Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

n- ustawienie anteny


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> n- ustawienie anteny
Autor
Wiadomość
Costek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2002
Posty: 121

Post#1 Post autora tematu 28 Paź 2006 18:57   

n- ustawienie anteny


Witajcie!

Po kilku latach wracam na łono telewizji satelitarnej - kupiłem n.
Miałem założoną antenę, po cyfrze, podłączyłem i marnie siła sygnału 60%, jakość 30%. Antena swoje przeszła - niestety montaż mam taki, że wiatr zwłaszcza jesieną na nią wieje od tyłu strasznie i ją bujana boki.
W sumie to mocowania się już rozluźniły.
Dzisiaj kupiłem nową czaszę 85cm i konwerter - zanistalowałem i mam sygnał 86%, jakość 60-66%. Można by coś jeszcze poprawić, ale juz nie mam siły - zresztą jest problem - mianowicie - mam talerz teraz ustawiony, ale jeśli go odchylę w bok dosłownie o pół cm zarówno w jedną jak i w drugą stronę (za samą czaszę - zamocowana jest mocno) to sygnał się gubi - na testerze piszczy, jak ruszę przestaje piszczeć. Obawiam, się, że jak zacznie wiać i antena będzie się ruszać, to będę miał sieczkę.
Czy to normalne, że takie wachnięcie anteny powoduje utratę sygnału ?
Czy można przestawić się na innego staelitę, żeby coś poprawić ? Czy n nadaje z jednego ? w tej chwili antenę mam na południe prawie prosto - nie wiem na jakiego satelitę.
Proszę doradźcie.
Pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#2 28 Paź 2006 19:22   

Re: n- ustawienie anteny


Ja mam antenę zamontowaną na ścianie i nie mam problemu z wiatrem chociaż w moim terenie mocno wieje. Gdybym zamontował na dachu lub na wolnej przestrzeni też miałbym problemy. Szczególnie teraz jesienią wiatr wieje co dzień.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Paź 2006 19:22   





Powrót do góry
   
Costek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2002
Posty: 121

Post#3 Post autora tematu 28 Paź 2006 19:44   

Re: n- ustawienie anteny


no ja mam na bloku i wiatr wieje wzdłuż - pewnie nie było by problemu, gdyby nie to o co pytam - ta mikro tolerancja na odcylenie czaszy w bok
bo wystarczy że powieje mocniej i talerz się rusza u mnie starczy, że minimalnie
Może usztywnić talerz jakoś ?

Pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#4 28 Paź 2006 20:02   

Re: n- ustawienie anteny


Możesz wykonać ściankę osłonową za anteną. Teraz są takie piękne materiały z tworzyw sztucznych.
Powrót do góry
   
Roman_5000
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 430
Miasto: 51°16'N, 15°34'E

Post#5 29 Paź 2006 11:05   

Re: n- ustawienie anteny


@ Costek
Troszkę nie na temat, ale będziesz znał odpowiedz na moje pytanie.

Kiedy podłączasz nboxa do satki to żeby aktywować kartę trzeba dzwonić do Biura Obsługi Klienta (tak jak to jest w Cyfrowym Polsacie)? Jeśli tak, to:
- pod jaki nr?
- jakie dane należy podać w momencie aktywacji?
Powrót do góry
   
Costek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2002
Posty: 121

Post#6 Post autora tematu 29 Paź 2006 12:47   

Re: n- ustawienie anteny


Roman_5000 napisał:
@ Costek
Troszkę nie na temat, ale będziesz znał odpowiedz na moje pytanie.

Kiedy podłączasz nboxa do satki to żeby aktywować kartę trzeba dzwonić do Biura Obsługi Klienta (tak jak to jest w Cyfrowym Polsacie)? Jeśli tak, to:
- pod jaki nr?
- jakie dane należy podać w momencie aktywacji?


Musisz mieć sygnał, wtedy n-box wyświetla ci numer telefonu, ja dzwoniłem na 801, ten numer powinieneś mieć na umowie, albo ulotce - do biura obsługi. Tam z menu wybierasz aktywację i musisz wklepać na telefonie numer klienta i hasło cyfrowe(masz na umowie) potem gadałem z babką, która wszystko potwierdziła - numer i hasło.
Po pół godzinie miałem kanały aktywne. Po drodze jeszczze się soft uaktualnił w dekoderze.

Pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#7 29 Paź 2006 16:47   

Re: n- ustawienie anteny


antene mozna usztywnić dwoma lub trzema pałąkami przykreconymi do bokow czaszy i do uchwytu antenowego.Dawniej były anteny które miały mocowanie konwertera na trzech pałąkach i trzeba zrobić coś podobnego tylko że pałąki będą z tyłu za czaszą.
Platforma "N" nadaje tylko z HB.
Powrót do góry
   
Costek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2002
Posty: 121

Post#8 Post autora tematu 29 Paź 2006 17:53   

Re: n- ustawienie anteny


Tak właśnie sobie wymyśliłem - takie płaskowniki z wyciętymi szczelinami do kupienia w markecie chcę zastosować - w czaszy wywiercę otwory i przyśrubuję to do mocowania anteny - usztywni ją to na boki jeszcze pomyślę , czy dawać w pionie.

A czy ta minimalna tolerancja położenia, o której wspomniałem to normalne ? Bo wychodzi na to, że bym sobie poprawił jeszcze sygnał, to musiałbym regulować o milimetry.

Pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#9 29 Paź 2006 20:03   

Re: n- ustawienie anteny


-wygięcie czaszy powoduje zmiane ogniskowej i co za tym idzie strate sygnału.
-Na antenie 85cm powinieneś uzyskać przy dobrym ustawieniu 80-90% sygnału.
-masz racje chodzi o milimertry
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2006 20:03   





Powrót do góry
   
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#10 18 Paź 2008 23:33   

Re: n- ustawienie anteny


Witam proszę o pomoc coś mi przestawiło antenę jakiś mocny wiatr i chcę ją prawidłowo ustawić na n mam starą czaszę i dwa konwertery z jednymi wyjściami przedtem wszystko pracowało bez problemu. Mam zamiar kupić miernik sygnału sat i jak to teraz ustawić jakie parametry zapisać na nboxie zwykłym bez twardego dysku i jak antenę ustawić?
Powrót do góry
   
netTv
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Sie 2004
Posty: 463
Miasto: Warszawa

Post#11 19 Paź 2008 23:11   

Re: n- ustawienie anteny


Grisza0 napisał:
Witam proszę o pomoc coś mi przestawiło antenę jakiś mocny wiatr i chcę ją prawidłowo ustawić na n mam starą czaszę i dwa konwertery z jednymi wyjściami przedtem wszystko pracowało bez problemu. Mam zamiar kupić miernik sygnału sat i jak to teraz ustawić jakie parametry zapisać na nboxie zwykłym bez twardego dysku i jak antenę ustawić?

Przeczytaj to oraz to w przypadku anteny z odbiorem Astry przeczytaj jeszcze to.
Powrót do góry
   
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#12 20 Paź 2008 00:23   

Re: n- ustawienie anteny


dzięki net TV będę w tygodniu czynił próby ustawienia bo tak naprawdę to jeszcze LNB 1 był wyświetlany na ekranie n-ki a drugiego konwertera nie widział to mógł paść podczas wyładowań atmosferycznych? albo się przestawił przez wiatry
Powrót do góry
   
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#13 20 Paź 2008 19:42   

Re: n- ustawienie anteny


mam jeszcze jedno pytanie jeśli się okaże, że jeden z konwerterów padł to lepiej kupić tego zapomniałem nazwy bliźniaka konwerter?
Powrót do góry
   
kocur108
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 242
Miasto: Pabianice

Post#14 20 Paź 2008 20:05   

Re: n- ustawienie anteny


chodzi Ci pewnie o monoblock, czyli dwa konwertery obok siebie na HB i Astre, ja akurat nie jestem zwolennikiem monoblocków wole zez, dokładniej można wszystko wyregulować
Powrót do góry
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3162
Miasto: Okolice Krakowa

Post#15 21 Paź 2008 00:06   

Re: n- ustawienie anteny


Jak padnie jeden to będzie tańsza naprawa.
Powrót do góry
   
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#16 21 Paź 2008 01:03   

Re: n- ustawienie anteny


Wjaki sposób laik może sprawdzić czy konwerter jest sprawny?
Powrót do góry
   
netTv
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Sie 2004
Posty: 463
Miasto: Warszawa

Post#17 21 Paź 2008 09:11   

Re: n- ustawienie anteny


Przełożyć konwerter w miejsce sprawnego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Paź 2008 09:11   





Powrót do góry
   
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#18 21 Paź 2008 21:37   

Re: n- ustawienie anteny


Net TV to wiem jest bardzo proste ale jak będziesz miał jeden konwerter to jak sprawdzić i czy wyładowania atmosferyczne mogąskutecznie uszkodzić konwerter? Bedę się z tą anteną bawił chyba dopiero w sobotę to zobaczę efekty sam jestem ciekaw jak to regulowanie wyjdzie czy się uda
Powrót do góry
   
netTv
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Sie 2004
Posty: 463
Miasto: Warszawa

Post#19 21 Paź 2008 22:25   

Re: n- ustawienie anteny


Jeśli jest uszkodzony konwerter to siła sygnału będzie bliska lub równa 0%. Podobny efekt będzie przy uszkodzonym kablu lub głowicy tunera. Dlatego bez drugiego konwertera na podmianę trudno jednoznacznie zlokalizować uszkodzenie.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> n- ustawienie anteny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ustawienie anteny (12)
Ustawienie anteny (3)
ustawienie anteny (1)
CP+ustawienie anteny (1)
Ustawienie anteny satelitarnej (15)
Ustawienie anteny satelitarnej (6)
Ustawienie anteny Cyfra + (9)
Ustawienie anteny PROBLEM!!! (19)
Ustawienie anteny! Pomocy (5)
ustawienie anteny na gruncie (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS