Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn
Author
Message
Sapekk
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 323
Location: Warszawa

Post#1 Post from the author of the topic 11 Nov 2006 22:14   

Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn


Niedawno mój ojciec kupił domek w stanie surowym i jest w nim położona instalacja elektryczna ale nie połączona. Chciałby to wszystko połączyć tak żeby wszystko poprawnie działało. W jaki sposób łączyć kable w puszkach podtynkowych? Czy normalnie ściągnąć koszulki z przewodów i skręcić je razem do kupy a całość zaizolować izolacją? Czy skręcić przewody zlutować i dopiero potem zaizolować. Słyszałem o jakichś koszulkach że się nakłada na przewody i po sprawie (nie chodzi mi o termokurczkę). Może są jakieś inne sposoby o których nie wiem. Proszę o pomoc i poradę.

Jeśli chodzi o samą instalacje to jest położony dwu zyłowy przewód o przekroju 2,5mm (drut) chyba aluminium albo AlCu (nie przyglądałem się dokładnie)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Nov 2006 22:14   





Back to top
   
Elektryk80
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 501
Location: Kraków

Post#2 11 Nov 2006 22:23   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


napewno jak chcesz to zrobić dobrze to nie ma mowy o skręcaniu ani lutowaniu. Są w sklepach listwy zaciskowe dzięki którym możesz ze sobą złączyć poszczególne przewody. Jeżeli jest położony przewód aluminiowy to jak dasz radę to go wymień na miedziany, a jak nie to staraj się przy montażu gniazd nie wyginać go za bardzo ani uszkodzić żyły podczas odizolowywania. Jeżeli chodzi łączenie instalacji to gniazda wiadomo - równolegle, natomiast instalacja oświetleniowa to w taki sposób aby wykorzystać już istniejące przewody bez dokładania nowych (no chyba że sytuacja będzie tego wymagała ale wtedy wymień istniejące na miedziane)

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Sep 2006
Posts: 556
Location: Rzeszów--Galicya

Post#3 11 Nov 2006 22:35   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Jedynie co Ci mogę poradzić to Poszukaj dobrego elektryka aby to było
zrobione fachowo,bezpiecznie i zgodnie z obecnie obowiazującymi
przepisami.Bo z tego co Napisałeś to czarno widzę tą "robotę" instalacja
elektryczna jest zbyt poważna sprawą aby robic to byle jak.Chodzi tu o
życie ludzi i mienie znajdujące się w domu ,bo pożar też moze być często
przyczyną domorosłych "elektryków" a o porażeniu też należy wspomniec .
Wiedzieć Musisz że obecne przepisy wymagają dość rygorystycznego
przestrzegania w nowobudowanych czy modernizowanych instalacjach
a za taką ta o której Piszesz musi być uznana stosowania OCHRON przeciw-
-porażeniowych.A więc stosowania rozdziału przewodu PEN na neutralny N i
ochronny PE a także zastosowanie dodatkowego środka ochronnego RCD
/wyłącznika rużnicowoprądowego/i innych jeszcze elementów które
wpływają na bezpieczeństwo instyalacji.Crying or Very sad

Helpful message? + -

Back to top
   
lukas44
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 28 Nov 2004
Posts: 29
Location: Rzeszow

Post#4 12 Nov 2006 09:56   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


witam
nie analizując OCHRON przeciw-porażeniowych i "wyłącznika rużnicowoprądowego" jeśli instalacja jest z miedzi proponuje skręcanie i izolacje taśmą chyba że masz kase na złączki których do połączenia instalacji w całym domu troche potrzeba. co do lutownania może być kiepsko jeśli trzeba będzie rozłączyć przewody przy naprawie

Dodano po 4 [minuty]:

witam
nie analizując OCHRON przeciw-porażeniowych i "wyłącznika rużnicowoprądowego" jeśli instalacja jest z miedzi proponuje skręcanie i izolacje taśmą chyba że masz kase na złączki których do połączenia instalacji w całym domu troche potrzeba. co do lutownania może być kiepsko jeśli trzeba będzie rozłączyć przewody przy naprawie

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Nov 2006 09:56   





Back to top
   
dar26
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 10 Sep 2006
Posts: 11
Location: wągrowiec

Post#5 12 Nov 2006 14:06   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Jeśli masz troche pojęcia o elektryce to podłanczaj ale zalecam kostki bo przy skręcaniu to dopiero może zaiskrzyć przy większym prądzie i pożar gotowy! Jak jest aluminium to kostki do aluminium. Kostki to wydatek pare zł. a zawsze możesz zmienić ustawienie kabli dołożyć inne jak będom potrzebne!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Nov 2006 14:06   





Back to top
   
niemen1
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 06 Dec 2005
Posts: 21
Location: gdynia

Post#6 12 Nov 2006 20:04   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


jesli chodzi o instalacje to powinienes wypruc wszysko co jest z aluminium i poprowadzic do gniazd 2,5 mm kwadrat 2P+E a do oswietlenia 1.5mm kwadrat 2P+e oswietlenie na b16 a gniazda na RCD 20 i b16 i glowny FR co daje ci podzial chocby na dwa obwody, prawdopodobnie masz stare puszki wtynkowe teraz stosuje sie poglebiane maja one wiecej miejsca na polaczenia kture wykonujesz kostkami 15 i 30A. jezeli planujesz jakies piecyki w kuchni to doradzam 10mm kwadrat 2P+e na b30 lazienka na oddzielnym rcd i ospszet bialy IP44 nalezy doziemic tez cala instalacje wodna do glownej szyny E (gaz zaraz po zaworze glownym). I pamietaj ze 15 cm od sufitu, okien drzwi i rogow scian. Pomysl, jezeli puscisz kable w samym rogu sciany 9np w kuchni) a potem ktos bedzie montowal szafke to na 100% sie pszewierci w kablu. jakies pytania pisz a polaczenia rozdzielni zostaw elektrykowi, tylko nie jakiemus staremu kapciowi ktory nie wie co to PE

Helpful message? + -

Back to top
   
rop
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 29 Nov 2003
Posts: 28
Location: Gdynia

Post#7 12 Nov 2006 21:44   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


niemen1
2,5 mm na gniazda i to łaczone w puszce pogłebianej ?.
Ile gniazd chcesz podłączyc do tego obwodu ?
I jaki bezpiecznik ?

Helpful message? + -

Back to top
   
DJ.Wielebny
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Jun 2005
Posts: 109
Location: Suwałki (northern ireland-UK)

Post#8 12 Nov 2006 22:53   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Witam ja pierwszy raz spotykam się z czym takim jak puszki pogłębiane jak puszka podtynkowa to podtynkowa. Do gniazd dajemy przewód 3x2,5 ( kuchnia łazienka pralnia kotłownia jakiś garaż itp. a do tego B16 A. pokoje korytarze gdzie nie przewiduje się dużych obciążeń stosuje się 3x1,5 i bezpieczniki B10. A do "piecyków w kuchni" nie potrzeba przewodu 10mm² Jeżeli masz "siłę" w domu to wystarczy do przyłącza kuchenki 5x2,5mm², jeżeli natomiast zasilanie jednofazowe to do kuchenki elektrycznej 3x4mm²i zabezpieczenie na kuchenkę spokojnie wystarczy B20. Oczywiście cała instalacja podzielona na obwody,zabezpieczone to oddzielnymi bezpiecznikami i zabezpieczenie rużnicowo-prądowe, najlepiej jeżeli kuchnia i łazienka będą podłączone na oddzielnych rużnicówkach. O ile dobrze pamiętam to przewody Al poniżej 10mm² nie mogą być stosowane. Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
niemen1
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 06 Dec 2005
Posts: 21
Location: gdynia

Post#9 13 Nov 2006 23:10   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


a moze B52:D masz moze kuchenke elektryczna w domu bo ja to robie co pare dni i powiem ci ze nie ma kuchenek 3fazowych domowych owszem w kuchniach pszemyslowych tak, podlanczalem nawet pralki z suszeniem trujfazowym ale nie w domku. Wiec zalecam nie nakazuje, oczywiscie kazdy jakies doswiadczenie ma i sie nim kieruje.
ja podlanczam w domach piecyki ktore maja pare ladmych kW wiec polecam dyszke bo ktos kiedyd moze wpasc na pomysl wstawienie pieca podwojnego lub potrujnego. Ale kazdy robi jak uwaza. acha i jeszcze wspomne ze jezeli dajesz jakiekolwiek gniazda na poltora to wspolczuje odbiorcom twojej pracy. Nie gniewaj sie kolego bo pisze to z dobrego serca a nie z checi zawisci.
Na prawde ja slucham ludzi kyozy mi doradzaja i robia TE rzeczy od lat.
Ja akurat robie od Barow do duzych Pub'ow raz moze dwa razy jakis wiekszy projekt z busbarem 800 A ale nie uwazam sie za wszech wiedzacego.
Dlatego tu pisze bo czytam co ludzie pisza a wielu tu zarozumialcow ale takze i wielu tych dobrych starszych stazem.
HEJ z Londynu

Helpful message? + -

Back to top
   
DJ.Wielebny
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Jun 2005
Posts: 109
Location: Suwałki (northern ireland-UK)

Post#10 14 Nov 2006 13:26   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Witam kuchenek 3-f nie ma do domowego użytku ale prawie każdą kuchenkę można zarówno podłączyć pod jedną fazę, dwie lub trzy oczywiście wszystko z zerem, czyli można albo wszystkie palniki i piekarnik zmostkować w kostce zaciskowej albo to rozdzielić i przykładowo 2-płytki jedna faza ,dwie następne - druga faza a piekarnik na trzeciej. Np: po co komu do gniazdka przy łóżku gdzie będzie podłączona lampka nocna (i radio-budzik) przewody o przekroju 2,5mm² Question Acha może ktoś sobie w sypialni podłączy spawarkę Very Happy. takie rzeczy jak przekroje mamy w projektach instalacji i takie dajemy. Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Nov 2006 13:26   





Back to top
   
bieniaa
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 25 Aug 2006
Posts: 1

Post#11 25 Nov 2006 16:14   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


popieram dj wielebny do kuchni 10mm śmiech na sali 2,5mm obciązalnosc ciągla 0k 20 A,10mm to na zasilanie domu:) a kuchnie się rozdziela na poszczególne fazy 2,5 wystarczy za świat zabezpieczenie kuchni b30:)a jakie ma na zasilaniu może 25A czy ktoś o to pytał??

Helpful message? + -

Back to top
   
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Joined: 28 Jun 2003
Posts: 6725
Location: Małopolska

Post#12 25 Nov 2006 18:40   

Re: Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach po


Się dołącze . Kuchnie elektryczne mają kostki do podłączenia 1,2,3 fazowych, tak że można wybrać zasilanie.
Ostatnio modne są płyty grzewcze 6,2 kW i w nich też jest wybór 1,2,3 fazy.
Piekarniki mają ok 3kW a rożen następne 3kW.
I zawsze daję 6 mm2 jeżeli ciągne 9kW z 1 fazy jak jest na mieszkaniu 3 fazy to poza 2,5mm2 nie wychodzę bo takim grubasem to ciężko manewrować i wpinać w kostki.

Mieszkanie: oświetlenie alarm, brama,detektory dymu, dzwonek 1,5mm2 przewód bez różnicówki.
Cała reszta kuchnia, łazienka, gniazdka 2,5mm2

W pokoju zazwyczaj nie montuje przyłacza spawarki!

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Instalacja 230V w domu –łączenie w puszkach podtyn
Page 1 of 1
Similar topics
Łączenie kabli w puszkach (72)
Łączenie gniazd w puszkach szeregowych fi60 (17)
Bariera podczerwieni – alarm z - (7)
Tablica rozdzielcza w bloku dwu-klatkowym – wymian (13)
Klapy pożarowe odcinające ze sprężyną – stosowanie kabla sterującego: (1)
Stała czasowa obiektu regulacji – definicja na charakterystyce skokowe (2)
Łączenie równoległe przetwornic napięcia 24/230V (3)
Tymczasowe zasilanie domu 12V czy 230V? (34)
Wybór przetwornicy 12v/230v do zasilenia instalacji w domu. (20)
Myjka KEW 5000 Professional 230V - Wybija korki w domu (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.044 seconds

elektroda.pl topic RSS feed