Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Prosty podwajacz napięcia


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych ->Prosty podwajacz napięcia Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 85
Miasto: Warszawa

sp5gof
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 28 Paź 2006 12:18   

Prosty podwajacz napięcia


Potrzebuję z 12V zrobić 24V. Obciążalność ok. 6A (typ tranzystorów w urządzeniu będzie inny, symbole są tylko dla przykładu) Po przejrzeniu noty katalogowej ICL7660 narysowałem coś takiego.

Prosty podwajacz napięcia

W związku z tym kilka pytań.

1. Ogólnie ma szansę działać?

2. W jaki sposób obliczyć częstotliwość sterowania push-pullem? Teraz jest na oko.

3. Sygnał sterujący będzie miał amplitudę zbliżoną do napięcia zasilającego, ale mimo wszystko troszkę mniejszą. W związku z tym dla fazy "1" tranzystor Q1 też będzie trochę przewodził i powodował straty. Da się temu jakoś zaradzić? Zastosować dwa tranzystory NPN i inwerter czy zrobić jakoś inaczej?

Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Paź 2006 12:18   



Powrót do góry
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5498
Miasto: Warszawa

Dar.El
Poziom 24
Post#2 28 Paź 2006 12:31   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Witam
Ogólnie ten układ nie będzie działać. Gdyby można w ten sposób uzyskać 6A to nikt by nie robił przetwornic na dławikach tylko takie prostsze układy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 85
Miasto: Warszawa

sp5gof
Poziom 12
Post#3 Post autora tematu 28 Paź 2006 12:32   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Nie będzie działać w ogóle czy nie wyciągnę z niego 6A?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5498
Miasto: Warszawa

Dar.El
Poziom 24
Post#4 28 Paź 2006 13:26   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Coś tam będzie działać o ile tranzystory się nie spalą ale 6A jest trudno uzyskać. W tym układzie jest dużo błędów jak na tak małą komplikację.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Loker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 1850
Miasto: Wrocław

Loker
Poziom 22
Post#5 28 Paź 2006 13:33   

Re: Prosty podwajacz napięcia


W ktoryms numerze Elektronik Elektor byla przetwornica 12->24V na TDA2030, dwoch diodach Shottky'ego i dwoch kondensatorach. Nie pamietam niestety obciazalnosci, ale uklad byl bardzo prosty i podobno nawet dzialal Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Paź 2006 13:33   



Powrót do góry
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5498
Miasto: Warszawa

Dar.El
Poziom 24
Post#6 28 Paź 2006 13:50   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Pamiętam też taki schemat i nawet miał wydolność parę amper, nie pamiętam dokładnie. Chcę zwrócić uwagę że nie uzyska się taką metodą podwojenia zasilania, myślę że w najlepszym razie z 12V można uzyskać 22V i przy większym prądzie napięcie będzie spadać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 85
Miasto: Warszawa

sp5gof
Poziom 12
Post#7 Post autora tematu 28 Paź 2006 14:30   

Re: Prosty podwajacz napięcia


22V też dobrze - to ma zasilać silnik, oprócz tego będzie kluczowane PWMem i rzadko będzie pracowało na pełnych obrotach, więc nie będzie tak źle. Ma ktoś namiar na ten numer Elektora albo mógłby zrobić skan artykułu?

Dzięki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dwpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 537
Miasto: Przeworsk/Kraków

dwpl
Poziom 18
Post#8 28 Paź 2006 21:15   

Re: Prosty podwajacz napięcia


W powyższym schemacie pierwsze co się stanie, to tranzystory wylecą z hukiem. Zwarte bazy! Zwarte kolektory, a emitery na zasilaniu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Paź 2006 21:15   



Powrót do góry
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 85
Miasto: Warszawa

sp5gof
Poziom 12
Post#9 Post autora tematu 29 Paź 2006 00:29   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Ok. Możecie mnie w takim razie nakierować na schematy jakichś przetwornic impulsowych DC-DC, które wytrzymają taki prąd? Szukałem na maxim-ic.com, ale niewiele - albo prąd albo napięcie Sad

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5498
Miasto: Warszawa

Dar.El
Poziom 24
Post#10 29 Paź 2006 01:08   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Tu na ELEKTRODZIE są opisy przetwornic impulsowych o takiej mocy. Są to konstrukcje Irka i są do nich do kupienia KITy. Użyj szukaj.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Paź 2006 01:08   



Powrót do góry
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 85
Miasto: Warszawa

sp5gof
Poziom 12
Post#11 Post autora tematu 30 Paź 2006 03:54   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Nie mogę znaleźć Sad

Za to znalazłem układ LM2577-ADJ i PDFa do niego. Jest tam ładny schemat co i jak (znalazłem też posta RoMana, w którym jest napisane, że układ ma czasem problemy ze startem i trzeba wstawić rezystor 22 ohm między + i 5 pin).

Pytanie. Jeżeli uda mi się zdobyć dławik 100µH, który wytrzyma 3A, to wystarczy odpowiednio dobrać rezystory (R1=39kΩ, R2=2kΩ) i resztę zrobić zgodnie ze schematem z PDFa, czy na coś trzeba uważać?

Drugie pytanie. Żeby wyciągnąć z tego 6A chciałbym zrobić dwie takie przetwornice i połączyć je równolegle (wyjście każdej z nich przez diodę prostowniczą do punktu wspólnego, którym byłby kondensator np. 2200µF, przy okazji rezygnując z kondensatora wyjściowego każdej z przetwornic). To dobry pomysł?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 30 Paź 2006 03:54   



Powrót do góry
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 8844
Miasto: Opole

-RoMan-
Poziom 25
Post#12 30 Paź 2006 09:40   

Re: Prosty podwajacz napięcia


To nie jest dobry pomysł.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sp5gof
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 85
Miasto: Warszawa

sp5gof
Poziom 12
Post#13 Post autora tematu 30 Paź 2006 13:25   

Re: Prosty podwajacz napięcia


Więc jak inaczej to rozwiązać? Poleciłbyś jakiś układ, który wytrzymałby taki prąd?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
woytekp
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Maj 2006
Posty: 636
Miasto: gdzieś na kujawach

woytekp
Poziom 19
Post#14 30 Paź 2006 15:06   

Re: Prosty podwajacz napięcia


No to z co tam narysowałeś to na pewno nie zadziała bo ci przez bazy tych tranzystorów popłynie sobie prąd jaki tylko będzie chciał - zwarcie tam będzie przez złacza BE tranzystorów.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Prosty podwajacz napięcia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
podwajacz napięcia, powielacz napięcia (8)
Symetryk czy podwajacz napięcia??? (3)
LM350, podwajacz napięcia i problem. (21)
Podwajacz napięcia. Czy istnieje łatwy i tani sposób? (29)
Zasilanie scalka & Zasilacz & podwajacz napięcia (6)
Prosty regulowany stabiliaztor napięcia (5)
Prosty inwerter napięcia -9 -> +9V lub podobny (9)
Prosty układ i głupi problem - napięcia ustawiane zworkami (4)
Prosty generator sinusa (sgnalizacja napięcia stałego + karta dźwiękowa) (2)
TMS320 - podwajacz częstotliwości (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.152 seconds

elektroda.pl temat RSS