FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

FAQ Pulsująca Dioda LED, krok po kroku dla początkujących

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> FAQ Pulsująca Dioda LED, krok po kroku dla początkujących
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#121 31 Mar 2009 21:11   

Re: Pulsująca Dioda, krok po kroku dla początkujących.

Dopiero teraz zauważyłem, że na schemacie źródło napięcia G1 ma 4,5V, co nie jest trafionym pomysłem. Natomiast na napięciu 12V±20% powinien ten układ działać bez problemów.

Podaj przy jakich wielkościach R1...R18 próbowałeś uruchamiać ten układ, T1...T4już wiemy BC237 jest OK. C1 - 47uF 16V, też OK. Oczywiście same diody są OK? Opisz dokładniej problem, co świeci, co nie, itd..

FAQ   Pulsująca Dioda LED, krok po kroku dla początkujących
Back to top

Mr Killer
Poziom 12
Poziom 12

Post#122 04 Apr 2009 08:23   

nic nie świeci, Diody są po 4 sztuki tak jak na schemacie, rezystory także jak na schemacie, ale skoro diody po 4 to powinno świecić jaśniej, a nie świeci wcale.

Możliwe, że popalilem tranzystory (lutownica 100w) więc jeszcze raz kupie te 247ki i zobacze..
Back to top

maly661
Poziom 7
Poziom 7

Post#123 05 Apr 2009 15:05   

Re: Pulsująca Dioda

oj wrote:
Tak to ma być:

Wykorzystałem ten układzik i działa elegancko. Mam pytanko czy mozna go przerobić tak aby migał cały czas nierównomiernie (np. tak jak starter przy jarzeniówkach lub przpalająca się żarówka w latarni). Może jest jakiś inny układzik, który by to wykonywał. Z góry dziękuję za pomoc.
Back to top

dwpl
Poziom 18
Poziom 18

Post#124 05 Apr 2009 15:19   

Cyfrowo:
LFSR prawdopodobnie dał by zadowalający efekt.
Można go zmontować z bramek i rejestrów np. układy 74LSxxxx, albo zaprogramować dowolny mikrokontroler np. ATMEGA8.

http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_feedback_shift_register

Natomiast analogowo, to może bimetal. W zestawach lampek choinkowych często są takie żarówki z bimetalem.
Back to top

maly661
Poziom 7
Poziom 7

Post#125 05 Apr 2009 15:40   

To jak widze nie dla mnie chyba, bo z LFSR sobie nie dam rady. Prędzej bimetal. Poza żarówkami jest może taki element elektroniczny odpowiadający jej /pracujacy na 9v?
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#126 05 Apr 2009 21:43   

Jeśli chodzi o bimetal, to nie jest to niestety nierównomierne miganie (takie jakiego potrzebujesz) Nie jest ono może idealnie określone "czasowo" ale na oko nawet bardzo równomierne, więc raczej odpada...

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale poszukaj coś na forum kolejowym w dziale "elektronika", tam gdzieś jest układ do symulacji "uszkodzonej latarni ulicznej"...

Acha, słowa kluczowe, to:
Kozak forum modelarskie

Pozdrawiam
Back to top

saper19
Poziom 4
Poziom 4

Post#127 11 Apr 2009 08:09   

siema. mógłby mi ktoś pomóc przerobić któryś z poprzednich schematów jako przerywacz kierunków w motorze na 12V, np w każdym kierunku po 6 diod. przełącznik w rączce ma 3 pozycje. lewo, off, prawo - ale to chyba wiadome.

czy to bedzie ok? http://www.bikepics.com/pictures/1581702/
Back to top

maly661
Poziom 7
Poziom 7

Post#128 11 Apr 2009 09:10   

LuckyDj wrote:
Jeśli chodzi o bimetal, to nie jest to niestety nierównomierne miganie (takie jakiego potrzebujesz) Nie jest ono może idealnie określone "czasowo" ale na oko nawet bardzo równomierne, więc raczej odpada...

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale poszukaj coś na forum kolejowym w dziale "elektronika", tam gdzieś jest układ do symulacji "uszkodzonej latarni ulicznej"...

Acha, słowa kluczowe, to:
Kozak forum modelarskie

Pozdrawiam

Dzięki za pomoc. Układzik by napewno zdał egzamin tylko że nie mogę go namierzyć w żadnym sklepie :( A może ktoś ma schemat do takiego układu. Link http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Martinezo%3A+ACCuni
Dzięki za pomoc.
Back to top

01OI
Poziom 11
Poziom 11

Post#129 28 May 2010 20:37   

Wszyscy wrzucają jakieś schematy to i ja wrzucę :D. Ten na samej górze to standardowa aplikacja nieśmiertelnego układu NE555. Ten z lewej jest może dosyć idiotyczny (powstał z nudów a poza tym by to mój pierwszy układ i wtedy nie miałem jeszcze prawie żadnych części) a przede wszystkim głośny - przekaźnik :). Jest to 2 w 1. Migająca i ściemniająca się dioda. A ten z prawej to wykorzystanie układu ULY7741 w nieco dziwnym zastosowaniu. Wszystkie schematy są przeze mnie sprawdzone i działają.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 May 2010 20:37   

Back to top

Jackziom
Poziom 16
Poziom 16

Post#130 03 Oct 2010 22:09   

Ja znam jeszcze prostszy-6 elementów -koszt ok. 4-5zł

Na NE555

Jest zaprojektowany na 1 diodę LED ale jeśli odpowiednio podłączymy diody równolegle to może ich migać więcej! Rozsądne zasilanie to tak od 5-15V.

1. Dioda LED
2. Dioda Prostownicza np. 1N4007
3. Kondensator Elektrolityczny-najlepiej 16V/100uF
4. Potencjometr montażowy 4,7 K
5. Rezystor 10K na 1/4W
6. NE 555-timer

Jest to układ dla każdego, bardzo prosty, tani i niezawodny-czyli dla każdego "studenta" :D, robiłem go kiedyś i początkującemu nie powinno zająć więcej jak 10 minut! Wiadomo-trzeba się tylko zaopatrzyć w potrzebne "narzędzia"! Działa jak należy, potencjometrem regulujemy szybkość migania diody- od świecenia ciągłego do bardzo wolnego migania około 1 mignięcia na sekundę! Polecam!
Back to top

predom
Poziom 20
Poziom 20

Post#131 20 Oct 2010 07:23   

Przecież to jest jakiś patologiczny schemat! Na jakiej zasadzie to działa? Kompletnie nie rozumiem. Przypuszczam, że na zasadzie zmiany obciążenia wyjścia NE555, przez co zmienia się prąd płynący przez diodę?
P.S. A poza tym to 7 elementów :wink:. Rezystor, dioda, dioda led, scalak, rezystor 10K, kondensator, potencjometr.
Back to top

mientki8585
Poziom 1
Poziom 1

Post#132 18 May 2011 10:08   

Witam,

Mam pytanie odnośnie diod LED i mam nadzieje, ze jesteście w stanie mi pomoc. Niedługo chce wstawić nowe schody w moim domu i chce aby każdy stopień był podświetlony, juz wyjaśniam w czym problem ... Schody będą miały 13 stopni o długości 900 mm, pod każdym stopniem miałaby być listwa LED o tej samej długości ( 900mm). Na dole i na gorze schodów miałaby być czujka ruchu, która zapalałaby diody ...chce aby czujka na dole odpalała diody w każdym stopniu ( w kierunku dol góra) stopień po stopniu z 0,5 sekundowym opóźnieniem i odwrotnie w przypadku gdy schodzimy z góry na dol.
Będę wdzięczny za wyjaśnienia i ewentualny schemat.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> FAQ Pulsująca Dioda LED, krok po kroku dla początkujących
Page 5 of 5 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
Głowa gitarowa - Budowa Krok po kroku (5)
Jak zrobić boss ds-1 - krok po kroku? (2)
Alarm na dom jednorodzinny krok po kroku... (4)
Analiza małosygnałowa wzmacniacza RC krok po kroku (1)
Trawienie - krok po kroku -jak to robić? (7)
Duży wyświetlacz - krok po kroku (5)
Przedwzmacniacz TL072 Krok po kroku (13)
Dioda zenera dla początkujących. (8)
Cewka Tesli - budowa krok po kroku (3)
Nietypowo pulsująca dioda led. (7)

Page generation time: 0.089 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed