Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie silnika dwubiegowego?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Podłączenie silnika dwubiegowego? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#1 03 Paź 2006 09:05  Autor tematu   

Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam serdecznie.

Posiadam silnik z motoreduktorem, gdzie silnik jest dwubiegowy.
W elektrycznym sklepie powiedziałem, że chcę kupić przełącznik do w/w silnika. Sprzedała mi przełącznik liczby biegunów. Czy jest to odpowiedni przełącznik.

Jak zajade do domu to zrobie zdjęcie silnika i włącznika.
Proszę o pomoc w jego podłączeniu.

Pozdrawiam
Grzegorz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
warbipower
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 204
Pomógł: 20
Ocena postów: 7
warbipower
Poziom 15
Post#2 03 Paź 2006 09:35Pomocny post    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam
Schemat silnika dwubiegowego znajdziesz tutaj http://www.isep.pw.edu.pl/ISEP/ZakladNapedu/Instrukcje/omron2.pdf#search=%22silnik%20dwubiegowy%22

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Kielce
Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3571
Pomógł: 576
Ocena postów: 66
Aleksander_01
Poziom 23
Post#3 03 Paź 2006 09:49Pomocny post    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam.
Liczbą par biegunów zmieniasz prędkość wirowania, czyli przełącznik kupiłeś dobry.
Przełączasz z trójkąta na podwójną gwiazdę (silnik musi mieć sześć wyprowadzeń).
Poniżej masz rysunek poglądowy.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#4 03 Paź 2006 09:54  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Dziękuje za schemat.
Ale to dla mnie jest jak czarna magia, szybciej i łatwiej zrozumie, jeśli Ktoś narysuje mi to na zdjęciu które później dołącze (zdjęcie puszki silnika)

PS
Jak się powinien fachowo nazywać ten przełącznik do tego silnika i czy da się tak zrobić aby np. obroty 10/min były w prawą strone i obroty 20/min były też w prawo?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kmr
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 137
Pomógł: 4
Ocena postów: 6
kmr
Poziom 13
Post#5 03 Paź 2006 10:54    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Aleksander_01 napisał:
Witam.
Liczbą par biegunów zmieniasz prędkość wirowania, czyli przełącznik kupiłeś dobry.
Przełączasz z trójkąta na podwójną gwiazdę (silnik musi mieć sześć wyprowadzeń)..


Czy mógł byś wytłumaczyć łopatologicznie tzn na rysunku z zaciskami jak to działa i czy każdy silnik z 6 wyprowadzeniami tak będzie pracował?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kaz
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 292
Pomógł: 26
Ocena postów: 11
kaz
Specjalista - spawarki
Post#6 03 Paź 2006 19:16    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Silniki dwubiegowe mogą być wykonane ,jako przelączane trójkąt/ podwójna gwiazda,lub też tak, że każdy bieg ma swoje niezależne uzwojenie . Dla tych dwóch rodzajów przelączniki są zupelnie różne. Sprzedawca nie jest w stanie przewidzieć jaki przelącznik jest wlaściwy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#7 04 Paź 2006 13:53  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2fe1da69962ae3f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d75bb311a641fcfe.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21d66fbefe7b0a8a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d461e100392f63a3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3263f24e0941a36.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08ffa0e551a2c646.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c3303a7649576d7.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kac2
Poziom 11
Poziom 11
Miasto: Morąg
Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 70
Pomógł: 6
kac2
Poziom 11
Post#8 05 Paź 2006 20:14    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Na stronie www.FALOWNIKI.COM pod hasłem Dahlander można poznać zasady zasilania silnika dwubiegowego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tprzemko
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Łódź
Dołączył: 27 Wrz 2002
Posty: 400
Pomógł: 53
Ocena postów: 1
tprzemko
Poziom 17
Post#9 06 Paź 2006 06:25    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam
Kolego masz chyba wszystko podane. Z Twoich fotek wynika że wszystkie połączenia masz więc łączysz odpowiednie zaciski ze sobą. L1 L2 L3 to zasilanie a reszte do silnika. Jeżeli silnik nie był przewijany i jakiś magik nie pokopał uzwojenia to będzie ok.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#10 06 Paź 2006 09:50  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam,

Silnik podłączony, wszystko działa ok.
Myslałem, że tego typu silniki podłącza sie inaczej.

Pozdrawiam
Grzegorz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#11 07 Paź 2006 12:55  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Mam jeszcze pytanko.

Silnik jest zasilany 3 fazami, czy kabel zasilający może być 3 żyłowy, czy też musi być 4 żyłowy aby podpiąć zero?

Silnik podłączałem na próbe bez zera i dzaiła.

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marbac
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Ostrołęka
Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 126
Pomógł: 10
Ocena postów: 4
marbac
Poziom 13
Post#12 07 Paź 2006 13:40    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Dla bezpieczeństwa kabel bezwzględnie musi mieć czwartą żyłę PE!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#13 07 Paź 2006 13:48  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Ok.

Teraz muszę poszukać kabla 4x1,5mm2. Strasznie drogie są te kable.

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kmr
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 137
Pomógł: 4
Ocena postów: 6
kmr
Poziom 13
Post#14 11 Paź 2006 10:25    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Małe pytanko jeszcze.
Co z mocą takiego silnika? Jest większa czy mniejsza czy taka sama???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#15 11 Paź 2006 15:52  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Silnik taki ma dwie moce wg tabliczki znamionowej to dla pierwszego biegu 0,36kW dla drugiego 0,56kW.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#16 19 Paź 2006 10:22  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam,

Okazuje się, że nie wszystkie silniki mają w puszce takie same oznaczenia. Na zdjęciach przedstawiam puszke silnika gdzie wszystko jest jasne ale ta druga ma oznaczenia v,x itp.

Proszę o pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c075b2f70c86cee0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2c1b05b3d9336bf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3ac003d16730fbf.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 744
Pomógł: 63
Ocena postów: 14
wola
Poziom 19
Post#17 20 Paź 2006 08:25    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


uki4 napisał:
Witam,

Okazuje się, że nie wszystkie silniki mają w puszce takie same oznaczenia. Na zdjęciach przedstawiam puszke silnika gdzie wszystko jest jasne ale ta druga ma oznaczenia v,x itp.

Proszę o pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c075b2f70c86cee0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2c1b05b3d9336bf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3ac003d16730fbf.html


Ten drugi wygląda na 1-biegowy z możliwością połączenia gwiazda-trójkąt.Oczywiscie w zależności od napięcia na tabliczce

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#18 20 Paź 2006 10:25  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Szybki rysunek.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Świętokrzyskie
Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2262
Pomógł: 157
Ocena postów: 32
Topolski Mirosław
Poziom 22
Post#19 20 Paź 2006 11:06Pomocny post    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam
Podłącz tak jak na rysunku.Dawniej początki uzwojeń silnika oznaczano jako UVW,natomiast końce jako odpowiednio XYZ teraz początki to U1 V1 W1 a końce U2 V2 W2.Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#20 20 Paź 2006 11:16  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


OK wielkie dzięki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
uki4
Poziom 16
Post#21 20 Paź 2006 21:39  Autor tematu   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, czy taki silnik nagrzewa się do wysokiej temperatury?
Ponieważ jak go włącze to po godzinie pracy jest dosyć gorący, jak się ręke przytrzyma to lekko parzy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Świętokrzyskie
Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2262
Pomógł: 157
Ocena postów: 32
Topolski Mirosław
Poziom 22
Post#22 21 Paź 2006 00:21    

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Zmierz prąd na każdej fazie na pierwszym i drugim biegu i będziesz miał odpowiedż.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Podłączenie silnika dwubiegowego?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie silnika dwubiegowego (8)
Podłączenie silnika dwubiegowego lub sterowanie falownikiem (12)
schemat podłączenie silnika jednofazowego dwubiegowego z kondensatorem (17)
silnik 3fazowy dwubiegowy - podłączenie silnika dwubiegowego (10)
Zabezpieczenie silnika dwubiegowego. (7)
Zamiana silnika dwubiegowego na jednobiegowy (6)
Potrzebuję schemat silnika 3-fazowego dwubiegowego. (15)
Jaki rodzaj przełącznika do silnika dwubiegowego? (5)
Jak podłaczyć falownik do silnika dwubiegowego? (3)
schemat uzwojeń silnika trójfazowego dwubiegowego (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS