Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460


  Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Diagnostic ->Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460 Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
gabrycha
Level 19
Location: piotrkow tryb
Joined: 21 Mar 2006
Posts: 298
Helped: 16
gabrycha
Level 19
Post#31 11 Apr 2008 07:29    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Coś musi zadziałać - nie ma bata - gdzieś robisz jakiś błąd.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
krzysmit
Level 2
Location: Lublin
Joined: 02 Feb 2008
Posts: 2
Post rating: 1
krzysmit
Level 2
Post#32 17 Apr 2008 15:59    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Mr gabrycha jesli zresetuje black and colour w mptool to jak to zapisać na drukarce mp150. Chciałem zresetować colour a zresetował mi sie tez black, który działał poprawnie:?:

Helpful post? + +1
Back to top
A FALCO
Level 13
Location: Letterkenny
Joined: 11 Nov 2004
Posts: 63
Helped: 7
A FALCO
Level 13
Post#33 17 Apr 2008 20:17    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Wracajac do MP 460
Jest metoda i dziala ale musza byc spelnione pewne warunki .

Metoda to reset przez mp tool w 1 trybie serwisowym
a warunki to

- naboje nie moga byc calkowicie puste musi zostac jeszcze troche atramentu (oczywiscie chodzi o poziom w statusie monitora)
Najlepiej jesli status danego kartridza nie spadl ponizej 30 procent zuzycia ,(1 kreska na wyswietlaczu i wykrzyknik nad danym nabojem)
poniewaz po zuzyciu calkowitym stan danego naboju oraz jego nr seryjny zostaje zapisany w niedostepnej przez mp tool czesci pamieci w drukarce oraz w kartridzu .

- naboje nie moga byc kalibrowane poprzez autokalibracje .
(nastepuje zapisanie nr seryjnego i ustawien do danego kartridza ,bez kalibracji drukarka stosuje ustawienia fabryczne')

Po pomyslnym skasowaniu poziomu nie kalibrowac i nie dopuszczac do spadku poziomu atramentu ponizej 20 procent (analogia jak paliwo w samochodzie na lpg bo uszkodzisz pompe paliwa)
starac sie uzywac kartridze w parach
tzn nie zmieniac tylko jednego bo nastepuje powrot do poziomu przed skasowaniem w obu nabojach


tryb serwisowy
ta drukarka ma 4 tryby serwisowe
nas interesuje ten ponizej

- wyjac kabel z gniazdka
-nacisnac i trzymac power
-wlaczyc drukarke do gniazdka
-po zaswieceniu sie power na zielono (po okolo 3 sekundach)
-trzymajac nadal power nacisnac resume (czerwony trojkat z prawej strony)
-nastepnie puscic oba zapali sie tylko zolta dioda (error)


w tym trybie jest mozliwe programowanie z poziomu mp tool 0.8.0a
po zakonczeniu programowania wyjscie z trybu to
wylaczenie przewodu sieciowego z pradu

oczywiscie w tym wszystkim nie zapomniec nalac tuszu.
Metoda sprwdzona na MP 460 osobiscie przy uzyciu kilku par kartridzy .

Helpful post? + -1
Back to top
krzysmit
Level 2
Location: Lublin
Joined: 02 Feb 2008
Posts: 2
Post rating: 1
krzysmit
Level 2
Post#34 18 Apr 2008 11:00    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Dzieki za ważne wskzówki! Ale zastosuje je dopiero jak kupie nowe pojemniki ponieważ color był wyzerowany i stał dwa miesiące ożywiłem go i działa, ale według tego co piszesz to hasło "pusty pojemnik" zostało zapisane. Natomiast pojemnik z czarnym tuszem był na 50% ale po odpaleniu MPTOOL zresetował sie i zapisało go na 0% a co za tym idzie analogicznie do coloru też został zapisany w pamięci drukarki.

dzięki!!!!! Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
MAJSTER XXL
Level 29
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1786
Helped: 163
Post rating: 31
MAJSTER XXL
Level 29
Post#35 18 Apr 2008 11:05    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


To ja dziś sobie załatwiłem chyba na amen drukarkę MP170. Zrobiłem tak jak napisał FALCO, efekt jest taki, że menu drukarki jest po norwesku, laptop nie widzi w ogóle podłączonej drukarki.
Stało się to tak:
-trzymałem przycisk ON/OFF
-włożyłem kabel do gniazdka sieciowego
-po 3 sekundach trzymając ON/OFF wcisnąłem na 1 sekundę przycisk STOP (czerwony trójkąt wpisany w czerwony okrąg)
Zapaliła się tylko żółta dioda ostrzegawcza, wyświetlacz nic nie wyświetlał na drukarce. Zrobiłem reset kolorowego kardridża, wyjąłem kabel zasilający drukarkę z sieci, ale miałem problem aby wyjść z programu MPTool 0.9.0a. Musiałem go zakończyć Menedżerem Zadań. Po załączeniu drukarki pokazał się jakiś chyba arabski język, coś kliknąłem i wskoczył norweski i już tak pozostało. Powtórzyłem czynności, ale norweski już został

edit:
Po zainstalowaniu ponownie sterowników drukarki, komputer juz ją rozpoznaje i drukuje, ale jest nie ten język menu. Czy ktoś wie na 100% jak powrócić do polskiego? Obiecuję, że juz nie będę kombinował z resetem kardridży :D Miałem pełne oryginalne tusze, a teraz znowu po tej zabawie mam puste. :D

edit:
Po konsultacji telefenicznej z pomocą techniczną powróciłem do polskiego menu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gabrycha
Level 19
Location: piotrkow tryb
Joined: 21 Mar 2006
Posts: 298
Helped: 16
gabrycha
Level 19
Post#36 18 Apr 2008 12:48    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


no to fajnie - opisz procedurę - na pewno sie przyda innym i mnie także.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
A FALCO
Level 13
Location: Letterkenny
Joined: 11 Nov 2004
Posts: 63
Helped: 7
A FALCO
Level 13
Post#37 18 Apr 2008 20:24    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


witam
po pierwsze moje porady dotyczyly modelu Mp 460 i nie pisalem ze pasuja do mp 170
a po drugie panie majster czy przypadkiem nie uzyles opcji eeprom operations jesli tak to nastapilo skasowanie domyslnych ustawien drukarki czyli miedzy innymi jezyk menu .
A wsad eeprom w mp tool zalezy od tego z jakiej strony go sciagnoles
najczesciej w domysle drukarka startuje w wersji angielskiej .ale mialem przypadki ze startuje po radziecku lub po japonsku.
opcja eeprom operations modyfikuje adresy pamieci w ktorych zawarte sa dane poszcegolnych licznikow ilosci wydrukowanych stron zarowno kolorowych jak i czarnobialych , ilosci wykonanych skanow ,przeprowadzonych czyszczen glowic,czysczen plyty dolnej i rolek , zmienionych kartridzy .a takze jezyka menu domyslnego
masz mozliwosc wgladu i edycji zawartosci eepromu
edycja pozwala na skasowanie poszcegolnych licznikow a nawet przepelnionego pampersa .

Helpful post? + 0
Back to top
Tofik100
Level 2
Joined: 29 Mar 2008
Posts: 2
Tofik100
Level 2
Post#38 15 May 2008 17:15    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Podtrzymam temat jak wyżej. Metoda opisana przez
A FALKO działa również w MP 180 dziś właśnie udało mi się zresetować kolor. Za pierwszym razem wywaliło sterownik ale po zainstalowaniu od nowa i kolejnym resecie udało się. Pojemniki są pełne. Ważne jest to aby tusze nie były wydrukowane do końca. Inaczej można tylko zablokować kontrolę ilości tuszu, tak mam z czarnym. jest pusty ale drukuje. Oczywiście po uruchomieniu drukarki w trybie serwisowym użyłem MPTOOL :D

Helpful post? + 0
Back to top
Sivy20
Level 2
Joined: 21 Feb 2007
Posts: 4
Sivy20
Level 2
Post#39 05 Jul 2008 18:51    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Witam.

Mam maly problem z drukarka Canon MP160 mianowicie drukuje mi czarno-biale zdjecia na zielono w dokumencie tekst i foty na czarno a drukuje zdjecia na zielono nie wiem czy to wina drukarki czy worda... w excelu tak samo w dokumencie wszyskto na czarno a na wydruku zielowne nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu przeinstalowalem stery na nowo zainstalowalem kadridze i nic nie pomaga prosze o pomoc z gory THX.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MAJSTER XXL
Level 29
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1786
Helped: 163
Post rating: 31
MAJSTER XXL
Level 29
Post#40 05 Jul 2008 19:12    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Pewnie masz zapchany czerwony kolor albo uszkodzony kardridż kolorowy albo po prostu czerwony tusz się skończył.

Helpful post? + 0
Back to top
Sivy20
Level 2
Joined: 21 Feb 2007
Posts: 4
Sivy20
Level 2
Post#41 05 Jul 2008 23:52    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


ale zdjecie nie jest kolorowe tyko czarno-biale czyli powinno z czarnego brac tusz po co czerwony ?? nawet jak sie skonczyl to i tak czarny mam pelny i powinno drukowac na czarno a nie na zielono i wogole dalczego na zielono czy to moze byc jakis wirus cos pomieszal w kolorach?? bo juz nic innego mi nie przychodzi do glowy

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MAJSTER XXL
Level 29
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1786
Helped: 163
Post rating: 31
MAJSTER XXL
Level 29
Post#42 06 Jul 2008 19:13    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Jak nie zaznaczysz w opcjach drukarki, żeby drukowała tylko w odcieniach szarości, to wydrukuje czarno-białe zdjęcie za pomocą wszystkich kolorów. Spróbuj wydrukować stronę testową i wyczyść głowice.

Helpful post? + 0
Back to top
Sivy20
Level 2
Joined: 21 Feb 2007
Posts: 4
Sivy20
Level 2
Post#43 06 Jul 2008 21:28    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


wydrukowalem strone testowa wyczyscilem glowice i nic nie pomoglo

Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460

tak powinien wygladac prawidlowy wydruk

Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460

a tak mi canon wydrukowal

Helpful post? + 0
Back to top
farmaceutka
Level 1
Location: Leszno
Joined: 15 Sep 2008
Posts: 1
farmaceutka
Level 1
Post#44 15 Sep 2008 21:14    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


POMOCY!!!! mam drukarke canon pixma 140 napełniłam tusz i nie moge drukowac pojawia sie komunikay nie mozna rozpoznac ponizszej kasety z atramentem.

Helpful post? + 0
Back to top
nerxu8
Level 10
Joined: 20 Aug 2008
Posts: 25
Helped: 1
nerxu8
Level 10
Post#45 26 Sep 2008 11:29    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Mam ten sam problem, i nic nie pomaga

Helpful post? + 0
Back to top
MAJSTER XXL
Level 29
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1786
Helped: 163
Post rating: 31
MAJSTER XXL
Level 29
Post#46 27 Sep 2008 19:54    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


A wciskacie "OK" na panelu drukarki w trakcie wyświetlania tego komunikatu?

Helpful post? + 0
Back to top
lok56
Level 12
Location: rudnik n.s
Joined: 17 Jan 2007
Posts: 108
Helped: 2
Post rating: 4
lok56
Level 12
Post#47 11 Nov 2008 22:08    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Witam po długiej niebecności !
Właśnie napełniłem czarny i oczywiście użyłem MP Tool po raz n-ty. Mam problem bo kończy mi sie uk-1 active jet(zużyłem 3x30ml ink+1x30mlphoto). aco do resetu kartidza prosze uważnie czytać instrukcję po rosyjsku. Sam przyznam że mi się udaje ni za pierwszym razem. ale sie udaje.

Dodano po 20 [minuty]:

Przeczytałem pierwszą strone watku a w nim napisał FALCO:

- wyjac kabel z gniazdka
-nacisnac i trzymac power
-wlaczyc drukarke do gniazdka
-po zaswieceniu sie power na zielono (po okolo 3 sekundach)
-trzymajac nadal power nacisnac resume (czerwony trojkat z prawej strony)
-nastepnie puscic oba zapali sie tylko zolta dioda (error)


w tym trybie jest mozliwe programowanie z poziomu mp tool 0.8.0a
po zakonczeniu programowania wyjscie z trybu to
wylaczenie przewodu sieciowego z pradu

i to jest dokładnie to o czym wspominałem(toczka w toczku-po rosyjsku ;) ).powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top
kedzior.kedzior
Level 10
Location: POZNAN
Joined: 19 Dec 2004
Posts: 22
Post rating: 13
kedzior.kedzior
Level 10
Post#48 28 Nov 2008 17:21    

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


działa wszystko!! POTWIERDZAM

ZROBIŁEM TAK:

Resetowanie Cardridga Canon MP 160
1. Wprowadzenie w stan serwisowy:
-odłączyć zasilanie
-nacisnąć i trzymać przycisk On/Off
-włączyć drukarkę do gniazdka
-po zaświeceniu sie On/Off na zielono (po około 3 sekundach)
-trzymając nadal przycisk On/Off nacisnąć przycisk Stop/Reset
-następnie puścić oba przyciski, zapali sie tylko żółta dioda (alarm led)

W tym trybie jest możliwe programowanie z poziomu mp tool 0.8.0a
2. Program MP Tool
Program uruchamiamy gdy drukarka jest w trybie serwisowym.

Używamy Reset Black lub Reset Color według potrzeb.
Po dokonaniu potrzebnych czynności odłaczamy zasilanie żey wyjść z trybu serwisowego.


pozdrawiam

W załączeniu MP Tool, instrukcja napełniania cardridga

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
albert_dastino
Level 2
Location: Tomaszów Maz
Joined: 01 Feb 2009
Posts: 2
Post rating: 1
albert_dastino
Level 2
Post#49 01 Feb 2009 20:05    

Reset tuszy w drukarce CANON MP150


Potrzebny jest chip reseter koszt około 100 zł

Helpful post? + 0
Back to top
lok56
Level 12
Location: rudnik n.s
Joined: 17 Jan 2007
Posts: 108
Helped: 2
Post rating: 4
lok56
Level 12
Post#50 05 Feb 2009 17:59    

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


MPTool jest tanszy od chip reseter.Dokładnie o100zł.

Helpful post? + 0
Back to top
krystian k
Specjalista - kserokopiarki
Location: Włocławek
Joined: 15 Feb 2003
Posts: 1362
Helped: 63
Post rating: 8
krystian k
Specjalista - kserokopiarki
Post#51 05 Feb 2009 21:35    

Re: Reset tuszy w drukarce CANON MP150


albert_dastino wrote:
Potrzebny jest chip reseter koszt około 100 zł


możesz podać namiar na ten chip reseter ?

Helpful post? + 0
Back to top
fascynat
Level 24
Joined: 04 Sep 2005
Posts: 757
Helped: 64
Post rating: 15
fascynat
Level 24
Post#52 08 Feb 2009 18:53    

Re: Reset tuszy w drukarce CANON MP150


krystian k wrote:
możesz podać namiar na ten chip reseter ?

Żeby nie podawać konkretnych linków do aukcji, wystarczy, że wpiszesz w przeglądarkę np.:
"chip reseter & allegro"
Koszt ok. 100,00 zł.

Helpful post? + 0
Back to top
bnl
Level 12
Joined: 31 Jul 2007
Posts: 50
Helped: 1
bnl
Level 12
Post#53 14 Feb 2009 17:53    

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


W tych kartridżach niema chipa , była już mowa o tym na poprzedniej stronie.

Helpful post? + 0
Back to top
lok56
Level 12
Location: rudnik n.s
Joined: 17 Jan 2007
Posts: 108
Helped: 2
Post rating: 4
lok56
Level 12
Post#54 15 Feb 2009 13:16    

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Jestem ciekawy ile razy można napełniac CL-41 az do
zuzycia mechanicznego . W moim przypadku zuzyłem
już 2 zestawy Active Jet (3x30mL+30mL foto) to jest ok240mL. Wychodzi dobra szklanka :). i tak mysle ,ile szlanek "wypije" CL-41 niczym padnie .

Helpful post? + 0
Back to top
adi25
Level 9
Location: Wrocław
Joined: 14 Jun 2007
Posts: 10
adi25
Level 9
Post#55 19 Feb 2009 16:52    

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Czy programy dołączone przez kedzior.kedzior próbował ktoś wykorzystać do resetu kartridży Canona MP520 ? Jeśli tak to czy udało się je zresetować?

Helpful post? + 0
Back to top
rajcus
Level 1
Location: Dąbrowa
Joined: 17 Aug 2008
Posts: 1
rajcus
Level 1
Post#56 17 Mar 2009 21:47    

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


tam znalazłem fajną instrukcję :)

Resetowanie ustawień wskaźnika dla kartridży Canon PG 40, 50 oraz CLI 41, 51


Helpful post? + 0
Back to top
lok56
Level 12
Location: rudnik n.s
Joined: 17 Jan 2007
Posts: 108
Helped: 2
Post rating: 4
lok56
Level 12
Post#57 18 Mar 2009 14:47    

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Witam !
Na koncu tej istrukcji jest napisane:).

UWAGA: Powyższa instrukcja nie dotyczy urządzeń: Canon PIXMA MP 150/ 160/ 180/ 210/ 600

Helpful post? + 0
Back to top
MAJSTER XXL
Level 29
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1786
Helped: 163
Post rating: 31
MAJSTER XXL
Level 29
Post#58 18 Mar 2009 15:52    

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Nie polecam metody z zaklejaniem styków, są później problemy z uruchomieniem drukarki, mimo dokładnego oczyszczenia styków. Na dzień dzisiejszy po 2 latach eksploatowania MP170 nie przeszkadza mi absolutnie komunikat o nieznanym poziomie atramentu, pytanie jaki kupić tusz do PG40 i CL41 aby ładnie drukowało i nie zapychało dysz?

Helpful post? + 0
Back to top
konrdzik
Level 22
Location: Tego nie wie nikt!!
Joined: 09 Aug 2006
Posts: 668
Helped: 9
Post rating: 15
konrdzik
Level 22
Post#59 08 Apr 2009 13:27    

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


hejka.Mam drukarke mp460 .Moj poziom tuszu czarnego i kolorowego jest na poziomie ostatnim.Czerwonego koloru juz nie drukuje!!!Moje pytanko to ,jesli zakupie tusz w zastrzyku i podaze za wskazowkami z powyzszych postow,bedzie drukowac???

Helpful post? + 0
Back to top
kokowal
Level 9
Location: poznan
Joined: 22 Mar 2005
Posts: 6
kokowal
Level 9
Post#60 16 Apr 2009 08:33    

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Drukarka w trybie serwisowym i Mptol nie widzi drukarki co zrobić ?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Diagnostic -> Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460 Previous  123  Next
Page 2 of 3

Similar topics to reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460

Reset tuszy w Canon Pixma MP450 PG-50, Cl-51 (3)
Canon mp160 nie widzi tuszy (2)
Canon mp160 - Usuwanie czujników tuszy. (3)
canon mp170 urządzenie wielofunkcyjne - reset ustawień (10)
Canon MP 280 eeprom reset tuszy, potrzebny mi eeprom z pełnym miernikem tuszy. (3)
Canon mp 180 - reset tuszy (5)
CANON MP190 reset tuszy . (1)
Canon mp210 - Reset tuszy (3)
Reset tuszy w drukarce CANON MP 480 (1)
Reset tuszy w Canon Pixma MP272 (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.095 seconds