Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
kmicic25
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 63
Miasto: Łódź

kmicic25
Poziom 11
Post#1 21 Lip 2003 18:22  Autor tematu   

zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Witam
Mam pewien problem.
Nie wiem czy to pytanie jest odpowiednie na to forum ale lepszego nie znalazlem:(

Chodzi mi o dosc skomplikowana rzecz a dokladnie w jaki sposob mozna zasilic trojfazowa betoniarke tam gdzie mam tylko jedna faze.

Wyczytalem kiedys ze za pomoca kondensatora da sie cos wymyslec, ale ksiazka gdzies wsiakla i z nia cala wiedza.

Falownik odpada ze wzgledu na cene. Chyba ze cos oparte na kompie cos takiego kiedys chyba bylo opisane w EP.

Pozdrawiam
Arek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5471
Miasto: Olsztyn

jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#2 21 Lip 2003 18:45    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Podaj dane z tabliczki znamionowej silnika to pewnie koledzy pomogą - ale tak w ciemno...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ACULA
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Kwi 2003
Posty: 3020
Miasto: Bydgoszcz

ACULA
Poziom 23
Post#3 21 Lip 2003 19:26    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Silnik łączysz w trójkąt. Do dwóch zacisków dołączasz sieć. Do wolnego i jednego podłączonego dołączasz kondensator

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Kazimierz
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Cze 2002
Posty: 79
Miasto: Janów Lubelski

Kazimierz
Poziom 11
Post#4 21 Lip 2003 19:34    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Ale o jakiej pojemności?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kmicic25
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 63
Miasto: Łódź

kmicic25
Poziom 11
Post#5 21 Lip 2003 19:40  Autor tematu   

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


hej

Wielkie dzieki Acula. A nie wiesz jaki to powinien byc kodensator dla mocy okolo 1-1,5kW???

Pozdrawiam
Arek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gamid
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 04 Lis 2001
Posty: 238
Miasto: Łódż

gamid
Poziom 15
Post#6 21 Lip 2003 19:48    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


kodesator kolego trzeba dobrac odpowiednio do mocy silnika moze to byc 20uF ,moze mniej

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5471
Miasto: Olsztyn

jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#7 21 Lip 2003 19:50    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Poczytaj ten temat:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=22678&highlight=silnik+220v

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kmicic25
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 63
Miasto: Łódź

kmicic25
Poziom 11
Post#8 21 Lip 2003 20:28  Autor tematu   

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Rozumiem ze spadek mocy silnika wynika z mniejszego napiecia zasilania i z 90o zamiast 120o przesuniecia fazowego dzieki kondensatorowi.

Kiedys mialem tabelke dla jakich mocy jaka pojemnosc kondensatora.
Ale mi gdzies ja wcielo i wlasciwie o to sie rozchodzi.

Arek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Boant
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 12
Miasto: Moscow

Boant
Poziom 5
Post#9 25 Lip 2003 11:14    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Winam!

http://altnet.ru/~radiopro/Everday/3-Fase.htm
http://altnet.ru/~radiopro/Everday/3F_1f.htm

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kavma
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 380
Miasto: Kapice - Wiecie gdzie to jest?

kavma
Poziom 17
Post#10 12 Wrz 2003 01:39    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Ze względu na zmianę obciążenia silnika w betoniarce, w czasie mieszania, temat nie jest prosty. Czasem potrzebna jest ingerencja obsługującego i powtórne uruchomienie kondensatora rozruchowego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
CKsrv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2391

CKsrv
Poziom 22
Post#11 12 Wrz 2003 02:48    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Jesli betoniarka to depiej 3~

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
misza_p
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 4
Miasto: Lublin,Poland

misza_p
Poziom 2
Post#12 12 Wrz 2003 13:54    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


kmicic25 napisał:
Witam


Chodzi mi o dosc skomplikowana rzecz a dokladnie w jaki sposob mozna zasilic trojfazowa betoniarke tam gdzie mam tylko jedna faze.

Arek

Cześć nie jest łatwiej pożyczyć od znajomego silnik jedno fazowy.
Bo odkad ja sie interesuje silnikami i z tego co sie ja orirentuje to nie spotkalem sie z taka mozliwoscia, aby zasilic 3fazowy silnik napieciem ~220V. Poprostu to sie mija z celem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5471
Miasto: Olsztyn

jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#13 12 Wrz 2003 14:02    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Można - przełączenie w trójkąt + kondensator.
Oczywiście moc będzie mniejsza.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
michasp
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Kwi 2003
Posty: 301
Miasto: Sanok

michasp
Poziom 16
Post#14 12 Wrz 2003 15:39    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Arrow misza_p - a co byś zrobił jakbyś nie miał silnika jednofazowego i znajomego od którego możesz pożyczyć? Ja się osobiście spotkałem z taką sytuacją. Spokojnie można wykorzystać silnik trójfazowy do pracy jednofazowej, jeśli w miejscu instalacji nie ma możliwości podpięcia 3-fazówki. Nie jest to nowość, związane jest to ze stratami mocy, znaleźć to można w każdym szanującym się poradniku elektryka.

Pozdrawiam

Michał

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
misiosoft
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Sty 2003
Posty: 178
Miasto: Stalowa Wola

misiosoft
Poziom 14
Post#15 12 Wrz 2003 19:43    

wciśnijcie sukaj a znajdziecie


Ten temat pojawiła się na forum wielokrotnie. Wszystko co potrzebne znajduje się w tym poscie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=46793

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podlaczenie silnika trojfazowego (7)
regulator obrotow silnika trojfazowego (4)
Uziemianie prostownika trojfazowego (8)
podlaczenie gniazda trojfazowego (23)
Podlaczenie trojfazowego licznika energii elektrycznej (9)
Jak podłączyć termostat do wentylatora trojfazowego? (3)
zwarcie jednofazowe doziemne (9)
3 liczniki jednofazowe zamiast trójfazowego (15)
RCD trójfazowy na obwody jednofazowe (26)
Różnicówki jednofazowe i sposób ich podłączenia. (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS