Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Lampion, jakich mało...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje ->Lampion, jakich mało... Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Tranzystor_1992
Poziom 16
Miasto: Świętochłowice
Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 262
Tranzystor_1992
Poziom 16
Post#1 04 Lis 2006 13:16  Autor tematu   

Lampion, jakich mało...


Lampion, jakich mało...
Lampion, powstał ponieważ był potrzebny na roraty. Cały układ nie jest zbyt skomplikowany. Znajdują się w nim dwie białe diody LED, które podświetlają obrazek, 29 czerwonych i 13 zielonych. Jeden układ 74LS93, 6400, 74154 i 7493. Dwa tranzystory BC547 i pare rezystorów i kondensatorków. Obudowe lampionu kupiłem w hiper markecie. Najgorzej było to wszystko przymocować, ale jakoś się udało przykleić płytki za pomocą kleju do szybki. Całość jest zasilana jednym akumulatorem 6V.

Teraz nadszedł czas na zdjęcia :D

Lampion, jakich mało...

Widać włączony lampion, niestety lampa błysneła i nie widać jak diody sobie świecą.

Lampion, jakich mało...

A tu już nie błysneła i widać jak działa lampion :D

Lampion, jakich mało...

Tu widać jak miga gwiazdka :D

Lampion, jakich mało...

A tu podświetlenie obrazka :D

Lampion, jakich mało...

Tu znowu kółko, w którym zapalaja się diody.
No, a niżej film, który przedstawia nam jak naprawde działa lampion. (Uwaga! Trzeba miec zainstalowanego Quick Time. Jest też podzielony przez WinRAR na 3 części!)



Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mariuszek15
Poziom 24
Miasto: Chrzanów
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 926
Pomógł: 16
Ocena postów: 3
Mariuszek15
Poziom 24
Post#2 04 Lis 2006 15:04    

Re: Lampion, jakich mało...


Co do plików zdejmij prowizje! W tym dziale nie pobieramy żadnych prowizji za plik! Konstrukcja jest ciekawa, ale zastanawia mnie, co tam robi elektroniczna ruletka?? Ocenka 4+/6

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tranzystor_1992
Poziom 16
Miasto: Świętochłowice
Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 262
Tranzystor_1992
Poziom 16
Post#3 04 Lis 2006 15:26  Autor tematu   

Re: Lampion, jakich mało...


A no siedzi sobie :P Tylko, że nie ma już wyłącznika i ma inne kondesatorki :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
vcd_a
Poziom 18
Miasto: Olsztyn / Warszawa
Dołączył: 17 Lis 2003
Posty: 392
Pomógł: 9
Ocena postów: 2
vcd_a
Poziom 18
Post#4 04 Lis 2006 16:08    

Re: Lampion, jakich mało...


Uważaj jeszcze bo probosz Ci to ukradnie..., ogólnie śmieszny układ, czy ruch ledów jest jakoś zaprogramowany?, pozd

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tranzystor_1992
Poziom 16
Miasto: Świętochłowice
Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 262
Tranzystor_1992
Poziom 16
Post#5 04 Lis 2006 17:30  Autor tematu   

Re: Lampion, jakich mało...


Jak nie posiada żadnych procesorów to nie jest zaprogramowany. Chyba tamte filmy usune, a zamieszcze ten film u siebie na stronie.

Dodano po 19 [minuty]:

Za niedługo będzie film tu: http://www.granitowa.strefa.pl/lampion/index.htm

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kaldachar
Poziom 14
Miasto: Kraków
Dołączył: 18 Lip 2003
Posty: 156
Pomógł: 1
kaldachar
Poziom 14
Post#6 04 Lis 2006 18:08    

Re: Lampion, jakich mało...


Bez obrazy ... To jest poprostu CHORE ... Trzeba było jeszcze wsadzić chińską pozytywkę z "grających kartek" ...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektromax2
Poziom 13
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 112
Pomógł: 3
elektromax2
Poziom 13
Post#7 04 Lis 2006 18:44    

Re: Lampion, jakich mało...


Sam układ nadaje się co najwyżej na prezentacje do szkoły. Jego wykorzystanie jest trochę.....ehh.
Zresztą widać ze sie za bardzo nie napracowałeś bo płytki miałeś już gotowe, nawet masz zaznaczone gdzie co wlutowac

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zmak
Poziom 10
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 20
zmak
Poziom 10
Post#8 04 Lis 2006 21:03    

Re: Lampion, jakich mało...


KALDACHAR : nic ująć... a dodać tylko parafinową świecę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gebe14
Poziom 13
Miasto: kraków
Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 124
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
gebe14
Poziom 13
Post#9 04 Lis 2006 21:43    

Re: Lampion, jakich mało...


bez sensu...
pewnie masz świecący krzyż na ścianie....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kaldachar
Poziom 14
Miasto: Kraków
Dołączył: 18 Lip 2003
Posty: 156
Pomógł: 1
kaldachar
Poziom 14
Post#10 04 Lis 2006 22:02    

Re: Lampion, jakich mało...


Jak widzę migające krzyżyki to mi się ciepło na mrozie robi ... Bez obrazy dla autora , ale uszanuj uczucia innych w kościele . Niektórzy przychodzą się pomodlić , a nie pochwalić migającym badziewiem ... Kościół to nie jest miejscce dla efektów rodem z dyskoteki ... Takie jest moje zdanie ...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
maziu
Poziom 18
Miasto: Police
Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 368
Pomógł: 2
maziu
Poziom 18
Post#11 04 Lis 2006 23:53    

Re: Lampion, jakich mało...


"Kościół to nie jest miejscce dla efektów rodem z dyskoteki" a ja się nie zgodze ... czy aż taki pobożny jesteś ?? skoro tak to w dobrym tonie chrześcijanina leży żeby uszanować to w jaki sposób inni asymilują sie z religią i z domem Bożym :) osobiście postawiłem na grobie "świeczke" czerwony LED z baterią ... dałem coś od siebie coś orginalnego coś czego nie kupisz w zwykłym przycmentarnym sklepie

pozdroffka

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
romil
Poziom 14
Miasto: Czeladź
Dołączył: 12 Gru 2005
Posty: 109
Pomógł: 6
romil
Poziom 14
Post#12 05 Lis 2006 00:02    

Re: Lampion, jakich mało...


Jeśli ta liczba w nicku to rok urodzenia, to Tranzystor ma 14 lat.
Nie przesadzajcie więc z krytyką dobrego smaku.
Niektórzy mają jeszcze w domu odchylony od ściany święty obraz w pokoju stołowym i niema powodu, żeby się z nich naśmiewać.
Chłopak na pewno był oryginalny na tle swoich kolegów, a to się liczy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marcino2000
Poziom 23
Miasto: Kraków
Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 754
Pomógł: 28
Ocena postów: 9
marcino2000
Poziom 23
Post#13 05 Lis 2006 02:25    

Re: Lampion, jakich mało...


oj tranzystor przecież to kity z Norda;) jak sie dowiedzą ze do swiątyni z ruletką przychodzisz to cie z ambony objadą ;)widać ze coś z ciebie bedzie bo pomysły masz, ale nie obraz sie, troszki mnie to rozbawiło;) wiem ze masz 14 lat, ale to tylko poskładane kity. moja dziewczyna ktora jest fryzjerką potrafi takie cos złożyć bez niczyjej pomocy. jesli myslisz powaznie o elektronice to wez sobie do serca to ze kity troche ogłupiają, w ten sposob mozna zostać co najwyżej monterem.
pozdrawiam i życze sukcesów

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Hefajstos
Poziom 35
Miasto: Warszawa
Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 2823
Pomógł: 190
Ocena postów: 63
Hefajstos
Poziom 35
Post#14 05 Lis 2006 02:42    

Re: Lampion, jakich mało...


Ja też miałem LEDowy lampion jak chodziłem na roraty, ale one się tylko świeciły... I nie było ich widać, tzn. tylko światło. Trzeba było dać luxeona żółtego be soczewki i matowe szkło - było by ładnie nawet.


--
pozrawiam
Hefi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
hddservice
Poziom 9
Miasto: nysa
Dołączył: 29 Lip 2006
Posty: 16
hddservice
Poziom 9
Post#15 05 Lis 2006 07:23    

Re: Lampion, jakich mało...


Liczy się pomysł ale moim zdaniem za dużo jest tam tych świecidełek i jestem ciekawy co na to powie klecha jak zobaczy to cudactwo. Pozdro dla wszystkich

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
neo_dc
Poziom 31
Miasto: Tczew
Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2149
Pomógł: 169
Ocena postów: 15
neo_dc
Poziom 31
Post#16 05 Lis 2006 08:51    

Re: Lampion, jakich mało...


Troche przesadzone z tą ruletką, a co do samej konstrukcji powinieneś dać matowe szkło ( może spróbuj z pergaminem, troche rozmyje światło ), spiłuj soczewki diód ( będą rozpraszały światło ).

Pomysł fajny, dasz dziecku to się nie poparzy świeczką czy zniczem, natomiast popracowałbym nad formą.

Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tranzystor_1992
Poziom 16
Miasto: Świętochłowice
Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 262
Tranzystor_1992
Poziom 16
Post#17 05 Lis 2006 08:57  Autor tematu   

Re: Lampion, jakich mało...


Lampion nie był robiony w tym roku. Robiłem go jak miałem 8 latek lutownicą transformatorową, a płytka od krzyżyka zrobiona była przez mojego dziadka. :P

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
vankej
Poziom 15
Miasto: Nowy Sacz
Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 179
Pomógł: 12
vankej
Poziom 15
Post#18 05 Lis 2006 08:58    

Re: Lampion, jakich mało...


jak dla mnie to nie jest najlepszy pomysl ze wzgledow estetycznychnie wiem ja z tym wypadku pomyslal bym cos o lustrach weneckich

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
damig
Poziom 10
Miasto: Poznań
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 14
damig
Poziom 10
Post#19 05 Lis 2006 17:47    

Re: Lampion, jakich mało...


Twój dziadek robi takie płytki?? Z opisem elementów? :]

Pomysł intrygujący! :>

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tranzystor_1992
Poziom 16
Miasto: Świętochłowice
Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 262
Tranzystor_1992
Poziom 16
Post#20 05 Lis 2006 18:22  Autor tematu   

Re: Lampion, jakich mało...


Nie takich nie robi, chodzi o tą pod krzyż(jest w filmie!).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
neo_dc
Poziom 31
Miasto: Tczew
Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2149
Pomógł: 169
Ocena postów: 15
neo_dc
Poziom 31
Post#21 05 Lis 2006 23:22    

Re: Lampion, jakich mało...


Tranzystor_1992 napisał:
Lampion nie był robiony w tym roku. Robiłem go jak miałem 8 latek lutownicą transformatorową, a płytka od krzyżyka zrobiona była przez mojego dziadka. :P



No i spoko, to rozwiń i udoskonal tą konstrukcję :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
H3nry
Poziom 26
Miasto: SoQlkA
Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 930
Pomógł: 41
Ocena postów: 13
H3nry
Poziom 26
Post#22 06 Lis 2006 10:34    

Re: Lampion, jakich mało...


[quote="Hefajstos"]Ja też miałem LEDowy lampion jak chodziłem na roraty, ale one się tylko świeciły... I nie było ich widać, tzn. tylko światło. Trzeba było dać luxeona żółtego be soczewki i matowe szkło - było by ładnie nawet.

...i to ma sens , natomiast disco bayer jest mocno przesadzony ;D
Brak w tym smaku .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Tranzystor_1992
Poziom 16
Miasto: Świętochłowice
Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 262
Tranzystor_1992
Poziom 16
Post#23 06 Lis 2006 17:52  Autor tematu   

Re: Lampion, jakich mało...


Myślę o czymś z diodami RGB, ale narazie tylko myślę, bo nie mam teraz za dużo czasu :(

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ctk24
Poziom 16
Miasto: Szczecin
Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 182
Pomógł: 7
Ocena postów: 1
ctk24
Poziom 16
Post#24 07 Lis 2006 11:40    

Re: Lampion, jakich mało...


Ja osobiście umieściłbym w takim lampionie mały przetwornik piezoelektryczny, hehe, żeby wydawał przenikliwie wysokie zmienne tony, dzięki temy lampion byłby bardziej zauważalny... bardzo ciekawe zastosowanie, 1000 punktów za pomysłowość...
POZDRAWIAM!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ictorn
Poziom 20
Dołączył: 06 Kwi 2003
Posty: 354
Pomógł: 27
Ocena postów: 2
ictorn
Poziom 20
Post#25 07 Lis 2006 14:59    

Re: Lampion, jakich mało...


Wydaje mi się że to się mija z celem.
Kupowanie gotowych zestawów elektronicznych i przedstawianie ich jako własne konstrukcje, no chyba że chodzi o sposób ich wykożystania - ale i tak nie zmienia to sedna sprawy.
ALE MI SIĘ OBERWIE

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Lampion, jakich mało...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Piórnik jakich mało w 21 wieku (358)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.136 seconds

elektroda.pl temat RSS