Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie silnika dwubiegowego?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Podłączenie silnika dwubiegowego?
Autor
Wiadomość
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#1 Post autora tematu 03 Paź 2006 09:05   

Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam serdecznie.

Posiadam silnik z motoreduktorem, gdzie silnik jest dwubiegowy.
W elektrycznym sklepie powiedziałem, że chcę kupić przełącznik do w/w silnika. Sprzedała mi przełącznik liczby biegunów. Czy jest to odpowiedni przełącznik.

Jak zajade do domu to zrobie zdjęcie silnika i włącznika.
Proszę o pomoc w jego podłączeniu.

Pozdrawiam
Grzegorz
Powrót do góry
   
warbipower
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 204

Post#2 03 Paź 2006 09:35pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam
Schemat silnika dwubiegowego znajdziesz tutaj http://www.isep.pw.edu.pl/ISEP/ZakladNapedu/Instrukcje/omron2.pdf#search=%22silnik%20dwubiegowy%22
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Paź 2006 09:35pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3343
Miasto: Kielce

Post#3 03 Paź 2006 09:49pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam.
Liczbą par biegunów zmieniasz prędkość wirowania, czyli przełącznik kupiłeś dobry.
Przełączasz z trójkąta na podwójną gwiazdę (silnik musi mieć sześć wyprowadzeń).
Poniżej masz rysunek poglądowy.

Załączniki:
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#4 Post autora tematu 03 Paź 2006 09:54   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Dziękuje za schemat.
Ale to dla mnie jest jak czarna magia, szybciej i łatwiej zrozumie, jeśli Ktoś narysuje mi to na zdjęciu które później dołącze (zdjęcie puszki silnika)

PS
Jak się powinien fachowo nazywać ten przełącznik do tego silnika i czy da się tak zrobić aby np. obroty 10/min były w prawą strone i obroty 20/min były też w prawo?
Powrót do góry
   
kmr
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 138
Miasto: Bydgoszcz

Post#5 03 Paź 2006 10:54   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Aleksander_01 napisał:
Witam.
Liczbą par biegunów zmieniasz prędkość wirowania, czyli przełącznik kupiłeś dobry.
Przełączasz z trójkąta na podwójną gwiazdę (silnik musi mieć sześć wyprowadzeń)..


Czy mógł byś wytłumaczyć łopatologicznie tzn na rysunku z zaciskami jak to działa i czy każdy silnik z 6 wyprowadzeniami tak będzie pracował?
Powrót do góry
   
kaz
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 293
Miasto: Gdańsk

Post#6 03 Paź 2006 19:16   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Silniki dwubiegowe mogą być wykonane ,jako przelączane trójkąt/ podwójna gwiazda,lub też tak, że każdy bieg ma swoje niezależne uzwojenie . Dla tych dwóch rodzajów przelączniki są zupelnie różne. Sprzedawca nie jest w stanie przewidzieć jaki przelącznik jest wlaściwy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Paź 2006 19:16   





Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#7 Post autora tematu 04 Paź 2006 13:53   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2fe1da69962ae3f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d75bb311a641fcfe.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21d66fbefe7b0a8a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d461e100392f63a3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3263f24e0941a36.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08ffa0e551a2c646.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c3303a7649576d7.html
Powrót do góry
   
kac2
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 69
Miasto: Morąg

Post#8 05 Paź 2006 20:14   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Na stronie www.FALOWNIKI.COM pod hasłem Dahlander można poznać zasady zasilania silnika dwubiegowego.
Powrót do góry
   
tprzemko
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Wrz 2002
Posty: 394
Miasto: Łódź

Post#9 06 Paź 2006 06:25   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam
Kolego masz chyba wszystko podane. Z Twoich fotek wynika że wszystkie połączenia masz więc łączysz odpowiednie zaciski ze sobą. L1 L2 L3 to zasilanie a reszte do silnika. Jeżeli silnik nie był przewijany i jakiś magik nie pokopał uzwojenia to będzie ok.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#10 Post autora tematu 06 Paź 2006 09:50   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam,

Silnik podłączony, wszystko działa ok.
Myslałem, że tego typu silniki podłącza sie inaczej.

Pozdrawiam
Grzegorz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Paź 2006 09:50   





Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#11 Post autora tematu 07 Paź 2006 12:55   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Mam jeszcze pytanko.

Silnik jest zasilany 3 fazami, czy kabel zasilający może być 3 żyłowy, czy też musi być 4 żyłowy aby podpiąć zero?

Silnik podłączałem na próbe bez zera i dzaiła.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
marbac
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 26 Mar 2005
Posty: 126
Miasto: Ostrołęka

Post#12 07 Paź 2006 13:40   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Dla bezpieczeństwa kabel bezwzględnie musi mieć czwartą żyłę PE!
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#13 Post autora tematu 07 Paź 2006 13:48   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Ok.

Teraz muszę poszukać kabla 4x1,5mm2. Strasznie drogie są te kable.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
kmr
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 138
Miasto: Bydgoszcz

Post#14 11 Paź 2006 10:25   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Małe pytanko jeszcze.
Co z mocą takiego silnika? Jest większa czy mniejsza czy taka sama???
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#15 Post autora tematu 11 Paź 2006 15:52   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Silnik taki ma dwie moce wg tabliczki znamionowej to dla pierwszego biegu 0,36kW dla drugiego 0,56kW.
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#16 Post autora tematu 19 Paź 2006 10:22   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam,

Okazuje się, że nie wszystkie silniki mają w puszce takie same oznaczenia. Na zdjęciach przedstawiam puszke silnika gdzie wszystko jest jasne ale ta druga ma oznaczenia v,x itp.

Proszę o pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c075b2f70c86cee0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2c1b05b3d9336bf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3ac003d16730fbf.html
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#17 20 Paź 2006 08:25   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


uki4 napisał:
Witam,

Okazuje się, że nie wszystkie silniki mają w puszce takie same oznaczenia. Na zdjęciach przedstawiam puszke silnika gdzie wszystko jest jasne ale ta druga ma oznaczenia v,x itp.

Proszę o pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c075b2f70c86cee0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2c1b05b3d9336bf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3ac003d16730fbf.html


Ten drugi wygląda na 1-biegowy z możliwością połączenia gwiazda-trójkąt.Oczywiscie w zależności od napięcia na tabliczce
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#18 Post autora tematu 20 Paź 2006 10:25   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Szybki rysunek.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2099
Miasto: Świętokrzyskie

Post#19 20 Paź 2006 11:06pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Witam
Podłącz tak jak na rysunku.Dawniej początki uzwojeń silnika oznaczano jako UVW,natomiast końce jako odpowiednio XYZ teraz początki to U1 V1 W1 a końce U2 V2 W2.Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Paź 2006 11:06pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#20 Post autora tematu 20 Paź 2006 11:16   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


OK wielkie dzięki.
Powrót do góry
   
uki4
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 310
Miasto: Częstochowa

Post#21 Post autora tematu 20 Paź 2006 21:39   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, czy taki silnik nagrzewa się do wysokiej temperatury?
Ponieważ jak go włącze to po godzinie pracy jest dosyć gorący, jak się ręke przytrzyma to lekko parzy.
Powrót do góry
   
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2099
Miasto: Świętokrzyskie

Post#22 21 Paź 2006 00:21   

Re: Podłączenie silnika dwubiegowego?


Zmierz prąd na każdej fazie na pierwszym i drugim biegu i będziesz miał odpowiedż.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Podłączenie silnika dwubiegowego?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie silnika dwubiegowego (8)
Podłączenie silnika dwubiegowego lub sterowanie falownikiem (12)
schemat podłączenie silnika jednofazowego dwubiegowego z kondensatorem (17)
silnik 3fazowy dwubiegowy - podłączenie silnika dwubiegowego (10)
Zabezpieczenie silnika dwubiegowego. (7)
Zamiana silnika dwubiegowego na jednobiegowy (6)
Potrzebuję schemat silnika 3-fazowego dwubiegowego. (15)
Jaki rodzaj przełącznika do silnika dwubiegowego? (5)
Jak podłaczyć falownik do silnika dwubiegowego? (3)
schemat uzwojeń silnika trójfazowego dwubiegowego (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS