| Author |
klimek1974 Poziom 3

|
14 Sep 2009 07:29 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Witam
Czy ktoś się orientuje, bo łożysko na wale mi się nagrzewa przy paskach klinowych. Silnik mam 7 KW 2800 obr/min. Na silniku jest koło 10 cm na wale piły 25 cm. Czy ktoś może wie co powoduje to? Czy może źle zamontowany jest wał (za ciasno) a może łożysko jest popsute. Wał leżał ponad 15 lat nieużywany.
|
|
| Back to top |
|
 |
arekd555 Poziom 13

|
14 Sep 2009 19:49 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Witam. Proponuję wymianę łożysk na nowe . Powodze...
|
|
| Back to top |
|
 |
Akrzy74 Poziom 24

|
14 Sep 2009 20:41 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
klimek1974 napisał:
| Quote: |
| Czy ktoś się orientuje bo łożysko na wale mi się nagrzewa przy paskach klinowych. Silnik mam 7 KW 2800 obr/min. Na silniku jest koło 10 cm na wale piły 25 cm. Czy ktoś może wie co powoduje to? Czy może źle zamontowany jest wał (za ciasno) a może łożysko jest popsute. Wał leżał ponad 15 lat nieużywany. |
Łożysko na wale zawsze będzie się nagrzewało, a szczególnie od strony pasków klinowych (napędu), a przy obrotach 2800 obr/min będzie to tym bardziej zauważalne (szczególnie przy łożyskach kiepskiej jakości). Jeśli silnik wcześniej pracował i po przerwie 15 lat znowu zaczyna swą pracę, wtedy koniecznie trzeba wymienić łożyska. Znam przypadki, gdzie po przerwie ok. 5 lat nowe łożyska hałasowały jakby wyjęte były z jeziora. Jeśli wał będzie źle zamocowany (łożyska będą "trzymały" wał wzdłużnie) to wtedy również łożyska będą bardziej się nagrzewały, jednak podczas obracania go ręką będzie wyraźny opór...
Ps. Uruchom silnik i zaraz go wyłącz, a gdy wirnik będzie bliski zatrzymaniu- wtedy zapewne będzie słychać charakterystyczny szum zużytych łożysk...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Sep 2009 20:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
03 Oct 2009 22:58 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
A ja mam cyrkularkę skonstruowaną tak, że na silniku jest koło 25cm silnik ma 1480 obr/min. Na wałku jest koło o średnicy 8cm. Oba koła podwójne na dwa paski klinowe. Silnik o mocy 2.2KW. Trzeba tylko piłę o śr. max 30 cm z małym i gęstym zębem bo można przy odbiciu po ja...jach dobrze dostać.
|
|
| Back to top |
|
 |
alex50 Poziom 3

|
16 Feb 2010 20:08 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Witam mam pytanie mam stół i wałek do cyrkularki, koło pasowe do wałka ma ok 87mm średnicy, chce kupić silnik 4KW 1400obr. i jaką piłę kupić 500mm średnicy? a jeśli tak to jakie koło pasowe powinno być na silniku aby uzyskać prędkość 3000obr na pile czy takie obroty będą w sam raz do cięcia drzewa opałowego niezbyt grubego i czy lepiej piłę ze spiekiem i np z 60 zębów.
proszę o poradę
|
|
| Back to top |
|
 |
wola Poziom 19

|
17 Feb 2010 13:35 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
| alex50 wrote: |
Witam mam pytanie mam stół i wałek do cyrkularki, koło pasowe do wałka ma ok 87mm średnicy, chce kupić silnik 4KW 1400obr. i jaką piłe kupić 500mm srenicy? a jeśli tak to jakie koło pasowe powinno być na silniku aby uzyskać prędkość 3000obr na pile czy takie obroty bedą w sam raz do cięcia drzewa opałowego niezbyt grubego i czy lepiej piłe ze spiekiem i np z 60 zębów.
prosze o porade |
Witam.Kolego;
1)Średnicę koła na silniku obliczysz w/g wzoru (3000:1400)x87
2)Piły tarczowe mają podaną prędkość maksymalną z którą mogą się obracać.Nie wolno ich przekraczać ze względu na bezpieczeństwo .
3)Dla 3000 obr/min piła 500mm ma prędkość 78m/s . Spotkałem się z piłą mającą 70m/s. Ale nie wiem czy wszystkie piły mają taką prędkość
4)Jeśli użyjesz piły ze spiekami, to jak ją przegrzejesz spieki mogą ci odpadać, co może narazić szczególnie wzrok."Zwykłą" piłę będziesz musiał częściej zaostrzyć.
5)Rozruch tego silnika przy podanych parametrach będzie utrudniony
|
|
| Back to top |
|
 |
alex50 Poziom 3

|
17 Feb 2010 18:12 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Do wola
Poradź kolego w takim razie jaką piłę mam sobie kupić tak, żeby np ponad stół wystawała trochę, żeby się dało coś ciąć a nie tylko deski, i jaką prędkość w takim razie dobrać na pile aby było bezpiecznie i w takim razie kupie normalną piłę nie ze spiekami,
mam już wałek z kołem pasowym ok 87mm i nie chciałbym już tego zmieniać (koszty) a piłę i silnik i tak muszę kupić, a do tego dokupić lub dorobić koło pasowe na silnik
podpowiedz proszę co musiałbym kupić?
|
|
| Back to top |
|
 |
wola Poziom 19

|
17 Feb 2010 19:29 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Witam.alex50 napisał;
| takim razie jaką piłe mam sobie kupić tak żeby np ponad stół wystawała troche, żeby sie dało coś ciąć a nie tylko deski |
Odpowiem ci tak; Masz stół i wał do piły. Pomierz ile cm piły ci "zniknie pod stołem" .Wtedy będziesz wiedział co ci zostanie i ocenisz czy wystarczy
| w sam raz do cięcia drzewa opałowego niezbyt grubego |
Przykładowo; masz piłę o średnicy 500mm. Czyli promień 250mm, ale ponad blat stołu jest 150mm. I sam odpowiesz sobie ile ci potrzeba , bo ja tego nie wiem.
| jaką prędkość w takim razie dobrać na pile aby było bezpiecznie |
1)Masz zamiar kupić piłę;zanim kupisz , niech ci podadzą jej prędkość maksymalną.
2) Jeśli będzie podana w obr/min, to wiesz jakie maksymalne obroty możesz mieć.Natomiast jeśli będzie podana w m/s,to wyliczysz z takiego wzoru ( zakładając 70m/s ;70: obwód piły. Czyli dla piły 500mm będzie to (70:1,57)x60~2600obr/min.)
Tak więc dla tego przykładu wał nie może przekroczyć 2600obr/min.
Zakładając,że silnik ma 1400 ,to średnica koła na silnik wynosi;(2600:1400)x87~161mm
Załączanie piły 500mm,to raczej przez przełącznik gwiazda/trójkąt.
Sam musisz podjąć decyzję. Piły widiowe są bardzo dobre; napisałem ci o możliwych kłopotach, byś miał świadomość pewnego ryzyka.
I na koniec; dużą piłę jak zablokujesz ,to ryzyko wypadku duże.
|
|
| Back to top |
|
 |
alex50 Poziom 3

|
17 Feb 2010 20:55 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Wola dzięki wielkie
Musze sobie sprawdzić ile mi ta piła będzie wystawać ponad stół i wtedy zobaczę czy np piła 400mm będzie wystarczająca, tak żeby można było ciąć w miarę drzewo opałowe, wiem już jak mam zrobić z tą piła i ze to będzie zwykła piła a nie widiowa, i jak mam sobie policzyć jaką średnicę koła pasowego na silnik mam dobrać.
Ostatnie pytanie jakie obroty piły to są w miarę bezpieczne i tak żebym sobie to kupił z głową żebym potem nie miał problemów z cięciem drzewa, jak np 400mm średnicy piły będzie wystarczające to jakie obroty uzyskać na pile tak 2000obr/min a jak piła ma np. 2500obr/min da się tym ciąć tak już pytam jak na realu mi się to będzie sprawdzać nie wiem jak zadać pytanie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Feb 2010 20:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wola Poziom 19

|
17 Feb 2010 21:45 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Witam.Jeśli kupisz piłę 400mm to obroty wału wynoszą , zgodnie z tym co ci pisałem wcześniej ;3300obr/min.Zakładając ,że ma 70obr/min.
Ale musisz odczytać to z piły ,jaką kupisz;jej dane będą najważniejsze, bo nie mogę zapewnić ,że każda ma wyżej podaną prędkość
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Feb 2010 21:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
alex50 Poziom 3

|
20 Feb 2010 19:29 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Witam Wola
Założenia takie piła 400mm średnicy i jak sie dowiadywałem obr. max to 3800 ale bezpieczny przedział to 1950-3100 czyli ja wbieram silnik o obrotach 1400/min przełożenia takie że na siliku 140mm koło pasowe a na wałku 70mm i na pile będę miał 2800/min czyli tak powinno być, rozmawiałem z kolegą koła mi dootczy obydwa bo to co mam to jak sie przyglądnąlem lepiej to takie sobie, a powidz mi bo widziałem na allegro cyrkularke bez wałka tylko piła założona od razu na silniku, czy takie coś też będzi w miare dobrze cięło,
pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
Kolego proszę używać przycisk pisownia. Proszę popraw błędy w tym poście. Pkt 8.2 regulaminu.
|
|
| Back to top |
|
 |
wola Poziom 19

|
21 Feb 2010 02:25 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Witam.
| widziałem na allegro cyrkularke bez wałka tylko piła założona od razu na silniku, czy takie coś też będzie w miare dobrze cięło, |
Jeśli to fabryczna maszyna, to zrobiona jest tak by podzespoły były jak najlepiej wykorzystane;czyli będzie dobra.Pytanie ;czy tobie odpowiada.
| na siliku 140mm koło pasowe a na wałku 70m |
Średnica koła pasowego zależy również od grubości paska klinowego.Pasek na średnicy zbyt małej będzie się rozwarstwiał
|
|
| Back to top |
|
 |
alex50 Poziom 3

|
21 Feb 2010 12:12 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
Witam kolege
Standardowy pasek klinowy, to jaka musi być średnica koła min. aby go nie rozwastwiało ani też nie paliło od obortów, jak podzielić średnicę obydwu kół.
pozdrawiam
kolego popraw błędy, dalsze pisanie w ten sposób będzie skutkowało usunięciem postów.
|
|
| Back to top |
|
 |
palmotor Poziom 12

|
21 Feb 2010 13:02 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
| alex50 wrote: |
| widziałem na allegro cyrkularke bez wałka tylko piła założona od razu na silniku, czy takie coś też będzi w miare dobrze cięło, |
Rozwiązanie bardzo powszechne i prócz wysokiej ceny silnika (tzw. jamnika) nie ma innych wad. Wręcz same zalety.
|
|
| Back to top |
|
 |
lepper_pl Poziom 9

Joined: 20 Nov 2007 Posts: 32 Location: Piotrków Trybunalski
|
04 Apr 2010 15:10 Re: jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa) |
|
|
|
| wola wrote: |
2) Jeśli będzie podana w obr/min, to wiesz jakie maksymalne obroty możesz mieć.Natomiast jeśli będzie podana w m/s,to wyliczysz z takiego wzoru ( zakładając 70m/s ;70: obwód piły. Czyli dla piły 500mm będzie to (70:1,57)x60~2600obr/min.)
|
Właśnie jest w trakcie budowy piły. Pozostało mi dobrać wielkość piły i odpowiednio do niej obroty na wałku. Czytam sobie żeby nie uczyć się na swoich błędach i im więcej czytam tym bardziej nic nie wiem ale do rzeczy.
Chce założyć piłę 400mm.
Wałek który posiadam ma co prawda średnicę 21mm
Silnik jest o mocy 3KW i obrotach 2850 obr/min
Koło pasowe na silniku jest najmniejsze z dostępnych i ma 70mm (wałek silnika 24mm)
Koło pasowe wałka które planuje zmienić na większe ma 57mm
teraz to daje obroty które wynoszą około 3500 na wałku i oczywiście raczej są za duże.
Patrzę na dostępne piły i czytam na niektórych że wytrzymują one 4000 obr ale są również oznaczenia 25m/s.
Pkt 10.11 regulaminu. Musisz to inaczej opisać. [retrofood]
Zgodnie z życzeniem przerobiłem link do aukcji na zdjęcie tej piły z zamazaną nazwą:
Dalej niezgodnie z regulaminem. [retrofood]
I teraz z tego co zacytowałem przeliczając 25m/s na obroty daje to wynik równy:
obwód koła czyli naszej piły 400m wynosi: 2pir- 2*3,14*200= 1256 czyli 1,25
dalej
(25m/s:1,25)*60=1200obrotów.
I tu moje pytanie to jakie obroty muszę zrobić aby bezpiecznie pracowała ta piła o wielkości 400m podane 4000 obrotów na wałku czy te 1200 co raczej jest już nie możliwe z racji że wymagało to by dużego koła pasowego którego bym nie wcisnął pod blat.
Jakie obroty w końcu wytrzymują te piły. Potrzebuję rozsądnie dużych bo piła ma docinać deski w miarę estetycznie.
Chyba w tym wszystkim pominąłem pojęcia o prędkości liniowej ale jak już pisałem im więcej przeczytałem tym więcej nic nie wiem.
Piłę którą chce zamontować to będzie globus lub Dedra (przekonałem się ostatnio do tej firmy) ale ma to chodzić bezpiecznie i dlatego wolę się zapytać was zanim popełnię błąd w doborze co może przynieść opłakane skutki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
04 Apr 2010 22:44 Re: Jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa)? |
|
|
|
Kolego, po pierwsze prędkość obrotowa/liniowa podana na takich piłach to nie jest prędkość powyżej której piła się rozpadnie.
Po drugie podana prędkość 25m/s to najzwyklejsza, karygodna pomyłka producenta :D (4000rpm przy 400mm odpowiada 83,7 m/s).
Normalnie przyjmuje się 70m/s, o ile na pile nie jest podana mniejsza prędkość. W przypadku piły 400mm daje to prędkość obrotową równą 3340rpm.
|
|
| Back to top |
|
 |
lepper_pl Poziom 9

Joined: 20 Nov 2007 Posts: 32 Location: Piotrków Trybunalski
|
04 Apr 2010 23:03 Re: Jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa)? |
|
|
|
dzięki w takim razie za odpowiedź. Dla potomnych w takim razie mogę dodać że jeżeli producent tak myli się w oznaczeniach swoich wyrobów to nie możemy raczej też oczekiwać dobrej jakości towaru a tu to jest potrzebne.
Na portalu alledrogo znajdziemy chyba ze trzech producentów co mają tak opisane swoje produkty.
W takim razie obliczam sobie szajbkę coby było na wałku 3100 obrotów bo tyle mi starczy i zakładam piłę 400 dobrej firmy co na mojej konstrukcji będzie wystawała ponad blat 17cm przy czym mam nadzieję że do planowanych prac wałek nie ulegnie uszkodzeniu :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
marcin88x Poziom 2

|
31 Jan 2012 22:23 Re: Jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa)? |
|
|
|
Witam zamierzam skonstruować cyrkularkę i nie wiem czy silnik nie będzie za mały bo ma 1,1 kw (trójfazowy) 1200 obr/min jeszcze nie mam piły i nie wiem jakie przełożenie zrobić na kołach pasowych. Możecie coś doradzić?
|
|
| Back to top |
|
 |
wola Poziom 19

|
01 Feb 2012 17:12 Re: Jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa)? |
|
|
|
| marcin88x wrote: |
| Witam zamierzam skonstruować cyrkularkę i nie wiem czy silnik nie będzie za mały bo ma 1,1 kw (trójfazowy) 1200 obr/min jeszcze nie mam piły i nie wiem jakie przełożenie zrobić na kołach pasowych. Możecie coś doradzić? |
Witam. Obroty silnika na pewno 1200? Mały silnik to i mała piła. Wszystko zależy od tego, co zamierzasz ciąć.
Poszukaj też podobnych tematów na elektrodzie
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin88x Poziom 2

|
03 Feb 2012 22:19 Re: Jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa)? |
|
|
|
nie wyraźnie pisało na silniku i tak odczytałem, zamierzam ciąć drewno na opał tak do średnicy 10 cm i nie wiem czy uciągnie ten silnik bo się w tym nie orientuje za bardzo.
|
|
| Back to top |
|
 |
wola Poziom 19

|
04 Feb 2012 02:02 Re: Jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa)? |
|
|
|
Witam. Marnie to widzę. Piła 250 powinna być ok. Maksimum 300mm. Ale jak dasz odpowiednie przełożenie dla piły 300mm (powiedzmy 3000obr/min), to silnik "zajedziesz".
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin55246 Poziom 8

|
05 Feb 2012 01:03 Re: Jaki silnik do curkulatki (piła tarczowa)? |
|
|
|
Ja mam piłę z tarczą 300 mm i silnikiem 2 KW przerobiony z 3 na 1 fazę. Przełożenie kół pasowych to 1:1,5.
Koło na wale z tarczą ma 60mm a na silniku 100mm i 1400obr/m, tnę drzewo i suche i mokre o śr. do 10cm(przy większym się klinuję). Ogólnie jestem zadowolony choć przydała by się większa i mocniejsza. Czyli moim zdaniem do gałęzi by wystarczyła ale to moje zdanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2012 01:03 |
|
|
|