Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Diagnoza -> Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460
Autor
Wiadomość
gabrycha
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 298
Miasto: piotrkow tryb

Post#31 11 Kwi 2008 07:29   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Coś musi zadziałać - nie ma bata - gdzieś robisz jakiś błąd.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Kwi 2008 07:29   





Powrót do góry
   
krzysmit
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 2
Miasto: Lublin

Post#32 17 Kwi 2008 15:59   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Mr gabrycha jesli zresetuje black and colour w mptool to jak to zapisać na drukarce mp150. Chciałem zresetować colour a zresetował mi sie tez black, który działał poprawnie:?:
Powrót do góry
   
A FALCO
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2004
Posty: 64
Miasto: Letterkenny

Post#33 17 Kwi 2008 20:17   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Wracajac do MP 460
Jest metoda i dziala ale musza byc spelnione pewne warunki .

Metoda to reset przez mp tool w 1 trybie serwisowym
a warunki to

- naboje nie moga byc calkowicie puste musi zostac jeszcze troche atramentu (oczywiscie chodzi o poziom w statusie monitora)
Najlepiej jesli status danego kartridza nie spadl ponizej 30 procent zuzycia ,(1 kreska na wyswietlaczu i wykrzyknik nad danym nabojem)
poniewaz po zuzyciu calkowitym stan danego naboju oraz jego nr seryjny zostaje zapisany w niedostepnej przez mp tool czesci pamieci w drukarce oraz w kartridzu .

- naboje nie moga byc kalibrowane poprzez autokalibracje .
(nastepuje zapisanie nr seryjnego i ustawien do danego kartridza ,bez kalibracji drukarka stosuje ustawienia fabryczne')

Po pomyslnym skasowaniu poziomu nie kalibrowac i nie dopuszczac do spadku poziomu atramentu ponizej 20 procent (analogia jak paliwo w samochodzie na lpg bo uszkodzisz pompe paliwa)
starac sie uzywac kartridze w parach
tzn nie zmieniac tylko jednego bo nastepuje powrot do poziomu przed skasowaniem w obu nabojach


tryb serwisowy
ta drukarka ma 4 tryby serwisowe
nas interesuje ten ponizej

- wyjac kabel z gniazdka
-nacisnac i trzymac power
-wlaczyc drukarke do gniazdka
-po zaswieceniu sie power na zielono (po okolo 3 sekundach)
-trzymajac nadal power nacisnac resume (czerwony trojkat z prawej strony)
-nastepnie puscic oba zapali sie tylko zolta dioda (error)


w tym trybie jest mozliwe programowanie z poziomu mp tool 0.8.0a
po zakonczeniu programowania wyjscie z trybu to
wylaczenie przewodu sieciowego z pradu

oczywiscie w tym wszystkim nie zapomniec nalac tuszu.
Metoda sprwdzona na MP 460 osobiscie przy uzyciu kilku par kartridzy .
Powrót do góry
   
krzysmit
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 2
Miasto: Lublin

Post#34 18 Kwi 2008 11:00   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Dzieki za ważne wskzówki! Ale zastosuje je dopiero jak kupie nowe pojemniki ponieważ color był wyzerowany i stał dwa miesiące ożywiłem go i działa, ale według tego co piszesz to hasło "pusty pojemnik" zostało zapisane. Natomiast pojemnik z czarnym tuszem był na 50% ale po odpaleniu MPTOOL zresetował sie i zapisało go na 0% a co za tym idzie analogicznie do coloru też został zapisany w pamięci drukarki.

dzięki!!!!! Pozdrawiam
Powrót do góry
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 1720

Post#35 18 Kwi 2008 11:05   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


To ja dziś sobie załatwiłem chyba na amen drukarkę MP170. Zrobiłem tak jak napisał FALCO, efekt jest taki, że menu drukarki jest po norwesku, laptop nie widzi w ogóle podłączonej drukarki.
Stało się to tak:
-trzymałem przycisk ON/OFF
-włożyłem kabel do gniazdka sieciowego
-po 3 sekundach trzymając ON/OFF wcisnąłem na 1 sekundę przycisk STOP (czerwony trójkąt wpisany w czerwony okrąg)
Zapaliła się tylko żółta dioda ostrzegawcza, wyświetlacz nic nie wyświetlał na drukarce. Zrobiłem reset kolorowego kardridża, wyjąłem kabel zasilający drukarkę z sieci, ale miałem problem aby wyjść z programu MPTool 0.9.0a. Musiałem go zakończyć Menedżerem Zadań. Po załączeniu drukarki pokazał się jakiś chyba arabski język, coś kliknąłem i wskoczył norweski i już tak pozostało. Powtórzyłem czynności, ale norweski już został

edit:
Po zainstalowaniu ponownie sterowników drukarki, komputer juz ją rozpoznaje i drukuje, ale jest nie ten język menu. Czy ktoś wie na 100% jak powrócić do polskiego? Obiecuję, że juz nie będę kombinował z resetem kardridży :D Miałem pełne oryginalne tusze, a teraz znowu po tej zabawie mam puste. :D

edit:
Po konsultacji telefenicznej z pomocą techniczną powróciłem do polskiego menu.
Powrót do góry
   
gabrycha
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 298
Miasto: piotrkow tryb

Post#36 18 Kwi 2008 12:48   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


no to fajnie - opisz procedurę - na pewno sie przyda innym i mnie także.
Powrót do góry
   
A FALCO
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 11 Lis 2004
Posty: 64
Miasto: Letterkenny

Post#37 18 Kwi 2008 20:24   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


witam
po pierwsze moje porady dotyczyly modelu Mp 460 i nie pisalem ze pasuja do mp 170
a po drugie panie majster czy przypadkiem nie uzyles opcji eeprom operations jesli tak to nastapilo skasowanie domyslnych ustawien drukarki czyli miedzy innymi jezyk menu .
A wsad eeprom w mp tool zalezy od tego z jakiej strony go sciagnoles
najczesciej w domysle drukarka startuje w wersji angielskiej .ale mialem przypadki ze startuje po radziecku lub po japonsku.
opcja eeprom operations modyfikuje adresy pamieci w ktorych zawarte sa dane poszcegolnych licznikow ilosci wydrukowanych stron zarowno kolorowych jak i czarnobialych , ilosci wykonanych skanow ,przeprowadzonych czyszczen glowic,czysczen plyty dolnej i rolek , zmienionych kartridzy .a takze jezyka menu domyslnego
masz mozliwosc wgladu i edycji zawartosci eepromu
edycja pozwala na skasowanie poszcegolnych licznikow a nawet przepelnionego pampersa .
Powrót do góry
   
Tofik100
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 2

Post#38 15 Maj 2008 17:15   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Podtrzymam temat jak wyżej. Metoda opisana przez
A FALKO działa również w MP 180 dziś właśnie udało mi się zresetować kolor. Za pierwszym razem wywaliło sterownik ale po zainstalowaniu od nowa i kolejnym resecie udało się. Pojemniki są pełne. Ważne jest to aby tusze nie były wydrukowane do końca. Inaczej można tylko zablokować kontrolę ilości tuszu, tak mam z czarnym. jest pusty ale drukuje. Oczywiście po uruchomieniu drukarki w trybie serwisowym użyłem MPTOOL :D
Powrót do góry
   
Sivy20
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 4

Post#39 05 Lip 2008 18:51   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Witam.

Mam maly problem z drukarka Canon MP160 mianowicie drukuje mi czarno-biale zdjecia na zielono w dokumencie tekst i foty na czarno a drukuje zdjecia na zielono nie wiem czy to wina drukarki czy worda... w excelu tak samo w dokumencie wszyskto na czarno a na wydruku zielowne nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu przeinstalowalem stery na nowo zainstalowalem kadridze i nic nie pomaga prosze o pomoc z gory THX.
Powrót do góry
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 1720

Post#40 05 Lip 2008 19:12   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Pewnie masz zapchany czerwony kolor albo uszkodzony kardridż kolorowy albo po prostu czerwony tusz się skończył.
Powrót do góry
   
Sivy20
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 4

Post#41 05 Lip 2008 23:52   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


ale zdjecie nie jest kolorowe tyko czarno-biale czyli powinno z czarnego brac tusz po co czerwony ?? nawet jak sie skonczyl to i tak czarny mam pelny i powinno drukowac na czarno a nie na zielono i wogole dalczego na zielono czy to moze byc jakis wirus cos pomieszal w kolorach?? bo juz nic innego mi nie przychodzi do glowy
Powrót do góry
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 1720

Post#42 06 Lip 2008 19:13   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Jak nie zaznaczysz w opcjach drukarki, żeby drukowała tylko w odcieniach szarości, to wydrukuje czarno-białe zdjęcie za pomocą wszystkich kolorów. Spróbuj wydrukować stronę testową i wyczyść głowice.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lip 2008 19:13   





Powrót do góry
   
Sivy20
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 4

Post#43 06 Lip 2008 21:28   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


wydrukowalem strone testowa wyczyscilem glowice i nic nie pomoglo

Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460

tak powinien wygladac prawidlowy wydruk

Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460

a tak mi canon wydrukowal
Powrót do góry
   
farmaceutka
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 15 Wrz 2008
Posty: 1
Miasto: Leszno

Post#44 15 Wrz 2008 21:14   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


POMOCY!!!! mam drukarke canon pixma 140 napełniłam tusz i nie moge drukowac pojawia sie komunikay nie mozna rozpoznac ponizszej kasety z atramentem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Wrz 2008 21:14   





Powrót do góry
   
nerxu8
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 20 Sie 2008
Posty: 23

Post#45 26 Wrz 2008 11:29   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Mam ten sam problem, i nic nie pomaga
Powrót do góry
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 1720

Post#46 27 Wrz 2008 19:54   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


A wciskacie "OK" na panelu drukarki w trakcie wyświetlania tego komunikatu?
Powrót do góry
   
lok56
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 103
Miasto: rudnik n.s

Post#47 11 Lis 2008 22:08   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


Witam po długiej niebecności !
Właśnie napełniłem czarny i oczywiście użyłem MP Tool po raz n-ty. Mam problem bo kończy mi sie uk-1 active jet(zużyłem 3x30ml ink+1x30mlphoto). aco do resetu kartidza prosze uważnie czytać instrukcję po rosyjsku. Sam przyznam że mi się udaje ni za pierwszym razem. ale sie udaje.

Dodano po 20 [minuty]:

Przeczytałem pierwszą strone watku a w nim napisał FALCO:

- wyjac kabel z gniazdka
-nacisnac i trzymac power
-wlaczyc drukarke do gniazdka
-po zaswieceniu sie power na zielono (po okolo 3 sekundach)
-trzymajac nadal power nacisnac resume (czerwony trojkat z prawej strony)
-nastepnie puscic oba zapali sie tylko zolta dioda (error)


w tym trybie jest mozliwe programowanie z poziomu mp tool 0.8.0a
po zakonczeniu programowania wyjscie z trybu to
wylaczenie przewodu sieciowego z pradu

i to jest dokładnie to o czym wspominałem(toczka w toczku-po rosyjsku ;) ).powodzenia
Powrót do góry
   
kedzior.kedzior
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 19 Gru 2004
Posty: 17
Miasto: POZNAN

Post#48 28 Lis 2008 17:21   

Re: Nieznany poziom atramentu w Canon MP170- jak skasować bł


działa wszystko!! POTWIERDZAM

ZROBIŁEM TAK:

Resetowanie Cardridga Canon MP 160
1. Wprowadzenie w stan serwisowy:
-odłączyć zasilanie
-nacisnąć i trzymać przycisk On/Off
-włączyć drukarkę do gniazdka
-po zaświeceniu sie On/Off na zielono (po około 3 sekundach)
-trzymając nadal przycisk On/Off nacisnąć przycisk Stop/Reset
-następnie puścić oba przyciski, zapali sie tylko żółta dioda (alarm led)

W tym trybie jest możliwe programowanie z poziomu mp tool 0.8.0a
2. Program MP Tool
Program uruchamiamy gdy drukarka jest w trybie serwisowym.

Używamy Reset Black lub Reset Color według potrzeb.
Po dokonaniu potrzebnych czynności odłaczamy zasilanie żey wyjść z trybu serwisowego.


pozdrawiam

W załączeniu MP Tool, instrukcja napełniania cardridga

Załączniki:
Powrót do góry
   
albert_dastino
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 2
Miasto: Tomaszów Maz

Post#49 01 Lut 2009 20:05   

Reset tuszy w drukarce CANON MP150


Potrzebny jest chip reseter koszt około 100 zł
Powrót do góry
   
lok56
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 103
Miasto: rudnik n.s

Post#50 05 Lut 2009 17:59   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


MPTool jest tanszy od chip reseter.Dokładnie o100zł.
Powrót do góry
   
krystian k
Specjalista - kserokopiarki
Specjalista - kserokopiarki


Dołączył: 15 Lut 2003
Posty: 1322
Miasto: Włocławek

Post#51 05 Lut 2009 21:35   

Re: Reset tuszy w drukarce CANON MP150


albert_dastino napisał:
Potrzebny jest chip reseter koszt około 100 zł


możesz podać namiar na ten chip reseter ?
Powrót do góry
   
fascynat
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 762

Post#52 08 Lut 2009 18:53   

Re: Reset tuszy w drukarce CANON MP150


krystian k napisał:
możesz podać namiar na ten chip reseter ?

Żeby nie podawać konkretnych linków do aukcji, wystarczy, że wpiszesz w przeglądarkę np.:
"chip reseter & allegro"
Koszt ok. 100,00 zł.
Powrót do góry
   
bnl
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 50

Post#53 14 Lut 2009 17:53   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


W tych kartridżach niema chipa , była już mowa o tym na poprzedniej stronie.
Powrót do góry
   
lok56
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 103
Miasto: rudnik n.s

Post#54 15 Lut 2009 13:16   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Jestem ciekawy ile razy można napełniac CL-41 az do
zuzycia mechanicznego . W moim przypadku zuzyłem
już 2 zestawy Active Jet (3x30mL+30mL foto) to jest ok240mL. Wychodzi dobra szklanka :). i tak mysle ,ile szlanek "wypije" CL-41 niczym padnie .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lut 2009 13:16   





Powrót do góry
   
adi25
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 10
Miasto: Wrocław

Post#55 19 Lut 2009 16:52   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Czy programy dołączone przez kedzior.kedzior próbował ktoś wykorzystać do resetu kartridży Canona MP520 ? Jeśli tak to czy udało się je zresetować?
Powrót do góry
   
rajcus
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 17 Sie 2008
Posty: 1
Miasto: Dąbrowa

Post#56 17 Mar 2009 21:47   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


tam znalazłem fajną instrukcję :)

Resetowanie ustawień wskaźnika dla kartridży Canon PG 40, 50 oraz CLI 41, 51

Powrót do góry
   
lok56
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 103
Miasto: rudnik n.s

Post#57 18 Mar 2009 14:47   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Witam !
Na koncu tej istrukcji jest napisane:).

UWAGA: Powyższa instrukcja nie dotyczy urządzeń: Canon PIXMA MP 150/ 160/ 180/ 210/ 600
Powrót do góry
   
MAJSTER XXL
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 1720

Post#58 18 Mar 2009 15:52   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Nie polecam metody z zaklejaniem styków, są później problemy z uruchomieniem drukarki, mimo dokładnego oczyszczenia styków. Na dzień dzisiejszy po 2 latach eksploatowania MP170 nie przeszkadza mi absolutnie komunikat o nieznanym poziomie atramentu, pytanie jaki kupić tusz do PG40 i CL41 aby ładnie drukowało i nie zapychało dysz?
Powrót do góry
   
konrdzik
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 663
Miasto: Tego nie wie nikt!!

Post#59 08 Kwi 2009 13:27   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


hejka.Mam drukarke mp460 .Moj poziom tuszu czarnego i kolorowego jest na poziomie ostatnim.Czerwonego koloru juz nie drukuje!!!Moje pytanko to ,jesli zakupie tusz w zastrzyku i podaze za wskazowkami z powyzszych postow,bedzie drukowac???
Powrót do góry
   
kokowal
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 6
Miasto: poznan

Post#60 16 Kwi 2009 08:33   

Re: Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP4


Drukarka w trybie serwisowym i Mptol nie widzi drukarki co zrobić ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Diagnoza -> Reset tuszy CANON MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  123  Następny
Podobne tematy
Reset tuszy w Canon Pixma MP450 PG-50, Cl-51 (3)
Canon mp160 nie widzi tuszy (2)
Canon mp160 - Usuwanie czujników tuszy. (3)
canon mp170 urządzenie wielofunkcyjne - reset ustawień (10)
Canon MP 280 eeprom reset tuszy, potrzebny mi eeprom z pełnym miernikem tuszy. (3)
Canon mp 180 - reset tuszy (5)
CANON MP190 reset tuszy . (1)
Canon mp210 - Reset tuszy (3)
Reset tuszy w drukarce CANON MP 480 (1)
Reset tuszy w Canon Pixma MP272 (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.101 seconds

elektroda.pl temat RSS