Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uniwersalny miernik do zasilacza.

wladi.klimek 09 Lis 2006 20:24 86906 130
  • Uniwersalny miernik do zasilacza.

    Przedstawiam uniwersalny miernik do amatorskiego zasilacza. Poza pomiarem napięcia oraz pobieranego pradu, miernik ten moze mierzyc takze temperature radiatora i w razie potrzeby wlaczac i plynnie regulowac [PWM] obroty wentylatora. Wyniki prezentowane sa na wyswietlaczu LCD z Nokii.

    Uniwersalny miernik do zasilacza. Uniwersalny miernik do zasilacza. Uniwersalny miernik do zasilacza.
    Plytka drukowana ma rozmiary wyswietlacza i zamocowana jest na jego 'plecach', zostala ona zaprojektowana dla elementow SMD, ale tak by nawet poczatkujacy poradzil sobie z jej wykonaniem i montazem. Jest takze kilka elementow przewlekanych m.in. diody podswietlajace. Zlacze wyswietlacza polaczone jest z plytka przy pomocy krotkich przwodow. Wszystkie zastosowane elementy sa latwo dostepne w wielu sklepach wysylkowych.

    Mierzone parametry:
    - Napiecie 0 - 30V
    - Prąd 0 - 10A (uwaga tu byl blad)
    - Temperatura -55 - 150 °C (zalezy od zastosowanego przetwornika)

    Uniwersalny miernik do zasilacza.
    W poscie na 5 stronie umiescilem artukul ze wszystkimi informacjami i ostateczna wersje wsadu do procesora. Program zajmuje 95% pamieci programu. Projekt uwazam za zakonczony (przynajmniej do czasu odkrycia jakis bledow).

    Projekt może być dowolnie modyfikowany i rozpowszechniany w celach WYLACZNIE NIEKOMERCYJNYCH pod warunkiem podania autora i adresu www.elektroda.pl/rtvforum/topic620045.html


    Fajne!
  • #2 09 Lis 2006 21:29
    Mody
    Poziom 25  

    Bardzo fajny projekt. Takiego czegoś właśnie szukałem czekam z niecierpliwością na schemat :)
    Czy jest możliwe rozszerzenie pomiaru napięcia do 50V ??

    Pozdrawiam

  • #3 09 Lis 2006 23:01
    foxik000000
    Poziom 28  

    Hmm , naprawde ciekawa konsrukcja , chyba sam kiedys cos takiego zbuduje , ale mam pytanie , w jakim jezyku napisany jest program do obsługi tego urzadzenia ;) ? Wydaje mi sie ze jest to wyświetlacz z Noki 3310, naj cześciej sie go używa we własnych konstrukcjach ;)

  • #4 09 Lis 2006 23:07
    Jake1
    Poziom 18  

    No ładne cacko, aż się prosi samemu zbudować, choć dla mnie to zbyt wielkie wyzwanie, wsad procesora SMD itp. ale ogólnie ładna i przemyślana konstrukja, gratuluje. :)

  • #5 09 Lis 2006 23:15
    holtex
    Poziom 13  

    Wyświetlacz jest od nokii 3310.

  • #6 09 Lis 2006 23:33
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Gratuluje udanej konstrukcji i przede wszystkim niezłej jakości zdjęć ;)
    Po wyglądzie lutów wnioskuje że nie pokryłeś PCB żadną substancją ułatwiającą lutowanie i jednocześnie zabezpieczającą przed utlenianiem (chyba że sie mylę). Może w przyszłych konstrukcjach warto o tym pamiętać?

  • #7 10 Lis 2006 01:08
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wywaliłem większość postów z tego tematu, ponieważ nie wnosiły nic do dyskysji, łącznie z pytaniami jak zaprogramować ATMegę i jak obsłużyć taki wyświetlacz, bez przesady zadawać takie pytanie na tym portalu gdzie są setki tematów o tym to przejaw wyjątkowej ignorancji i braku szacunku do piszących.

    Następne posty w stylu "super 6/6" będą nagradzane ostrzeżeniami.

  • #8 10 Lis 2006 01:27
    Vein
    Poziom 22  

    w sumie bardzo ciekawy projekt :] można go zastosowac nie tylko do zasilacza laboratoryjnego, ale tez jako mały komputerek samochodowy :] mierzył by prąd ładowania alternatora, napęcie na zaciskach i temperature za zewnątrz :]

  • #9 10 Lis 2006 07:33
    wypasek
    Poziom 10  

    a czy może byc wyświetlacz od starego panasonika g520?

  • #10 10 Lis 2006 07:57
    lucastg
    Poziom 13  

    danlancher " To jest piekne wrecz... poezja... super normalnie .... " bo z tym sm-dekami to sobie poradze :) czekam tak jak wszyscy na forum na schemat i wsad .Ps. co to za paski sa na dole wyswietlacza tez jakies wskazniki czy nozebład w wyswietlaniu lini ?? . 6/6 jak najbardziej sie nalezy

  • #11 10 Lis 2006 09:52
    marty123
    Poziom 10  

    Mala rzecz a cieszy, jak jest to wszystko zasilane, na zdjeciach nie widac ?

  • #12 10 Lis 2006 11:25
    denwer
    Poziom 14  

    Bardzo fajnie by było jakbyś oprócz wsadu dał źródło programu (oczywiście jeżeli możesz). A jeszcze bardziej spoko jakby źródło było w asm. albo w bascom :). Jeżeli chodzi o projekt to świetnie się prezentuje i schludnie wykonany. Urządzonko bardzo praktyczne.

  • #13 10 Lis 2006 13:12
    danlancher
    Poziom 27  

    No to posta mi usuneli... i dobrze,bo sie zabardzo podekscytowalem i nie zadalem pytania ktore dzis mi przyszlo do glowy...

    Czy trzbe do tego ukladu dorobic bocznik zeby miezyc prad jak daje np. trafo bez obciazenia?

  • #14 10 Lis 2006 14:29
    ...KUBA...
    Poziom 21  

    Niezła rzecz i wykonanie moja ocena to 5/5

    Moderowany:

    ostrzeżenie, pisanie bezsensownych wiadomości nic nie wnoszących do tematu, popełnianie błędów ortograficznych

  • #15 10 Lis 2006 16:51
    wladi.klimek
    Poziom 18  

    Przepraszam za tak pozna odpowiedz, ale dopiero dostalem sie do kompa.

    Do opisu wkradl sie blad: zakers pomiarowy pradu konczy sie na 10A (opis juz poprawilem).

    Cytat:
    Czy jest możliwe rozszerzenie pomiaru napięcia do 50V ??

    Tak. Jest jak najbardziej mozliwe nalzey tylko zmienic wartosci dzielnika napiecia i nieco zmodyfikowac program. Wlasciwie zwiekszenie zakresu byloby mozliwe nawet do 100V, ale nalezaloby sie wtedy liczyc z bledem kwantyzacji.

    Cytat:
    ...w jakim jezyku napisany jest program do obsługi tego urzadzenia

    Oczywiscie w C.

    Cytat:
    Wydaje mi sie ze jest to wyświetlacz z Noki 3310

    Tak to LCD z Nokii 3310, jak juz wczesniej zauwazyli koledzy.

    Cytat:
    Po wyglądzie lutów wnioskuje że nie pokryłeś PCB żadną substancją ułatwiającą lutowanie i jednocześnie zabezpieczającą przed utlenianiem (chyba że sie mylę)

    Sciezki po wytrawieniu pokryte zostaly roztworem kalafonii.

    Cytat:
    a czy może byc wyświetlacz od starego panasonika g520?

    Raczej nie bezposrednio w zastepstwie Nokii, a o tym czy wogole jest do wykorzystania decyduje dostepnosc dokumentacji sterownika - patrz wiele tematow na forum.

    Cytat:
    co to za paski sa na dole wyswietlacza

    Te paski to bargrafy wskazujace poziom temperatury radiatora (dolny) i wydajnosc - obraty chlodzenia (gorny). Dzieki temu jeden rzut oka wysarczy by stwierdzic ze zasilacz jest mocno obciazony - obydwa paski wysuniete, lub ma jeszcze zapas mocy. Krotkie kreski na samym dole to skala bargrafow.

    Cytat:
    jak jest to wszystko zasilane

    Z 12V. Szczegoly wkrotce.

    Cytat:
    jakbyś oprócz wsadu dał źródło programu

    Jesli wystarczy czasu na posprzatanie kodu i dodanie komentarzy, to zamieszcze takze zrodla. Jak juz pisalem wczesniej program jest w C. Z tym, ze zostal napisany w CodeVision (ciesze sie roczna licencja) i chyba nie skompiluje sie na wersji trialowej, choc moze komus bedzie sie chcialo przeportowac kod na avr-gcc, nie powinno byc duzo roboty.

    Cytat:
    Czy trzbe do tego ukladu dorobic bocznik

    Tak. Do pomiaru pradu konieczny jest bocznik, ale postaralem sie by byl naprawde malej rezystancji, co przeklada sie na mala moc tracona i male gabaryty.

    Cytat:
    Gratuluje [...] przede wszystkim niezłej jakości zdjęć

    Dzieki. Bardzo sie ciesze, ze ktos to zauwazyl i docenil bo troche sie nasiedzialem przy fotach makro.

  • #16 10 Lis 2006 17:54
    CMS
    Moderator

    Cytat:
    Gratuluje [...] przede wszystkim niezłej jakości zdjęć

    Dzieki. Bardzo sie ciesze, ze ktos to zauwazyl i docenil bo troche sie nasiedzialem przy fotach makro.

    Ktos mnie ubiegl, odrazu zauwazylem ze masz pozadny aparat, jakosc fotrk super.

    Jesli chodzi o konstrukcje to bardzo mi sie podoba i z pewnoscia cos takiego sobie zrobie.

    Mam jeszcze pyatnie, czy daloby rade dokombinowac do tego pomiar pojemnosci - chodzi mi o akumulatory.
    Moze to glup[ie pytanie ale niemam pojecia o mikrokontrolerach.

  • #17 10 Lis 2006 19:56
    zimny102
    Poziom 10  

    Witam,

    Bardzo ładny miernik, ciekawe wykonanie, dość miniaturowe jak dla mnie, ja jednak preferuje wygodniejsze w użyciu mierniki na wyświetlaczu LCD większych rozmiarów aby nie trzeba było się przyglądać z bliska co tam pisze... alew musze przeznać że podoba mi się ten prjekt, 5+/6 :)

    Pozdrawiam, 8)

  • #18 10 Lis 2006 20:13
    dexter1
    Poziom 14  

    brawo jakie napięcie i jaki prąd wytrzyma to cacko?

    Moderowany przez McRancor:

    Ostrzeżenie za bezmyślne zadawanie pytań na które odpowiedź znajduje się w pierwszym poście i niechluje pisanie

  • #19 10 Lis 2006 21:44
    daniel93
    Poziom 29  

    Niezłe...
    Ten wyświetlacz wytrzyma -55 lub 150*C ? - wątpie

  • #20 10 Lis 2006 22:21
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  

    daniel93 napisał:
    Niezłe...
    Ten wyświetlacz wytrzyma -55 lub 150*C ? - wątpie


    A od kiedy temperaturę mierzy się wyświetlaczem ?
    Przemyśl zanim napiszesz.

    W sumie fajną rzecz wymyśliłeś.
    Nigdy nie lutowałem wyświetlacza od 3110, masz jakieś uwagi aby go nie
    zepsuć ?

  • #21 10 Lis 2006 22:48
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Dariusz Goliński napisał:
    daniel93 napisał:
    Niezłe...
    Ten wyświetlacz wytrzyma -55 lub 150*C ? - wątpie


    A od kiedy temperaturę mierzy się wyświetlaczem ?
    Przemyśl zanim napiszesz.

    W sumie fajną rzecz wymyśliłeś.
    Nigdy nie lutowałem wyświetlacza od 3110, masz jakieś uwagi aby go nie
    zepsuć ?


    To jest wyświetlacz od 3310 a nie od 3110, pewnie sie pomyliles bo 3110 to chyba takiej nokii nie ma :/

    Gratuluję pomysłu i samego wykonania!
    Mam dwa pytania:
    Czym programowałeś tego ATMELa?
    Jak długo "żyją" te wyświetlacze?

    Pozdrawiam, Robert

  • #22 10 Lis 2006 23:36
    denwer
    Poziom 14  

    @FlyBoy
    Mylisz się. Nokia 3110 istnieje. Jest to dość stary telefon, ale jednak ( co nie zmienia faktu że Darek się pomylił).

    @Dariusz Goliński
    Proponuję Ci poszukać wyświetlacza z miedzianymi wstawkami na szkle (łatwo się je lutuje - uważaj żeby nie przegrzać). Jeżeli nie znajdziesz takowego to kup sobie razem z ramką (nie wyjmuj go z ramki , zetnij tak jak w tym projekcie i podlutuj przewody do styków kostki w ramce, która będzie pośredniczyć między przewodami a LCD).

  • #23 11 Lis 2006 00:22
    wladi.klimek
    Poziom 18  

    Cytat:
    Nigdy nie lutowałem wyświetlacza od 3110, masz jakieś uwagi aby go nie zepsuć ?

    Generalnie to poszlo latwo, pobielilem styki w duzej ilosci kalafonii, nie trzeba bylo dlugo grzac. Po takim przygotowaniu lutowanie to nic takiego pod warunkiem ze uzyje sie dosc cienkich przewodow. Dla pewnosci mozna calosc zalac pozniej klejem - oczywiscie po uwczesnym sprawdzeniu czy wyswietlacz dziala.

    Cytat:
    Czym programowałeś tego ATMELa?

    Najzwyklejszym programatorem ISP, zlacze do niego to te pola cyny miedzy procesorem i zlaczem wyswietlacza.

    Cytat:
    Jak długo "żyją" te wyświetlacze?

    Nie mam pojecia, wyciagnalem swojego z uzywanego telefonu i czas pokaze ile bedzie sluzyl.

  • #24 11 Lis 2006 02:12
    zbig_wwl
    Poziom 17  

    Ponieważ zrobiłem coś podobnego (opis tutaj ) to podzielę się spostrzeżeniami:
    - trzeba zaimplementować ustawianie napięcia referencyjnego ADC. Jeżeli udostępnisz kod, to nie będzie problemu, ale trzeba pamiętać, że to napięcie trzeba zmierzyć i wpisać do przeliczeń w uC. Nie wiem jak w tiny26, ale mega8, której używam, ma rozrzuty napięcia referencyjnego ADC pomiędzy 2.4 a 2.7V, co strasznie zniekształca pomiar jeżeli przyjmiemy na stałe katalogowe 2.56V;
    - wyświetlacz od Nokii jest bardzo ciekawą alternatywą wyświetlacza graficznego, ale raczej powinien być marki NOKIA. Nie polecam wyświetlaczy z tzw. elastomerem. Nawet jak ktoś zaprojektuje sobie płytkę z odpowiednim układem pól żeby dołączyć wyświetlacz przez elastomer. Sam tak zrobiłem w jednym z moich projektów i niestety rezultaty były mizerne - wyświetlacz działał tylko przy silnym dociśnięciu, a po jakimś czasie całkowicie zbladł :cry: .Pewnie pozłocenie pól kontaktowych by pomogło, ale w warunkach domowych to chyba niewykonalne :D . Podobnie z wyświetlaczami z blaszkami miedzianymi - te blaszki w większości wyświetlaczy są tylko na styk z polami kontaktowymi na szkle wyświetlacza i samo dolutowanie do nich przewodów nic nie da - też trzeba dociskać :cry: . Generalnie przy zakupie wyświetlacza trzeba uważać.
    -wyświetlacz od Nokii 5110 też pasuje - ma tylko inny układ wyprowadzeń - logicznie to to samo

    ps. jeżeli macie jakiś namiar na sprawdzone wyświetlacze Nokii 3310, a jeszcze lepiej 5110 to proszę o info na PW

  • #25 11 Lis 2006 10:34
    dj.marko
    Poziom 2  

    a kiedy bedzie schemat i mozajka plytki

  • #26 11 Lis 2006 14:07
    tomaszek1606
    Poziom 12  

    Da rade zastosować tu wyświetlacz z noki 3510 i ??

  • #27 11 Lis 2006 14:17
    CMS
    Moderator

    tomaszek1606 napisał:
    Da rade zastosować tu wyświetlacz z noki 3510 i ??


    z tego co pamietam 3510 miala kolorowy wyswietlacz, mysle ze mozna by go uzyc ale na pewno nie w tym ukladzie.

  • #28 11 Lis 2006 18:36
    Jake1
    Poziom 18  

    Może i są ale to bylo by bez sensu znacznie drozszy kolorowy a i tak bedzie wyswietlal to co monochromatycznyz 3310

  • #29 11 Lis 2006 19:12
    wladi.klimek
    Poziom 18  

    Gotowe!
    Artykul ze schematem, plytka, wsadem i opisem montazu i uruchomienia juz JEST .

    Z wyswietlaczem od N3510i to sprawa wyglada tak: istnieje mozliwosc podlaczenia do tej plytki tego wyswietlacza bez jakichkolwiek modyfikacji. Modyfikacja natomiast trzeba poddac sam program. W chwili obecnej zostalo tylko 5% wolnej pamieci programu i garstak bajtow wolnego RAMu, wiec i tak nie starczy miejsca na implementacje zadnych kolorowych bajerow, choc sam sterownik zapewne sie zmiesci. Jednym slowem: podlaczanie tu lcd z 3501i jest zupelnie bez sensu.

  • #30 11 Lis 2006 21:36
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  

    OK.
    Więc dawaj to na forum bo ja już zastosowanie mam dla tego urządzenia
    Please.
    Dzięki

Szybka odpowiedź lub zadaj pytanie
Dziękuję Ci. Ta wiadomość oczekuje na moderatora.
 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME