Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?
Autor
Wiadomość
rafallogi
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2002
Posty: 329

Post#1 Post autora tematu 20 Paź 2006 15:31   

Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Witam,
z góry przepraszam jeśli nie wstrzeliłem się w dział z tematem:kupiłem http://www.ospel.com.pl/?k=1&s_id=46&p_id=998
gniazdo RTV/SAT serii "Gazela" i chciałbym je podłaczyć do instalacji antenowej (puszka w ścianie i dwa przewody koncentryczne- jeden dedykowany do anteny SAT- wylatuje bezpośrednio na elewację budynku, drugi dedykowany dla anten TV naziemnej- kończy się na strychu, istnieją tylko kable bez anten), ale jawi sie tu mały problem, bo gniazdo owe posiada jedynie jedno wejście (na jeden kabel), wydaje mi się, że nie nadaje się ono do mojej instalacji skoro chciałbym zainstalować antenę siatkową z zasilaczem umiejscowionym za telewizorem i jednocześnie korzystać z anteny sat. Napięcia zasilające konwerter i antenę siatkową będą ze sobą kolidować?
A może źle myślę, może antena siatkowa powinna mieć zasilanie na strychu i sygnał z niej powinien wchodzić w jakiś sumator razem z sygnałem sat i jednym przewodem schodzić do mojego nowozakupionego gniazda? Tu kolejny problem bo kabel z elewacji, z anteny sat wpada nie na strych, ale po ścianie pod tynkiem, przez strop bezpośrednio do puszki na dole pomieszczenia.
Jak to rozwiązać, oddać to gniazdo i zakupić inne z dwoma wejściami na oddzielne kable?
Poradźcie.
Powrót do góry
   
tenap
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 3755

Post#2 20 Paź 2006 16:31   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Witam!
Poczytaj troche o instalacjach na http://www.dipol.com.pl/schemat11.php?sid=4f63a79c188cace

Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4462
Miasto: Wielkopolska

Post#3 20 Paź 2006 19:55   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


rafallogi napisał:
Witam,....
z góry przepraszam Jak to rozwiązać, oddać to gniazdo i zakupić inne z dwoma wejściami na oddzielne kable?
Poradźcie.


Witam

W zasadzie Twoje rozwiązanie jest bierne - nic nie zmienisz. Nie spotkałem się z gniazdami z dwoma wejściami.
Rozumiem, że zależy Tobie żeby przewody zakończyć gniazdem?
Możesz sam pokombinować i przerobić gniazdko typu "myszka" Telmora
http://www.telmor.pl/WK/dokumenty/Telmor_00761.jpg wyrzucić środek i wstawić beczki, do których osobno podepniesz przewód od anteny SAT i naziemnej.

Pzdr
Powrót do góry
   
tenap
Spec od TV
Spec od TV


Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 3755

Post#4 20 Paź 2006 20:09   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Można też zastosować takie gniazdo do tej konkretnej instalacji.
http://www.dipol.com.pl/sklep/r62191.php?sid=1dd95fb0018c555
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Paź 2006 20:09   





Powrót do góry
   
MIREK54
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Mar 2003
Posty: 686
Miasto: Baltic City

Post#5 20 Paź 2006 20:30   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Najlepszym rozwiązaniem - jeżeli ma być gniazdo to takie:AXING SSD 4-00 np:
http://www.allegro.pl/item133472752_gniazdo_satelitarne_podwojne_axing_ssd_4_00_.html
Powodzenia!
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4462
Miasto: Wielkopolska

Post#6 20 Paź 2006 20:44   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


tenap napisał:
Można też zastosować takie gniazdo do tej konkretnej instalacji.
http://www.dipol.com.pl/sklep/r62191.php?sid=1dd95fb0018c555


Witam

Zapomniałem o tym - dobry link.

Kiedyś zraziłem się do tych gniazd - klient miał zastosowane sztywne przewody z "plastykiem" gniazdo w żaden sposób nie można było zamocowac - żabki i konstrukcja były zbyt miękkie i po dokręceniu przewody wypychały z puszki całe gniazdko - dlatego zaczęłem stosować podane wyżej rozwiązanie.

Mam nadzieję, że jakość tych gniazd uległa poprawie i nie ma problemu z obecnymi.

Pzdr
Powrót do góry
   
tomarex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Lut 2004
Posty: 549
Miasto: Kraków

Post#7 21 Paź 2006 22:02   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Witam.
kasprzyk napisał:

Możesz sam pokombinować i przerobić gniazdko typu "myszka" Telmora
http://www.telmor.pl/WK/dokumenty/Telmor_00761.jpg wyrzucić środek i wstawić beczki, do których osobno podepniesz przewód od anteny SAT i naziemnej.

Są same obudowy "myszki" i nic nie trzeba wyrzucać. Do myszek można dokupić uchwyty do umocowania w puszce pt.
Niestety jest trochę zabawy z dobraniem odpowiednich gniazdek do przykręcenia do obudowy.
Jak się da normalną "beczkę" i przykręci nakrętką z podkładkami to jest za mało gwintu z jednej strony aby zakręcić "efkę". Musi być obustronnie długa "beczka".
Ja dobieram takie beczki, aby sześciokąt wbił się w otwór myszki i dokręcam z wyczuciem nakrętką.
A do drugiego otworu też tak samo dobrać, ale już przejściówkę gniazdo "F">wtyk TV - aby nie pomylić przypadkowo przy podłączaniu tunera.
Zaletą takiego rozwiązania są małe straty, niższy koszt, przesył napięcia z zasilacza "siatki".

tenap napisał:

Można też zastosować takie gniazdo do tej konkretnej instalacji.
http://www.dipol.com.pl/sklep/r62191.php?sid=1dd95fb0018c555

Zdecydowanie nie polecam. Dodatkowo problem z podłączeniem wtyku "F" w środku gniazda - za mało miejsca.

MIREK54 napisał:

Najlepszym rozwiązaniem - jeżeli ma być gniazdo to takie:AXING SSD 4-00 np:
http://www.allegro.pl/item133472752_gniazdo_satelitarne_podwojne_axing_ssd_4_00_.html

Z wyjścia TV nie ma chyba przelotu napięcia. Można by podłączyć zasilacz "siatki" do wyjścia satelitarnego pierwszego (lewe) przez dodatkowy kabel. A gdy nie wykorzystujemy tego pierwszego wyjścia "F", to należy obowiązkowo je zaślepić np rezystorem 75 ohm. lub korkiem takim jak są na rozgałęźnikach fabrycznie (aby ktoś nie pomylił się przy podłączaniu tunera).
Podam jeszcze to co Axing nie podaje: lewy zacisk przyłącza kabla > wyjścia= R, TV i lewe SAT
Prawy zacisk przyłącza kabla > bezpośrednie przejście na prawe wyjście "F".
Powrót do góry
   
adamas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 127
Miasto: krakow

Post#8 22 Paź 2006 13:26   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


witam chciałbym się podłączyć do tematu mianowicie chodzi mi oto czy można przy końcówce kabla antenowego do tv podłączyć zasilacz do anteny siatkowej, bo gdy tuner będzie właczony i tv to czy napięcie które idzie z zasilacza do anteny siatkowej nie zrobi zwarcia z napięciem które wychodzi z tunera do konwertwrów?? dołączam schemat - prosze o sugestie ewentualnie co kupić do takiego połączenia?? czytałęm na www.dipol.com.pl ale jakoś nie zrozumiałem jak to jest z tym zasilaniem - z góry dzięki

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2006 13:26   





Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4462
Miasto: Wielkopolska

Post#9 22 Paź 2006 13:50   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Witam

Nie możesz tak zrobić.
Zasilacz powinieneś zamontować przed sumatorem na drodze antena siat. - sumator lub zasilacz antenowy wyeliminować i zakupić specjalną zwrotnicę która zasilanie będzie pobierała od tunera SAT wydzielając osobne napięcie 12V dla anteny siatkowej. Warunek jest taki, że tuner musi być cały czas włączony lub jest to tuner, który w czasie Stanby podaje napięcie na konwerter.

Pzdr
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2006 13:50   





Powrót do góry
   
adamas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 127
Miasto: krakow

Post#10 22 Paź 2006 14:13   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


kasprzyk napisał:
Witam

Nie możesz tak zrobić.
Zasilacz powinieneś zamontować przed sumatorem na drodze antena siat. - sumator lub zasilacz antenowy wyeliminować i zakupić specjalną zwrotnicę która zasilanie będzie pobierała od tunera SAT wydzielając osobne napięcie 12V dla anteny siatkowej. Warunek jest taki, że tuner musi być cały czas włączony lub jest to tuner, który w czasie Stanby podaje napięcie na konwerter.

Pzdr



wielkie dzięki rozjaśniło mi to moją głowę :) musze teraz obmyśleć nową koncepcje i dobrać sprzęt ale jeśli jeszcze moge zapytać to kiedy sie stosuje ten rozdzielacz http://www.dipol.com.pl/sklep/r60102.php?sid=4f63a79c188cace a kiedy ten http://www.dipol.com.pl/sklep/e2094.php?sid=4f63a79c188cace który trzeba zastosować w moim przypadku?? przed tv i tunerem??
Powrót do góry
   
tomarex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Lut 2004
Posty: 549
Miasto: Kraków

Post#11 22 Paź 2006 14:24   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


adamas napisał:
czy można przy końcówce kabla antenowego do tv podłączyć zasilacz do anteny siatkowej

Witam.
Nie można.
Twój schemat jest zły.
Tu masz przykład jak teoretycznie się podłącza:
http://www.dipol.com.pl/sklep/r85310.php?sid=8f70a30ba67b72a&
Tuner zasila wzmacniacz siatki.
Teoretycznie bo bywają problemy. Raz że siatki to kiepska jakość. Dwa poziomy sygnałów ze siatki muszą być wyrównane i wyrównane z poziomami sygnałów satelitarnych.
Po za tym mnie nie udało się wykonać prawidłowo działającej instalacji pomimo spełnienia w/w warunków. I tak występowały jakieś zakłócenia. Więc najbezpieczniej jest zasilać wzmacniacz antenowy przed połączeniem z sygnałem satelitarnym, jak zdążyłem zobaczyć że mnie ubiegł kolega @kasprzyk.

Dodano po 5 [minuty]:

adamas napisał:
to kiedy sie stosuje ten rozdzielacz http://www.dipol.com.pl/sklep/r60102.php?sid=4f63a79c188cace a kiedy ten http://www.dipol.com.pl/sklep/e2094.php?sid=4f63a79c188cace który trzeba zastosować w moim przypadku?? przed tv i tunerem??

To są rozgałęźniki wyłącznie do sygnałów naziemnych.
Drugi w przypadku zasilania wzmacniacza, separuje drugi TV od tego napięcia.
Powrót do góry
   
antenyserwis
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 71
Miasto: Kielce

Post#12 22 Paź 2006 14:35   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Jeżeli zakupiłeś gniazdo tak zwane GAR-SAT to znaczy że dysponujesz jednym przewodem antenowym w puszce na ścianie, kompletem do takiego gniazda jest sumator SAT I Anten naziemnych (diplexer)
Powrót do góry
   
adamas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 127
Miasto: krakow

Post#13 22 Paź 2006 15:03   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


dołączam schemat jaki planuje wykonać w domu, tylko dalej nie rozumię jakie rozgałęźniki mam zastosować - dodam że na obrazku są dwa tunery w rzeczywistości będzie jeden tylko jak będzie potrzeba to będe go przenosił z pokoju do pokoju dlatego chcę przygotować gotową instalację. Do tej pory miałem zrobioną instalacje na jednym kablu który położyłem w listwie podłogowej bez puszek na ścianach taka ręczna robota ale teraz chcę to wykonać w miarę porawnie i zakupić do tego odpowiedni sprzęt. Jeśli możecie dajcie linka z konkretnym modelem rozgałęźnika żebym wiedział co zakupić i gdze go wstawić, dzięki z góry

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4462
Miasto: Wielkopolska

Post#14 22 Paź 2006 15:41   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Witam

Jeżeli chcesz zrobić całą instalację od nowa i masz taką możliwość - osobiście zrobiłbym tak:
od anteny SAT do tunerów 2 nowe osobne przewody - da to możliwość niezależnego odbioru na przyszłość z tej samej satelity lub innego kierunku, nie łączyłbym toru SAT z torem RTV - chociaż też tak można zrobić. Do tego między tymi tunerami puściłbym przewód sieciowy (LAN) byłaby możliwość włączenia sharingu przy odpowiedniej platformie cyfrowej ;)

Ten schemat dla Ciebie powinien być prosty tym bardziej, że piszesz iż kilku rzeczy nie rozumiesz, nie będzie połączona instalacja SAT ze zwykłą anteną - nie narazisz tunera na uszkodzenie w razie złego podłączenia, będziesz miał pełną możliwość zmian - niech koledzy także się wypowiedzą.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2006 15:41   





Powrót do góry
   
adamas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 127
Miasto: krakow

Post#15 22 Paź 2006 16:27   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


dzięki za sugestie dobry pomysł z sharingiem :) wykożystam napewno bo kupiłem tuner D-BOX II http://www.multum.pl/dbox2/sagem.htm z zainstalowanym linuxem :) net jak najbardziej potrzebny :) i chyba zrobie to tak jak na schemacie poniżej, mam 1 tuner i narazie nie zamieżam kupować więcej będe go ewentualnie jak zajdzie potrzebał przenosił z sypialni do salonu :) czaszę i konwertery mam bo jakieś 2 lata temu miałem cyfre ale za dużo sobie życzyli za abonament wiec zrezygnowałem a teraz zdecydwałem się na kupno tunera i sie zobaczy jak bedzie chodziło muszę tylko kupić rtroche kabla pare wtyczek rozgałężniki i myśle że jakoś to poskładam.
Mam nadzieje że jest rozgałężnik do sygnału sat (zaznaczam że nie podłącze dwóch tunerów na raz hehe) musze poszukać pozdrawiam

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4462
Miasto: Wielkopolska

Post#16 22 Paź 2006 16:55   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Witam

Nie ma problemu:
http://www.dipol.com.pl/sklep/r85122.php?sid=9b0a30b4d798e40
Powrót do góry
   
adamas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 127
Miasto: krakow

Post#17 22 Paź 2006 17:12   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


a czy ten rozgałęźnik http://www.dipol.com.pl/sklep/r85122.php?sid=9b0a30b4d798e40 mógłby być zastosowany do tego schematu?? znaczy tego z jednym kablem ?? tak pytam bo widze że jego pasmo jest 5-2300MHz generalnie zrobie to tak jak w końcowym opisie bi zdaje sie wyjdzie taniej i powinno działać bez konfliktu dzięki
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4462
Miasto: Wielkopolska

Post#18 22 Paź 2006 17:48   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Nadawałby się - ale pod warunkiem, że na końcach przewodów zainstalowałbyś gniazdka RTV/SAT
czyli:
Sumujesz sygnał rtv z sat zwrotnicą RTV/SAT - zsumowany sygnał wprowadzasz na podany rozgałęźnik, następnie zakładasz gniazdka które ponownie rozdzielą zintegrowany sygnał na sat i rtv.

Pzdr
Powrót do góry
   
adamas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 127
Miasto: krakow

Post#19 22 Paź 2006 18:05   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


oki dzięki zostaje przy dwóch przewodach tańsze i chyba najrozsądniejsze rozwiązanie pozdrawiam i dzięki :)
Powrót do góry
   
rafallogi
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Lip 2002
Posty: 329

Post#20 Post autora tematu 23 Paź 2006 08:56   

Re: Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?


Dziękuję wszystkim za rozwinięcie tematu, podane przez Was schematy dużo mi wyjaśniły. Sprytne jest to gniazdko z dwoma gniazdami typu "F" . Pozostanę przy jednym kablu i sumatorze (antena sat dopiero za kilka miesięcy jak przyzwyczaimy się do nowego domu), drugi kabel pozostanie jako rezerwa.
Powiedzcie, czy jeśli brakuje mi jednego gniazda końcowego, to mogę zamiast niego zastosować przelotowe?
Jakie parametry powinno mieć gniazdo końcowe montowane w układzie gwiazdy (jedno gniazdo końcowe w gałęzi)- chodzi mi głównie o jego tłumienie, bo wszystkie moje gniazda to GAR-15 lub 16 telmora, czy aby fachowiec od elektryki nie popełnił błędu wciskając mi je?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Jak to podłączyć- gniazdo RTV/SAT?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
gniazdo RTV-SAT - czy można podłączyć jako data do internetu (3)
Gniazdo RTV-SAT przy zwykłej instalacji SAT (9)
Jak podłączyć gniazdko RTV/SAT/R (5)
Gniazdo końcowe RTV-SAT/RJ-45/RJ-11 (3)
Gniazdo antenowe legrand rtv/sat (4)
Gniazdo antenowe RTV + SAT - dobór (1)
Rezystor obciążeniowy 75 om a gniazdo sat-RTV (7)
Gniazdo abonenckie rtv-sat w instalacji satelitarnej (3)
Gniazdo RTV SAT końcowe czy przelotowe? (10)
TV SAT + TV Naziemna w jednym kablu + gniazdka RTV/SAT (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS