Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Silniki krokowe- zasada działania i sterowanie


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Silniki krokowe- zasada działania i sterowanie
Autor
Wiadomość
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#1 Post autora tematu 30 Wrz 2006 09:15   

Silniki krokowe


w powodu licznych pytań i problemów związanych z silnikami krokowymi powstał ten temat aby wszystkim przybliżyć budowę , zasadę działania i sposób sterownia
na początek trochę teorii , sterownik na popularnym L297 +L298 i kilka linków , mile widziane również inne propozycje sterowników
artykuły zostały scalone z kilku numerów czasopisma PE i jest czasowa zgoda na ich publikację w razie wątpliwości proszę o kontakt z McRancor
dobra animacja pozwalająca na zrozumienie pracy i sposobu sterowania
http://stielec.ac-aix-marseille.fr/cours/abati/flash/pas.swf
kilka propozycji linków z schematami sterowników
http://www.ottop.republika.pl/sterownik2803.shtml
http://pminmo.com/
http://hobbycnc.hu/Magyar.html
http://www.luberth.com/plotter/ditwasplotter.htm
http://mitglied.lycos.de/ChFuchs/stepper.html
http://www.rafal.waw.pl/wynalazki/porty/
http://www.hobby-elec.org/e_step.htm

Załączniki:
Powrót do góry
   
tmko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 15 Cze 2006
Posty: 237
Miasto: Bartoszyce

Post#2 05 Paź 2006 22:21   

Re: Silniki krokowe


Witam mam pytanie czy jest możliwe zbudowanie silnika krokowego we własnym zakresie np z alternatora stojan ma podobną budowe ale jak rozwiązać sprawę wirnika . Pytam z powodu ceny silników dużej mocy i sprawa sterowania czy stosując prosty sterownik wystarczy dobrać same końcówki mocy ?
Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#3 Post autora tematu 06 Paź 2006 15:25   

Re: Silniki krokowe


przeróbka jest możliwa , wirnik zasilisz napięciem stałym nawet jest to możliwe bez przewijania uzwojeń ktoś na forum już coś takiego próbował
do sterownia będzie potrzebny falownik 3f o odpowiednio dużym prądzie
zobacz te tematy http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=521322&highlight=alternator&sid=3d77a193413c24348177fe2f33ccb6e4
http://www.elektroda.pl/rtvforum/alternator-jako-silnik-elektryczny-ytt433441.html
Powrót do góry
   
McRancor
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#4 29 Paź 2006 19:08   

Re: Silniki krokowe


Warte przeczytania:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610720.html
Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#5 Post autora tematu 11 Lis 2006 18:08   

Re: Silniki krokowe


strona z przykładami wyprowadzeń silników i możliwości połączenia http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=519
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lis 2006 18:08   





Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#6 Post autora tematu 09 Gru 2006 10:25   

Re: Silniki krokowe


propozycja kolegi krzyjak z EdW opisująca budowę , zasadę pracy i sterowania silników krokowych

część 1
część 2
część 3
część 4
część 5
część 6
Powrót do góry
   
vcd_a
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Lis 2003
Posty: 392
Miasto: Olsztyn / Warszawa

Post#7 24 Gru 2006 02:26   

Re: Silniki krokowe


Witam, ja chciałbym przedstawić swój projekcik, można zobaczyć jak w łatwy sposób wykorzystać kilka silników i jak nimi sterować poprzez uC, kod do uC podałem, pozdrawiam

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=595277&highlight=suwnica&sid=69034e96f423322436950607a7facced
Powrót do góry
   
McRancor
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#8 07 Sty 2007 13:57   

Re: Silniki krokowe


Tutaj o sterowaniu krokowcem przez LPT
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic637364.html
Powrót do góry
   
muzyk_pan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 42
Miasto: Gdansk

Post#9 23 Sty 2007 00:24   

Re: Silniki krokowe


Witam.
Posiadam karte wejsc/wyjsc binarnych (napiecia TTL 0V, 5V) interesuje mnie schemat jakiegos ukladu ktory pozwolilby na sterowanie unipolarnym silnikiem krokowym (0,5A 12V).Z gory dziekuje za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#10 Post autora tematu 23 Sty 2007 17:48   

Re: Silniki krokowe


może dokładniej co to za karta , dla silnika o podanych parametrach jako driver wystarczy ULN 2803 sterowany sygnałami z karty , chyba podstawa to program sterujący w/w kartą
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sty 2007 17:48   





Powrót do góry
   
kwak80
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 16

Post#11 23 Sty 2007 23:22   

Re: Silniki krokowe


Witam
Mam zrobic sterowanie silnikiem krokowym polegajace na tym ze co jakis czas silnik obroci sie o zadany kat obrotu. Najwiekszy problem jaki spotykam to brak silnikow krokowych przynajmniej ja nie moge ich znalesc (chodzi mi o 300szt) Czy ktos nie zna moze linka do strony producenta lub hurtowni gdzie moge to znalesc. Inna sprawa ze fajnie by bylo jakby to byl silnik czterofazowy. Silniczek moze miec b mala moc nawet taki jak w stacjach dyskietek w kompie tylko ze tam nie sa czterofazowwe:(
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sty 2007 23:22   





Powrót do góry
   
muzyk_pan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 42
Miasto: Gdansk

Post#12 24 Sty 2007 01:35   

Re: Silniki krokowe


Karta to PCI-DIO-HS-32 (PCI 6533) National Instruments.
Chodzi o zmodernizowanie stanowiska laboratoryjnego do badania silinikow krokowych. Obecny sprzet pochodzi prawie sprzed 20 lat i nie bardzo wiadomo co jest za co odpowiedzialne. Na wale silnika jest jeszcze przetwornik ze swoja elektronika. Ogolnie jedna wielka tajemnica...oznaczenia scalakow poscierane. Bede probowal rozgrysc co tam siedzi zeby zrobic to jak najmniejszym nakladem pracy ale licze sie z tym ze trzeba bedzie zrobic sterownik od zera. No a program raczej nie powinien byc problemem.
Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#13 Post autora tematu 24 Sty 2007 17:55   

Re: Silniki krokowe


po kolei :
hurtowo silniki kupisz tu http://www.wobit.com.pl/ , można zapytać również tu http://www.akcesoria.cnc.info.pl/silniki_krokowe.htm
jest na Allegro osoba oferująca cały czas silniki możesz zapytać czy jest w stanie dostarczyć taką ilość
z tego co napisałeś wynika że sterownik posiada również enkoder
cała sprawa polega na tym jaki masz silnik , jak chcesz nim sterować
dla unipolarnego proste rozwiązanie to ULN2XXX lub 4 tranzystory sterowane 4 bitami z karty
dla unipolarnego 2 mostki H również 4 bity
można skorzystać z rozwiązań stosowanych w sterownikach CNC tu 3 bity Enable , Step , Dir
można zastosować scalone sterowniki , ilość sygnałów jest zależna od danego układu
jeżeli uda Ci się rozpracować starą elektronikę enkodera to warto ją wykorzystać będzie możliwość pomiaru ilości obrotów , kierunku , prędkości
Powrót do góry
   
kwak80
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 16

Post#14 25 Sty 2007 00:05   

Re: Silniki krokowe


Dzieki za pomoc znalem ta stronke mimo wszystko potrzbeuje jeszcze tanszych silnikow niz tam maja:) Chyba u chinczykow bede musial szukac Sterowanie mysle zrobic na ukladach ULN2803, 4017 Ne55 4060 plus jakies drobiazgi wydaje mi sie ze to bedzie najtansze.
Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#15 Post autora tematu 27 Sty 2007 14:12   

Re: Silniki krokowe


jeżeli praktycznie nie mają dla Ciebie znaczenia silnik to może rozglądnij się na giełdach komputerowych , chodź nie wiem czy ktoś ma 300szt
stosując silnik z fdd za bardzo nie wiem jak chcesz go wykorzystać , większość modeli ma drugie łożysko na końcu śruby napędowej
co do sterownika to osobiście wolałbym zastosować uC , jako stopień końcowy ULNxxxx , lub L293D w zależności od rodzaju silnika
praktycznie wystarczy dobrze napisać program , opracować pcb i masz gotowy model do powielenia xx-razy , zawsze w początkowej fazie jak również i później istnieje możliwość dokonania zmian w sposobie sterownia szczególnie dla tak dużej ilości jaką planujesz
Powrót do góry
   
kwak80
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 16

Post#16 29 Sty 2007 16:17   

Re: Silniki krokowe


Na razie zrobilem sterowanie na cmosach silnik sterowany dwufazowo
Kupilem w wobit silnik 35BY4809 silnik chodzi uklad zlicza ile ma wykonac krokowy tylko ze grzeje sie bardzo jak sie go dotknie mozna sie oparzyc:( kiedys czytalem ze silniki krokowe grzeja sie ale czy to normalne zeby bez obciazenia tak sie nagrzewal? Wczesniej mialem podpiety jakis inny silnik 5 przewodowy byl duzo wiekszy i tez sie grzal tylko mniej przypuszczam ze obudowa odprowadzala cieplo bo masywna byla:)

Wiec czy to normalne zeby silnik krokowy parzyl? ma taki cylk ze robi 2 obroty ok 4 sek mu to zajmuje potem 20 sek przerwy ale napiecie jest podane zeby trzymalo go i powrot i tak w kolko.
Powrót do góry
   
muzyk_pan
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 42
Miasto: Gdansk

Post#17 29 Kwi 2007 20:14   

Re: Silniki krokowe


Witam ponownie !
Udało mi sie cześciowo rozgryść parametry enkodera. A wlasciwie parametry sygnału jaki generuje. Standardowo są to dwa sygnały prostokątne przesunięte w fazie. Jednak problem pojawił sie na tle poziomu napięcia...jest to sygnał 0/500mV, wiec nie ma szans zeby enkoder bezposrednio podlaczyc pod karte. Jak moznaby w prosty sposob przynajmniej czesciowo zblizyc sygnał z enkodera do poziomu TTL obslugiwanego przez karte ??

Na dzien dzisiejszy wymyslilem sobie taki oto ukladzik do sterowania silnikiem. Układ mam zamiar zasilac zasilaczem nieznanego mi pochodzenia 14V DC. Czy to ma jakikolwiek sens i prawo dzialac ?? :oops:

Silniki krokowe- zasada działania i sterowanie
Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#18 Post autora tematu 01 Maj 2007 21:58   

Re: Silniki krokowe


schemat jest poprawny , reszta zależy tylko od sposobu sterownia
dla obu stabilizatorów proponuje radiatory , jeżeli zasilacz na faktycznie 14 V to można zrezygnować z stabilizatora 12V
Powrót do góry
   
625661
Usunięty





Post#19 16 Gru 2007 23:43   

Re: Silniki krokowe


Witam
Poszukuję schematu podłączenia silnika krokowego:
SHINANO KENSHI STP-57D206
do układu sterownika Alfa-slim firmy Mixpol.
Silnik posiada sześć wejść i prawdopodobnie pracował w napędach drukarek.
Powrót do góry
   
4elektronik
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 16 Kwi 2004
Posty: 73

Post#20 25 Gru 2007 23:31   

Re: Silniki krokowe


Witam. Mam 3 silniki wymontowane z czytników taśm perforowanych. nie ma na nich zadnych napisów jedyna wiadomosc na ich temat to ze mają 5 wyprowadzen.moze spotkal sie juz ktos z takimi silnikami??
Powrót do góry
   
Moulder
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 663
Miasto: LBN

Post#21 28 Gru 2007 02:12   

Re: Silniki krokowe


:arrow: 4elektronik
Trzy posty wyżej masz schemat połączeń w silniku z 5 wyprowadzeniami
Powrót do góry
   
zakoslaw
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 1
Miasto: Bdg

Post#22 25 Lut 2008 16:47   

Re: Silniki krokowe


Witam posiadam silnik krokowy 24V, 165 Om, posiada 6 kabli, grupowane po trzy rezystancja miedzy poszczegolnymi kablami to albo ok 165, albo ok 320 Om, kupilem go podobno jak silnik bipolarny, ale czy to rzeczywiscie silnik bipolarny??
Pozdrawiam Janusz
Powrót do góry
   
Moulder
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 663
Miasto: LBN

Post#23 25 Lut 2008 19:49   

Re: Silniki krokowe


Silniki krokowe- zasada działania i sterowanie

Masz schemat tego silnika.
Pomiędzy : B+,B- i A+, A- masz 320 OHM
Pomiędzy COMA, A+ COMA, A- masz 160 OHM itd
Pomiędzy COMB, B+ COMB, B- masz 160 OHM itd

Jeżeli COMA połączysz z COMB to będzie w sumie 5 przewodów i wtedy silnik będzie pracował jako unipolarny.
Jeżeli nie będziesz używać COM-ów tylko: A+, A-, B+, B- (cztery kable) to wtedy silnik będzie pracował jak bipolarny
Poczytaj te linki co koledzy wrzucili jest tam chyba wszystko o krokowcach
Powrót do góry
   
bbalek
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 2
Miasto: Łódź

Post#24 27 Lut 2008 10:14   

Re: Silniki krokowe


bogdan_p napisał:
propozycja kolegi krzyjak z EdW opisująca budowę , zasadę pracy i sterowania silników krokowych

część 1
część 2
część 3
część 4
część 5
część 6



Drodzy forumowicze mam do was pytanie odnośnie 6 części artykułu. Chciałbym się was zapytać czy możliwe jest że obydwa rozwiązania sterowania za pomocą MOSFETÓW na rysunkach 54 b i 54 c były poprawne. A jeśli nie to które są poprawne.
Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#25 Post autora tematu 01 Mar 2008 23:30   

Re: Silniki krokowe


Krzysieksiek nie o to chodziło w pytaniu bbaleka , faktycznie rysunek 54c jest błędny to powinien być układ na tranzystorach komplementarnych czyli z kanałem N i kanałem P , wszystko wyjaśnia ten przykład takiego mostka http://www.cadvision.com/blanchas/hexfet/np-s.htm
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Mar 2008 23:30   





Powrót do góry
   
bbalek
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 2
Miasto: Łódź

Post#26 02 Mar 2008 21:59   

Re: Silniki krokowe


No właśnie na takie potwierdzenie czekałem. Dzięki bogdan_p. Przeczuwałem że układ 54c jest zły i dlatego kupiłem 8 tranzystorów BUZ11 i zmontowałem układ z rysunku 54b. Niestety wszystkie 4 pracujące jako klucze górne czyli zwarte drenem z VCC nie pracują w pełnym nasyceniu i strasznie się grzeją. Naprawdę nie rozumiem tego zjawiska. Jutro idę sobie kupić sobie 4 komplementarne może będą lepiej pracować.
Powrót do góry
   
bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 3892

Post#27 Post autora tematu 02 Mar 2008 22:07   

Re: Silniki krokowe


temat grzania górnych tranzystorów w takim rozwiązaniu był już poruszany , masz rację cała sprawa polega na właściwym wysterowaniu tych tranzystorów , rozwiązań może być wiele tu masz przykład z podanej wcześniej strony http://www.cadvision.com/blanchas/hexfet/nch-brdg-sch.htm
Powrót do góry
   
kiniol2005
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 6
Miasto: malbork

Post#28 02 Paź 2008 08:11   

Re: Silniki krokowe


Witam;
Jaka jest dopuszczalna temperatura pracy krokówki??
Bo mój silnik po trzech godzinach pracy osiąga 75 ºC
Powrót do góry
   
erem123
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 1

Post#29 16 Paź 2008 12:35   

Re: Silniki krokowe


Przypadkiem trafiłem na coś takiego. O ile dobrze rozumiem jest to silnik krokowy. Moje pytanie brzmi następująco: skąd mogę wiedzieć jakie jest maksymalne obciążenie silnika?
Powrót do góry
   
MAAKX
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 94

Post#30 26 Paź 2008 20:24   

Re: Silniki krokowe


Oczywiście po prądzie jaki pobiera, ale przy mocnym chłodzeniu prąd można zwiększyć, trzeba kontrolować jednocześnie temperaturę żeby nie przekroczyć jaka podaje producent
Można powiedzieć że podobnie jak z procesorem komputera

Moment obrotowy mozna zwiększyć przez przekładnie, ale krokowe nie należą do silników szybkich
Tu jest link do takiego eksperymentu który zrobiłem ze zwykłego silnika krokowego
http://www.cnc.info.pl/topics65/szybki-silnik-krokowy-vt10499.htm
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Silniki krokowe- zasada działania i sterowanie
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Silniki krokowe - sterowanie (13)
Sterowanie platformą - silniki krokowe (4)
Silniki liniowe. Budowa, zasada działania, zastosowanie. (2)
Sterowanie z Simulinka. Silniki krokowe i obsługa sprzężenia zwrotnego. (5)
Silniki serwo a silniki krokowe z magnesami trwałymi (3)
Silniki krokowy 3-fazowy - Silniki krokowe trójfazowe (2)
silniki krokowe (3)
silniki krokowe?? (1)
silniki krokowe a rezonans (7)
silniki krokowe zasilanie ok 4A (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS