Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Filtr do wody - kamień w czajniku

-=[OLO]=- 27 Paź 2006 17:37
  • #1 27 Paź 2006 17:37
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  

    Witam

    Strasznie denerwuje mnie kamień w czajniku.
    Czytałem w internecie o filtrach do wody, usuwają wiele zanieczyszczeń: chlor, rdzę, metale ciężkie, pestycydy, herbicydy, bakterie, glony, żelazo utlenione i nieutlenione, siarkowodór, ołów, arsen, kadm, drobnoustroje, wirusy i inne takie bzdety z wody, ale nie mogę znaleźć takiego który wybawił by mnie z kamienia kotłowego.

    Czy jest na forum ktoś kto zna się na filtrach i wie może jakiego filtru (jakiego wkładu bo jest ich wiele rodzajów) należy użyć aby się go pozbyć?


    Moderowany przez skryn:

    Przeniosłem z: "AGD i Systemy Grzewcze".

  • #2 27 Paź 2006 17:47
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    wlej octu do czajnika, poczekaj parę godzin i poinformuj o efektach ;-)

    pozdrawiam - Maciej

  • #3 27 Paź 2006 17:49
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  

    Wiem że ocet usunie kamień z czajnika. Lepszy jest kwasek cytrynowy, lepiej usuwa kamień i tak nie śmierdzi.

    Problem w tym że ja nie chcę go usunąć tylko chcę aby nie powstawał.

    Znalazłem coś takiego na jednej ze stron internetowych:

    "W skład wód różnego typu wchodzą związki mineralne nadające wodzie twardość (sole wapnia i magnezu).Obecność tych zwiążków powoduje osadzanie się kamienia kotłowegogo stwarzającego istone kłopoty w eksploatacji takich urządzeń jak podgrzewacze wody, pralki, zmywarki, ekspresy do kawy, nawilżacze itp. "

    Więc już wiem że muszę pozbyć się z wody soli wapnia i magnezu ale nadal nie mogę znaleźć filtra który by to robił :|

  • #4 27 Paź 2006 17:57
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    pozostanie chyba używanie wody destylowanej/demineralizowanej.A tak na poważnie - nie wiem czy są jakieś skuteczne metody zapobiegania odkładania się kamienia. Problem kamienia kotłowego istnieje też w przemyśle, a oni na pewno są zainteresowani by było go jak najmniej

  • #5 27 Paź 2006 18:21
    zodiak318
    Poziom 34  

    Bardziej niż filtr nadawłby się magnetyzer.
    Nie stosowałem takie wynalazku ale ponoć to działa (nawet w profesionalnych układach zasilania - np. w drukarniach stosuje się magnetyzery "na kamień").

    Oto cytat z opisu takiego urządzenia :
    "MAGNETYZERY
    Woda wodociągowa, studzienna, głębinowa, czy z otwartych zbiorników tworzy kamień, zwłaszcza przy ogrzaniu. Kamień ten jest krystalicznym osadem wielu związków mineralnych, głównie wapna i magnezu, a także żelaza, manganu itp. Podobny kamień powstaje przy gotowaniu wody w czajniku. Kamień zmniejsza przekrój rur utrudniając tym przepływ wody, rosną koszty eksploatacji sieci wodociągowej czy ogrzewczej. Powstający na grzałkach kamień może być przyczyną uszkodzenia pralki, czy innych urządzeń. Działanie magnetyzera polega na wytrąceniu z wody osadu w postaci szlamu, a nie kamienia. Osad po magnetyzacji powstaje nie na ściankach rur, lecz w osadnikach lub na dnie zbiorników, skąd można go wypłukać. Jest więc nieszkodliwy i łatwy do usunięcia. Magnetyzer zapobiega osadzaniu się kamienia na wewnętrznych ściankach rur, zbiorników i w urządzeniach domowych (pralka automatyczna, zmywarka do naczyń, domowe instalacje wodne), a nawet powoduje rozpuszczenie starego kamienia. Jednocześnie nie zmienia smaku i zapachu wody, nie wpływa na nią chemicznie i nie wymaga zasilania elektrycznego. "

  • #6 27 Paź 2006 19:09
    waldekel
    Poziom 27  

    Są filtry i nazywają się z odwróconą osmozą. Drogie i uważam że są bez sensu. Wiele związków znajdujących się w wodzie są niezbędne dla człowieka, a filtry wszystko filtrują. Są drogie ok 2000zł. Taniej i bezpieczniej pozbywać się kamienia tradycyjnymi metodami.

  • #7 08 Lis 2006 20:14
    marzoch
    Poziom 11  

    Jeśli chodzi o wodę tylko do celów spożywczych to proponuję zainstalować filtr żywiczny który filtruje właśnie te zanieczyszczenia. Pozdrawiam

  • #8 10 Lis 2006 17:21
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  

    marzoch napisał:
    Jeśli chodzi o wodę tylko do celów spożywczych to proponuję zainstalować filtr żywiczny który filtruje właśnie te zanieczyszczenia. Pozdrawiam


    Wiesz może gdzie można kupić taki filtr i ile kosztuje.

  • #9 11 Lis 2006 17:14
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Pozostaje odwrocona osmoza - bardzo skuteczne.

    Poglad, jakoby w wodzie byly jakies niezbedne zwiazki i przez to nie powinno sie jej filtrowac jest mylny. Wszystko niezbedne powinno byc w jedzeniu, natomiast woda powinna byc jak najczystsza. Zawartosc mineralow itd. w wodzie jest MINIMALNYM uzupelnieniem dziennych norm wobec tego, co powinno znajdowac sie w jedzeniu.

  • #10 11 Lis 2006 17:17
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Jest coś takiego jak wymieniacz jonów, który usuwa z wody to, z czego się tworzy kamień.
    Nie wiem: nie było o tym na lekcji w szkole, czy teraz to już niczego w szkołach nie uczą?
    Stosuje się to w przemyśle, żeby się nie tworzył kamień kotłowy, a przynajmniej dużo mniej.
    Ale do wody spożywczej to niezbyt się nadaje, bo traci na wartości odżywczej - wapń i magnez
    są potrzebne, chyba że chcesz ciągle brać jakieś pigułki na uzupełnianie ich niedoboru...

    A z magnetyzerem, to myślę, że to lipa - nie widziałem, by jakiekolwiek badania to potwierdziły.

  • #11 07 Sty 2007 19:25
    marzoch
    Poziom 11  

    Moi kochani od 26.12.2006. roku jestem szczęśliwym nabywcą filtra opartego na odwruconej osmozie. Rewelacja. Do nabycia na allegro w cenie około 580 zł. Nazywa się RO7. Oprucz H2O i odpowiednich minerałów nic nie ma a o kamieniu można zapomieć. Wydajność filtra to około 10 litrów na godz. Na stronach internetowych można poczytać o takich filtrach. Pozdrawiam

  • #12 07 Sty 2007 20:38
    waldekel
    Poziom 27  

    marzoch napisał:
    Moi kochani od 26.12.2006. roku jestem szczęśliwym nabywcą filtra opartego na odwruconej osmozie. Rewelacja.

    Ciekawy jestem Twojego zdania po np. roku użytkowania :D

  • #13 08 Sty 2007 12:01
    palecx
    Poziom 9  

    "wszystko niezbedne powinno byc w jedzeniu, natomiast woda powinna byc jak najczystsza"

    hmm no widac ze pojecie z biologii niewielkie:) czysta woda jest totalnie bezwartosciowa a nawet szkodliwa bo wyplukuje jony z organizmu. musi miec odpowiednia zawartosc jonow, z ym ze niektore jony sa "bardziej potrzebne " a inne "mniej".

  • #14 21 Sty 2007 19:28
    marzoch
    Poziom 11  

    zgadzam się z przedmówcą dlatego woda na wyjściu z filtra opartego ma odwruconej osmozie jest poddawana mineralizacji ale tylko tymi pierwiastkami które są niezbędne dla organozmu. W leprzych zestawach tych filtrów jest coś takiego, że H2o jest rozbijane celowo na jany ho+ i o-
    aby sruktura wody była jak najlepiej przyswajalna dla organizmu a robi to biorezonator. Odsyłam do literatury w internecie temat filtry na odwruconej osmozie.

  • #15 21 Sty 2007 19:49
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Przecież w wodzie są jony H3O+ i OH- i iloczyn ich ilości zależy od temperatury, a nie żadnego biorezonatora.
    W przybliżeniu, w temperaturze pokojowej ich stężenie jest 10^(-14) (mol/litr)^2 - podręcznik chemii się kłania.

  • #16 20 Kwi 2007 09:43
    fuser
    Poziom 22  

    Witam!
    Podepnę się pod ten temat. Interesuje mnie filtr z odwróconą osmozą, taki w wersji uproszczonej, tzn. bez zbiornika na wodę. Chciałbym go podłączyć tylko do kostkarki w lodówce.
    Moje pytanie; jeśli ktoś ma doświadczenie w użytkowaniu tych filtrów, jak duże jest ciśnienie z takiego filtra. Chodzi mi o wartości orientacyjne, np. jaki jest czas napełnienia szklanki ? W kostkarce jest zawór regulowany czasowo, tzn. jak będzie za małe ciśnienie, to kostki będą małe.
    W lodówce jest jeszcze dystrybutor wody schłodzonej, a w instrukcji napisano, że w optymalnych warunkach ciśnienia, kubek 200ml napełniany jest w czasie około 30s.

  • #17 20 Kwi 2007 19:50
    dybas
    Poziom 37  

    Proszę Państwa, pozwolę sobie dorzucić pewną kwestię dotyczącą filtrowania
    wody, a szczególnie metody odwróconej osmozy. Dodam, że zawodowo
    mam do czynienia ze stacją uzdatniania wody, która ma wydajność 15 m³/h.
    Wiem też, na podstawie badań laboratoryjnych, że taka woda jest tru-
    cizną dla organizmu ludzkiego. Po prostu wypłukuje z człowieka niezbędne
    do życia minerały. Oczywiście domowa instalacja nie pozwala na tak dokład-
    ne filtrowanie, ale chodzi o zasadę. W takich przypadkach woda musi być remineralizowana, inaczej grozi to po prostu utratą zdrowia.
    Co do odkamieniania urządzeń, to z praktyki wiem, że nawet kwasek
    cytrynowy działa żrąco na tworzywa sztuczne, i zalecam jak najrzadsze
    z technicznego punktu widzenia używanie wszelkich odkamieniaczy.
    Naprawdę, apeluję o rozwagę przy użytkowaniu różnych "uzdatniaczy"
    ponieważ skutki mogą być odwrotne do zamierzonych.

  • #18 23 Kwi 2007 11:20
    fuser
    Poziom 22  

    To ja mam pytanie do "dybas".
    Jaki w takim razie filtr będzie w miarę bezpieczny do tej mojej kostkarki zamiast osmozy ?
    Może caramiczny, albo KDF, czy membrana kapilarna ?

  • #19 21 Sty 2010 11:15
    12amigos26
    Poziom 2  

    dybas napisał:
    Proszę Państwa, pozwolę sobie dorzucić pewną kwestię dotyczącą filtrowania
    wody, a szczególnie metody odwróconej osmozy. Dodam, że zawodowo
    mam do czynienia ze stacją uzdatniania wody, która ma wydajność 15 m³/h.
    Wiem też, na podstawie badań laboratoryjnych, że taka woda jest tru-
    cizną dla organizmu ludzkiego. Po prostu wypłukuje z człowieka niezbędne
    do życia minerały. Oczywiście domowa instalacja nie pozwala na tak dokład-
    ne filtrowanie, ale chodzi o zasadę. W takich przypadkach woda musi być remineralizowana, inaczej grozi to po prostu utratą zdrowia.
    Co do odkamieniania urządzeń, to z praktyki wiem, że nawet kwasek
    cytrynowy działa żrąco na tworzywa sztuczne, i zalecam jak najrzadsze
    z technicznego punktu widzenia używanie wszelkich odkamieniaczy.
    Naprawdę, apeluję o rozwagę przy użytkowaniu różnych "uzdatniaczy"
    ponieważ skutki mogą być odwrotne do zamierzonych.



    Z całym szacunkiem ale to co piszesz to stek bzdur. 100% zapotrzebowania na minerały pokrywa pożywienie. Filtry odwróconej osmozy nie wypłukują minerałów mogą co najwyżej w niewielkich ilościach odfiltrowywać z wody niektóre pożyteczne minerały. Jak działa mechanizm odwróconej osmozy pokazuje ten schemat:
    Filtr do wody - kamień w czajniku
    Po za tym filtry odwrotnej osmozy mają wbudowane mineralizatory (choć nie jest to konieczne i wynika to po prostu z tego, że ludzie nie znają mechaniki działania filtru i domagają się czegoś takiego jak mineralizator). Mineralizator to zmielone na drobno skałki przez, które przepływa woda. Tu możecie zobaczyć filtr z mineralizatorem i membraną osmotyczną RO7 -> http://www.filtr.info/index.php?p173,nowosc-ro7-z-dwoma-zbiornikami

  • #20 23 Sty 2010 19:51
    luna
    Poziom 21  

    Panowie .Pozwolę sobie wtrącić parę kamyków do tematu.Zawodowo zajmuje się jeszcze obsługą stacji uzdatniania wody o wydajności do 2000m sześciennych na dobę .
    Ja osobiście wodę do spożycia filtruję w przenośnych filtrach typu:Brita ,Zelmer ..,które posiadają filtr z węglem aktywnym i w czajnikach nie mama kamienia .Na moim terenie woda ma duży stopień twardości co powoduje podczas gotowania wytrącanie się kamienia kotłowego .
    Co zaś się tyczy filtrów z odwróconą osmozą to oglądałem program w TV na ten temat gdzie powiedziano ,iż montowanie i sprzedaż ich w USA grozi więzieniem .
    Widziałem kiedyś pokaz i gość pokazał swoim wskaźnikiem jaką to mamy brudną wodę,na moje pytanie to czemu badanie np.wykonywane przez Sanepid lub laboratorium wodociągów jest takie drogie i czasochłonne -nic nie odpowiedziała.
    Pracując na stacji uzdatniania wody 17 lat na pewno nie zainstaluję sobie filtra z odwróconą osmozą nawet z racji jego ceny .

    Napisał kol.12amigos26,, Z całym szacunkiem ale to co piszesz to stek bzdur. 100% zapotrzebowania na minerały pokrywa pożywienie. Filtry odwróconej osmozy nie wypłukują minerałów mogą co najwyżej w niewielkich ilościach odfiltrowywać z wody niektóre pożyteczne minerały. Jak działa mechanizm odwróconej osmozy pokazuje ten schemat:"

    Kolego co do ilości minerałów ,które są usuwanie to byłbym ostrożny - minerałów tam nie ma prawie wcale .daj wodę do zbadania do laboratorium na fizyko-chemię to się przekonasz.
    Kol.OLO jeżeli potrzebujesz większą ilość wody to zamontuj sobie filtr ceramiczny na osobnym punkcie poboru ,co prawda ograniczy on ciśnienie .

  • #21 03 Mar 2010 15:26
    12amigos26
    Poziom 2  

    luna napisał:
    Kolego co do ilości minerałów ,które są usuwanie to byłbym ostrożny - minerałów tam nie ma prawie wcale .daj wodę do zbadania do laboratorium na fizyko-chemię to się przekonasz.
    Kol.OLO jeżeli potrzebujesz większą ilość wody to zamontuj sobie filtr ceramiczny na osobnym punkcie poboru ,co prawda ograniczy on ciśnienie .


    To zależy jaką wodę badasz, generalnie i uśredniając to woda kranowa ma taką sama ilość minerałów jak średnio mineralizowana woda mineralna. Problem w tym, że woda kranowa ma wiele różnego innego syfu...
    A co do badań to miałem wyniki z laboratorium fizyko-chemicznego produkującego filtry do wody

  • #22 17 Mar 2010 17:27
    tomplichta
    Poziom 11  

    Bardzo dobre filtry są firmy Britta

  • #23 15 Cze 2010 16:13
    dunia1975
    Poziom 2  

    Witam. Używam dzbanka Zelmer z tym samym filtrem, jednak kiedy gotuję wodę oczyszczoną w czajniku tworzą się płaty kamienia.Przy energicznym poruszniu czajnikiem daje się słyszeć jak odbijają się o ścianki. Czy ktoś z Was może mi to wyjaśnić? Bo przecież nie po to kupiłam dzbanek i wymienne filtry, żeby nadal ten kamień mieć...

  • #24 16 Cze 2010 10:40
    Darrieus
    Poziom 38  

    Cytat:
    Jest coś takiego jak wymieniacz jonów


    Jest i duża część ludzi ma taki w domu nawet o tym nie wiedząc.
    Gdzie..... w zmywarce, a sół którą się sypie do zmywarki nie służy do niczego innego jak do regeneracji żywicy jonowymiennej.

    Najciemniej pod latarnią.

  • #25 05 Lip 2010 12:54
    markokus
    Poziom 9  

    dunia1975 napisał:
    Witam. Używam dzbanka Zelmer z tym samym filtrem, jednak kiedy gotuję wodę oczyszczoną w czajniku tworzą się płaty kamienia.Przy energicznym poruszniu czajnikiem daje się słyszeć jak odbijają się o ścianki. Czy ktoś z Was może mi to wyjaśnić? Bo przecież nie po to kupiłam dzbanek i wymienne filtry, żeby nadal ten kamień mieć...


    Witam
    Dzbanek którego używasz ma filtr węglowy który usuwa chlor i niektóre bakterie. Jeśli się chcesz pozbyć kamienia to do spożycia osmoza jest jak na razie najlepsza. No i musi być taki aparat serwisowany i badana woda, przynajmniej co pół roku. Ceny aparatów są już w miarę normalne. Nie dajcie się naciągnąć.
    Jeśli ktoś ma pytania odnośnie osmozy, zmiękczaczy to piszcie to nic nie kosztuje a możecie uchronić się problemów. markokus(malpa)wp.pl
    Pozdrawiam!

  • #27 20 Lip 2010 20:24
    tobi79
    Poziom 12  

    tomplichta napisał:
    Bardzo dobre filtry są firmy Britta


    Tak samo dobre są Anna, czy XYZ. Marka jest nieważna. Ważny jest wkład filtracyjny, który jest zastosowany. A że w filtrach dzbankowych wkłady są w zasadzie zamienne - więc lepiej wybrać tańszy dzbanek i lepsze wkłady. Bo po co przepłacać TYLKO I WYŁĄCZNIE za nazwę, którą często pokazują w TV?
    Druga kwestia - dzbankowych używałem przez ponad dwa lata. I pomimo przechowywania wody w lodówce, częstego mycia dzbanka itp, pojawiał się na nim kamień od środka, czasem, jak pojechaliśmy gdzieś na dłużej, a woda postała w dzbanku, to nawet pięknie się zazieleniło glonami. Dzbanka to można sobie używać na działce, gdzie woda jest wątpliwej jakości, ale w domu, a w szczególności w rejonach uprzemysłowionych lub przy starej instalacji, lepiej jest zastosować osmozę z mineralizacją wtórną. A jeszcze są opcje z jonizacją ujemną. I tedy to mamy full -wypas.
    Co więcej:w Niemczech oryginalnie można dokupić do osmozy końcowy filtr szlifujący FIR w wersjach: pobudzającej, uspokajającej, podnoszącej sprawność organizmu, poprawiającej koncentrację itp. I to są rzeczy po testach klinicznych, czyli mają potwierdzone medycznie działanie.

  • #28 25 Sie 2010 10:49
    marzoch
    Poziom 11  

    Witam ponownie. Przyznam się, że długo nie wchodziłem na elektrodę a tu patrzę kilkanaście odpowiedzi na w/w temat. Odnośnie odwróconej asmozy to była na początku używana przez okręty podwodne jak sobie przypominam w tej chwili w statkach kosmicznych w których woda jest cenna i uzyskuje się ją z różnych PŁYNÓW. Osobiście, jak wcześniej pisałem, używam filtru opartego na odwróconej osmozie już kilka lat i nadal go chwalę. Miałem swego rodzaju dolegliwości odnośnie żylaków które czasami mie bolały jednak po miesiącu picia wody ustąpiły. Dodam tylko, że potrawy przygotowane na takiej wodzie smakują inaczej (lepiej ).

  • #29 25 Sie 2010 11:58
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Z żylakami to raczej efekt placebo - wiara w działanie leku często więcej leczy, niż sam lek.
    Cena ma istotne znaczenie: im droższy filtr, tym silniejsza wiara, że to na coś pomoże. ;)

    Na kamień w czajniku wiara w filtr ma mniejszy wpływ, więc jest on bardziej miarodajną
    podstawą oceny, na ile filtr pomaga. Oczywiście do gotowania lepiej nie mineralizować,
    przynajmniej taką kombinacją anionów i kationów, z której może się wytrącić osad.

    Jonizacja ujemna to prawdopodobnie naciąganie - nawet w powietrzu nie utrzymuje się
    długo, a w wodzie krócej, niż "mgnienie oka" - nie da się zaobserwować rezultatów.
    Ale skoro klient chce w to wierzyć, to klient nasz pan - producent pisze o tej jonizacji. ;)
    No, może co bardziej rzetelny na to nie pójdzie -> jest jakieś kryterium oceny producentów.

  • #30 09 Paź 2010 11:45
    HolyCrom
    Poziom 1  

    Co do kamienia w wodzie, ja mam prosty system. Gotuję wodę w czajniku na gazie normalnym, przelewam ta wodę przez warstwę kilku materiałów (taki filtr do kupienia w każdym szmatexie) do garnka i tam jak potrzebuję to jeszcze raz gotuję. W taki sposób woda ma zdecydowanie mniej kamienia, przynajmniej tego widocznego, co sprawia, że herbata w szklance jest mętna. Po takiej filtracji pewnie kamień nadal jest, ale ja go nie czuję, a herbata czy kawa wyglądaj lepiej i tak też smakuja.
    PS. Ważne jest żeby filtrować wrząca wodę, zimna już nie to samo.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty