Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Diagnostic -> Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460
Author
Message
gabrycha
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Mar 2006
Posts: 298
Location: piotrkow tryb

Post#31 11 Apr 2008 07:29   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Coś musi zadziałać - nie ma bata - gdzieś robisz jakiś błąd.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Apr 2008 07:29   





Back to top
   
krzysmit
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 02 Feb 2008
Posts: 2
Location: Lublin

Post#32 17 Apr 2008 15:59   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Mr gabrycha jesli zresetuje black and colour w mptool to jak to zapisać na drukarce mp150. Chciałem zresetować colour a zresetował mi sie tez black, który działał poprawnie:?:

Helpful message? + -

Back to top
   
A FALCO
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 11 Nov 2004
Posts: 63
Location: Letterkenny

Post#33 17 Apr 2008 20:17   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Wracajac do MP 460
Jest metoda i dziala ale musza byc spelnione pewne warunki .

Metoda to reset przez mp tool w 1 trybie serwisowym
a warunki to

- naboje nie moga byc calkowicie puste musi zostac jeszcze troche atramentu (oczywiscie chodzi o poziom w statusie monitora)
Najlepiej jesli status danego kartridza nie spadl ponizej 30 procent zuzycia ,(1 kreska na wyswietlaczu i wykrzyknik nad danym nabojem)
poniewaz po zuzyciu calkowitym stan danego naboju oraz jego nr seryjny zostaje zapisany w niedostepnej przez mp tool czesci pamieci w drukarce oraz w kartridzu .

- naboje nie moga byc kalibrowane poprzez autokalibracje .
(nastepuje zapisanie nr seryjnego i ustawien do danego kartridza ,bez kalibracji drukarka stosuje ustawienia fabryczne')

Po pomyslnym skasowaniu poziomu nie kalibrowac i nie dopuszczac do spadku poziomu atramentu ponizej 20 procent (analogia jak paliwo w samochodzie na lpg bo uszkodzisz pompe paliwa)
starac sie uzywac kartridze w parach
tzn nie zmieniac tylko jednego bo nastepuje powrot do poziomu przed skasowaniem w obu nabojach


tryb serwisowy
ta drukarka ma 4 tryby serwisowe
nas interesuje ten ponizej

- wyjac kabel z gniazdka
-nacisnac i trzymac power
-wlaczyc drukarke do gniazdka
-po zaswieceniu sie power na zielono (po okolo 3 sekundach)
-trzymajac nadal power nacisnac resume (czerwony trojkat z prawej strony)
-nastepnie puscic oba zapali sie tylko zolta dioda (error)


w tym trybie jest mozliwe programowanie z poziomu mp tool 0.8.0a
po zakonczeniu programowania wyjscie z trybu to
wylaczenie przewodu sieciowego z pradu

oczywiscie w tym wszystkim nie zapomniec nalac tuszu.
Metoda sprwdzona na MP 460 osobiscie przy uzyciu kilku par kartridzy .

Helpful message? + -

Back to top
   
krzysmit
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 02 Feb 2008
Posts: 2
Location: Lublin

Post#34 18 Apr 2008 11:00   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Dzieki za ważne wskzówki! Ale zastosuje je dopiero jak kupie nowe pojemniki ponieważ color był wyzerowany i stał dwa miesiące ożywiłem go i działa, ale według tego co piszesz to hasło "pusty pojemnik" zostało zapisane. Natomiast pojemnik z czarnym tuszem był na 50% ale po odpaleniu MPTOOL zresetował sie i zapisało go na 0% a co za tym idzie analogicznie do coloru też został zapisany w pamięci drukarki.

dzięki!!!!! Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1723

Post#35 18 Apr 2008 11:05   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


To ja dziś sobie załatwiłem chyba na amen drukarkę MP170. Zrobiłem tak jak napisał FALCO, efekt jest taki, że menu drukarki jest po norwesku, laptop nie widzi w ogóle podłączonej drukarki.
Stało się to tak:
-trzymałem przycisk ON/OFF
-włożyłem kabel do gniazdka sieciowego
-po 3 sekundach trzymając ON/OFF wcisnąłem na 1 sekundę przycisk STOP (czerwony trójkąt wpisany w czerwony okrąg)
Zapaliła się tylko żółta dioda ostrzegawcza, wyświetlacz nic nie wyświetlał na drukarce. Zrobiłem reset kolorowego kardridża, wyjąłem kabel zasilający drukarkę z sieci, ale miałem problem aby wyjść z programu MPTool 0.9.0a. Musiałem go zakończyć Menedżerem Zadań. Po załączeniu drukarki pokazał się jakiś chyba arabski język, coś kliknąłem i wskoczył norweski i już tak pozostało. Powtórzyłem czynności, ale norweski już został

edit:
Po zainstalowaniu ponownie sterowników drukarki, komputer juz ją rozpoznaje i drukuje, ale jest nie ten język menu. Czy ktoś wie na 100% jak powrócić do polskiego? Obiecuję, że juz nie będę kombinował z resetem kardridży Very Happy Miałem pełne oryginalne tusze, a teraz znowu po tej zabawie mam puste. Very Happy

edit:
Po konsultacji telefenicznej z pomocą techniczną powróciłem do polskiego menu.

Helpful message? + -

Back to top
   
gabrycha
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Mar 2006
Posts: 298
Location: piotrkow tryb

Post#36 18 Apr 2008 12:48   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


no to fajnie - opisz procedurę - na pewno sie przyda innym i mnie także.

Helpful message? + -

Back to top
   
A FALCO
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 11 Nov 2004
Posts: 63
Location: Letterkenny

Post#37 18 Apr 2008 20:24   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


witam
po pierwsze moje porady dotyczyly modelu Mp 460 i nie pisalem ze pasuja do mp 170
a po drugie panie majster czy przypadkiem nie uzyles opcji eeprom operations jesli tak to nastapilo skasowanie domyslnych ustawien drukarki czyli miedzy innymi jezyk menu .
A wsad eeprom w mp tool zalezy od tego z jakiej strony go sciagnoles
najczesciej w domysle drukarka startuje w wersji angielskiej .ale mialem przypadki ze startuje po radziecku lub po japonsku.
opcja eeprom operations modyfikuje adresy pamieci w ktorych zawarte sa dane poszcegolnych licznikow ilosci wydrukowanych stron zarowno kolorowych jak i czarnobialych , ilosci wykonanych skanow ,przeprowadzonych czyszczen glowic,czysczen plyty dolnej i rolek , zmienionych kartridzy .a takze jezyka menu domyslnego
masz mozliwosc wgladu i edycji zawartosci eepromu
edycja pozwala na skasowanie poszcegolnych licznikow a nawet przepelnionego pampersa .

Helpful message? + -

Back to top
   
Tofik100
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 29 Mar 2008
Posts: 2

Post#38 15 May 2008 17:15   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Podtrzymam temat jak wyżej. Metoda opisana przez
A FALKO działa również w MP 180 dziś właśnie udało mi się zresetować kolor. Za pierwszym razem wywaliło sterownik ale po zainstalowaniu od nowa i kolejnym resecie udało się. Pojemniki są pełne. Ważne jest to aby tusze nie były wydrukowane do końca. Inaczej można tylko zablokować kontrolę ilości tuszu, tak mam z czarnym. jest pusty ale drukuje. Oczywiście po uruchomieniu drukarki w trybie serwisowym użyłem MPTOOL Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Sivy20
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Feb 2007
Posts: 4

Post#39 05 Jul 2008 18:51   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Witam.

Mam maly problem z drukarka Canon MP160 mianowicie drukuje mi czarno-biale zdjecia na zielono w dokumencie tekst i foty na czarno a drukuje zdjecia na zielono nie wiem czy to wina drukarki czy worda... w excelu tak samo w dokumencie wszyskto na czarno a na wydruku zielowne nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu przeinstalowalem stery na nowo zainstalowalem kadridze i nic nie pomaga prosze o pomoc z gory THX.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Jul 2008 18:51   





Back to top
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1723

Post#40 05 Jul 2008 19:12   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Pewnie masz zapchany czerwony kolor albo uszkodzony kardridż kolorowy albo po prostu czerwony tusz się skończył.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Jul 2008 19:12   





Back to top
   
Sivy20
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Feb 2007
Posts: 4

Post#41 05 Jul 2008 23:52   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


ale zdjecie nie jest kolorowe tyko czarno-biale czyli powinno z czarnego brac tusz po co czerwony ?? nawet jak sie skonczyl to i tak czarny mam pelny i powinno drukowac na czarno a nie na zielono i wogole dalczego na zielono czy to moze byc jakis wirus cos pomieszal w kolorach?? bo juz nic innego mi nie przychodzi do glowy

Helpful message? + -

Back to top
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1723

Post#42 06 Jul 2008 19:13   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Jak nie zaznaczysz w opcjach drukarki, żeby drukowała tylko w odcieniach szarości, to wydrukuje czarno-białe zdjęcie za pomocą wszystkich kolorów. Spróbuj wydrukować stronę testową i wyczyść głowice.

Helpful message? + -

Back to top
   
Sivy20
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Feb 2007
Posts: 4

Post#43 06 Jul 2008 21:28   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


wydrukowalem strone testowa wyczyscilem glowice i nic nie pomoglo

Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460

tak powinien wygladac prawidlowy wydruk

Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460

a tak mi canon wydrukowal

Helpful message? + -

Back to top
   
farmaceutka
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 15 Sep 2008
Posts: 1
Location: Leszno

Post#44 15 Sep 2008 21:14   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


POMOCY!!!! mam drukarke canon pixma 140 napełniłam tusz i nie moge drukowac pojawia sie komunikay nie mozna rozpoznac ponizszej kasety z atramentem.

Helpful message? + -

Back to top
   
nerxu8
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 20 Aug 2008
Posts: 23

Post#45 26 Sep 2008 11:29   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Mam ten sam problem, i nic nie pomaga

Helpful message? + -

Back to top
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1723

Post#46 27 Sep 2008 19:54   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


A wciskacie "OK" na panelu drukarki w trakcie wyświetlania tego komunikatu?

Helpful message? + -

Back to top
   
lok56
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Jan 2007
Posts: 104
Location: rudnik n.s

Post#47 11 Nov 2008 22:08   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Witam po długiej niebecności !
Właśnie napełniłem czarny i oczywiście użyłem MP Tool po raz n-ty. Mam problem bo kończy mi sie uk-1 active jet(zużyłem 3x30ml ink+1x30mlphoto). aco do resetu kartidza prosze uważnie czytać instrukcję po rosyjsku. Sam przyznam że mi się udaje ni za pierwszym razem. ale sie udaje.

Dodano po 20 [minuty]:

Przeczytałem pierwszą strone watku a w nim napisał FALCO:

- wyjac kabel z gniazdka
-nacisnac i trzymac power
-wlaczyc drukarke do gniazdka
-po zaswieceniu sie power na zielono (po okolo 3 sekundach)
-trzymajac nadal power nacisnac resume (czerwony trojkat z prawej strony)
-nastepnie puscic oba zapali sie tylko zolta dioda (error)


w tym trybie jest mozliwe programowanie z poziomu mp tool 0.8.0a
po zakonczeniu programowania wyjscie z trybu to
wylaczenie przewodu sieciowego z pradu

i to jest dokładnie to o czym wspominałem(toczka w toczku-po rosyjsku Wink ).powodzenia

Helpful message? + -

Back to top
   
kedzior.kedzior
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 19 Dec 2004
Posts: 22
Location: POZNAN

Post#48 28 Nov 2008 17:21   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


działa wszystko!! POTWIERDZAM

ZROBIŁEM TAK:

Resetowanie Cardridga Canon MP 160
1. Wprowadzenie w stan serwisowy:
-odłączyć zasilanie
-nacisnąć i trzymać przycisk On/Off
-włączyć drukarkę do gniazdka
-po zaświeceniu sie On/Off na zielono (po około 3 sekundach)
-trzymając nadal przycisk On/Off nacisnąć przycisk Stop/Reset
-następnie puścić oba przyciski, zapali sie tylko żółta dioda (alarm led)

W tym trybie jest możliwe programowanie z poziomu mp tool 0.8.0a
2. Program MP Tool
Program uruchamiamy gdy drukarka jest w trybie serwisowym.

Używamy Reset Black lub Reset Color według potrzeb.
Po dokonaniu potrzebnych czynności odłaczamy zasilanie żey wyjść z trybu serwisowego.


pozdrawiam

W załączeniu MP Tool, instrukcja napełniania cardridga

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
albert_dastino
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 01 Feb 2009
Posts: 2
Location: Tomaszów Maz

Post#49 01 Feb 2009 20:05   

Reset tuszy w drukarce CANON MP150


Potrzebny jest chip reseter koszt około 100 zł

Helpful message? + -

Back to top
   
lok56
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Jan 2007
Posts: 104
Location: rudnik n.s

Post#50 05 Feb 2009 17:59   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


MPTool jest tanszy od chip reseter.Dokładnie o100zł.

Helpful message? + -

Back to top
   
krystian k
Specjalista - kserokopiarki
Specjalista - kserokopiarki


Joined: 15 Feb 2003
Posts: 1331
Location: Włocławek

Post#51 05 Feb 2009 21:35   

Re: Reset tuszy w drukarce CANON MP150


albert_dastino wrote:
Potrzebny jest chip reseter koszt około 100 zł


możesz podać namiar na ten chip reseter ?

Helpful message? + -

Back to top
   
fascynat
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 04 Sep 2005
Posts: 765

Post#52 08 Feb 2009 18:53   

Re: Reset tuszy w drukarce CANON MP150


krystian k wrote:
możesz podać namiar na ten chip reseter ?

Żeby nie podawać konkretnych linków do aukcji, wystarczy, że wpiszesz w przeglądarkę np.:
"chip reseter & allegro"
Koszt ok. 100,00 zł.

Helpful message? + -

Back to top
   
bnl
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 31 Jul 2007
Posts: 50

Post#53 14 Feb 2009 17:53   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


W tych kartridżach niema chipa , była już mowa o tym na poprzedniej stronie.

Helpful message? + -

Back to top
   
lok56
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Jan 2007
Posts: 104
Location: rudnik n.s

Post#54 15 Feb 2009 13:16   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Jestem ciekawy ile razy można napełniac CL-41 az do
zuzycia mechanicznego . W moim przypadku zuzyłem
już 2 zestawy Active Jet (3x30mL+30mL foto) to jest ok240mL. Wychodzi dobra szklanka Smile. i tak mysle ,ile szlanek "wypije" CL-41 niczym padnie .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Feb 2009 13:16   





Back to top
   
adi25
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 14 Jun 2007
Posts: 10
Location: Wrocław

Post#55 19 Feb 2009 16:52   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Czy programy dołączone przez kedzior.kedzior próbował ktoś wykorzystać do resetu kartridży Canona MP520 ? Jeśli tak to czy udało się je zresetować?

Helpful message? + -

Back to top
   
rajcus
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 17 Aug 2008
Posts: 1
Location: Dąbrowa

Post#56 17 Mar 2009 21:47   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


tam znalazłem fajną instrukcję Smile

Resetowanie ustawień wskaźnika dla kartridży Canon PG 40, 50 oraz CLI 41, 51

Helpful message? + -

Back to top
   
lok56
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Jan 2007
Posts: 104
Location: rudnik n.s

Post#57 18 Mar 2009 14:47   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Witam !
Na koncu tej istrukcji jest napisane:).

UWAGA: Powyższa instrukcja nie dotyczy urządzeń: Canon PIXMA MP 150/ 160/ 180/ 210/ 600

Helpful message? + -

Back to top
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 1723

Post#58 18 Mar 2009 15:52   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Nie polecam metody z zaklejaniem styków, są później problemy z uruchomieniem drukarki, mimo dokładnego oczyszczenia styków. Na dzień dzisiejszy po 2 latach eksploatowania MP170 nie przeszkadza mi absolutnie komunikat o nieznanym poziomie atramentu, pytanie jaki kupić tusz do PG40 i CL41 aby ładnie drukowało i nie zapychało dysz?

Helpful message? + -

Back to top
   
konrdzik
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 09 Aug 2006
Posts: 658
Location: Tego nie wie nikt!!

Post#59 08 Apr 2009 13:27   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


hejka.Mam drukarke mp460 .Moj poziom tuszu czarnego i kolorowego jest na poziomie ostatnim.Czerwonego koloru juz nie drukuje!!!Moje pytanko to ,jesli zakupie tusz w zastrzyku i podaze za wskazowkami z powyzszych postow,bedzie drukowac???

Helpful message? + -

Back to top
   
kokowal
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 22 Mar 2005
Posts: 6
Location: poznan

Post#60 16 Apr 2009 08:33   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Drukarka w trybie serwisowym i Mptol nie widzi drukarki co zrobić ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Diagnostic -> Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460
Page 2 of 3 Go to page Previous  123  Next
Similar topics
Reset tuszy w Canon Pixma MP450 PG-50, Cl-51 (3)
Canon mp160 nie widzi tuszy (2)
Canon mp160 - Usuwanie czujników tuszy. (3)
canon mp170 urządzenie wielofunkcyjne - reset ustawień (10)
Canon MP 280 eeprom reset tuszy, potrzebny mi eeprom z pełnym miernikem tuszy. (3)
Canon mp 180 - reset tuszy (5)
CANON MP190 reset tuszy . (1)
Canon mp210 - Reset tuszy (3)
Reset tuszy w drukarce CANON MP 480 (1)
Reset tuszy w Canon Pixma MP272 (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl topic RSS feed