Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?
Author
Message
pepecool
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 17 Jun 2006
Posts: 116
Location: Lublin

Post#1 Post from the author of the topic 12 Nov 2006 16:09   

Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Witam!
Na wstepie chcialbym poinformowac, ze jestem calkowitym laikiem w komputerach i sieciach...
Problem przedstawia sie w ten sposob, ze moj brat ma internet, w swoim laptopie (chodzi o to, ze to jest w Angli i internet jest zapodany przez kabel antenow- taki jak idzie TV, a nie jak w Polsce, przez kabel sieciowy RJ45, czy taki telefoniczny) ten kabel podlaczony jest do routera firmy motorola.
Chcialbym, miec dostep do internetu bezprzewodowo- brat w laptopie ma Wi-Fi, a ja mam WLAN'a.
W jaki sposob ma mi on to udpostepnic?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Nov 2006 16:09   





Back to top
   
VIRUS
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 04 Jan 2003
Posts: 75

Post#2 12 Nov 2006 19:49   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


1. Wi-fi i WLAN to jedno i to samo.
2. RJ45 to złączka stosowana w sieciach ethernetowych - nie telefonicznych - tam to jest przeważnie RJ11 i inne kable, choć wyglądają podobnie.
3. Ta cudowna technologia z tym modemem do kablówki w Polsce też już od dawna występuje.
4. Nie napisałeś co ten modem ma na wyjściu: Wi-fi czy RJ45? Brat jest do modemu podłączony bezprzewodowo czy kablem?
Jeśli kablem to możecie do połączenia swoich komputerów wykorzystać link radiowy i skorzystać z "udostępniania połączenia internetowego" w Windows. Jeśli jest poączony przez Wi-fi to też można zrobić j/w tyle że trzeba dokupić drugą kartę bezprzewodową bratu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Teres
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 13 Mar 2004
Posts: 17
Location: Tarnów/Kraków

Post#3 12 Nov 2006 21:21   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Jeśli modem kablowy podłączasz przez USB do komputera, to będziesz mógł udostepnić jedynie wykorzystując drugą kartę sieciową w komputerze, podłączając do niej router... generalnie duzo zachodu.
Jak masz możliwość podłączenia modemu kablowego do komputera przez złącze RJ45 to kupujesz dowolny router z wejściem na RJ45, wbudowanym wifi, konfigurujesz i musi działać.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Nov 2006 21:21   





Back to top
   
pepecool
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 17 Jun 2006
Posts: 116
Location: Lublin

Post#4 Post from the author of the topic 13 Nov 2006 19:58   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Dziekuje za odpowiedzi.
Routerr nie ma WiFi / WLAN'a- ma dwie wyjsciowki- na USB i RJ45. Komputer brata jest poolaczony z tym roterem kablem USB.
VIRUS moglbys mi to bardziej rozwinac?
"Jeśli kablem to możecie do połączenia swoich komputerów wykorzystać link radiowy i skorzystać z "udostępniania połączenia internetowego" w Windows." Wlasnie mi o to chodzilo.

P.S.
Ja i brat mamy XP

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Nov 2006 19:58   





Back to top
   
jaqbas2
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 23 Apr 2005
Posts: 930

Post#5 13 Nov 2006 21:12   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


skoro brat ma w laptopie karte wifi - to wystarczy ją tylko ustawić w tryb ad-hoc, ustawić dla niej IP 10.0.0.1, maska 255.255.255.0, brama <puste>, dns (od dostawcy, albo ostatecznie 194.204.152.34), twoja karte w laptopie wlacz, powinna znalezc siec wlan z komputera brata, połącz, wpisz ip 10.0.0.2, maska 255.255.255.0, brama 10.0.0.1, dns jak wyżej. No i na koniec w komputerze brata, we właściwościach połączenia z internetem (tego przez usb) ustaw "zezwalaj użytkownikom mojej sieci na korzystanie z tego połączenia internetowego" i brawo - gotowe!

Helpful message? + -

Back to top
   
Teres
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 13 Mar 2004
Posts: 17
Location: Tarnów/Kraków

Post#6 13 Nov 2006 21:44   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Możesz ustawić to tak jak pisał Virus, ale wtedy jeden komputer będzie musiał być włączony, żeby drugi miał internet.
Skoro jak piszesz modem kablowy ma wyjście RJ45 to możesz kupić router z wbudowanym wifi, połączyć przez RJ45 z modemem kablowym i skonfigurować router. Wtedy nie będziesz musiał mieć włączonego kompa, żeby udostępniać połączenie.

Helpful message? + -

Back to top
   
pepecool
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 17 Jun 2006
Posts: 116
Location: Lublin

Post#7 Post from the author of the topic 18 Nov 2006 11:55   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Virus zrobilem wszystko taj jak pisales- niestety nic nie dziala :/
Teres tyle to i ja wiem, tylko skad wziac haslo i login do skonfigurowania routera??? ???

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Nov 2006 11:55   





Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18204
Location: Kujawy

Post#8 18 Nov 2006 13:34   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


To co posiadasz to modem kablowy - nie ma tam router'a.

Co do udostępniania - to po jego załączeniu automatycznie na lokalnym interfejsie jest ustawiany adres 192.168.0.1.
Na drugim komputerze muszą być ustawienia automatyczne lub:
IP 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
DNS i BRAM 192.168.0.1

Helpful message? + -

Back to top
   
VIRUS
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 04 Jan 2003
Posts: 75

Post#9 18 Nov 2006 19:01   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


pepecool - skoro jak napisałeś brat jest do modemu podpięty kablem (USB) więc obaj macie wolne karty radiowe. Ustaw więc obie (tak jak pisał jeden z kolegów) w tryb ad-hoc, ustawiając parametry radiowe obu kart identyczne ( ESSID, kanał, itp. - żeby się mogły zobaczyć ). Później w obu kartach ustaw adresy IP różne ale z tej samej podsieci np.

komp1:
IP: 192.168.22.33
maska: 255.255.255.0

komp2 :
IP: 192.168.22.44
maska: 255.255.255.0

reszta na razie bez znaczenia,

Po tych operacjach komputery powinny się dać zapingować nawzajem (na czas testów WYŁĄCZ FIREWALLe, ZAPORY SIECIOWE itp.).

..pytanie retoryczne..
[Jaki kretyn w M$ wymyślił że zaraz po instalacji ten "cudowny" system blokuje ICMP ECHO (ping)??? - przed czym ma to chronić użytkownika? Czy to może wyraz zaufania do własnych programistów, którzy nawet tu mogą jakąś dziurę zostawić?]

Jeżeli poprawnie skonfigurowałeś karty (radio i tcp/ip) to ping będzie wracał,
jeżeli nie ma odpowiedzi - coś skopałeś - popraw.
Jak już ci ping zadziała to przeszukaj dobrze forum ("udostępnianie połączenia internetowego w windows") i tam będzie dokładnie wyłożone (nawet ze zrzutami ekranowymi) co zrobić dalej. Nie ma sensu setny raz pisać na forum to samo.

P.S.
ping:
Start->Uruchom->
Code:
cmd

Na komputerze 192.168.22.33:
Code:
ping 192.168.22.44

Na komputerze 192.168.22.44:
Code:
ping 192.168.22.33

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?
Page 1 of 1
Similar topics
Siec WLan-Karta wifi nie wykrywa Routera (3)
Nesotrada + WLAN jak polaczyc w jedno w XP? (1)
jak polaczyc podsieci na 4 routerach w jedna siec domowa (10)
Jak polaczyc dwa routery przez wlan? (7)
Czy siec WLan moze zaklocac siec GSM (1)
Jak najtaniej siec wlan w domu!!! (11)
Siec lan, wlan, jak to wszystko ustawic? (7)
Siec wlan na 2 kompy (z mozliwoscia rozbudowy) jak najtaniej (3)
Wireless-N WiFi Repeater - Jak tym przedłużyć siec WiFi (16)
Jak polaczyc 2 routery przez WIFI ? (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl topic RSS feed