X

Uniwersalny miernik do zasilacza.

wladi.klimek 09 Nov 2006 20:24
  • Helpful post? (+1)
    Uniwersalny miernik do zasilacza.

    Przedstawiam uniwersalny miernik do amatorskiego zasilacza. Poza pomiarem napięcia oraz pobieranego pradu, miernik ten moze mierzyc takze temperature radiatora i w razie potrzeby wlaczac i plynnie regulowac [PWM] obroty wentylatora. Wyniki prezentowane sa na wyswietlaczu LCD z Nokii.

    Uniwersalny miernik do zasilacza. Uniwersalny miernik do zasilacza. Uniwersalny miernik do zasilacza.
    Plytka drukowana ma rozmiary wyswietlacza i zamocowana jest na jego 'plecach', zostala ona zaprojektowana dla elementow SMD, ale tak by nawet poczatkujacy poradzil sobie z jej wykonaniem i montazem. Jest takze kilka elementow przewlekanych m.in. diody podswietlajace. Zlacze wyswietlacza polaczone jest z plytka przy pomocy krotkich przwodow. Wszystkie zastosowane elementy sa latwo dostepne w wielu sklepach wysylkowych.

    Mierzone parametry:
    - Napiecie 0 - 30V
    - Prąd 0 - 10A (uwaga tu byl blad)
    - Temperatura -55 - 150 °C (zalezy od zastosowanego przetwornika)

    Uniwersalny miernik do zasilacza.
    W poscie na 5 stronie umiescilem artukul ze wszystkimi informacjami i ostateczna wersje wsadu do procesora. Program zajmuje 95% pamieci programu. Projekt uwazam za zakonczony (przynajmniej do czasu odkrycia jakis bledow).

    Projekt może być dowolnie modyfikowany i rozpowszechniany w celach WYLACZNIE NIEKOMERCYJNYCH pod warunkiem podania autora i adresu www.elektroda.pl/rtvforum/topic620045.html
  • #2 09 Nov 2006 21:29
    Mody
    Level 25  
    Helpful post? (0)
    Bardzo fajny projekt. Takiego czegoś właśnie szukałem czekam z niecierpliwością na schemat :)
    Czy jest możliwe rozszerzenie pomiaru napięcia do 50V ??

    Pozdrawiam
  • #3 09 Nov 2006 23:01
    foxik000000
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    Hmm , naprawde ciekawa konsrukcja , chyba sam kiedys cos takiego zbuduje , ale mam pytanie , w jakim jezyku napisany jest program do obsługi tego urzadzenia ;) ? Wydaje mi sie ze jest to wyświetlacz z Noki 3310, naj cześciej sie go używa we własnych konstrukcjach ;)
  • #4 09 Nov 2006 23:07
    Jake1
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    No ładne cacko, aż się prosi samemu zbudować, choć dla mnie to zbyt wielkie wyzwanie, wsad procesora SMD itp. ale ogólnie ładna i przemyślana konstrukja, gratuluje. :)
  • #5 09 Nov 2006 23:15
    holtex
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    Wyświetlacz jest od nokii 3310.
  • #6 09 Nov 2006 23:33
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Gratuluje udanej konstrukcji i przede wszystkim niezłej jakości zdjęć ;)
    Po wyglądzie lutów wnioskuje że nie pokryłeś PCB żadną substancją ułatwiającą lutowanie i jednocześnie zabezpieczającą przed utlenianiem (chyba że sie mylę). Może w przyszłych konstrukcjach warto o tym pamiętać?
  • #7 10 Nov 2006 01:08
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Wywaliłem większość postów z tego tematu, ponieważ nie wnosiły nic do dyskysji, łącznie z pytaniami jak zaprogramować ATMegę i jak obsłużyć taki wyświetlacz, bez przesady zadawać takie pytanie na tym portalu gdzie są setki tematów o tym to przejaw wyjątkowej ignorancji i braku szacunku do piszących.

    Następne posty w stylu "super 6/6" będą nagradzane ostrzeżeniami.
  • #8 10 Nov 2006 01:27
    Vein
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    w sumie bardzo ciekawy projekt :] można go zastosowac nie tylko do zasilacza laboratoryjnego, ale tez jako mały komputerek samochodowy :] mierzył by prąd ładowania alternatora, napęcie na zaciskach i temperature za zewnątrz :]
  • #9 10 Nov 2006 07:33
    wypasek
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    a czy może byc wyświetlacz od starego panasonika g520?
  • #10 10 Nov 2006 07:57
    lucastg
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    danlancher " To jest piekne wrecz... poezja... super normalnie .... " bo z tym sm-dekami to sobie poradze :) czekam tak jak wszyscy na forum na schemat i wsad .Ps. co to za paski sa na dole wyswietlacza tez jakies wskazniki czy nozebład w wyswietlaniu lini ?? . 6/6 jak najbardziej sie nalezy
  • #11 10 Nov 2006 09:52
    marty123
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Mala rzecz a cieszy, jak jest to wszystko zasilane, na zdjeciach nie widac ?
  • #12 10 Nov 2006 11:25
    denwer
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Bardzo fajnie by było jakbyś oprócz wsadu dał źródło programu (oczywiście jeżeli możesz). A jeszcze bardziej spoko jakby źródło było w asm. albo w bascom :). Jeżeli chodzi o projekt to świetnie się prezentuje i schludnie wykonany. Urządzonko bardzo praktyczne.
  • #13 10 Nov 2006 13:12
    danlancher
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    No to posta mi usuneli... i dobrze,bo sie zabardzo podekscytowalem i nie zadalem pytania ktore dzis mi przyszlo do glowy...

    Czy trzbe do tego ukladu dorobic bocznik zeby miezyc prad jak daje np. trafo bez obciazenia?
  • #14 10 Nov 2006 14:29
    ...KUBA...
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Niezła rzecz i wykonanie moja ocena to 5/5

    Moderated:

    ostrzeżenie, pisanie bezsensownych wiadomości nic nie wnoszących do tematu, popełnianie błędów ortograficznych

  • #15 10 Nov 2006 16:51
    wladi.klimek
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Przepraszam za tak pozna odpowiedz, ale dopiero dostalem sie do kompa.

    Do opisu wkradl sie blad: zakers pomiarowy pradu konczy sie na 10A (opis juz poprawilem).

    Quote:
    Czy jest możliwe rozszerzenie pomiaru napięcia do 50V ??

    Tak. Jest jak najbardziej mozliwe nalzey tylko zmienic wartosci dzielnika napiecia i nieco zmodyfikowac program. Wlasciwie zwiekszenie zakresu byloby mozliwe nawet do 100V, ale nalezaloby sie wtedy liczyc z bledem kwantyzacji.

    Quote:
    ...w jakim jezyku napisany jest program do obsługi tego urzadzenia

    Oczywiscie w C.

    Quote:
    Wydaje mi sie ze jest to wyświetlacz z Noki 3310

    Tak to LCD z Nokii 3310, jak juz wczesniej zauwazyli koledzy.

    Quote:
    Po wyglądzie lutów wnioskuje że nie pokryłeś PCB żadną substancją ułatwiającą lutowanie i jednocześnie zabezpieczającą przed utlenianiem (chyba że sie mylę)

    Sciezki po wytrawieniu pokryte zostaly roztworem kalafonii.

    Quote:
    a czy może byc wyświetlacz od starego panasonika g520?

    Raczej nie bezposrednio w zastepstwie Nokii, a o tym czy wogole jest do wykorzystania decyduje dostepnosc dokumentacji sterownika - patrz wiele tematow na forum.

    Quote:
    co to za paski sa na dole wyswietlacza

    Te paski to bargrafy wskazujace poziom temperatury radiatora (dolny) i wydajnosc - obraty chlodzenia (gorny). Dzieki temu jeden rzut oka wysarczy by stwierdzic ze zasilacz jest mocno obciazony - obydwa paski wysuniete, lub ma jeszcze zapas mocy. Krotkie kreski na samym dole to skala bargrafow.

    Quote:
    jak jest to wszystko zasilane

    Z 12V. Szczegoly wkrotce.

    Quote:
    jakbyś oprócz wsadu dał źródło programu

    Jesli wystarczy czasu na posprzatanie kodu i dodanie komentarzy, to zamieszcze takze zrodla. Jak juz pisalem wczesniej program jest w C. Z tym, ze zostal napisany w CodeVision (ciesze sie roczna licencja) i chyba nie skompiluje sie na wersji trialowej, choc moze komus bedzie sie chcialo przeportowac kod na avr-gcc, nie powinno byc duzo roboty.

    Quote:
    Czy trzbe do tego ukladu dorobic bocznik

    Tak. Do pomiaru pradu konieczny jest bocznik, ale postaralem sie by byl naprawde malej rezystancji, co przeklada sie na mala moc tracona i male gabaryty.

    Quote:
    Gratuluje [...] przede wszystkim niezłej jakości zdjęć

    Dzieki. Bardzo sie ciesze, ze ktos to zauwazyl i docenil bo troche sie nasiedzialem przy fotach makro.
  • #16 10 Nov 2006 17:54
    CMS
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Cytat:
    Gratuluje [...] przede wszystkim niezłej jakości zdjęć

    Dzieki. Bardzo sie ciesze, ze ktos to zauwazyl i docenil bo troche sie nasiedzialem przy fotach makro.

    Ktos mnie ubiegl, odrazu zauwazylem ze masz pozadny aparat, jakosc fotrk super.

    Jesli chodzi o konstrukcje to bardzo mi sie podoba i z pewnoscia cos takiego sobie zrobie.

    Mam jeszcze pyatnie, czy daloby rade dokombinowac do tego pomiar pojemnosci - chodzi mi o akumulatory.
    Moze to glup[ie pytanie ale niemam pojecia o mikrokontrolerach.
  • #17 10 Nov 2006 19:56
    zimny102
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Witam,

    Bardzo ładny miernik, ciekawe wykonanie, dość miniaturowe jak dla mnie, ja jednak preferuje wygodniejsze w użyciu mierniki na wyświetlaczu LCD większych rozmiarów aby nie trzeba było się przyglądać z bliska co tam pisze... alew musze przeznać że podoba mi się ten prjekt, 5+/6 :)

    Pozdrawiam, 8)
  • #18 10 Nov 2006 20:13
    dexter1
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    brawo jakie napięcie i jaki prąd wytrzyma to cacko?

    Moderated By McRancor:

    Ostrzeżenie za bezmyślne zadawanie pytań na które odpowiedź znajduje się w pierwszym poście i niechluje pisanie

  • #19 10 Nov 2006 21:44
    daniel93
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    Niezłe...
    Ten wyświetlacz wytrzyma -55 lub 150*C ? - wątpie
  • #20 10 Nov 2006 22:21
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    daniel93 wrote:
    Niezłe...
    Ten wyświetlacz wytrzyma -55 lub 150*C ? - wątpie


    A od kiedy temperaturę mierzy się wyświetlaczem ?
    Przemyśl zanim napiszesz.

    W sumie fajną rzecz wymyśliłeś.
    Nigdy nie lutowałem wyświetlacza od 3110, masz jakieś uwagi aby go nie
    zepsuć ?
  • #21 10 Nov 2006 22:48
    FlyBoy
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    Dariusz Goliński wrote:
    daniel93 wrote:
    Niezłe...
    Ten wyświetlacz wytrzyma -55 lub 150*C ? - wątpie


    A od kiedy temperaturę mierzy się wyświetlaczem ?
    Przemyśl zanim napiszesz.

    W sumie fajną rzecz wymyśliłeś.
    Nigdy nie lutowałem wyświetlacza od 3110, masz jakieś uwagi aby go nie
    zepsuć ?


    To jest wyświetlacz od 3310 a nie od 3110, pewnie sie pomyliles bo 3110 to chyba takiej nokii nie ma :/

    Gratuluję pomysłu i samego wykonania!
    Mam dwa pytania:
    Czym programowałeś tego ATMELa?
    Jak długo "żyją" te wyświetlacze?

    Pozdrawiam, Robert
  • #22 10 Nov 2006 23:36
    denwer
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    @FlyBoy
    Mylisz się. Nokia 3110 istnieje. Jest to dość stary telefon, ale jednak ( co nie zmienia faktu że Darek się pomylił).

    @Dariusz Goliński
    Proponuję Ci poszukać wyświetlacza z miedzianymi wstawkami na szkle (łatwo się je lutuje - uważaj żeby nie przegrzać). Jeżeli nie znajdziesz takowego to kup sobie razem z ramką (nie wyjmuj go z ramki , zetnij tak jak w tym projekcie i podlutuj przewody do styków kostki w ramce, która będzie pośredniczyć między przewodami a LCD).
  • #23 11 Nov 2006 00:22
    wladi.klimek
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Quote:
    Nigdy nie lutowałem wyświetlacza od 3110, masz jakieś uwagi aby go nie zepsuć ?

    Generalnie to poszlo latwo, pobielilem styki w duzej ilosci kalafonii, nie trzeba bylo dlugo grzac. Po takim przygotowaniu lutowanie to nic takiego pod warunkiem ze uzyje sie dosc cienkich przewodow. Dla pewnosci mozna calosc zalac pozniej klejem - oczywiscie po uwczesnym sprawdzeniu czy wyswietlacz dziala.

    Quote:
    Czym programowałeś tego ATMELa?

    Najzwyklejszym programatorem ISP, zlacze do niego to te pola cyny miedzy procesorem i zlaczem wyswietlacza.

    Quote:
    Jak długo "żyją" te wyświetlacze?

    Nie mam pojecia, wyciagnalem swojego z uzywanego telefonu i czas pokaze ile bedzie sluzyl.
  • #24 11 Nov 2006 02:12
    zbig_wwl
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Ponieważ zrobiłem coś podobnego (opis tutaj ) to podzielę się spostrzeżeniami:
    - trzeba zaimplementować ustawianie napięcia referencyjnego ADC. Jeżeli udostępnisz kod, to nie będzie problemu, ale trzeba pamiętać, że to napięcie trzeba zmierzyć i wpisać do przeliczeń w uC. Nie wiem jak w tiny26, ale mega8, której używam, ma rozrzuty napięcia referencyjnego ADC pomiędzy 2.4 a 2.7V, co strasznie zniekształca pomiar jeżeli przyjmiemy na stałe katalogowe 2.56V;
    - wyświetlacz od Nokii jest bardzo ciekawą alternatywą wyświetlacza graficznego, ale raczej powinien być marki NOKIA. Nie polecam wyświetlaczy z tzw. elastomerem. Nawet jak ktoś zaprojektuje sobie płytkę z odpowiednim układem pól żeby dołączyć wyświetlacz przez elastomer. Sam tak zrobiłem w jednym z moich projektów i niestety rezultaty były mizerne - wyświetlacz działał tylko przy silnym dociśnięciu, a po jakimś czasie całkowicie zbladł :cry: .Pewnie pozłocenie pól kontaktowych by pomogło, ale w warunkach domowych to chyba niewykonalne :D . Podobnie z wyświetlaczami z blaszkami miedzianymi - te blaszki w większości wyświetlaczy są tylko na styk z polami kontaktowymi na szkle wyświetlacza i samo dolutowanie do nich przewodów nic nie da - też trzeba dociskać :cry: . Generalnie przy zakupie wyświetlacza trzeba uważać.
    -wyświetlacz od Nokii 5110 też pasuje - ma tylko inny układ wyprowadzeń - logicznie to to samo

    ps. jeżeli macie jakiś namiar na sprawdzone wyświetlacze Nokii 3310, a jeszcze lepiej 5110 to proszę o info na PW
  • #25 11 Nov 2006 10:34
    dj.marko
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    a kiedy bedzie schemat i mozajka plytki
  • #26 11 Nov 2006 14:07
    tomaszek1606
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Da rade zastosować tu wyświetlacz z noki 3510 i ??
  • #27 11 Nov 2006 14:17
    CMS
    Moderator
    Helpful post? (0)
    tomaszek1606 wrote:
    Da rade zastosować tu wyświetlacz z noki 3510 i ??


    z tego co pamietam 3510 miala kolorowy wyswietlacz, mysle ze mozna by go uzyc ale na pewno nie w tym ukladzie.
  • #28 11 Nov 2006 18:36
    Jake1
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Może i są ale to bylo by bez sensu znacznie drozszy kolorowy a i tak bedzie wyswietlal to co monochromatycznyz 3310
  • #29 11 Nov 2006 19:12
    wladi.klimek
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Gotowe!
    Artykul ze schematem, plytka, wsadem i opisem montazu i uruchomienia juz JEST .

    Z wyswietlaczem od N3510i to sprawa wyglada tak: istnieje mozliwosc podlaczenia do tej plytki tego wyswietlacza bez jakichkolwiek modyfikacji. Modyfikacja natomiast trzeba poddac sam program. W chwili obecnej zostalo tylko 5% wolnej pamieci programu i garstak bajtow wolnego RAMu, wiec i tak nie starczy miejsca na implementacje zadnych kolorowych bajerow, choc sam sterownik zapewne sie zmiesci. Jednym slowem: podlaczanie tu lcd z 3501i jest zupelnie bez sensu.
  • #30 11 Nov 2006 21:36
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    OK.
    Więc dawaj to na forum bo ja już zastosowanie mam dla tego urządzenia
    Please.
    Dzięki
  Search 4 million + Products
Browse Products