Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Sprzęt detektywistyczny
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
kmicic25
Poziom 12
Miasto: Łódź
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 62
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
kmicic25
Poziom 12
Post#1 21 Lip 2003 18:22  Autor tematu   

zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Witam
Mam pewien problem.
Nie wiem czy to pytanie jest odpowiednie na to forum ale lepszego nie znalazlem:(

Chodzi mi o dosc skomplikowana rzecz a dokladnie w jaki sposob mozna zasilic trojfazowa betoniarke tam gdzie mam tylko jedna faze.

Wyczytalem kiedys ze za pomoca kondensatora da sie cos wymyslec, ale ksiazka gdzies wsiakla i z nia cala wiedza.

Falownik odpada ze wzgledu na cene. Chyba ze cos oparte na kompie cos takiego kiedys chyba bylo opisane w EP.

Pozdrawiam
Arek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5478
Pomógł: 170
Ocena postów: 52
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#2 21 Lip 2003 18:45    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Podaj dane z tabliczki znamionowej silnika to pewnie koledzy pomogą - ale tak w ciemno...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ACULA
Poziom 34
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 11 Kwi 2003
Posty: 3018
Pomógł: 104
Ocena postów: 8
ACULA
Poziom 34
Post#3 21 Lip 2003 19:26    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Silnik łączysz w trójkąt. Do dwóch zacisków dołączasz sieć. Do wolnego i jednego podłączonego dołączasz kondensator

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Kazimierz
Poziom 13
Miasto: Janów Lubelski
Dołączył: 27 Cze 2002
Posty: 79
Pomógł: 5
Ocena postów: 1
Kazimierz
Poziom 13
Post#4 21 Lip 2003 19:34    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Ale o jakiej pojemności?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
kmicic25
Poziom 12
Miasto: Łódź
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 62
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
kmicic25
Poziom 12
Post#5 21 Lip 2003 19:40  Autor tematu   

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


hej

Wielkie dzieki Acula. A nie wiesz jaki to powinien byc kodensator dla mocy okolo 1-1,5kW???

Pozdrawiam
Arek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gamid
Poziom 17
Miasto: Łódż
Dołączył: 04 Lis 2001
Posty: 238
Pomógł: 3
gamid
Poziom 17
Post#6 21 Lip 2003 19:48    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


kodesator kolego trzeba dobrac odpowiednio do mocy silnika moze to byc 20uF ,moze mniej

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5478
Pomógł: 170
Ocena postów: 52
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#7 21 Lip 2003 19:50    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Poczytaj ten temat:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=22678&highlight=silnik+220v

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kmicic25
Poziom 12
Miasto: Łódź
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 62
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
kmicic25
Poziom 12
Post#8 21 Lip 2003 20:28  Autor tematu   

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Rozumiem ze spadek mocy silnika wynika z mniejszego napiecia zasilania i z 90o zamiast 120o przesuniecia fazowego dzieki kondensatorowi.

Kiedys mialem tabelke dla jakich mocy jaka pojemnosc kondensatora.
Ale mi gdzies ja wcielo i wlasciwie o to sie rozchodzi.

Arek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Boant
Poziom 10
Miasto: Moscow
Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 12
Ocena postów: 1
Boant
Poziom 10
Post#9 25 Lip 2003 11:14    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Winam!

http://altnet.ru/~radiopro/Everday/3-Fase.htm
http://altnet.ru/~radiopro/Everday/3F 1f.htm

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
kavma
Poziom 21
Miasto: Kapice - Wiecie gdzie to jest?
Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 380
Pomógł: 33
Ocena postów: 13
kavma
Poziom 21
Post#10 12 Wrz 2003 01:39    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Ze względu na zmianę obciążenia silnika w betoniarce, w czasie mieszania, temat nie jest prosty. Czasem potrzebna jest ingerencja obsługującego i powtórne uruchomienie kondensatora rozruchowego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
CKsrv
Poziom 32
Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 2390
Pomógł: 8
CKsrv
Poziom 32
Post#11 12 Wrz 2003 02:48    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Jesli betoniarka to depiej 3~

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
misza_p
Poziom 2
Miasto: Lublin,Poland
Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 4
misza_p
Poziom 2
Post#12 12 Wrz 2003 13:54    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


kmicic25 napisał:
Witam


Chodzi mi o dosc skomplikowana rzecz a dokladnie w jaki sposob mozna zasilic trojfazowa betoniarke tam gdzie mam tylko jedna faze.

Arek

Cześć nie jest łatwiej pożyczyć od znajomego silnik jedno fazowy.
Bo odkad ja sie interesuje silnikami i z tego co sie ja orirentuje to nie spotkalem sie z taka mozliwoscia, aby zasilic 3fazowy silnik napieciem ~220V. Poprostu to sie mija z celem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5478
Pomógł: 170
Ocena postów: 52
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#13 12 Wrz 2003 14:02    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


Można - przełączenie w trójkąt + kondensator.
Oczywiście moc będzie mniejsza.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
michasp
Poziom 17
Miasto: Sanok
Dołączył: 27 Kwi 2003
Posty: 305
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
michasp
Poziom 17
Post#14 12 Wrz 2003 15:39    

Re: zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego


:arrow: misza_p - a co byś zrobił jakbyś nie miał silnika jednofazowego i znajomego od którego możesz pożyczyć? Ja się osobiście spotkałem z taką sytuacją. Spokojnie można wykorzystać silnik trójfazowy do pracy jednofazowej, jeśli w miejscu instalacji nie ma możliwości podpięcia 3-fazówki. Nie jest to nowość, związane jest to ze stratami mocy, znaleźć to można w każdym szanującym się poradniku elektryka.

Pozdrawiam

Michał

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
misiosoft
Poziom 15
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 02 Sty 2003
Posty: 178
Pomógł: 4
Ocena postów: 2
misiosoft
Poziom 15
Post#15 12 Wrz 2003 19:43    

wciśnijcie sukaj a znajdziecie


Ten temat pojawiła się na forum wielokrotnie. Wszystko co potrzebne znajduje się w tym poscie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=46793

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> zasilanie jednofazowe silnika trojfazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podlaczenie silnika trojfazowego (7)
regulator obrotow silnika trojfazowego (4)
Uziemianie prostownika trojfazowego (8)
podlaczenie gniazda trojfazowego (23)
Podlaczenie trojfazowego licznika energii elektrycznej (9)
Jak podłączyć termostat do wentylatora trojfazowego? (3)
zwarcie jednofazowe doziemne (9)
3 liczniki jednofazowe zamiast trójfazowego (15)
RCD trójfazowy na obwody jednofazowe (26)
Różnicówki jednofazowe i sposób ich podłączenia. (9)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.116 seconds

elektroda.pl temat RSS