| Author |
me_super Poziom 22

|
27 Sep 2006 14:59 HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
Cześć,
wydruki z HP LJ IIIP były coraz bardziej zasmużone po bokach, wymieniłem kasetę z tonerem i bębnem na nową (produkcji HP); ale nadal smuży. W załączniku zdjęcie. Większość tonera zostaje na takiej miękkiej rolce (do przenoszenia tonera na papier?), czy to definitywny koniec tej drukarki? Da się jeszcze coś zrobić? Mam jeszcze jedne zwłoki IIIP ale z popsutym napędem lustra, może da się przełożyć ową rolkę (jeśli to ona)?
Na zdjęciu jest 4 i 5 wydruk na nowej kasecie.
| Filesize: |
115.1 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
glurak Poziom 19

|
27 Sep 2006 16:16 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
To wyglada jakby beben byl naswietlony. Czy na poprzednim bebnie tez byl taki efekt ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Sep 2006 16:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotr19751975 Poziom 9

|
27 Sep 2006 16:21 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
Postaraj się wyczyścić lustro i soczewki w laserze.
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
27 Sep 2006 17:51 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
| piotr19751975 wrote: |
| Postaraj się wyczyścić lustro i soczewki w laserze. |
Opiszę całą sytuację: mam dwie sprawne drukarki IIIP, nowa kaseta tak samo brudziła w obydwu drukarkach. Stara kaseta tak samo smużyła z jednej strony (~5-6cm z prawej i 1-2cm z lewej; zaczęła stopniowo brudzić w ciągu 20-30 kartek) w obu drukarkach. Włożyłem trzecią (nową) kasetę i już jest bardzo ładnie. Na to wygląda, że winny był bęben lub proszek w kasecie. Czy to możliwe, że proszek złapał wilgoć? Kaseta była w czarnym worku (otwartym, ale dobrze zamkniętym :) i do tego w reklamówce. Mam gdzieś sam bęben, może dałoby się bez przesypywania proszku wymienić...
Dodano po 1 [minuty]:
| glurak wrote: |
| To wyglada jakby beben byl naswietlony. Czy na poprzednim bebnie tez byl taki efekt ? |
Taki nie. Stopniowo pojawiały się jednolite smugi wzdłuż lewego i prawego marginesu. Ale z prób z zamianami kaset wyszło mi, że coś jest nie tak z nową kasetą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomii68 Poziom 3

|
27 Sep 2006 23:16 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
Witam,
z mojego doświadczenia z tymi kasetami wynika jeden podstawowy problem - wiek. Otóż wszystkiemu winna jest (najprawdopodobniej) zleżała (stara) listwa czyszcząca bęben. Jeśli HP pozyskało starszą kasetę i wypuściło ją ponownie na rynek to właśnie taki jest efekt. Częściej jednak spotkać można ten efekt w kasetach regenerowanych. Niestety niefortunne umiejscowienie tejże listwy oraz brak nowych na wymianę (przynajmniej ja nigdy się nie spotkałem) czyni taką kasetę bezużyteczną. Ja w dalszym ciągu mam wielki sentyment do IIP/IIIP :)
serdecznie pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
28 Sep 2006 01:05 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
| Tomii68 wrote: |
Witam,
z mojego doświadczenia z tymi kasetami wynika jeden podstawowy problem - wiek. Otóż wszystkiemu winna jest (najprawdopodobniej) zleżała (stara) listwa czyszcząca bęben. Jeśli HP pozyskało starszą kasetę i wypuściło ją ponownie na rynek to właśnie taki jest efekt. Częściej jednak spotkać można ten efekt w kasetach regenerowanych. Niestety niefortunne umiejscowienie tejże listwy oraz brak nowych na wymianę (przynajmniej ja nigdy się nie spotkałem) czyni taką kasetę bezużyteczną. Ja w dalszym ciągu mam wielki sentyment do IIP/IIIP :)
|
Owa niesprawna kaseta była produkcji HP, chyba jeszcze starszego typu z zieloną etykietką na kasecie. Trochę mnie dziwi to, że HP nie wymieniało listew -- jesteś tego pewny?
BTW: listwy obecnie są na allegro.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Sep 2006 01:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
glurak Poziom 19

|
28 Sep 2006 08:55 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
Obawiam sie ze listwa tu nic nie pomoze, beben byl poprostu w tym miejscu naswietlony i utracil swoje wlasciwosci.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Sep 2006 08:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
28 Sep 2006 11:00 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
| Obawiam sie ze listwa tu nic nie pomoze, beben byl po prostu w tym miejscu naswietlony i utracil swoje wlasciwosci. |
A czy to możliwe, że bęben z wiekiem sam właściwości, nawet jeśli był w ciemnym worku składowany?
|
|
| Back to top |
|
 |
tadik1 Poziom 13

|
28 Sep 2006 21:59 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
Czy sprawdzałeś jak wygląda fuser w drukarkach? Wygląda mi to raczej na zużycie fusera, dlatego sytuacja powtarza się po wymianie kasety. Podaruj sobie raczej naświetlenie bębna. Wydruk przy naświetlonym bębnie wygląda zupełnie inaczej. Masz prawdopodobnie zużytą powłokę teflonową na rurze grzałki fusera i osadzający się tam toner brudzi wydruk.
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
28 Sep 2006 22:05 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
| tadik1 wrote: |
| Czy sprawdzałeś jak wygląda fuser w drukarkach? Wygląda mi to raczej na zużycie fusera, dlatego sytuacja powtarza się po wymianie kasety. |
Jak (nie)powinien wyglądać? W jest to coś, w czym jest żarówka?
|
|
| Back to top |
|
 |
tadik1 Poziom 13

|
29 Sep 2006 07:39 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
Dokładnie, jest wewnątrz lampa która nagrzewa fuser. Trudno go nie zlokalizować po włączeniu drukarki, bo jest gorący. Z tego co pamiętam, na fuserze jest klapka, przez którą można sprawdzić jak wygląda rura. Powinna być czysta, nie oklejona tonerem. Jeżeli jest oklejona, trzeba ją oczyścić. Nie jest to łatwe, bo toner jest twardy i trzeba uważać żeby nie podrapać teflonu. Uważaj, rura jest gorąca i fuser jest zasilany napięciem 230V. odłącz drukarkę od prądu.
|
|
| Back to top |
|
 |
glurak Poziom 19

|
29 Sep 2006 09:52 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
Gdyby to byl fuser, to identyczny problem bylby na kazdej kasecie. Pozatym walek fusera ma dosc mala srednice, a na wydruku plamy powterzaja sie w wiekszej odlaglosci, takiej jak srednica bebna w kasecie. Naturalnie, gdy beben ulega starzeniu. Na opakowaniu powinna byc data przydatnosci do uzycia.
|
|
| Back to top |
|
 |
me_super Poziom 22

|
29 Sep 2006 16:00 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
| tadik1 wrote: |
| Z tego co pamiętam, na fuserze jest klapka, przez którą można sprawdzić jak wygląda rura. Powinna być czysta, nie oklejona tonerem. Jeżeli jest oklejona, trzeba ją oczyścić. Nie jest to łatwe, bo toner jest twardy i trzeba uważać żeby nie podrapać teflonu. Uważaj, rura jest gorąca i fuser jest zasilany napięciem 230V. odłącz drukarkę od prądu. |
Pamiętasz może, jak otworzyć ową klapkę do rury?
Dodano po 17 [minuty]:
| Gdyby to byl fuser, to identyczny problem bylby na kazdej kasecie. Pozatym walek fusera ma dosc mala srednice, a na wydruku plamy powterzaja sie w wiekszej odlaglosci, takiej jak srednica bebna w kasecie. Naturalnie, gdy beben ulega starzeniu. Na opakowaniu powinna byc data przydatnosci do uzycia. |
Kasety były juz po terminie; zrobiłem tak: w przeterminowanej ale nowej i pełnej kasecie wymieniłem sam wałek; nowy zamiennik. Na zdjęciu po lewej stronie przed wymianą wałka a po prawej z nowym wałkiem.
Wykręciłem fuser, wygląda na czysty. Załączam zdjęcie fusera.
Wygląda na to, że fuser jest OK, bęben jest nowy więc chyba proszek stracił właściwości lub coś się dzieje z rolką przenoszącą proszek na papier, dobrze myślę?
A może listwa czyszcząca w kasecie? Ona jest chyba z zrobiona z gumopodobnego, elastycznego materiału.
35.51 KB |

|
25.8 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Hydralisk Poziom 13

|
08 Aug 2007 21:06 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
Cześć. Czy udało Ci się rozwiązać problem z tą kasetą?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Aug 2007 21:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
laserjack Poziom 22

|
10 Aug 2007 10:10 Re: HP LaserJet IIIP -- smugi na nowej kasecie |
|
|
|
Miałem takie problemy, stary proszek w kasecie, stracił własciwości elektrostatyczne/tak kiedys wyczytałem/
|
|
| Back to top |
|
 |