FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dwie klawiatury do jednego PC

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Dwie klawiatury do jednego PC
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 12 Jul 2003 22:41   

Przeważnie buduje się przełącznik umożliwiające przełączanie jednej klawiatury do dwóch komputerów. Ten układ jest inny przełącza dwie klawiatury do jednego PC. Jedna klawiatura może być podstawowa, a druga rosyjska? Nie jest to istotne. Jak to działa? W spoczynku złącza 1 znajdują się w stanie wysokim. Jeżeli jakiś klawisz zostanie wciśnięty na tej linii pojawia się stan niski, co zostaje szybko wykryte i przekaźnik zmieni swoje położenie podłączając aktualnie używaną klawiaturę! Czyli pełna automatyzacja! Niestety układ jest stosunkowo wolny i pierwszy wciśnięty klawisz może zostać nie przetransmitowany do komputera. Istnieje także pewien problem przy włączeniu komputera przekaźnik szybko zmienia swoje położenie i nie wiadomo, która klawiatura jest aktywna. Można dodatkowo zastosować jakąś sygnalizację LED.

Back to top

Darekkk
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 12 Jul 2003 23:30   

Re: Dwie klawiatury do jednego PC

Bardzo prosty, a zarazem bardzo przydatny i praktyczny układ. Zasilanie przecież można pobrać z portu szeregowego komputera.
Dobry prezent dla osób, które lubią grupowo przebywać na czatach 8)
Back to top

WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 13 Jul 2003 00:32   

Myślę że to ciekawe rozwiązanie ale zamiast przekaźnika (dość wolnego i chałaśliwego) lepiej byłoby zastosowac jakiś klucz elektroniczny (Szybszy i bezszmerny) Przystawka byłaby bardziej bezawarujna, cichsza i szybsza, co zaowocowałoby przyjemniejszą pracą.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Jul 2003 00:32   

Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 13 Jul 2003 01:13   

A dokładnie klucze 4066 lub HC4066. Używam podobnego urządzenia w automatycznej klawiaturze i spisuje się nieźle. Ogólnie ciekawe rozwiązanie.
Mnie jednak przydałoby się coś do podłączenia jednej klawiatury do dwóch komputerów. Problem wydaje się prosty, ale jeśli popatrzeć dokładniej wychodzą kwiatki. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam.
Back to top

WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 13 Jul 2003 10:48   

Jeśli chodzi o jedną klawiaturę do dwóch kompów to może zrobić to tak:

Demultipleksować z częstotliwością 2X większą w stosunku do sygnału CLK wyjście DATA na dwie różne wtyczki. Nie wiem czy do połowy skrócone sygnały komp zdąży zinterpretować więć np. NE555 przedłużyć je już za demultiplekserem, sygnał DATA potraktować jako wyzwalający.
Efekt taki że na dwóch kompach robimy dokładnie to samo. Nie wim czy oto chodziło. Ale to pierwsze wpadło mi na myśl. Jeśli chcilibyśmy mieć możliwość przełączenia albo jeden albo drugi to można by np. stosowny klawisz na klawiaturze dosztukować i odpowiednio układ zmodyfikować.
Nie wiem jakby to się miało podczas startu kompów. Jeśli oba startują to klawiatura musiałaby demultipleksować pomiędzy oboma i pewnie możliwa byłaby jej inicjalizacja zaś gdy jeden już pracuje, a drugi dopiero zaczyna pracę to nie wiem. Problem jest większy niż na początku mi się wydawało. Trzeba by przeanalizować co się dzieje gdy klawiatura startuje, jak się komuniluje i wtedy udoskonalać metodę :)

Taki mały zarys jak to widzę, może nizbyt trafnie ale od czegoś trzeba zacząć.

Pozdrawiam WoŹnY
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 13 Jul 2003 11:40   

Ave Cezar!
Widzicie jak nasz (baczność) dobry szef Gulson (spocznij) o nas niewdzięcznych dba.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=60355
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 13 Jul 2003 12:04   

Mniej więcej o to chodziło.
Co do pobrania zasilana z pracujących kompów (tak początkowo myślałem) to nie jest to proste. Korzystam z jednego albo drugiego przypadkowo, a czasami z obu naraz. Może lepsze byłoby zasilanie zewnętrzne. No i jeszcze jeden problem. Poważniejszy. Myszka i klawiatura to połowa sukcesu. Co jednak z monitorem? Myślę że zabawa z 4066 nie byłaby dobra, chociaż nie wiem do końca (impedancja linii 75 Ohm, zaś szeregowa klucza ponad 50R (HC4066)). Mechaniczny przełącznik bez sensu. Co o tym myślicie.
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Jul 2003 12:04   

Back to top

GRIN
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 27 Dec 2003 17:40   

2 Klawiatury do jednego komputera obszerny opis ischemat po polsku..www.elektronika.gery.pl
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 28 Dec 2003 13:49   

:arrow: sibi: Nie sztuka migać diodą LED podłączoną do PIV (to porównanie). :wink: Taki przełącznik można zrobić prościej i taniej. Chyba, że ktoś lubi wydawać pieniądze.
Pozdrawiam.
Back to top

Sibi
Poziom 7
Poziom 7

Post#10 28 Dec 2003 17:03   

migac dioda pod p IV to tez sztuka ale nieoto chodzi, zrobic dobry przelacznik ktory nie powoduje zwisu klawiatury/myszy oraz nie powoduje zwisu obslugi ps2 przy przelaczeniach w locie -to juz jest troche problem. do tego dochodzi ci "procedura startowa" - jak nie bedziesz emulowal na odlaczonym komputerze obecnosci ps2 to system stwierdzi ze niema myszy, albo na starcie ci powie "keybord error, press F1" ;)
jesli cos robic - to dobrze, a probowalem takie cus robic na 89c2051 i nie bylo latwo (ale zrobilem, tylko brakowalo mi dobrego switcha 2x rgb vga bo synchronizacje idzie ttl-em przelaczac)
Back to top

Piter_Kr
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 06 Jan 2004 22:40   

Witam.
A da sie podłączyć diw klawiatury żeby sobie ciupnąć w fifke na dwóch??

Pozdrawiam
Back to top

Sibi
Poziom 7
Poziom 7

Post#12 07 Jan 2004 03:11   

nie da sie
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 22 Oct 2004 19:06   

wie ktos jak podlaczyc jedna klawiatore jako glowna a druga rownolegle
Back to top

mooha
Poziom 9
Poziom 9

Post#14 13 Jan 2006 10:27   

Witam ja mam podłączone 2 klawiaturki do kompa jedna na PS2 a dróga na USB i wszystko smiga bez zadnego problemu :D
Back to top

cjbobo10
Poziom 16
Poziom 16

Post#15 16 Jan 2006 20:56   

a można zrobić tak aby jedna działała a drógą w kompie się wyłączyt np PS2
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Jan 2006 20:56   

Back to top

ArtXs
Poziom 14
Poziom 14

Post#16 16 Jan 2006 21:49   

Kiedyś AVT opisywało w którymś czasopiśmie taki przełącznik tu jest link:

http://www.eres.alpha.pl/index.php?text=181

Układ pozwala automatycznie przyłączać klawiaturę A w momencie naciśnięcia na niej jakiekolwiek klawisza. Klawiatura A uznawana jest za nadrzędną, a B za podporządkowaną.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Dwie klawiatury do jednego PC
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1

Page generation time: 0.216 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed