| Author |
Guest Poziom 26

|
25 Sep 2006 17:18 Obroty prawo lewo silnika |
|
|
|
Witam wszystkich, mam ma³y problem zwi±zany z ma³ym silnikiem dwu fazowym zasialnym z sieci 230V/50Hz o mocy 90W, pod³±czony tak ¿eby pracowa³ jako silnik jedno fazowy, s³abo znam siê na elektryce i automatyce i wszystkim co nie ma w sobie pó³przewodników :-) dlatego piszê i mam nadziejê ¿e mnie nie wy¶miejecie, otórz potrzebujê jakie¶ pro¶ciutkie rozwi±zanie, najlepiej w postaci schematu jak zrobiæ aby silnik ten raz móg³ pracowaæ w prawo raz w lewo, wiem ¿e mo¿na to zrobiæ w jaki¶ sposób na prze³±czniku, ale nie wiem za bardzo jak to wszystko pod³±czyæ, jeszcze bardziej by³bym wdziêczny za podsuniêcie pomys³u jak to zrobiæ w postaci typowego obwodu elektronicznego. Je¿eli kto¶ mo¿e to niech pomo¿e z góry dziêkujê i czekam za jak±¶ podpowiedzi± ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Sep 2006 17:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MMarcin76 Poziom 11

|
25 Sep 2006 17:55 Re: Obroty prawo lewo silnika |
|
|
|
witam
z tego co wiem to w sprzedazy w hurtowniach s± gotowe prze³±czniki i po sprawie
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Sep 2006 17:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
25 Sep 2006 20:58 Re: Obroty prawo lewo silnika |
|
|
|
W przypadku silników trójfazowych wystarczy zamieniæ miejscami dwie s±siednie fazy , w przypadku silników dwu fazowych ( uzwojenie robocze + pomocnicze) zamieniasz koñce uzwojeñ uzwojenia pomocniczego tzn pocz±tek z koñcem i gotowe (oczywi¶cie dotyczy to silników asynchronicznych klatkowych).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Sep 2006 20:58 |
|
|
|