FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

TPS a lpg, który kabelek?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> TPS a lpg, który kabelek?
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 09 Nov 2006 21:45   

TPS a lpg, który kabelek?

Kilka miesięcy temu założyłem w swoim Suzuki Swifcie 1,3 92r. (jednopunkt) instalację gazową.Instalka Bingo M, gazownik był raczej domorosły i nie bardzo widziałem zna się na kompach. Jakiś czas temu zauważyłem, że nawet nie podłączył przewodu z centralki do TPS. U mnie w TPS są cztery, czy pięć (już nie pamiętam) kabelki, jeden ma napięcie przy zamkniętej przepustnicy, drugi zwiększa napięcie przy otwieraniu przepustnicy, nie bardzo mogę się połapać o co chodzi z tymi kabelkami przy TPS. Czy ktoś wie pod jaki przewód podłączyć tą centralkę? Kupiłem interfejs, żeby samemu poustawiać wszystko ale najpierw chcę, aby wszystkie połączenia były jak należy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Nov 2006 21:45   

Back to top

andrzej-sk
Poziom 4
Poziom 4

Post#2 11 Nov 2006 03:34   

Re: TPS a lpg, który kabelek?

kaczorek79 wrote:
Kilka miesięcy temu założyłem w swoim Suzuki Swifcie 1,3 92r. (jednopunkt) instalację gazową.Instalka Bingo M, gazownik był raczej domorosły i nie bardzo widziałem zna się na kompach. Jakiś czas temu zauważyłem, że nawet nie podłączył przewodu z centralki do TPS. U mnie w TPS są cztery, czy pięć (już nie pamiętam) kabelki, jeden ma napięcie przy zamkniętej przepustnicy, drugi zwiększa napięcie przy otwieraniu przepustnicy, nie bardzo mogę się połapać o co chodzi z tymi kabelkami przy TPS. Czy ktoś wie pod jaki przewód podłączyć tą centralkę? Kupiłem interfejs, żeby samemu poustawiać wszystko ale najpierw chcę, aby wszystkie połączenia były jak należy.

są 3 kable: masa napięcie zasilania i wyjście. podłącz się do wyjściowego
Back to top

ficek
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 11 Nov 2006 22:04   

Nie napisałeś jaki dokładnie masz silnik.
Ale jeżeli masz 4 przewody do TPS to na pierwszej końcówce powinieneś mieć masę na ostatniej +5V na drugiej przy zamkniętej przepustnicy +2V przy otwartej ok. +4,5V natomiast na 3 przy zamkniętej przepustnicy 0V przy otwartej ok. +4V. Sprawdź czy masz takie rozwiązanie.

Pozdr[/img]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Nov 2006 22:04   

Back to top

kaczorek79
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 Post from the author of the topic 13 Nov 2006 00:52   

Nie było mnie na necie kilka dni, ale jutro postaram się sprawdzić i dam znać. A silnik był tylko jeden w Suzuki 1,3 na jednopunkcie. Oznaczenie kodowe G13B. Z tego co pamiętam to było tam jakieś napięcie 5V. Nie mieszam narazie, jutro dam znać.
Back to top

kaczorek79
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 Post from the author of the topic 13 Nov 2006 15:18   

No więc Ficek prawie trafił w dziesiątkę. Mam cztery przewody na TPS, pierwszy masa, drugi ma 0 volt na zamkniętej i przy lekko otwartej do pełnego otwarcia ma 12 volt, trzeci od 0,5 do 3,8 volt ( rośnie wraz z otwieraniem przepustnicy ), czwarty ma stale 5 volt. Pomóżcie, bo nie wiem pod który mam podłączyć centralkę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Nov 2006 15:18   

Back to top

przemek20
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 13 Nov 2006 18:26   

Pod ten na którym rośnie napięcie wraz z otwieraniem przepustnicy.
Pozdrawiam
Back to top

kaczorek79
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 Post from the author of the topic 13 Nov 2006 21:58   

Najpierw podłączyłem pod przewód 0 V/12 V i zaczął szaleć na benzynie. Nie wkręcał się i miał błędy. Podłączyłem następnie pod ten, który zmienia napięcie od 0,5 do 3,8 V i teraz jest OK. Wreszcie mam funkcję Cut off :D. Dzięki za pomoc.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> TPS a lpg, który kabelek?
Page 1 of 1
Similar topics
Pomocy !!! Zacina się sonda lambda lub TPS na LPG (8)
Jak podłączyć przewód od sterownika LPG do TPS? (1)
silnik krokowy lpg zaleznosc od tps (2)
Wskazania sondy i TPS a regulacja LPG (10)
Golf 2 i podłączenie LPG pod TPS (3)
problem z LPG jak tps zmierzyc (4)
LPG podłaczenie TPS ? STAG 2-L (1)
Seat Ibiza CLX 1,3 6k3.AAV 50,3KM z LPG sonda Lambda i TPS (2)
w201, mercedes, 190e, tps. Czy w Mercedesie jest tps i gdzie? (5)
Kabelek i soft do LPG (5)

Page generation time: 0.13 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony