Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn
Autor
Wiadomość
Sapekk
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Gru 2005
Posty: 323
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 11 Lis 2006 23:14   

Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn


Niedawno mój ojciec kupił domek w stanie surowym i jest w nim położona instalacja elektryczna ale nie połączona. Chciałby to wszystko połączyć tak żeby wszystko poprawnie działało. W jaki sposób łączyć kable w puszkach podtynkowych? Czy normalnie ściągnąć koszulki z przewodów i skręcić je razem do kupy a całość zaizolować izolacją? Czy skręcić przewody zlutować i dopiero potem zaizolować. Słyszałem o jakichś koszulkach że się nakłada na przewody i po sprawie (nie chodzi mi o termokurczkę). Może są jakieś inne sposoby o których nie wiem. Proszę o pomoc i poradę.

Jeśli chodzi o samą instalacje to jest położony dwu zyłowy przewód o przekroju 2,5mm (drut) chyba aluminium albo AlCu (nie przyglądałem się dokładnie)
Powrót do góry
   
Elektryk80
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 504
Miasto: Kraków

Post#2 11 Lis 2006 23:23   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


napewno jak chcesz to zrobić dobrze to nie ma mowy o skręcaniu ani lutowaniu. Są w sklepach listwy zaciskowe dzięki którym możesz ze sobą złączyć poszczególne przewody. Jeżeli jest położony przewód aluminiowy to jak dasz radę to go wymień na miedziany, a jak nie to staraj się przy montażu gniazd nie wyginać go za bardzo ani uszkodzić żyły podczas odizolowywania. Jeżeli chodzi łączenie instalacji to gniazda wiadomo - równolegle, natomiast instalacja oświetleniowa to w taki sposób aby wykorzystać już istniejące przewody bez dokładania nowych (no chyba że sytuacja będzie tego wymagała ale wtedy wymień istniejące na miedziane)

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lis 2006 23:23   





Powrót do góry
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 530
Miasto: Rzeszów--Galicya

Post#3 11 Lis 2006 23:35   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Jedynie co Ci mogę poradzić to Poszukaj dobrego elektryka aby to było
zrobione fachowo,bezpiecznie i zgodnie z obecnie obowiazującymi
przepisami.Bo z tego co Napisałeś to czarno widzę tą "robotę" instalacja
elektryczna jest zbyt poważna sprawą aby robic to byle jak.Chodzi tu o
życie ludzi i mienie znajdujące się w domu ,bo pożar też moze być często
przyczyną domorosłych "elektryków" a o porażeniu też należy wspomniec .
Wiedzieć Musisz że obecne przepisy wymagają dość rygorystycznego
przestrzegania w nowobudowanych czy modernizowanych instalacjach
a za taką ta o której Piszesz musi być uznana stosowania OCHRON przeciw-
-porażeniowych.A więc stosowania rozdziału przewodu PEN na neutralny N i
ochronny PE a także zastosowanie dodatkowego środka ochronnego RCD
/wyłącznika rużnicowoprądowego/i innych jeszcze elementów które
wpływają na bezpieczeństwo instyalacji.:cry:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lis 2006 23:35   





Powrót do góry
   
lukas44
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 29
Miasto: Rzeszow

Post#4 12 Lis 2006 10:56   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


witam
nie analizując OCHRON przeciw-porażeniowych i "wyłącznika rużnicowoprądowego" jeśli instalacja jest z miedzi proponuje skręcanie i izolacje taśmą chyba że masz kase na złączki których do połączenia instalacji w całym domu troche potrzeba. co do lutownania może być kiepsko jeśli trzeba będzie rozłączyć przewody przy naprawie

Dodano po 4 [minuty]:

witam
nie analizując OCHRON przeciw-porażeniowych i "wyłącznika rużnicowoprądowego" jeśli instalacja jest z miedzi proponuje skręcanie i izolacje taśmą chyba że masz kase na złączki których do połączenia instalacji w całym domu troche potrzeba. co do lutownania może być kiepsko jeśli trzeba będzie rozłączyć przewody przy naprawie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lis 2006 10:56   





Powrót do góry
   
dar26
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 11
Miasto: wągrowiec

Post#5 12 Lis 2006 15:06   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Jeśli masz troche pojęcia o elektryce to podłanczaj ale zalecam kostki bo przy skręcaniu to dopiero może zaiskrzyć przy większym prądzie i pożar gotowy! Jak jest aluminium to kostki do aluminium. Kostki to wydatek pare zł. a zawsze możesz zmienić ustawienie kabli dołożyć inne jak będom potrzebne!
Powrót do góry
   
niemen1
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 21
Miasto: gdynia

Post#6 12 Lis 2006 21:04   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


jesli chodzi o instalacje to powinienes wypruc wszysko co jest z aluminium i poprowadzic do gniazd 2,5 mm kwadrat 2P+E a do oswietlenia 1.5mm kwadrat 2P+e oswietlenie na b16 a gniazda na RCD 20 i b16 i glowny FR co daje ci podzial chocby na dwa obwody, prawdopodobnie masz stare puszki wtynkowe teraz stosuje sie poglebiane maja one wiecej miejsca na polaczenia kture wykonujesz kostkami 15 i 30A. jezeli planujesz jakies piecyki w kuchni to doradzam 10mm kwadrat 2P+e na b30 lazienka na oddzielnym rcd i ospszet bialy IP44 nalezy doziemic tez cala instalacje wodna do glownej szyny E (gaz zaraz po zaworze glownym). I pamietaj ze 15 cm od sufitu, okien drzwi i rogow scian. Pomysl, jezeli puscisz kable w samym rogu sciany 9np w kuchni) a potem ktos bedzie montowal szafke to na 100% sie pszewierci w kablu. jakies pytania pisz a polaczenia rozdzielni zostaw elektrykowi, tylko nie jakiemus staremu kapciowi ktory nie wie co to PE
Powrót do góry
   
rop
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Lis 2003
Posty: 28
Miasto: Gdynia

Post#7 12 Lis 2006 22:44   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


niemen1
2,5 mm na gniazda i to łaczone w puszce pogłebianej ?.
Ile gniazd chcesz podłączyc do tego obwodu ?
I jaki bezpiecznik ?
Powrót do góry
   
DJ.Wielebny
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 109
Miasto: Suwałki (northern ireland-UK)

Post#8 12 Lis 2006 23:53   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Witam ja pierwszy raz spotykam się z czym takim jak puszki pogłębiane jak puszka podtynkowa to podtynkowa. Do gniazd dajemy przewód 3x2,5 ( kuchnia łazienka pralnia kotłownia jakiś garaż itp. a do tego B16 A. pokoje korytarze gdzie nie przewiduje się dużych obciążeń stosuje się 3x1,5 i bezpieczniki B10. A do "piecyków w kuchni" nie potrzeba przewodu 10mm² Jeżeli masz "siłę" w domu to wystarczy do przyłącza kuchenki 5x2,5mm², jeżeli natomiast zasilanie jednofazowe to do kuchenki elektrycznej 3x4mm²i zabezpieczenie na kuchenkę spokojnie wystarczy B20. Oczywiście cała instalacja podzielona na obwody,zabezpieczone to oddzielnymi bezpiecznikami i zabezpieczenie rużnicowo-prądowe, najlepiej jeżeli kuchnia i łazienka będą podłączone na oddzielnych rużnicówkach. O ile dobrze pamiętam to przewody Al poniżej 10mm² nie mogą być stosowane. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
niemen1
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 21
Miasto: gdynia

Post#9 14 Lis 2006 00:10   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


a moze B52:D masz moze kuchenke elektryczna w domu bo ja to robie co pare dni i powiem ci ze nie ma kuchenek 3fazowych domowych owszem w kuchniach pszemyslowych tak, podlanczalem nawet pralki z suszeniem trujfazowym ale nie w domku. Wiec zalecam nie nakazuje, oczywiscie kazdy jakies doswiadczenie ma i sie nim kieruje.
ja podlanczam w domach piecyki ktore maja pare ladmych kW wiec polecam dyszke bo ktos kiedyd moze wpasc na pomysl wstawienie pieca podwojnego lub potrujnego. Ale kazdy robi jak uwaza. acha i jeszcze wspomne ze jezeli dajesz jakiekolwiek gniazda na poltora to wspolczuje odbiorcom twojej pracy. Nie gniewaj sie kolego bo pisze to z dobrego serca a nie z checi zawisci.
Na prawde ja slucham ludzi kyozy mi doradzaja i robia TE rzeczy od lat.
Ja akurat robie od Barow do duzych Pub'ow raz moze dwa razy jakis wiekszy projekt z busbarem 800 A ale nie uwazam sie za wszech wiedzacego.
Dlatego tu pisze bo czytam co ludzie pisza a wielu tu zarozumialcow ale takze i wielu tych dobrych starszych stazem.
HEJ z Londynu
Powrót do góry
   
DJ.Wielebny
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 109
Miasto: Suwałki (northern ireland-UK)

Post#10 14 Lis 2006 14:26   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Witam kuchenek 3-f nie ma do domowego użytku ale prawie każdą kuchenkę można zarówno podłączyć pod jedną fazę, dwie lub trzy oczywiście wszystko z zerem, czyli można albo wszystkie palniki i piekarnik zmostkować w kostce zaciskowej albo to rozdzielić i przykładowo 2-płytki jedna faza ,dwie następne - druga faza a piekarnik na trzeciej. Np: po co komu do gniazdka przy łóżku gdzie będzie podłączona lampka nocna (i radio-budzik) przewody o przekroju 2,5mm² :?: Acha może ktoś sobie w sypialni podłączy spawarkę :D. takie rzeczy jak przekroje mamy w projektach instalacji i takie dajemy. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2006 14:26   





Powrót do góry
   
bieniaa
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 25 Sie 2006
Posty: 1

Post#11 25 Lis 2006 17:14   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


popieram dj wielebny do kuchni 10mm śmiech na sali 2,5mm obciązalnosc ciągla 0k 20 A,10mm to na zasilanie domu:) a kuchnie się rozdziela na poszczególne fazy 2,5 wystarczy za świat zabezpieczenie kuchni b30:)a jakie ma na zasilaniu może 25A czy ktoś o to pytał??
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#12 25 Lis 2006 19:40   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Się dołącze . Kuchnie elektryczne mają kostki do podłączenia 1,2,3 fazowych, tak że można wybrać zasilanie.
Ostatnio modne są płyty grzewcze 6,2 kW i w nich też jest wybór 1,2,3 fazy.
Piekarniki mają ok 3kW a rożen następne 3kW.
I zawsze daję 6 mm2 jeżeli ciągne 9kW z 1 fazy jak jest na mieszkaniu 3 fazy to poza 2,5mm2 nie wychodzę bo takim grubasem to ciężko manewrować i wpinać w kostki.

Mieszkanie: oświetlenie alarm, brama,detektory dymu, dzwonek 1,5mm2 przewód bez różnicówki.
Cała reszta kuchnia, łazienka, gniazdka 2,5mm2

W pokoju zazwyczaj nie montuje przyłacza spawarki!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie pod przekaźnik 24V & 230V (8)
Wybór przetwornicy 12v/230v do zasilenia instalacji w domu. (20)
Łączenie równoległe przetwornic napięcia 24/230V (3)
Tymczasowe zasilanie domu 12V czy 230V? (34)
Stała czasowa obiektu regulacji – definicja na charakterystyce skokowe (2)
Klapy pożarowe odcinające ze sprężyną – stosowanie kabla sterującego: (1)
Tablica rozdzielcza w bloku dwu-klatkowym – wymian (13)
Łączenie gniazd w puszkach szeregowych fi60 (17)
Łączenie kabli w puszkach (72)
Instalacja dzwonka na 230V?? (20)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS