FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Lighting - oświetl impreze

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Lighting - oświetl impreze
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#271 31 Dec 2009 02:57   

Re: Lightning - oświetl impreze

Witam Panowie. Ostatnio zrobiłem sterownik 8 modułów LED FLUX sterowanym tymże programem Lightning przez LPT - świetna sprawa. Jednak przydała by się jeszcze jedna rzecz - moja prośba o plugin lub moduł by wartości w przedziale 1-512 były multipleksowane na wyjściu LPT - coś w stylu Dimmera - jeżeli suwakiem LEVEL ustawię np. 181 to chciałbym na wyjściu LPT uzyskać ciąg impulsów PWM proporcjonalny do zadanej wartości :)
Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#272 31 Dec 2009 11:29   

Na LPT tego nie zrobisz. Pozostaje ci tylko sterownik DMX na usb i i zrobić odbiornik DMX i połączyć wszystko razem. Po plugin i resztę informacji zapraszam na www.lightning.elektroda.eu
Back to top

Vampir8
Poziom 15
Poziom 15

Post#273 31 Dec 2009 15:12   

DJpopak;) wrote:
Na LPT tego nie zrobisz.

Da się. Sam robiłem testy z tym, ale..
powiedzmy ze port jest mało stabilny, wystarczy ze zajmiesz procesor czymś i już PWM to nie PWM, nawet przy nic nie robieniu na komputerze sygnały nie sa stabilne, no i pozostaje kwestia wysterowania 8 kanałami, mi z ledwością udało się uruchomić 2 regulowane kanały.

Chyba żeby zrobić jakąś komunikację po porcie równoległym, ale to by się mijało z celem no i dodatkowo trza było by stosować uC, zamiast LPT lepiej użyć COM, USB lub samego DMX
Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#274 31 Dec 2009 16:23   

Vampir8 wrote:
DJpopak;) wrote:
Na LPT tego nie zrobisz.

Da się. Sam robiłem testy z tym, ale..

I tu jest problem niby dasię ale nie bo... Tak samo jak z watą cukrową :). Watę z cukru zrobisz i zjesz, ale watę kosmetyczną też da się umieścić na patyku ale tego nie zjesz :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Dec 2009 16:23   

Back to top

mikolajdeejay
Poziom 14
Poziom 14

Post#275 31 Dec 2009 19:44   

Cześć, mam pytanie odnośnie oświetlenia DISCOLITEZ. Czytałem na forum,że ten sterownik włącza jedynie lampy metodą 0 -1 ( włączona lub wyłączona), czy jest możliwość ,żeby na triaku bt136 zrobić płynne przejścia? Chodzi mi o regulacje siły świecenia żarówki pod 220B. Dzięki za odpowiedź
Back to top

Vampir8
Poziom 15
Poziom 15

Post#276 31 Dec 2009 20:08   

Zmieniasz sposób sterowania, wymieniasz optotriaki na bez załączania w zerze w układzie discoliteza, dodajesz detektor przejścia przez zero w sieci no i jakiś uC który obliczy ci czasy załączenia w odpowiednim kącie sinusiody
Back to top

mikolajdeejay
Poziom 14
Poziom 14

Post#277 31 Dec 2009 22:38   

można jakiś schemat takiego urządzenia z ww. elementami ? rozumiem ,że konieczna jest wymiana MOC3041 , ale triak BT136 będzie się nadawał nadal ?
Back to top

misiekk167
Poziom 2
Poziom 2

Post#278 11 Jan 2010 20:29   

Re: Lighting - oświetl impreze

Witam ja z zapytaniem przeczytałem od a do z cały ten temat na temat tego programu i nadal nie rozumiem jak podłączyć port lpt ( 8 kanałowy DL)
udało mi się zrobić sceny wszystko ładnie ale nie chodzą mi płynnie (ledy zapalają się powoli zamiast mrygać) i nie moge dojść co jeszcze wstawić by działało mi to płynnie na razie raczkuję jak widać i chciałbym zrobić prosty efekt mianowicie zwykły wskaźnik wysterowania na port lpt wszystko mam już zrobione kwestia tylko bawienia się w programie więc tak zaczynam od wstawiania input/audio potem dodaje 8 switchy robię sceny, dodaje next scene no i tu już zaczynają się schody podłączam do audio input i nic raz mrygnie i koniec ale gdy dodam input/beat jest ok ale zamiast płynnie to robić to to skacze powoli ;/ mógłby ktoś mi to wyjaśnić albo zrobić taki pulpit żebym mógł zobaczyć ocb ? na razie próbuję jakieś proste rzeczy gdy się już oswoję pokombinuję coś więcej ;) z góry dziękuję
Back to top

Vampir8
Poziom 15
Poziom 15

Post#279 11 Jan 2010 21:15   

Zaraz za modułem Audio daj Procces>Spectrum Processing>Select w jego opcjach ustal zakresy tak około min 7 a max 14, to będzie zakres basów, i dopiero później podlacz do Process>Pulse Control>Beat, do beat podlacz również pod wejscie 2 suwak, a pod wyjscie 1 sygnał na Next Scene, pod wyjscie 2 daj Meter. Tak by wygladała detekcja uderzeń basu, suwakiem regulujesz próg załączenia.

Bo ten Input>Beat to pobiera dane z zewnętrznego programu, i wtedy zależy jak w nim poustawiasz parametry.

Jeżeli chcesz zrobić wskaźnik wysterowania to użyj modułu UVSplitter zaraz za Select.
Back to top

VIGOR_PICTURES
Poziom 17
Poziom 17

Post#280 Post from the author of the topic 01 Feb 2010 00:12   

Jako założyciel tematu (aż żałuję że poza wkładem na początek nie robiłem nic) chciałbym was podbudować. Autor Lightninga przemówił :) Co prawda nie ma zbyt dobrych wieści, ale najważniejsze że żyje i zamierza coś powoli robić.

Niżej mail od niego:

Code:
Hi Vigor & Vampir,

I'm alive. Unfortunately no time for Lightning at all at the moment. To
illustrate the trackbar usage, I'll release the source code for the
in_level
module next when I'm at it, but even that could take a couple of weeks.

Tommy

Pozdrawiam i życzę miłych ferii :)
PS: Chciałbym serdecznie podziękować Vampirowi8 za ogromny wkład w polską stronę Lightninga.
Back to top

szprocisyn
Poziom 1
Poziom 1

Post#281 21 Feb 2010 17:44   

Witam.
To mój pierwszy post na elektrodzie mimo że wcześniej dużo tu czytałem ;)
Do rzeczy. Robię taki projekt obudowy do komputera (jak się uda to wstawię) w której chciałbym umieścić equalizer (sama wisualka, nie korektor). Wyszperałem taki ze starego radia (5 na 10 diod) - idealnie nadaje się do mojej obudowy. Teraz czas na moje pytania:

Czy nie mając w komputerze portu LPT mogę sterować poprzez lighting 32 diodami (chodzi raczej o 25 "sygnałów" dla diod, ponieważ chciałbym, aby świeciły się po 2 diody na jeden sygnał) - co będzie mi do tego potrzebne? Np. jedna przejscowka z usb na ltp czy tez az 4 (4 x 8)?

Czy mogę w lightingu ustawić tak aby na jedna kolumna (jest ich pięć) diod wypadało np. 1/5 częstotliwości dźwięku słyszalnej przez człowieka (czy tak jak sie to robi w equalzierach - po prostu chodzi o wyodrębnienie sygnału częstotliwości na 5 rożnych "skal" i przekazanie ich na 5 rożnych kolumn)

Czy mogę po filtrze powyższym z częstotliwością umieścić filtr głośności - czyli głośność podzielona na 5 rożnych poziomów) i tak np. przy głośnym dźwięku paliłby się wszystkie diody w danej kolumnie a przy cichym np. tylko 4 z 10 diod.

Mam nadzieje ze pytania są zrozumiałe ponieważ po raz pierwszy chciałbym zrobić taki projekt i nie wiem czy dobrze się wyraziłem.

ps. chylę czoła przed Waszą wiedzą
Back to top

Vampir8
Poziom 15
Poziom 15

Post#282 06 Jun 2010 16:00   

Wszystkich zainteresowanych odbiornikami DMX pod Lightning zapraszam
na specjalnie poświęcony dział forum:
http://lightning.elektroda.eu/forum/viewthread.php?thread_id=98
Back to top

3ai
Poziom 4
Poziom 4

Post#283 01 Nov 2010 21:32   

Witam! Wykonałem układ oparty na ft245. Mam problem ze źródłem dźwięku. Otóż w laptopie nie mam wejścia LineIn i do wyboru w input->audio mam tylko mikrofon. W jaki sposób mogę przekazać dźwięk do Lightninga? Ewentualnie istnieje możliwość korzystania z wtyczki discolitez do winampa przez usb?
Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#284 02 Nov 2010 18:14   

Witam
Lightning ma też funkcję stereo mix czyli bezpośrednio pobiera sygnał audio Jeżeli nie masz tej funkcji zostaje ci podłączenie sygnału audio pod wejście mikrofonowe.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Nov 2010 18:14   

Back to top

Michał458
Poziom 15
Poziom 15

Post#285 13 Nov 2010 23:40   

Dodaje swój pulpit do lighting'a

http://www.raymen.webd.pl/files/upload/multi-konsola.rar
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Nov 2010 23:40   

Back to top

Gadzet1991
Poziom 1
Poziom 1

Post#286 11 Dec 2011 16:37   

Witam.

mam prośbę potrzebuje pulpitu, 8-kanałowy, do podłączenia 3 świateł dyskotekowych (na halogenach) i dwóch układów zbudowanych z diód LED. Podjął by się ktoś zrobienia czegoś takiego? Będę bardzo wdzięczny.
Back to top

piksapawel
Poziom 14
Poziom 14

Post#287 18 Dec 2011 23:09   

http://www.lightning.elektroda.eu
Back to top

marcinek888
Poziom 14
Poziom 14

Post#288 02 Jan 2012 19:40   

czy ktoś mi zrobi ustawienie kolorofonu z regulacją ???
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Lighting - oświetl impreze
Page 10 of 10 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Page generation time: 1.085 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed