Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu
Autor
Wiadomość
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 633
Miasto: okolice Krakowa

Post#1 Post autora tematu 15 Paź 2006 14:59   

Napęd bramy przesuwnej


Witam!
Chciałem przedstawić swój patent na napęd bramy przesuwnej.
Brama o ciężaże około 500kg, szerokość w świetle 4,5m.

Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu

Napęd wykonany domowym sposobem z wykorzystaniem dostępnych elementów za jak najmniejsze pieniądze - ale bez przesady!
A więc podstawa konstrukcji z blachy stalowej 4mm kawałek rurki stalowej i płaskownika kilka śrub- najtaniej można dostać na złomie.
Po przycięciu do "zaprojekrowanego" kształtu i pospawaniu widać pierwsze efekty (trochę poniosło mnie z tą deseczką (okaże się po co i dlaczego)

Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu

Silnik - zastosowałem silnik 12V pochodzący od wspomagania elektronicznego kierownicy (stosowany w Toyocie ale nie tylko - serwisy mają tego sporo po wymianach gwarancyjnych) silnik jest juz z przekładnią i jest dość "mocny" - niestety nie wiem jak "mocny" - uważam że z powodzeniem można użyć silnika od przednich wycieraczek - najlepiej z ciężarówki/autobusu 24V, niepolecam silnika wycieraczek z Poloneza

Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu

Koło zębate - zakupione na Allegro za 30zł, konieczne było przetoczenie do średnicy wałka wyjsciowego z silnika. Ciasne pasowanie elementów zabezpieczyłem dodatkowo niewielkim spawem (można zeszlifować przy konieczności demontażu).

Sterownik - Bramster - dostępny u producenta AMT jak i na Allegro - niestety nie jest to idealne rozwiazanie, kosztowało 140zł i ma wiele wad które opisze później. W komplecie dwa piloty. Blacha aluminiowa ma stanowić rodzaj ekranu zapezpieczającego przed wpływem silnika na odbiornik radiowy w sterowniku.

Wyłączniki krańcowe - widoczne za silnikiem - powszechnie stosowane z rolką i dźwignią - z moich zapasów. Listwa zaciskowa - bez komentarza.

Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu

Zasilanie - całość na 12V, silnik, sterownik, fotokomórka oraz lampka ostrzegawcza. Moje rozwiazanie to akumulator żelowy 12V 7Amh - koszt 40zł systematycznie doładowywany przez zasilacz wykonany z transformatora 220/12V z mostkiem prostowniczym 15A (akurat taki miałemkoszt około 5zł ). Zasilacz jest podłaczony do sieci przez programator czasowy (najprostszy mechaniczny 8 zł z Castoramy) i ładowanie aku jest okresowe. Trafo wykorzystane od zasilania halogenów, niestety po przejsciu napięcia przez mostek nie mamy pełnych 12V, nie mówiąc nawet o 14 które by się przydały, ale w dobie cięcia kosztów można to zaakceptować.
Zasilacz znajduje się w słupku ogrodzeniowym przy napędzie (w puszcze elektrycznej) chciałem wyeliminować zakłócenia mogące wpływać na czułość odbiornika. Początkowo zasilacz miał być w domu, ale spadek napięcia przy 12V na odległości około 20m był nie do przyjęcia.
Układ działał sprawnie przez 5 dni bez zewnetrznego zasilania - przy 2-3 otwarciach bramy dziennie, po 3 dniach czas otwierania/zamykania zwiększył się o około 5s - spadek napięcia aku.

Antena odbiorcza - samochodowa uniwersalna - 12zł - zamocowana na słupku pomocniczym na wysokosci około 1m zapewnia zasięg około 20m.
Lampka sygnalizacyjna - kierunkowskaz, uniwersalny kierunkowskaz do motoroweru/motocykla koszt 10zł.

Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu

Montaż

Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu

Podstawa o której mowa na początku zamocowana jest do blachy przymocowanej do podłoża, zamocowanie na dwóch zawiaskach (typowe toczone np. od furtki) zawiaski przyspawane w tym samym kierunku - umozliwia to zesuniecie napędu - przypadkowemu zesunieciu zabopiega śruba blokująca. Zawiaski przyspawane są w tylnej części, z przodu widoczna jest sruba 12mm która umozliwia wyregulowanie wysokości koło zębate - listwa zębata, oraz w zamysle pozwalała by na opuszczenie napędu i uwolnienie bramy w przypadku awarii (W TYM rozwiazaniu nie martwimy się brakiem "prądu" w sieci.

Obudowa zewnętrzna - wykorzystałem kosz na śmieci, trwała plastykowa obudowa za 13zł :-).

Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu

Przed zamknięciem w chwili wjazdu chroni "bariera optyczna" fotokomórka dostepne na Allegro, nadajnik i odbiornik zmuszony byłem zamontowac wewnatrz slupków pomocniczych, pierwotnie były przykrecone na zewnatrz do słupków z cegły ale kogoś chyba denerwowały bo je pourywał! obecnie ich niewidać ( sa jedynie małe otwory Φ8 w słupkach).

Listwa zębata (stalowa ocynkowana)- kupiłem na giełdzie samochodowej.

Całosc pracuje bardzo fajnie, czas otwarcia/zamkniecia bramy to 15s, problemy stwarza jedynie sterownik, niestety nie mozna precyzyjnie ustawić krańcówek (wg producenta to wina oprogramowania pracujacego w pętli, krańcówka nie wyłącza silnika a jedynie daje sygnał do sterownika który wyłącza silnik - niestety po różnym czasie!! całkiem przypadkowym czasie! zaleznym ponoć od tego w którym miejscu jest akurat program sterownika - kpina z człowieka) Udało mi sie to częściowo obejść i czekam na nową wersje sterownika.
Sterownik ma również mozliwość "ręcznego" otwarcia bramy, tzn za pomoca włącznika po kablu - niestety ta przydatna w domu funkcja również działa z sobie znaną logiką - kolejny kamyk do ogródka AMT.
Poza tym napęd nie sprawia problemu - moim zdaniem brakuje wyłacznika przeciązeniowego, ale myśle nad tym :), może ma ktoś pomysł jak zrobić prosty układ który po przekroczeniu okreslonej wartosci prądu (najlepiej zeby ta wartość była regulowana) będzie dawał sygnał o tym przekroczeniu?

pozdrawiam
Wojtek
Powrót do góry
   
slaweek_22
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Paź 2005
Posty: 229
Miasto: KR

Post#2 15 Paź 2006 15:20   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Gratuluję pomysłu z tym silnikiem. Bardzo ciekawie wykonany napęd. jak wygląda zasięg tego sterownika w praktyce?
Powrót do góry
   
vedy1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 110

Post#3 15 Paź 2006 18:50   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Witam!
Gratuluje pomysłu. Wyłącznik nadprądowy najprościej wykonać mierząc spadek napięcia na dokładnym rezystorze podłączonym do silnika. W zasadzie przychodzą mi dwa pomysły do głowy - stosujesz komparator i porównujesz dwa napięcia przy czym jedno regulujesz potencjometrem a drugi to użycie przetwornika A/C i mikoprocesorka ale to juz wyższa szkoła;]

POZDRAWIAM
Powrót do góry
   
robert997
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 27 Wrz 2005
Posty: 29
Miasto: Okolice Wawki :P

Post#4 15 Paź 2006 19:25   

Re: Napęd bramy przesuwnej


gratki za pomysł ciekawe spróbuje i ja taki napędzik zrobić wrazie co zgłoszę się do ciebie jeśli czegoś niebedę wiedział.
Powrót do góry
   
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 633
Miasto: okolice Krakowa

Post#5 Post autora tematu 15 Paź 2006 19:35   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Zasięg sterownika to nie wiecej niż 20metrów, z samochodu (pilot przy stacyjce) łapie z nie wiecej jak z 10m. Pytałem w AMT można zamówić extra "zwiększony zasięg" - ale było już po fakcie i nie dopytywałem na czym to polega.

Odnośnie ogranicznika prądowego myslałem nad czymś takim aby zastosować coś w rodzaju przekaźnika (wykorzystując istniejący) z tym ze normalną cewkę zastąpic cewką z grubszego drutu (ilość zwojów do experymentalnego ustalenia) i puscić przez to prąd silnika - w przypadku standardowego prądu siła elektromagnesu byłaby za mała aby zewrzeć styki natomiast przy nadmiernym wzroście prądu zwarcie styków dawało by sygnał o przekroczeniu?
Ma ten pomysł szanse powodzenia? Proszę ewentualnie o radę jakim drutem (o jakiej srednicy) oraz ile orientacyjnie musiało by być zwojów na cewce. Nie mierzyłem ale oreintacyjnie przy obciązeniu prąd zasilania silnika nie przekracza 5A.

Jeżeli macie jakis "elektroniczny" pomysł na ogranicznik to proszę o schemat.

Wojtek
Powrót do góry
   
ujus
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 99
Miasto: Gdansk

Post#6 15 Paź 2006 20:28   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Witam
Gratuluję pomysłu. Proponowałbym dorzucić może jeszcze jakis rezystorek drutowy jako grzałka. Idzie zima może się przydać. Jako przeciążenie można by spróbować nawinąć doświatczalnie plusowy przewód silnika na kontrakton i ewentualnie układ czasowy. Albo się nie doczytałem albo przeoczyłem poco ta deseczka? :)
5+/6 Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2006 20:28   





Powrót do góry
   
stan
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Wrz 2001
Posty: 698
Miasto: 3miasto

Post#7 16 Paź 2006 10:49   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Myślę że jako przekażnik nadprądowy można zastosować kontaktron z eksperymentalnie dobranym uzwojeniem przez które przepływa prąd zasilający silnik. Uzwojenie może być nawinięte na bańce kontaktronu bezpośrednio i powinno mieć kilka zwojów. Oczywiście wszystko musi być unieruchomione tak żeby kontaktron nie zmieniał położenia względem cewki. Wykorzystujemy kontaktron ze stykiem zwiernym lub rozwiernym w zależności od potrzeb.

(Dopiero teraz zauważyłem że powtarzam pomysł kolegi ujus'a -sorry)
Powrót do góry
   
ghost
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 580
Miasto: Kraków

Post#8 17 Paź 2006 18:46   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Odnosnie zimy to jesli ktos ma ochote (i potrzebuje) to mam na zbyciu grzejnik polprzewodnikowy na szyne euro (z wiatrakiem) 150W/230V do szaf sterowniczych.
Jesli ktos go chce to moge go odstapic z jakis ulamek wartosci (cena sklepowa 400zl).
Jak cos to prosze o kontakt na pw.
Powrót do góry
   
bogdan5
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 334

Post#9 17 Paź 2006 23:01   

Re: Napęd bramy przesuwnej


witam mam podobną konstrukcję bramy do twojej , jako zabezpieczenie termiczne i przeciazeniowe zastosowałem płytkę elektronicznego bezpiecznika z elektroniki dla wszystkich sprawuje sie bardzo dobrze ,był to kit zabezpieczenie zwarciowo przeciązeniowe ,
Powrót do góry
   
JonyP
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 49
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 18 Paź 2006 09:48   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Podaj namiary na ten wyłącznik przeciążeniwy prosze!!!:D
Powrót do góry
   
slaweek_22
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Paź 2005
Posty: 229
Miasto: KR

Post#11 18 Paź 2006 14:32   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Jeśli o ten wyłącznik chodzi to jest w załączniku. Moim zdaniem na jego podstawie lepiej zrobic cos paktyczniejszego, żeby przy przeciążeniu brama zaczeła się cofać co nie jest trudne w realizacji.

Załączniki:
AVT2471.pdf
AVT2471.pdf
Download (342.47 KB)
Punkty: 0.27 dla użytkownika
Powrót do góry
   
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 633
Miasto: okolice Krakowa

Post#12 Post autora tematu 18 Paź 2006 20:05   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Wyłącznik całkiem przyzwoity, konstruuje w tej chwili coś prostszego jak wypali to zamieszcze - jak nie zabiore się za ten. Co do cofania bramy po przekroczeniu prądu to z doświadczenia stwierdzam ze nie jest to dobry pomysł, spotkałem sie z przypadkiem iż doszło do zablokowania bramy w chwili otwierania (zablokowanie było o tyle skutecze ze bramą nie dało się ruszyć w żadną stronę) a sterownik cięgle próbował raz w tą raz w drugą w wyniku czego uszkodziło się w nim» kilka rzeczy -oczywiście z wyjątkiem bezpiecznika :).
Powrót do góry
   
bogdan5
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 21 Mar 2004
Posty: 334

Post#13 21 Paź 2006 21:06   

Re: Napęd bramy przesuwnej


witam dokładnie na tym przełaczniku kit 2471 jest zrobione zabezpieczenie mojej bramy,spisuje sie dobrze od 4 lat regulacja jest bardzo prosta zrobiłem pomiar pradu podczas normalnego ruchu bramy i podczas sztucznego oporu reką o bramę podregulowałem potencjometrem żeby w tym momencie wyłączył, jeśli macie jakis sterownik na mikroprocesorze to można podać impuls do cofniecia bramy
Powrót do góry
   
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 633
Miasto: okolice Krakowa

Post#14 Post autora tematu 01 Lis 2006 08:43   

Re: Napęd bramy przesuwnej


wykorzystałem podpowiedz ujusa i stana którym wtym miejscu dziekuje za pomoc i zrobilem wyłacznik nadpradowy, płytka wymalowana jak za starych czasow lakierem (niestety zostaly mi tylko dwustronne) i chlorek tez jakis taki :( ale koniec koncow udało sie. Kontrakton wokół niego uzwojenie przez ktore przepływa "prad silnka", przekaznik (wykorzystane styki naturalnie zwarte). Podczas normalnej pracy przez zamkniety obwod przekaznika zasilany jest sterownik, przy nadmiernym wzroscie pradu silnika, "zwiera" sie kontaktron zasila przekaznik ktory przerywa zasilanie sterownika - silnik sie zatrzymuje, prad 0 konrtakton otwary, przekaznik "zasila" sterownik, mozemy cofnąć/kontynuowac ruch bramy lub sprawdzic powód zatrzymania. Kondensator zapewnia zasilanie sterownika przez około 1s przy starcie gdzie dochodzi do wzrostu pradu i chwilowego zadziałania przekaznika. Stwierdziłem iż przydałoby się rodzaj "soft startu" zapewnia to w pewnym stopniu widoczne widoczne uzwojenie z drutu oporowego - rozwiaznie niewyszukane ale dziala poprawnie nie wplywając niekorzystnie na pozostałe "parametry" zamykania/otwierania bramy - nie jest to grzejnik na zime jak ktos sugerował :) Rezystor naturalnie właczony w szereg zasilania silnika.

pozdrawiam

Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2006 08:43   





Powrót do góry
   
piotrek99999
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 1
Miasto: Człuchów

Post#15 04 Gru 2006 14:54   

Re: Napęd bramy przesuwnej


witam. tez planuje sam zrobic naped bramy przesuwnej. znajomy elektryk zaproponowal mi abym na zime zrobil ogrzewanie sterownika i silnika, bo mroz moze przeszkodzic w prawidlowym dzialaniu. zaproponowal mi zebym naped i sterownik zamiescil w puszce hermetycznej i do srodka wstawil mala zaroweczke np od lamki na baterie, ktora bedzie caly czas swiecila przez co bedzie wydzielala cieplo wystarczajace do tego aby mroz nie popsul sterownika. mysle ze to bedzie dzialalo.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Gru 2006 14:54   





Powrót do góry
   
iq84
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 65
Miasto: gliwice

Post#16 05 Lip 2007 22:03   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Zamiast żaróweczki (która może się przepalić) lepiej dać rezystory dużej mocy oczywiście najlepiej zastosować termostat, który załączy to ogrzewanie przy odpowiednio niskiej temperaturze , latem nie musi działać ogrzewanie , dodam jeszcze że powinno to się odizolować termicznie gdy urządzenie jest wystawione na promienie słoneczne , w przeciwnym wypadku latem grozi przegrzaniem najlepiej zrobić to pod jakimś daszkiem dodatkowym :).
Powrót do góry
   
kmicic25
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 63
Miasto: Łódź

Post#17 06 Lip 2007 10:44   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Witam

Po co sie bawić w żaróweczki, oporniki itp
Sa gotowe rozwiązania.
Np takie jak na zdjęciu jest termostat, który utrzymuje temp w granicach 15 - 25C.

Pozdrawiam
Kmicic

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4054607#4054607
Powrót do góry
   
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 633
Miasto: okolice Krakowa

Post#18 Post autora tematu 05 Wrz 2007 18:38   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu

zamieszczam na "prędce" stworzony schemat ogranicznika prądowego
dodam jeszcze fotkę płytki ale mi ją "zformatowało" i musze dostać się do napędu.

jak wcześniej pisałem elementy to kontaktron "przełączny" kawałek drutu miedzianego nawinętego na bańkę kontaktronu, przekażnik ze stykami NC/NO, elektrolit dobrany doświadczalnie (ja mam chyba 470mikro) LED z rezystorkiem zeby zobaczyć czy system działa :)

Kilka słów wyjaśnienia (bo użyłem w schemacie na szybko dostepnych elementów). W kontaktronie użyte są styki " naturalnie rozwarte" - czyli gdy pole magnetyczne przekroczy potrzebną wartość styki sie zewrą i
popłynie prąd przez obwód cewki przekaźnika. W przekażniku użyte do sterowania są styki "naturalnie zwarte" czyli płynie przez nie prąd zasilania sterownika aż do chwili gdy "zadziała" przekażnik (czyli zewrą się styki kontaktronu) wtedy przerwany zostaje obwód zasilania sterownika (po rozładowaniu kondensatora nastepuje "reset" sterownika.
Tak to ja sobie "zaprojektowałem", ale można wykorzystać sygnał z kontaktronu do zasymulowania np zadziałania krańcówki lub bariery podczerwieni co tez w efekcie spowoduje zatrzymanie bramy a nawet (w przypadu podpiecia pod fotokomórkę) jej cofniecie.
Powrót do góry
   
Waldek088
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Lut 2004
Posty: 120

Post#19 11 Lis 2007 23:33   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Jak ktos nie wie jaki silnik zastosowac, a zdecyduje sie na 220v, jest do tego idealny nie drogi b mocny z przekladnia: http://www.allegro.pl/search.php?string=wciagarka+250&order=p
Zmniejszyc sile mozna zmieniajac kondensator. Zamiast rolki z linka zakladamy tylko kolo zebate. Wazne w tego rodzaju silnikach jest to ze niema rozroznianego uzwojenia rozruchowego, oba sa jenakowe, a wiec w obie strony kreci z taka sama sila. Wciagarla posiada hamulec, nie mozna takiej bramy na sile otworzyc, o to przeciez chodzi. Przelozenie rowniez idealnie pasuje, stosujac kolo zebateo srednicy ok 80mm.
Powrót do góry
   
szeregowy12345
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3

Post#20 16 Sty 2008 08:50   

Re: Napęd bramy przesuwnej


czy ktoś mołby mi przesłac i doradzić jaki dokładnie sterownik i jak go podłączyć z zasilaniem silnikiem itp
Powrót do góry
   
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 633
Miasto: okolice Krakowa

Post#21 Post autora tematu 16 Sty 2008 19:39   

Re: Napęd bramy przesuwnej


a masz już jakiś silnik? jakiś plan działania? czy tak sobie tylko pytasz?
Powrót do góry
   
Hansol2_pl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 10 Maj 2006
Posty: 508
Miasto: Przysucha

Post#22 16 Sty 2008 23:02   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Na elektrodzie jest tego duzo, wystarczy poszukac. Sam zrobilem sobie napedzik (brama w swietle 3 metry) i znajomemu (w swietle 6,5 metra) oczywiscie z pilotami jednak nie mam zbytnio czasu zeby zrobic jakis filmik i kilka fotem aby wystawic tutaj oraz zalozyc bariery podczerwieni :) aby projekt byl pelniejszy, teraz na dniach bede zakladal koledze nepedzik do bramy skrzydlowej (zostalo wszystko zamontowac podlaczyc i pomalowac) a nastepnie sobie do garazu (wszystkie czesci juz mam tylko poskladac).
Powrót do góry
   
szeregowy12345
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3

Post#23 20 Sty 2008 12:42   

Re: Napęd bramy przesuwnej


nie mam nic jeszcze tylko brame recznie przesuwaną, i chciałbym zamotować napęd.od strony mechanicznej to nie ms problemu gorzej od strony elektrycznej. zrobil bym to jak miałbym jakiś schemat całego układu jak co z czym połoczyć
Powrót do góry
   
slaweek_22
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Paź 2005
Posty: 229
Miasto: KR

Post#24 20 Sty 2008 12:51   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Jest go tego gotowy sterownik BRAMSTER a tu jest jego schemat podłaczenia. Wszystko widać jak na dłoni. http://www.altad.com.pl/products/files/BRAMSTER%2002%20Schemat.pdf
Powrót do góry
   
harnasx
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 633
Miasto: okolice Krakowa

Post#25 Post autora tematu 20 Sty 2008 13:50   

Re: Napęd bramy przesuwnej


widzisz schemat juz masz! teraz poszukaj/zdobądz transformator (zasilacz), silnk, sterownik, "fotokomórkę"(na to samo napięcie) do tego koło zebate, listwa, troche żelastwa i do dzieła! Jak napotkasz jakies problemy w trakcie to napewno uzyskasz pomoc na forum.
Powrót do góry
   
rsztefek
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 6
Miasto: Cieszyn

Post#26 29 Sty 2008 00:16   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Jeśli chodzi o sterowniki to polecam www.eldrim.pl.
Podgrzewanie na zime to zły pomysł bo bedzie się skraplać wilgoć!!
Wszystko powinno być w przewiewnych obudowach
Powrót do góry
   
szeregowy12345
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3

Post#27 31 Sty 2008 16:35   

Re: Napęd bramy przesuwnej


a jaki silnik zastosowac
Powrót do góry
   
dudzikbartek
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 5

Post#28 03 Lut 2008 21:16   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Witam,
ja wykonałem napęd do bramy w swietle 4,4 m z silnika od nawiewu od sam. Ford, z reduktora 50:1, 2 styczników ster.24V, fotokomórki, 2 krańcówek, trafa 220:12:24V, 2 mostki prostownicze i narazie włącznik ręczny - przycisk. Działa bez zastrzerzeń.
Prosta konstrukcja i nie ma się co psuć.
Powrót do góry
   
aqq123
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 58

Post#29 13 Mar 2008 00:57   

Re: Napęd bramy przesuwnej


Koledzy tez kombinuje z napedem bramy tylko planuje użyć silnika 24v od wycieraczek z samochodu STEYR tylko mam problem z zasilaniem mam trafo i planowałem do niego dorobić układzik ze stabilizatorem 7824 ale kolega -RoMan- zasugerował mi że 7824 może nie dać rady

rysunki trafo i schemat układu pod adresem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=825850&highlight=
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2008 00:57   





Powrót do góry
   
bartek7020
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 8
Miasto: Krościenko Wyżne koło Krosna

Post#30 15 Mar 2008 09:54   

Re: Napęd bramy przesuwnej


a czego nie da rady?Wystarczy tylko odpowiednio duży radiator.Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Napęd bramy przesuwnej własnego pomysłu
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Napęd bramy przesuwnej według własnego pomysłu (34)
Napęd do bramy przesuwnej (74)
Napęd bramy przesuwnej na LOGO! (3)
Stroboskop świetlówkowy własnego pomysłu (35)
EROS - nietypowe kolumny własnego pomysłu (11)
naped bramy przesuwnej własnej konstrukcji (29)
Napęd bramy garażowej uchylnej -prościej i taniej sie nie da (184)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.58 seconds

elektroda.pl temat RSS