, napowietrzaniem, karmieniem, utrzymywanie zadanej temperatury wody.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
23 Sep 2006 22:10 Re: Sterownik akwarium, jaki powinien być? |
|
|
|
Potrzebuję bardziej szczegółowych danych. Na czym polega sterowanie napowietrzaniem, kiedyś miałem akwarium i napowietrzanie było włączone cały czas. Do karmienia pewnie jest potrzebny jakiś dozownik pokarmu, czy można coś takiego kupić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Sep 2006 22:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
asterix17td Poziom 14

|
24 Sep 2006 03:28 Re: Sterownik akwarium, jaki powinien być? |
|
|
|
Dozownik można kupić, kiedyś w jakiejś "biedronse" widziałem za ~20,-
Ja napowietrzanie wyłączałem na kilka godzin nocnych i wczasie karmienia rybek.
Dodano po 4 [godziny] 58 [minuty]:
W jakimś starym "Młodym Techniku" był projekt takiego analogowego sterowania akwarium. Był tam zmierzchowy włącznik oświetlenia i projekt budowy dozownika pokarmu zrobiony na takim elektromagnetycznym liczniku impulsów. Jak chcesz to mogę poszukać tego.
|
|
| Back to top |
|
 |
wow Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Sep 2006 09:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
24 Sep 2006 11:42 Re: Sterownik akwarium, jaki powinien być? |
|
|
|
Witam
Mój sterownik będzie komunikował się z PC po RS232 albo po USB w zależności jaką się wetknie przejściówkę. Po RS będzie koszt przejściówki w okolicach 5zł a po usb 25zł. Program w sterowniku umożliwi nastawianie parametrów oraz odczyt w trybie tekstowym, więc na początku można będzie to robić ręcznie poprzez HyperTerminal. Korci mnie zrobienie na wyświetlaczu graficznym z ekranem dotykowym ale cena urządzenia podskoczy o 60-70zł, ale może w następnej wersji.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
28 Sep 2006 22:15 Re: Sterownik akwarium, jaki powinien być? |
|
|
|
Witam,
sam niedawno miałem akwarium .... ale jakoś się skończyło - jednak chyba do tego kiedyś znowu wrócę .... jak widzę takie sterowniki jak ten podany w linku powyżej przez "WOWa" ;) to aż mi się chce odrazu się też zabrać za coś takiego - widziałeś to? MEGA Extra konstrukcja i TOTALNIE świetny pomysł na obudowę - wygląda nieziemsko i jakim tanim kosztem (wydruk z kolorowej drukarki - laminowanie - wyświetlacz LCD i trochę mikroprzełączników pod laminatem - no niezły patent!!!) - czy Ty masz jeszcze więcej zapotrzebowań co do sterowania niż opisanych w tym linku?
.... ja osobiście zacząłem ale nie skończyłem robić listwę diodową do bajeranckiego podświetlenia akwarium ale nie jednym kolorem tylko w zależności od nastroju z możliwością regulacji albo kolor niebieski, który niesamowicie wygląda gdy tak sobie lecą bąbelki powietrza do góry albo podbicie zieleni czasem ;) .... ale jak mówiłem po przygotowaniu listwy projekt jakoś poszedł na bok a i z rybkami było coraz gorzej ;) .... nie mniej jednak takie ładne akwarium to mega lekarstwo na stresy a wpatrywanie się w nie to niesamowity relax ;)
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
28 Sep 2006 22:25 Re: Sterownik akwarium, jaki powinien być? |
|
|
|
Właśnie sterowanie oświetleniem LED jest potrzebne z płynną zmianą kolorów, czyli diody RGB. Tamten sterownik nie jest mój i to jest jego podstawowa wada, większą przyjemność sprawi mi zrobić od początku bo stać mnie na to. Jak będą takie dwa to każdy będzie miał wybór. Ja robię układy na SMD o zwartej konstrukcji więc sterownik zmieści się z tyłu za wyświetlaczem a układy wykonawcze a w szczególności pod napięciem 230V będą w oddzielnej obudowie schowane w szafce.
|
|
| Back to top |
|
 |