Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie silnika dwubiegowego?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Podłączenie silnika dwubiegowego? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#1 Post autora tematu 03 Paź 2006 09:05   

Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam serdecznie.

Posiadam silnik z motoreduktorem, gdzie silnik jest dwubiegowy.
W elektrycznym sklepie powiedziałem, że chcę kupić przełącznik do w/w silnika. Sprzedała mi przełącznik liczby biegunów. Czy jest to odpowiedni przełącznik.

Jak zajade do domu to zrobie zdjęcie silnika i włącznika.
Proszę o pomoc w jego podłączeniu.

Pozdrawiam
Grzegorz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Paź 2006 09:05   



Powrót do góry
warbipower
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 204

warbipower
Poziom 15
Post#2 03 Paź 2006 09:35pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam
Schemat silnika dwubiegowego znajdziesz tutaj http://www.isep.pw.edu.pl/ISEP/ZakladNapedu/Instrukcje/omron2.pdf#search=%22silnik%20dwubiegowy%22

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3457
Miasto: Kielce

Aleksander_01
Poziom 23
Post#3 03 Paź 2006 09:49pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam.
Liczbą par biegunów zmieniasz prędkość wirowania, czyli przełącznik kupiłeś dobry.
Przełączasz z trójkąta na podwójną gwiazdę (silnik musi mieć sześć wyprowadzeń).
Poniżej masz rysunek poglądowy.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#4 Post autora tematu 03 Paź 2006 09:54   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Dziękuje za schemat.
Ale to dla mnie jest jak czarna magia, szybciej i łatwiej zrozumie, jeśli Ktoś narysuje mi to na zdjęciu które później dołącze (zdjęcie puszki silnika)

PS
Jak się powinien fachowo nazywać ten przełącznik do tego silnika i czy da się tak zrobić aby np. obroty 10/min były w prawą strone i obroty 20/min były też w prawo?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kmr
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 137
Miasto: Bydgoszcz

kmr
Poziom 13
Post#5 03 Paź 2006 10:54   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Aleksander_01 napisał:
Witam.
Liczbą par biegunów zmieniasz prędkość wirowania, czyli przełącznik kupiłeś dobry.
Przełączasz z trójkąta na podwójną gwiazdę (silnik musi mieć sześć wyprowadzeń)..


Czy mógł byś wytłumaczyć łopatologicznie tzn na rysunku z zaciskami jak to działa i czy każdy silnik z 6 wyprowadzeniami tak będzie pracował?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kaz
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki


Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 292
Miasto: Gdańsk

kaz
Specjalista - spawarki
Post#6 03 Paź 2006 19:16   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Silniki dwubiegowe mogą być wykonane ,jako przelączane trójkąt/ podwójna gwiazda,lub też tak, że każdy bieg ma swoje niezależne uzwojenie . Dla tych dwóch rodzajów przelączniki są zupelnie różne. Sprzedawca nie jest w stanie przewidzieć jaki przelącznik jest wlaściwy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#7 Post autora tematu 04 Paź 2006 13:53   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2fe1da69962ae3f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d75bb311a641fcfe.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21d66fbefe7b0a8a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d461e100392f63a3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3263f24e0941a36.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08ffa0e551a2c646.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c3303a7649576d7.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kac2
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 69
Miasto: Morąg

kac2
Poziom 11
Post#8 05 Paź 2006 20:14   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Na stronie www.FALOWNIKI.COM pod hasłem Dahlander można poznać zasady zasilania silnika dwubiegowego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tprzemko
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Wrz 2002
Posty: 397
Miasto: Łódź

tprzemko
Poziom 17
Post#9 06 Paź 2006 06:25   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam
Kolego masz chyba wszystko podane. Z Twoich fotek wynika że wszystkie połączenia masz więc łączysz odpowiednie zaciski ze sobą. L1 L2 L3 to zasilanie a reszte do silnika. Jeżeli silnik nie był przewijany i jakiś magik nie pokopał uzwojenia to będzie ok.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#10 Post autora tematu 06 Paź 2006 09:50   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam,

Silnik podłączony, wszystko działa ok.
Myslałem, że tego typu silniki podłącza sie inaczej.

Pozdrawiam
Grzegorz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#11 Post autora tematu 07 Paź 2006 12:55   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Mam jeszcze pytanko.

Silnik jest zasilany 3 fazami, czy kabel zasilający może być 3 żyłowy, czy też musi być 4 żyłowy aby podpiąć zero?

Silnik podłączałem na próbe bez zera i dzaiła.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marbac
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 126
Miasto: Ostrołęka

marbac
Poziom 13
Post#12 07 Paź 2006 13:40   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Dla bezpieczeństwa kabel bezwzględnie musi mieć czwartą żyłę PE!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#13 Post autora tematu 07 Paź 2006 13:48   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Ok.

Teraz muszę poszukać kabla 4x1,5mm2. Strasznie drogie są te kable.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 07 Paź 2006 13:48   



Powrót do góry
kmr
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 137
Miasto: Bydgoszcz

kmr
Poziom 13
Post#14 11 Paź 2006 10:25   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Małe pytanko jeszcze.
Co z mocą takiego silnika? Jest większa czy mniejsza czy taka sama???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#15 Post autora tematu 11 Paź 2006 15:52   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Silnik taki ma dwie moce wg tabliczki znamionowej to dla pierwszego biegu 0,36kW dla drugiego 0,56kW.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#16 Post autora tematu 19 Paź 2006 10:22   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam,

Okazuje się, że nie wszystkie silniki mają w puszce takie same oznaczenia. Na zdjęciach przedstawiam puszke silnika gdzie wszystko jest jasne ale ta druga ma oznaczenia v,x itp.

Proszę o pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c075b2f70c86cee0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2c1b05b3d9336bf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3ac003d16730fbf.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 741

wola
Poziom 19
Post#17 20 Paź 2006 08:25   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


uki4 napisał:
Witam,

Okazuje się, że nie wszystkie silniki mają w puszce takie same oznaczenia. Na zdjęciach przedstawiam puszke silnika gdzie wszystko jest jasne ale ta druga ma oznaczenia v,x itp.

Proszę o pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c075b2f70c86cee0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2c1b05b3d9336bf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3ac003d16730fbf.html


Ten drugi wygląda na 1-biegowy z możliwością połączenia gwiazda-trójkąt.Oczywiscie w zależności od napięcia na tabliczce

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#18 Post autora tematu 20 Paź 2006 10:25   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Szybki rysunek.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 20 Paź 2006 10:25   



Powrót do góry
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2167
Miasto: Świętokrzyskie

Topolski Mirosław
Poziom 22
Post#19 20 Paź 2006 11:06pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam
Podłącz tak jak na rysunku.Dawniej początki uzwojeń silnika oznaczano jako UVW,natomiast końce jako odpowiednio XYZ teraz początki to U1 V1 W1 a końce U2 V2 W2.Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 20 Paź 2006 11:06pomocny post - solucja   



Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#20 Post autora tematu 20 Paź 2006 11:16   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


OK wielkie dzięki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 20 Paź 2006 11:16   



Powrót do góry
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 326
Miasto: Częstochowa

uki4
Poziom 16
Post#21 Post autora tematu 20 Paź 2006 21:39   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, czy taki silnik nagrzewa się do wysokiej temperatury?
Ponieważ jak go włącze to po godzinie pracy jest dosyć gorący, jak się ręke przytrzyma to lekko parzy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2167
Miasto: Świętokrzyskie

Topolski Mirosław
Poziom 22
Post#22 21 Paź 2006 00:21   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Zmierz prąd na każdej fazie na pierwszym i drugim biegu i będziesz miał odpowiedż.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Podłączenie silnika dwubiegowego?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie silnika dwubiegowego (8)
Podłączenie silnika dwubiegowego lub sterowanie falownikiem (12)
schemat podłączenie silnika jednofazowego dwubiegowego z kondensatorem (17)
silnik 3fazowy dwubiegowy - podłączenie silnika dwubiegowego (10)
Zabezpieczenie silnika dwubiegowego. (7)
Zamiana silnika dwubiegowego na jednobiegowy (6)
Potrzebuję schemat silnika 3-fazowego dwubiegowego. (15)
Jaki rodzaj przełącznika do silnika dwubiegowego? (5)
Jak podłaczyć falownik do silnika dwubiegowego? (3)
schemat uzwojeń silnika trójfazowego dwubiegowego (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS