Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

BASCOM pod Linux ???

Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda -> Mikrokontrolery Ogólne -> BASCOM pod Linux ???
Angielska wersja
Autor Wiadomość
greg_matrix
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Rzeszów

Post 12 Lis 2006 00:27   

BASCOM pod Linux ???

Witam,
Poważnie zastanawiam się nad całkowitym przejściem na system Linux. Mam w związku z tym pytanie- jak to jest z Bascomem, czy w ogóle istnieje wersja pod ten system?

pozdrawiam
Powrót do góry

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Miasto: Wrocław

Post 12 Lis 2006 17:47   

Re: BASCOM pod Linux ???

Nie
Powrót do góry

ZbeeGin
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: 50°19'N 18°55'E

Post 12 Lis 2006 17:51   

Takowej natywnej wersji pod Linux-a nie było i... nie będzie. Chyba, że Inprise zmieni licencję na środowisko Kylix-a i będzie możliwe projektowanie w nim programów czysto komercyjnych.

BASCOM-a pod Wine nie próbowałem nigdy uruchamiać i w tej kwestii się nie orientuję. Być może inni koledzy próbowali...
Powrót do góry

rrx_manieq
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Na lewo od Warszawy...

Post 12 Lis 2006 21:49   

Bezpośrednio pod wine bascom nie działa - przynajmniej u mnie wywala się na początku, a sprawdzałem na dwóch albo trzech wersjach wine. Działa natomiast 'bascomp' - taka nakładka na DDL-a z kompilatorem; daje się kompilować z linii poleceń.
Powrót do góry

rrx_manieq
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Na lewo od Warszawy...

Post 13 Lis 2006 12:01   

Jeszcze jedna uwaga: końce linii muszą być w standadzie win/dos, tzn. linie muszą być zakończone sekwencją \r\n, inaczej kompilator głupieje. Niby drobiazg, ale trochę przeszkadza na początku.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 13 Lis 2006 12:01   

Powrót do góry

Kris52
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Katowice

Post 13 Lis 2006 16:16   

Pod wine w wersji z przed roku udało mi się uruchomić bascoma. Teraz mam zainstalowanego tylko linux-a. A w razie potrzeby uruchamiam vmware playera z zainstalowanym winme. W tym działa mi wszystko np oscyloskop cyfrowy pod usb, tuner tv pod usb do którego nie znalazłem sterowników dla linux-a, programatory eprom korzystajace z lpt, symulator eprom pod com-a oraz inne dziwne sprzęty niezbędne mi do pracy o bascom-ie nie wspominając. A do tego gotowość windy do pracy osiagam w jakieś 10-15s max Pozdrawiam
Powrót do góry

greg_matrix
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Rzeszów

Post 18 Lis 2006 01:50   

Dzięki za udział w dyskusji. Jak na razie jestem w Linuxie (prawie) całkiem zielony i przyznam szczerze, że rzeczy o których tu mowa wydają się póki co odribinę abstrakcyjne... Słyszałem coś o programie który emuluje Windows i można w nim uruchamiać windowsowe programy. Jak się domyślam to jest ten "wine"? Popróbuję w tym kierunku, to by było wygodne rozwiązanie.

Tak sobie myślę, że skoro nie wszystkim się udało to być może to kwestia wersji "wine" albo dystrybucji Linux? A może jedno i drugie? No właśnie- tutaj miałbym pytanie do kolegów rrx_manieq i Kris52:
- które to były konkretnie wersje "wine" i Linuxa na których się nie udało / udało ???

Wiersz poleceń póki co mnie mało przekonuję, bo jestem człowiekiem wygodnym... no ale ostatecznie kto wie :-)
Powrót do góry

cysiol
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: Łódź

Post 18 Lis 2006 05:02   

Wine jest bardzo ubogie jesli chodzi o wspracie np. dla COM , trzeba edytowac rejestr , ale nawet po tym nie jest 100% kompatybilne , ja probowalem odpalic nawigacje na tym na COM , no i jeden program widzial i dzialal z GPS a drugi nie. Tak jak greg_matrix polecam instalacje banalna vmware + win 98 lub ME.
Powrót do góry

Poziom 23
Poziom 23

Miasto: NYC

Post 18 Lis 2006 09:00   

cysiol napisał:
Wine jest bardzo ubogie jesli chodzi o wspracie np. dla COM , trzeba edytowac rejestr , ale nawet po tym nie jest 100% kompatybilne , ja probowalem odpalic nawigacje na tym na COM , no i jeden program widzial i dzialal z GPS a drugi nie. Tak jak greg_matrix polecam instalacje banalna vmware + win 98 lub ME.

To jaki jest wogole sens przechodzenia na linuxa w takiej sytuacji ? Pto zeby mozna bylo na nim odpalic vmware ?... Nie dosc ze wolno to trzba zaplacic za licencje
Powrót do góry

Kris52
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Katowice

Post 19 Lis 2006 11:30   

U mini działa to wszystko w dystrybucji Slackware11 z zainstalowanym vmware-playerem w wersji najnowszej do sciągniecia z www.vmware.com .Co do wine to byla jakaś wersja źródłowa opatrzona tylko
datą. Pozdrawiam
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda -> Mikrokontrolery Ogólne -> BASCOM pod Linux ???
Strona 1 z 1