X

Swiatła mijania Laguna II

ander39 07 Oct 2006 18:21
  • #1 07 Oct 2006 18:21
    ander39
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam!

    Czy ktoś z Panów orientuje się czy jast jakiś w miarę prosty sposób aby światła postojowe i mijania wył. się po wyjęciu karty a zał. sie po włożeniu karty do czytnika. jest to związane z obowiązkiem jazdy na światłach a mnie zbyt często zdaża sie zapomnieć i w jedna i w drugą stronę.
  • #2 07 Oct 2006 18:36
    KingKong
    Level 25  
    Helpful post? (0)
    Nie polecam stosowania włączania świateł przed rozruchem silnika, ale małym kosztem możesz zainstalować włącznik uruchmiający światła po rozruchu. Trzeba takowy zakupić i dać zamontować. Są w sprzedaży, ostatnia znana mi cena 50 PLN. Tylko montaż polecam zlecić fachowcom. By nie narobić biedy. Taką ingerencję polecam innej raczej nie, taki włącznik podłącza się równolegle do włącznika orginalnego i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
    :-)
  • #3 07 Oct 2006 18:40
    mateo027
    Level 25  
    Helpful post? (0)
    Koledzy koledzy, ale po co montowac taki szajs jak mozna na clipie wejsc w konfiguracje i zrobic swiatla uruchamiane automatycznie po uruchomieniu wlacznika.
  • #4 07 Oct 2006 21:12
    ander39
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    słyszałem ze mozna zmienic miejsce przekażnika i zmienić konfigurację UCH tylko czy wtedy mozna wyłączyć światła wyłącznikiem, czy swieca sie zawsze jak karta jest w czytniku??- bo wiosna niebawem?!
  • #5 07 Oct 2006 21:24
    JACU626

    Level 24  
    Helpful post? (0)
    Może nie jestem w temacie laguny ale u mnie w paski światła zapalają sie z silnikiem a gasną jak zaciągne ręczny, tak że praktycznie cały rok na nich jezdze.
  • Helpful post
    #6 07 Oct 2006 22:14
    mateo027
    Level 25  
    Helpful post? (0)
    Nic nie trzeba wyjmowac,zadnych przekaznikow i grzebania w UCH. Podlacza sie Clipa,ustawia konfiguracje na automatyczne swiatla i juz. Jest jeszcze podany sposob reczny w MR ale nie stosowalem osobiscie (nie wiem tylko czy nie trzeba miec ustawionej konfiguracji na automatyczne swiatla):
    II - AUTOMATYCZNE WŁĄCZANIE ŚWIATEŁ
    POJAZDU W CZASIE JAZDY
    Włączenie lub wyłączenie funkcji może odbywać się za
    pomocą dźwigni zespolonej, jeśli moduł zespolony w
    kabinie jest prawidłowo skonfigurowany (patrz 87B
    Skrzynka połączeń w kabinie, Moduł zespolony w
    kabinie, Konfiguracja).
    1 - Aby włączyć funkcję:
    Silnik wyłączony lub nie,
    - wprowadzić kartę,
    - włączyć zapłon,
    - obrócić dźwignię zespoloną kolejno dwa razy z
    położenia "0" do położenia światła pozycyjne.
    Tablica wskaźników emituje sygnał dźwiękowy.
    System działa w trybie automatycznym.
    2 - W celu wyłączenia funkcji:
    Silnik wyłączony,
    - wprowadzić kartę,
    - włączyć zapłon,
    - obrócić dźwignię zespoloną kolejno dwa razy z
    położenia "0" do położenia światła pozycyjne.
    Tablica wskaźników emituje sygnał dźwiękowy.
  • #7 07 Oct 2006 22:59
    ander39
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wielkie dzieki za poradę jutro bedę kombinowal, jestem ciekaw czy bez podłączania clipa coś się uda zrobić?
  • #8 08 Oct 2006 00:40
    sigi
    Spec od samochodów
    Helpful post? (0)
    ander39 wrote:
    Wielkie dzieki za poradę jutro bedę kombinowal, jestem ciekaw czy bez podłączania clipa coś się uda zrobić?

    Nic dobrego nie wyniknie, lepiej nie grzeb.

    Pozdrawiam.
  • #9 08 Oct 2006 09:29
    mateo027
    Level 25  
    Helpful post? (0)
    Kolega mowi o sposobie, ktory podalem? Jesli tak to nie wiem dlaczego lepiej nie grzebac, skoro ten sposob podaje Renault w Manual Repair dla Laguny II (MR.395).
  • #10 08 Oct 2006 10:45
    ander39
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam
    Panowie kombinowałem włą. i wył. światła 2 krotnie z załączonym zapłaonem i 3krotnie i na różne sposoby i żadnego efektu, nie słychać sygnału dzwiękowego i nic się nie dzieje.
    Kolega Mateo027 pisze ze wyczytał to w MR395, mam rózne MR do laguny II ale nie ma tam 395. z kąd takowy można zdobyć?
    pozdrawiam
  • Helpful post
    #11 08 Oct 2006 14:03
    mateo027
    Level 25  
    Helpful post? (+3)
    Bo bardzo mozliwe, ze to dziala gdy konfiguracja jest ustawiona na wlaczanie automatyczne- nie mowilem, ze na 100% zadziala bez Clipa, bo nie testowalem. Zawsze robilem to Clipem, wiec nie mialem potrzeby tym sie bawic. Kolega mateo027 juz wlasnie dolaczyl MR 395, zrodlo pochodzenia takie samo jak inne MR...
    Pozdrawiam :-)
    PS. Widze, ze kolega nie ma wystarczajacych punktow do sciagniecia, wiec dorzucam.
    Attachments:
  • #12 08 Oct 2006 16:30
    ander39
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Serdeczne dzieki za poradę, za plik, no i oczywiscie za punkty a przede wszystkim za bezinteresowną pomoc -a mówią że dzisiaj "człowiek człowiekowi wilkiem" ale zapewne nie tutaj! Cieszę sie że, za pośrednictwem tego forum mogę rozmawiac z ludźmi na poziomie.
    Przepraszam za zbytnią poufałość w kwestii "Kolegi" ale widzę ze się Pan nie obraził tylko to Pana rozbawiło.
    Wracając do tematu, czyli muszę odwiedzić ASO zeby CLIPEM przełączyli w stan automatycze włączanie świateł?
    Plikiem MR395 uświadomił mi Pan że, istnieje polska wersja MR ja mam tylko wersje obcojęzyczne, czy mógłby mi Pan podpowiedzieć skąd dostać pozostae MR dotyczące silnika i całej reszty jest to bogactwo zwłaszcza że na rynku nie ma żadnej literatury dotyczącej tego modelu.
    jeszcze raz wielkie dzięki za wszystko !
    Pozdrawiam!
  • #13 08 Oct 2006 20:46
    mateo027
    Level 25  
    Helpful post? (0)
    Nie ma za co, po to jest forum, zeby sobie pomagac. Pewnie, ze sie nie obrazilem... "panowie" to wygineli za sanacji ;-)
    Wracajac do dokumentacji to jest polska wersja, auta nowe (po 2001) roku sa juz cale opisane po polsku, ze starszymi jest problem. Same MR do LII to ok 33MB, nie wiem gdzie moge wrzucic Ci taka paczke, zalatw jakis serwer ftp to z checia sie podziele. Sa rowniez noty techniczne,ale to trudniej juz wyselekcjonowac,ktore do LII (sa oznaczone jedynioe numerami).
    Rowniez pozdrawiam!
  • #14 24 Nov 2006 22:25
    melis
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    wsjo pięknie jeno cza mieć lage II w fazie II niestety inaczej kupa:(:(
  • #15 24 Nov 2006 22:40
    mateo027
    Level 25  
    Helpful post? (0)
    melis wrote:
    wsjo pięknie jeno cza mieć lage II w fazie II niestety inaczej kupa:(:(


    A moze byc tak powiedzial dlaczego wedlug Ciebie kupa??
    Powiem Ci kolego melis,ze nie lubie jak ktos na forum oszukuje.
    Poza tym znalazlem jak zrobic swiatla automatyczne w wersjach z nizszym uch nie posiadajacym opcji sterowania z clipa. Trzeba przelozyc 2 zworki,dla zainteresowanych wrzuce
    ps. nie testowalem,ale to jest w mr dla lag.
  • #16 29 Nov 2006 20:03
    melis
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Ano dlatgo kupa ;) ponieważ zgodnie z z opisem z MR 395 ktory jest dla Lagun 2 fazy2 nie mozna włączyć u mnie - w ladze z 2003 - automatycznych światel mijania jak i nie można uruchomić czegos takiego jak (OŚWIETLENIE ZEWNĘTRZNE
    WSPOMAGAJĄCE - FOLLOW ME HOME) Dla mojego wozu tyczy sie MR 339 -a mimo że jest w wersji INITIALE nie ma powyższych funkcji - i w powyższym manualu nie ma ni takiego jak ustawianie automatycznych światel mijania nad czym boleje oczywiście:( :).
  • #17 29 Nov 2006 20:15
    mateo027
    Level 25  
    Helpful post? (0)
    Sam to probowales zrobic, czy jakis serwis Ci tak powiedzial? Oczywiscie, ze follow me nie mozesz uruchomic,ale swiatla dzienne jak najbardziej tak...w MR339 jest mowa o konfiguracji skrzynki na swiatla automatyczne. W wersjach ze slaba wersja UCH dostawia sie przekazniki na wiazke.
  • #18 29 Nov 2006 20:34
    melis
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    taaaak zgadza sie da sie włączyć światla dzienne ale tylko za pomca zwór i konfiguracji UCH natomiast nie poprzez sposob jaki jest podany w MR 395 a propo swiatel jest jakis sposob by wlaczyc te funkcje bez podpinania Clipa?? w lagunie z 2003?? P.S. w INITIALE sa juz niezbedne przewody??jeno te zworki ruszyc i bedzie git??te zworki to na plytce kolo bezpiecznikow czy w schowku??
  • Helpful post
    #19 30 Nov 2006 08:54
    mateo027
    Level 25  
    Helpful post? (+1)
    W fazie I musisz zalozyc zwory na potrzebne miejsce, a pozniej skonfigurowac UCH, w slabych poziomach wyposazenia UCH sie dostawia przekazniki,jak nie ma mozliwosci konfiguracji UCH.
    Udalo mi sie pomylic wtedy MR,przepraszam.
  • #20 23 Dec 2006 22:47
    melis
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Panowie pomóżcie mam problem a mianowicie coś trze mi w zawieszeniu - napędzie co jeden obrót koła dochodzi odgłos tarcia czegoś o coś myślałem że to tarcze ale to nie to podejrzewam łożysko skrzynki niestety i jeszcze cos ciekawego krótsza półoś przy wejsciu do skrzynki jak się koło obraca zatacza elipse a nie obraca sie wokół własnej jak mniemam winno być osi czy miał ktoś podobny przypadek na warsztacie ??? co może być przyczyyna łożysko?? krzyżak??
  Search 4 million + Products
Browse Products