Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
pepecool
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 115
Miasto: Lublin

pepecool
Poziom 13
Post#1 12 Lis 2006 16:09  Autor tematu   

Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Witam!
Na wstepie chcialbym poinformowac, ze jestem calkowitym laikiem w komputerach i sieciach...
Problem przedstawia sie w ten sposob, ze moj brat ma internet, w swoim laptopie (chodzi o to, ze to jest w Angli i internet jest zapodany przez kabel antenow- taki jak idzie TV, a nie jak w Polsce, przez kabel sieciowy RJ45, czy taki telefoniczny) ten kabel podlaczony jest do routera firmy motorola.
Chcialbym, miec dostep do internetu bezprzewodowo- brat w laptopie ma Wi-Fi, a ja mam WLAN'a.
W jaki sposob ma mi on to udpostepnic?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
VIRUS
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 75

VIRUS
Poziom 11
Post#2 12 Lis 2006 19:49    

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


1. Wi-fi i WLAN to jedno i to samo.
2. RJ45 to złączka stosowana w sieciach ethernetowych - nie telefonicznych - tam to jest przeważnie RJ11 i inne kable, choć wyglądają podobnie.
3. Ta cudowna technologia z tym modemem do kablówki w Polsce też już od dawna występuje.
4. Nie napisałeś co ten modem ma na wyjściu: Wi-fi czy RJ45? Brat jest do modemu podłączony bezprzewodowo czy kablem?
Jeśli kablem to możecie do połączenia swoich komputerów wykorzystać link radiowy i skorzystać z "udostępniania połączenia internetowego" w Windows. Jeśli jest poączony przez Wi-fi to też można zrobić j/w tyle że trzeba dokupić drugą kartę bezprzewodową bratu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Teres
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 17
Miasto: Tarnów/Kraków

Teres
Poziom 6
Post#3 12 Lis 2006 21:21    

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Jeśli modem kablowy podłączasz przez USB do komputera, to będziesz mógł udostepnić jedynie wykorzystując drugą kartę sieciową w komputerze, podłączając do niej router... generalnie duzo zachodu.
Jak masz możliwość podłączenia modemu kablowego do komputera przez złącze RJ45 to kupujesz dowolny router z wejściem na RJ45, wbudowanym wifi, konfigurujesz i musi działać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pepecool
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 115
Miasto: Lublin

pepecool
Poziom 13
Post#4 13 Lis 2006 19:58  Autor tematu   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Dziekuje za odpowiedzi.
Routerr nie ma WiFi / WLAN'a- ma dwie wyjsciowki- na USB i RJ45. Komputer brata jest poolaczony z tym roterem kablem USB.
VIRUS moglbys mi to bardziej rozwinac?
"Jeśli kablem to możecie do połączenia swoich komputerów wykorzystać link radiowy i skorzystać z "udostępniania połączenia internetowego" w Windows." Wlasnie mi o to chodzilo.

P.S.
Ja i brat mamy XP

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jaqbas2
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Kwi 2005
Posty: 930

jaqbas2
Poziom 20
Post#5 13 Lis 2006 21:12    

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


skoro brat ma w laptopie karte wifi - to wystarczy ją tylko ustawić w tryb ad-hoc, ustawić dla niej IP 10.0.0.1, maska 255.255.255.0, brama <puste>, dns (od dostawcy, albo ostatecznie 194.204.152.34), twoja karte w laptopie wlacz, powinna znalezc siec wlan z komputera brata, połącz, wpisz ip 10.0.0.2, maska 255.255.255.0, brama 10.0.0.1, dns jak wyżej. No i na koniec w komputerze brata, we właściwościach połączenia z internetem (tego przez usb) ustaw "zezwalaj użytkownikom mojej sieci na korzystanie z tego połączenia internetowego" i brawo - gotowe!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Teres
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 17
Miasto: Tarnów/Kraków

Teres
Poziom 6
Post#6 13 Lis 2006 21:44    

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Możesz ustawić to tak jak pisał Virus, ale wtedy jeden komputer będzie musiał być włączony, żeby drugi miał internet.
Skoro jak piszesz modem kablowy ma wyjście RJ45 to możesz kupić router z wbudowanym wifi, połączyć przez RJ45 z modemem kablowym i skonfigurować router. Wtedy nie będziesz musiał mieć włączonego kompa, żeby udostępniać połączenie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pepecool
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 115
Miasto: Lublin

pepecool
Poziom 13
Post#7 18 Lis 2006 11:55  Autor tematu   

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


Virus zrobilem wszystko taj jak pisales- niestety nic nie dziala :/
Teres tyle to i ja wiem, tylko skad wziac haslo i login do skonfigurowania routera??? ???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 18628
Miasto: Kujawy

mbo
Zasłużony dla elektroda
Post#8 18 Lis 2006 13:34    

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


To co posiadasz to modem kablowy - nie ma tam router'a.

Co do udostępniania - to po jego załączeniu automatycznie na lokalnym interfejsie jest ustawiany adres 192.168.0.1.
Na drugim komputerze muszą być ustawienia automatyczne lub:
IP 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
DNS i BRAM 192.168.0.1

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
VIRUS
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 75

VIRUS
Poziom 11
Post#9 18 Lis 2006 19:01    

Re: Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?


pepecool - skoro jak napisałeś brat jest do modemu podpięty kablem (USB) więc obaj macie wolne karty radiowe. Ustaw więc obie (tak jak pisał jeden z kolegów) w tryb ad-hoc, ustawiając parametry radiowe obu kart identyczne ( ESSID, kanał, itp. - żeby się mogły zobaczyć ). Później w obu kartach ustaw adresy IP różne ale z tej samej podsieci np.

komp1:
IP: 192.168.22.33
maska: 255.255.255.0

komp2 :
IP: 192.168.22.44
maska: 255.255.255.0

reszta na razie bez znaczenia,

Po tych operacjach komputery powinny się dać zapingować nawzajem (na czas testów WYŁĄCZ FIREWALLe, ZAPORY SIECIOWE itp.).

..pytanie retoryczne..
[Jaki kretyn w M$ wymyślił że zaraz po instalacji ten "cudowny" system blokuje ICMP ECHO (ping)??? - przed czym ma to chronić użytkownika? Czy to może wyraz zaufania do własnych programistów, którzy nawet tu mogą jakąś dziurę zostawić?]

Jeżeli poprawnie skonfigurowałeś karty (radio i tcp/ip) to ping będzie wracał,
jeżeli nie ma odpowiedzi - coś skopałeś - popraw.
Jak już ci ping zadziała to przeszukaj dobrze forum ("udostępnianie połączenia internetowego w windows") i tam będzie dokładnie wyłożone (nawet ze zrzutami ekranowymi) co zrobić dalej. Nie ma sensu setny raz pisać na forum to samo.

P.S.
ping:
Start->Uruchom->
Kod:
cmd

Na komputerze 192.168.22.33:
Kod:
ping 192.168.22.44

Na komputerze 192.168.22.44:
Kod:
ping 192.168.22.33


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak polaczyc WiFi i WLAN w siec?!?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Siec WLan-Karta wifi nie wykrywa Routera (3)
Nesotrada + WLAN jak polaczyc w jedno w XP? (1)
jak polaczyc podsieci na 4 routerach w jedna siec domowa (10)
Jak polaczyc dwa routery przez wlan? (7)
Czy siec WLan moze zaklocac siec GSM (1)
Jak najtaniej siec wlan w domu!!! (11)
Siec lan, wlan, jak to wszystko ustawic? (7)
Siec wlan na 2 kompy (z mozliwoscia rozbudowy) jak najtaniej (3)
Wireless-N WiFi Repeater - Jak tym przedłużyć siec WiFi (16)
Jak polaczyc 2 routery przez WIFI ? (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS