FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Resurs licznika energii elektrycznej ?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Resurs licznika energii elektrycznej ?
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 05 Nov 2006 16:34   

Resurs licznika energii elektrycznej ?

Witam, może ktoś wie ile wynosi resurs licznika energii elektrycznej?. Konkretnie, co ile lat ZE powinien wymienić licznik lub poddać legalizacji. Posiadam w domu licznik typu "MOD A5" rok produkcji 1967 – a zamontowany przez pracowników ZE w 1995 r. Myśle że już czas na wymiane (podejrzewam ze szwankować zaczął) Z góry dzięki za odpowiedź.
Back to top

Elmont
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 05 Nov 2006 20:59   

Re: Resurs licznika energii elektrycznej ?

wg.mojej wiedzy liczniki energii elektrycznej służące do rozliczeń
odbiorców /chandlowy/powinien być legalizowany co 10 lat .
Back to top

lisos
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 05 Nov 2006 21:31   

a według mojej te liczniki co 15 lat
Back to top

darxxxx
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 05 Nov 2006 23:04   

Lubzel wymienia liczniki co 13 lat.
pzd.
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 06 Nov 2006 06:24   

15 lat (wyjątkiem są liczniki A52 zalagalizowane przed 96 rokiem)
Co to znaczy "szwankować zaczął"? Zawyża? - jeśli tak, to zastanów się czy chcesz to zgłaszać - bo to pachnie neodymem i sporą kasą "w plecy".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Nov 2006 06:24   

Back to top

Fazi500
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 Post from the author of the topic 06 Nov 2006 08:02   

Dzięki za zainteresowanie, jeśli legalizacja, co 15 lat to jeszcze cztery musze się przemęczyć lub zaryzykować sprawdzenie przez fachowców z ZE, a w dobie magnesów neodymowych – werdykt może być tylko jeden. A może jest ktoś, kogo ZE nie wkręcił w noedymy przy okazji reklamacji stanu licznika? Na razie mój oszukuje na jakieś 60 KWh miesięcznie, jak zacznie więcej to chyba zgłoszę reklamacje.
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 06 Nov 2006 11:20   

60kWh≈18zł/miesiąc -> 200zł/rok -> 1000zł/5 lat
Ale jak ci wcisną neodym (a chiba wiesz jak z tym jest) to może wyjść drożej.
Back to top

stomat
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 06 Nov 2006 19:09   

No bez jaj, jeśli nic nie kombinowałeś to nie ma czego się obawiać. A jak chcesz to zdemontuj licznik i zadzwoń do dostawcy z pytaniem "kiedy wreszcie przyjedziecie z tym nowym licznikiem bo mi lodówka cieknie ?" Po czym mów, że przyszło dwóch gości powiedzieli że zabierają licznik do legalizacji i zabrali. Mówili że zaraz przyniosą nowy, a tu nic. Efekt końcowy: zapłacisz za licznik ale nie za illegal pobór. Przedtem pogrzej chałupę z miesiąc żeby się zwróciło.
Back to top

Fazi500
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 Post from the author of the topic 06 Nov 2006 20:33   

Wielkie dzieki, za wspaniale pomysły (są orginalne). Wizyta w ZE wyjaśniła mi, że legalizacja licznika wg. ZE ważna jest 20 lat, mimo iż licznik w chwili obecnej liczy sobie 39 latek - no cóż - tylko pogratulować sukcesów. Pieniądze wiedzą jak łupać - ale nic od siebie. Ciekawe czy ich pojazdy służbowe też mają po 39 lat i jeszcze przez 10 latek mają służyć. Normalnie paranoja - jak w PRL-u. Jedyne co pozostaje na chwile obecną - to wizyta fachowców z ZE, w celu sprawdzenia poprawności działania licznika ( czy sie kręci ?) - zobaczymy z jakim efektem. Czekam na jeszcze ciekawsze wasze pomysły, na temat jak zmusić ZE do przedterminowej wymiany licznika i nie narazić sie na ściemke z NOEDYMEM - w wykomaniu ZE. Pozdrawiam :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Nov 2006 20:33   

Back to top

kleki
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 06 Nov 2006 21:55   

Jak wisi na klatce, to może rozbić i zgłosić, że jakiś %^#$#%$ sąsiad ro%^$^%% złośliwie?
Szczerze mówiąc nie robiłem jeszcze tak, ale być może jest po prostu taniej...
;-)

A zastanawialiście się nad likwidowaniem skutku działania magnesów neodumowych?
Ponoć (też osobiście nie sprawdzałem) ustrój licznika silnie się magnesuje. Może rozmagnesować jakąś silną zewnętrzną pętlą?
Takie sobi wolne przemyślenia...
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 07 Nov 2006 22:07   

Rozmagnesowuje się magnes hamujący - ma z grubsza zamknięty obwód magnetyczny w "kółko",
jak do tego przyłożysz zewnętrzne pole, to na jakimś kawałku ma zły kierunek, i rozmagnesowuje.
Jak przyłożysz w innym kierunku - to może uda się ten kawałek namagnesować, ale rozmagnesujesz
inny. Rozmagnesowuje się mniejszym polem, niż magnesuje, więc nic nie wykombinujesz.
Back to top

-Baranek-
Poziom 11
Poziom 11

Post#12 08 Nov 2006 22:15helpful post - solution   

Fazi500 wrote:
Witam, może ktoś wie ile wynosi resurs licznika energii elektrycznej?. Konkretnie, co ile lat ZE powinien wymienić licznik lub poddać legalizacji. Posiadam w domu licznik typu "MOD A5" rok produkcji 1967 – a zamontowany przez pracowników ZE w 1995 r. Myśle że już czas na wymiane (podejrzewam ze szwankować zaczął) Z góry dzięki za odpowiedź.

liczniki do pomiarów półpośrednich i pośrednich muszą być legalizowane co 8 lat
do pomiarów bezpośrednich co 15
wyjątkiem są liczniki MOD A52 którym przedłużono okers legalizacji do 20 lat ale tylko
Nie ma znaczenia jaki jest rok produkcji licznika ważne są cechy legalizacyje które są umieszczone na obudowie przy czym z jednej strony jest informacja o urzędzie wykonującym legalizację a z drugiej strony rok w którym legalizacja nastapiła i od tego jaka data tam widnieje zaczyna się okres ważności legalizacji

podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 2 kwietnia 2004 r. w sprawie prawnej kontroli metrologicznej przyrzadów pomiarowych (Dz. U. Nr 77, poz. 730)
w szczególnosci załącznik nr 35

tekst ustawy

co do tych 20 lat dla MOD A52 nie mogę znaleść rozporządzenia le jak znajdę to dam linka
Back to top

lisos
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 15 Nov 2006 19:48   

-Baranek- wrote:

liczniki do pomiarów półpośrednich i pośrednich muszą być legalizowane co 8 lat
do pomiarów bezpośrednich co 15

witam starego skodnika, może wiesz jeszcze jak jest z licznikami elektronicznymi? czy tak samo?
pozdro
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 15 Nov 2006 19:59   

Fazi500 wrote:
Wielkie dzieki, za wspaniale pomysły (są orginalne). Wizyta w ZE wyjaśniła mi, że legalizacja licznika wg. ZE ważna jest 20 lat, mimo iż licznik w chwili obecnej liczy sobie 39 latek - no cóż - tylko pogratulować sukcesów.
- Fazi, zadałeś pytanie, na które staraliśmy się odpowiedzieć. Skoro uważasz, że specjaliści z ZE wiedzą lepiej to zacytuje mojego (wielce go szanowałem za kompetencję) wykładowcę: "Po co pytasz skoro wiesz"

Powodzenia życzę.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 15 Nov 2006 20:56   

Tak mi właśnie przyszło do głowy: można by w taki sposób skonstruować magnes hamujący do licznika,
żeby przyłożenie do licznika zewnętrznego pola magnetycznego zawsze powodowało przyśpieszenie
obrotów tarczy - da się zrobić, kwestia odpowiedniej konstrukcji magnesu. Wiem jak to zrobić.
(nie wystarczy zmienić sam magnes, jeszcze dojdzie parę innych szczegółów - rozpracowałem to)

Wprowadzenie takich liczników uniemożliwiłoby spowalnianie licznika przy użyciu magnesów.
Pytanie: czy jakiś Zakład Energetyczny jest zainteresowany tym, by takie liczniki produkowano?
Bo miałoby to pewną wadę: nie byłoby podstaw do oskarżania klientów o spowalnianie liczników. ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Nov 2006 20:56   

Back to top

Fazi500
Poziom 10
Poziom 10

Post#16 Post from the author of the topic 13 Feb 2007 08:43   

Witam, temat uważam za zamknięty.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Resurs licznika energii elektrycznej ?
Page 1 of 1
Similar topics
Dobór indukcyjnego licznika energii elektrycznej (czynnej) (2)
Przyczyny błędu pomiaru licznika energii elektrycznej (4)
Litowa Bateria TL-3276 z licznika energii elektrycznej (8)
Podlaczenie trojfazowego licznika energii elektrycznej (9)
Przeniesienie licznika energii elektrycznej (9)
Poszukuje licznika energii elektrycznej. (5)
Przeniesienie licznika energii elektrycznej (5)
Kradzież licznika energii elektrycznej. (14)
Przeniesienie licznika energii elektrycznej, jakie koszty? (17)
Oszczędność energii elektrycznej!(!!) (59)

Page generation time: 0.142 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed