Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



n- ustawienie anteny


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis ->n- ustawienie anteny Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Costek
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 05 Maj 2002
Posty: 121
Ocena postów: 1
Costek
Poziom 13
Post#1 28 Paź 2006 18:57  Autor tematu   

n- ustawienie anteny


Witajcie!

Po kilku latach wracam na łono telewizji satelitarnej - kupiłem n.
Miałem założoną antenę, po cyfrze, podłączyłem i marnie siła sygnału 60%, jakość 30%. Antena swoje przeszła - niestety montaż mam taki, że wiatr zwłaszcza jesieną na nią wieje od tyłu strasznie i ją bujana boki.
W sumie to mocowania się już rozluźniły.
Dzisiaj kupiłem nową czaszę 85cm i konwerter - zanistalowałem i mam sygnał 86%, jakość 60-66%. Można by coś jeszcze poprawić, ale juz nie mam siły - zresztą jest problem - mianowicie - mam talerz teraz ustawiony, ale jeśli go odchylę w bok dosłownie o pół cm zarówno w jedną jak i w drugą stronę (za samą czaszę - zamocowana jest mocno) to sygnał się gubi - na testerze piszczy, jak ruszę przestaje piszczeć. Obawiam, się, że jak zacznie wiać i antena będzie się ruszać, to będę miał sieczkę.
Czy to normalne, że takie wachnięcie anteny powoduje utratę sygnału ?
Czy można przestawić się na innego staelitę, żeby coś poprawić ? Czy n nadaje z jednego ? w tej chwili antenę mam na południe prawie prosto - nie wiem na jakiego satelitę.
Proszę doradźcie.
Pozdrawiam
Piotrek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Nstan
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: koło Gorlic
Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 803
Pomógł: 310
Ocena postów: 3
Nstan
Poziom 20
Post#2 28 Paź 2006 19:22    

Re: n- ustawienie anteny


Ja mam antenę zamontowaną na ścianie i nie mam problemu z wiatrem chociaż w moim terenie mocno wieje. Gdybym zamontował na dachu lub na wolnej przestrzeni też miałbym problemy. Szczególnie teraz jesienią wiatr wieje co dzień.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Costek
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 05 Maj 2002
Posty: 121
Ocena postów: 1
Costek
Poziom 13
Post#3 28 Paź 2006 19:44  Autor tematu   

Re: n- ustawienie anteny


no ja mam na bloku i wiatr wieje wzdłuż - pewnie nie było by problemu, gdyby nie to o co pytam - ta mikro tolerancja na odcylenie czaszy w bok
bo wystarczy że powieje mocniej i talerz się rusza u mnie starczy, że minimalnie
Może usztywnić talerz jakoś ?

Pozdrawiam
Piotrek

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Nstan
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: koło Gorlic
Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 803
Pomógł: 310
Ocena postów: 3
Nstan
Poziom 20
Post#4 28 Paź 2006 20:02    

Re: n- ustawienie anteny


Możesz wykonać ściankę osłonową za anteną. Teraz są takie piękne materiały z tworzyw sztucznych.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Roman_5000
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: 51°16'N, 15°34'E
Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 425
Pomógł: 25
Ocena postów: 4
Roman_5000
Poziom 17
Post#5 29 Paź 2006 10:05    

Re: n- ustawienie anteny


@ Costek
Troszkę nie na temat, ale będziesz znał odpowiedz na moje pytanie.

Kiedy podłączasz nboxa do satki to żeby aktywować kartę trzeba dzwonić do Biura Obsługi Klienta (tak jak to jest w Cyfrowym Polsacie)? Jeśli tak, to:
- pod jaki nr?
- jakie dane należy podać w momencie aktywacji?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Costek
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 05 Maj 2002
Posty: 121
Ocena postów: 1
Costek
Poziom 13
Post#6 29 Paź 2006 11:47  Autor tematu   

Re: n- ustawienie anteny


Roman_5000 napisał:
@ Costek
Troszkę nie na temat, ale będziesz znał odpowiedz na moje pytanie.

Kiedy podłączasz nboxa do satki to żeby aktywować kartę trzeba dzwonić do Biura Obsługi Klienta (tak jak to jest w Cyfrowym Polsacie)? Jeśli tak, to:
- pod jaki nr?
- jakie dane należy podać w momencie aktywacji?


Musisz mieć sygnał, wtedy n-box wyświetla ci numer telefonu, ja dzwoniłem na 801, ten numer powinieneś mieć na umowie, albo ulotce - do biura obsługi. Tam z menu wybierasz aktywację i musisz wklepać na telefonie numer klienta i hasło cyfrowe(masz na umowie) potem gadałem z babką, która wszystko potwierdziła - numer i hasło.
Po pół godzinie miałem kanały aktywne. Po drodze jeszczze się soft uaktualnił w dekoderze.

Pozdrawiam
Piotrek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pajo21
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Pomógł: 256
Ocena postów: 5
pajo21
Poziom 22
Post#7 29 Paź 2006 15:47    

Re: n- ustawienie anteny


antene mozna usztywnić dwoma lub trzema pałąkami przykreconymi do bokow czaszy i do uchwytu antenowego.Dawniej były anteny które miały mocowanie konwertera na trzech pałąkach i trzeba zrobić coś podobnego tylko że pałąki będą z tyłu za czaszą.
Platforma "N" nadaje tylko z HB.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Costek
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 05 Maj 2002
Posty: 121
Ocena postów: 1
Costek
Poziom 13
Post#8 29 Paź 2006 16:53  Autor tematu   

Re: n- ustawienie anteny


Tak właśnie sobie wymyśliłem - takie płaskowniki z wyciętymi szczelinami do kupienia w markecie chcę zastosować - w czaszy wywiercę otwory i przyśrubuję to do mocowania anteny - usztywni ją to na boki jeszcze pomyślę , czy dawać w pionie.

A czy ta minimalna tolerancja położenia, o której wspomniałem to normalne ? Bo wychodzi na to, że bym sobie poprawił jeszcze sygnał, to musiałbym regulować o milimetry.

Pozdrawiam
Piotrek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pajo21
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Pomógł: 256
Ocena postów: 5
pajo21
Poziom 22
Post#9 29 Paź 2006 19:03    

Re: n- ustawienie anteny


-wygięcie czaszy powoduje zmiane ogniskowej i co za tym idzie strate sygnału.
-Na antenie 85cm powinieneś uzyskać przy dobrym ustawieniu 80-90% sygnału.
-masz racje chodzi o milimertry

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Tarnowskie Góry
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Grisza0
Poziom 3
Post#10 18 Paź 2008 23:33    

Re: n- ustawienie anteny


Witam proszę o pomoc coś mi przestawiło antenę jakiś mocny wiatr i chcę ją prawidłowo ustawić na n mam starą czaszę i dwa konwertery z jednymi wyjściami przedtem wszystko pracowało bez problemu. Mam zamiar kupić miernik sygnału sat i jak to teraz ustawić jakie parametry zapisać na nboxie zwykłym bez twardego dysku i jak antenę ustawić?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
netTv
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Warszawa
Dołączył: 26 Sie 2004
Posty: 466
Pomógł: 45
Ocena postów: 8
netTv
Poziom 18
Post#11 19 Paź 2008 23:11    

Re: n- ustawienie anteny


Grisza0 napisał:
Witam proszę o pomoc coś mi przestawiło antenę jakiś mocny wiatr i chcę ją prawidłowo ustawić na n mam starą czaszę i dwa konwertery z jednymi wyjściami przedtem wszystko pracowało bez problemu. Mam zamiar kupić miernik sygnału sat i jak to teraz ustawić jakie parametry zapisać na nboxie zwykłym bez twardego dysku i jak antenę ustawić?

Przeczytaj to oraz to w przypadku anteny z odbiorem Astry przeczytaj jeszcze to.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Tarnowskie Góry
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Grisza0
Poziom 3
Post#12 20 Paź 2008 00:23    

Re: n- ustawienie anteny


dzięki net TV będę w tygodniu czynił próby ustawienia bo tak naprawdę to jeszcze LNB 1 był wyświetlany na ekranie n-ki a drugiego konwertera nie widział to mógł paść podczas wyładowań atmosferycznych? albo się przestawił przez wiatry

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Tarnowskie Góry
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Grisza0
Poziom 3
Post#13 20 Paź 2008 19:42    

Re: n- ustawienie anteny


mam jeszcze jedno pytanie jeśli się okaże, że jeden z konwerterów padł to lepiej kupić tego zapomniałem nazwy bliźniaka konwerter?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kocur108
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Pabianice
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 241
Pomógł: 22
kocur108
Poziom 15
Post#14 20 Paź 2008 20:05    

Re: n- ustawienie anteny


chodzi Ci pewnie o monoblock, czyli dwa konwertery obok siebie na HB i Astre, ja akurat nie jestem zwolennikiem monoblocków wole zez, dokładniej można wszystko wyregulować

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 7
Doominus
Poziom 23
Post#15 21 Paź 2008 00:06    

Re: n- ustawienie anteny


Jak padnie jeden to będzie tańsza naprawa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Tarnowskie Góry
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Grisza0
Poziom 3
Post#16 21 Paź 2008 01:03    

Re: n- ustawienie anteny


Wjaki sposób laik może sprawdzić czy konwerter jest sprawny?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
netTv
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Warszawa
Dołączył: 26 Sie 2004
Posty: 466
Pomógł: 45
Ocena postów: 8
netTv
Poziom 18
Post#17 21 Paź 2008 09:11    

Re: n- ustawienie anteny


Przełożyć konwerter w miejsce sprawnego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Grisza0
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Tarnowskie Góry
Dołączył: 18 Paź 2008
Posty: 6
Grisza0
Poziom 3
Post#18 21 Paź 2008 21:37    

Re: n- ustawienie anteny


Net TV to wiem jest bardzo proste ale jak będziesz miał jeden konwerter to jak sprawdzić i czy wyładowania atmosferyczne mogąskutecznie uszkodzić konwerter? Bedę się z tą anteną bawił chyba dopiero w sobotę to zobaczę efekty sam jestem ciekaw jak to regulowanie wyjdzie czy się uda

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
netTv
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Warszawa
Dołączył: 26 Sie 2004
Posty: 466
Pomógł: 45
Ocena postów: 8
netTv
Poziom 18
Post#19 21 Paź 2008 22:25    

Re: n- ustawienie anteny


Jeśli jest uszkodzony konwerter to siła sygnału będzie bliska lub równa 0%. Podobny efekt będzie przy uszkodzonym kablu lub głowicy tunera. Dlatego bez drugiego konwertera na podmianę trudno jednoznacznie zlokalizować uszkodzenie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> n- ustawienie anteny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ustawienie anteny (12)
Ustawienie anteny (3)
ustawienie anteny (1)
CP+ustawienie anteny (1)
Ustawienie anteny satelitarnej (15)
Ustawienie anteny satelitarnej (6)
Ustawienie anteny Cyfra + (9)
Ustawienie anteny PROBLEM!!! (19)
Ustawienie anteny! Pomocy (5)
ustawienie anteny na gruncie (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS