| Author |
kaczorek79 Poziom 3

|
09 Nov 2006 21:45 TPS a lpg, który kabelek? |
|
|
|
Kilka miesięcy temu założyłem w swoim Suzuki Swifcie 1,3 92r. (jednopunkt) instalację gazową.Instalka Bingo M, gazownik był raczej domorosły i nie bardzo widziałem zna się na kompach. Jakiś czas temu zauważyłem, że nawet nie podłączył przewodu z centralki do TPS. U mnie w TPS są cztery, czy pięć (już nie pamiętam) kabelki, jeden ma napięcie przy zamkniętej przepustnicy, drugi zwiększa napięcie przy otwieraniu przepustnicy, nie bardzo mogę się połapać o co chodzi z tymi kabelkami przy TPS. Czy ktoś wie pod jaki przewód podłączyć tą centralkę? Kupiłem interfejs, żeby samemu poustawiać wszystko ale najpierw chcę, aby wszystkie połączenia były jak należy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Nov 2006 21:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzej-sk Poziom 4

|
11 Nov 2006 03:34 Re: TPS a lpg, który kabelek? |
|
|
|
| kaczorek79 wrote: |
| Kilka miesięcy temu założyłem w swoim Suzuki Swifcie 1,3 92r. (jednopunkt) instalację gazową.Instalka Bingo M, gazownik był raczej domorosły i nie bardzo widziałem zna się na kompach. Jakiś czas temu zauważyłem, że nawet nie podłączył przewodu z centralki do TPS. U mnie w TPS są cztery, czy pięć (już nie pamiętam) kabelki, jeden ma napięcie przy zamkniętej przepustnicy, drugi zwiększa napięcie przy otwieraniu przepustnicy, nie bardzo mogę się połapać o co chodzi z tymi kabelkami przy TPS. Czy ktoś wie pod jaki przewód podłączyć tą centralkę? Kupiłem interfejs, żeby samemu poustawiać wszystko ale najpierw chcę, aby wszystkie połączenia były jak należy. |
są 3 kable: masa napięcie zasilania i wyjście. podłącz się do wyjściowego
|
|
| Back to top |
|
 |
ficek Poziom 10

|
11 Nov 2006 22:04 Re: TPS a lpg, który kabelek? |
|
|
|
Nie napisałeś jaki dokładnie masz silnik.
Ale jeżeli masz 4 przewody do TPS to na pierwszej końcówce powinieneś mieć masę na ostatniej +5V na drugiej przy zamkniętej przepustnicy +2V przy otwartej ok. +4,5V natomiast na 3 przy zamkniętej przepustnicy 0V przy otwartej ok. +4V. Sprawdź czy masz takie rozwiązanie.
Pozdr[/img]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Nov 2006 22:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kaczorek79 Poziom 3

|
13 Nov 2006 00:52 Re: TPS a lpg, który kabelek? |
|
|
|
Nie było mnie na necie kilka dni, ale jutro postaram się sprawdzić i dam znać. A silnik był tylko jeden w Suzuki 1,3 na jednopunkcie. Oznaczenie kodowe G13B. Z tego co pamiętam to było tam jakieś napięcie 5V. Nie mieszam narazie, jutro dam znać.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaczorek79 Poziom 3

|
13 Nov 2006 15:18 Re: TPS a lpg, który kabelek? |
|
|
|
No więc Ficek prawie trafił w dziesiątkę. Mam cztery przewody na TPS, pierwszy masa, drugi ma 0 volt na zamkniętej i przy lekko otwartej do pełnego otwarcia ma 12 volt, trzeci od 0,5 do 3,8 volt ( rośnie wraz z otwieraniem przepustnicy ), czwarty ma stale 5 volt. Pomóżcie, bo nie wiem pod który mam podłączyć centralkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2006 15:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
przemek20 Poziom 16

|
13 Nov 2006 18:26 Re: TPS a lpg, który kabelek? |
|
|
|
Pod ten na którym rośnie napięcie wraz z otwieraniem przepustnicy.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kaczorek79 Poziom 3

|
13 Nov 2006 21:58 Re: TPS a lpg, który kabelek? |
|
|
|
Najpierw podłączyłem pod przewód 0 V/12 V i zaczął szaleć na benzynie. Nie wkręcał się i miał błędy. Podłączyłem następnie pod ten, który zmienia napięcie od 0,5 do 3,8 V i teraz jest OK. Wreszcie mam funkcję Cut off :D. Dzięki za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |