Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prosty podwajacz napięcia


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Prosty podwajacz napięcia
Autor
Wiadomość
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 86
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 28 Paź 2006 12:18   

Prosty podwajacz napięcia


Potrzebuję z 12V zrobić 24V. Obciążalność ok. 6A (typ tranzystorów w urządzeniu będzie inny, symbole są tylko dla przykładu) Po przejrzeniu noty katalogowej ICL7660 narysowałem coś takiego.

Prosty podwajacz napięcia

W związku z tym kilka pytań.

1. Ogólnie ma szansę działać?

2. W jaki sposób obliczyć częstotliwość sterowania push-pullem? Teraz jest na oko.

3. Sygnał sterujący będzie miał amplitudę zbliżoną do napięcia zasilającego, ale mimo wszystko troszkę mniejszą. W związku z tym dla fazy "1" tranzystor Q1 też będzie trochę przewodził i powodował straty. Da się temu jakoś zaradzić? Zastosować dwa tranzystory NPN i inwerter czy zrobić jakoś inaczej?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#2 28 Paź 2006 12:31   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Witam
Ogólnie ten układ nie będzie działać. Gdyby można w ten sposób uzyskać 6A to nikt by nie robił przetwornic na dławikach tylko takie prostsze układy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Paź 2006 12:31   



Powrót do góry
   
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 86
Miasto: Warszawa

Post#3 Post autora tematu 28 Paź 2006 12:32   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Nie będzie działać w ogóle czy nie wyciągnę z niego 6A?
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#4 28 Paź 2006 13:26   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Coś tam będzie działać o ile tranzystory się nie spalą ale 6A jest trudno uzyskać. W tym układzie jest dużo błędów jak na tak małą komplikację.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Paź 2006 13:26   





Powrót do góry
   
Loker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 1717
Miasto: Wrocław

Post#5 28 Paź 2006 13:33   

Re: Prosty podwajacz napięcia


W ktoryms numerze Elektronik Elektor byla przetwornica 12->24V na TDA2030, dwoch diodach Shottky'ego i dwoch kondensatorach. Nie pamietam niestety obciazalnosci, ale uklad byl bardzo prosty i podobno nawet dzialal ;)
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#6 28 Paź 2006 13:50   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Pamiętam też taki schemat i nawet miał wydolność parę amper, nie pamiętam dokładnie. Chcę zwrócić uwagę że nie uzyska się taką metodą podwojenia zasilania, myślę że w najlepszym razie z 12V można uzyskać 22V i przy większym prądzie napięcie będzie spadać.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Paź 2006 13:50   





Powrót do góry
   
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 86
Miasto: Warszawa

Post#7 Post autora tematu 28 Paź 2006 14:30   

Re: Prosty podwajacz napięcia


22V też dobrze - to ma zasilać silnik, oprócz tego będzie kluczowane PWMem i rzadko będzie pracowało na pełnych obrotach, więc nie będzie tak źle. Ma ktoś namiar na ten numer Elektora albo mógłby zrobić skan artykułu?

Dzięki.
Powrót do góry
   
dwpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 538
Miasto: Przeworsk/Kraków

Post#8 28 Paź 2006 21:15   

Re: Prosty podwajacz napięcia


W powyższym schemacie pierwsze co się stanie, to tranzystory wylecą z hukiem. Zwarte bazy! Zwarte kolektory, a emitery na zasilaniu.
Powrót do góry
   
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 86
Miasto: Warszawa

Post#9 Post autora tematu 29 Paź 2006 00:29   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Ok. Możecie mnie w takim razie nakierować na schematy jakichś przetwornic impulsowych DC-DC, które wytrzymają taki prąd? Szukałem na maxim-ic.com, ale niewiele - albo prąd albo napięcie :(
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#10 29 Paź 2006 01:08   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Tu na ELEKTRODZIE są opisy przetwornic impulsowych o takiej mocy. Są to konstrukcje Irka i są do nich do kupienia KITy. Użyj szukaj.
Powrót do góry
   
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 86
Miasto: Warszawa

Post#11 Post autora tematu 30 Paź 2006 04:54   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Nie mogę znaleźć :(

Za to znalazłem układ LM2577-ADJ i PDFa do niego. Jest tam ładny schemat co i jak (znalazłem też posta RoMana, w którym jest napisane, że układ ma czasem problemy ze startem i trzeba wstawić rezystor 22 ohm między + i 5 pin).

Pytanie. Jeżeli uda mi się zdobyć dławik 100µH, który wytrzyma 3A, to wystarczy odpowiednio dobrać rezystory (R1=39kΩ, R2=2kΩ) i resztę zrobić zgodnie ze schematem z PDFa, czy na coś trzeba uważać?

Drugie pytanie. Żeby wyciągnąć z tego 6A chciałbym zrobić dwie takie przetwornice i połączyć je równolegle (wyjście każdej z nich przez diodę prostowniczą do punktu wspólnego, którym byłby kondensator np. 2200µF, przy okazji rezygnując z kondensatora wyjściowego każdej z przetwornic). To dobry pomysł?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Paź 2006 04:54   





Powrót do góry
   
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 8893
Miasto: Opole

Post#12 30 Paź 2006 10:40   

Re: Prosty podwajacz napięcia


To nie jest dobry pomysł.
Powrót do góry
   
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 86
Miasto: Warszawa

Post#13 Post autora tematu 30 Paź 2006 14:25   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Więc jak inaczej to rozwiązać? Poleciłbyś jakiś układ, który wytrzymałby taki prąd?
Powrót do góry
   
woytekp
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Maj 2006
Posty: 636
Miasto: gdzieś na kujawach

Post#14 30 Paź 2006 16:06   

Re: Prosty podwajacz napięcia


No to z co tam narysowałeś to na pewno nie zadziała bo ci przez bazy tych tranzystorów popłynie sobie prąd jaki tylko będzie chciał - zwarcie tam będzie przez złacza BE tranzystorów.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Prosty podwajacz napięcia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
podwajacz napięcia, powielacz napięcia (8)
Symetryk czy podwajacz napięcia??? (3)
LM350, podwajacz napięcia i problem. (21)
Podwajacz napięcia. Czy istnieje łatwy i tani sposób? (29)
Zasilanie scalka & Zasilacz & podwajacz napięcia (6)
Prosty regulowany stabiliaztor napięcia (5)
Prosty inwerter napięcia -9 -> +9V lub podobny (9)
Prosty układ i głupi problem - napięcia ustawiane zworkami (4)
Prosty generator sinusa (sgnalizacja napięcia stałego + karta dźwiękowa) (2)
TMS320 - podwajacz częstotliwości (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS