Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> jak podwyższyć napięcie transformatora ??
Autor
Wiadomość
hacker
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Cze 2003
Posty: 1195
Miasto: Polska-NS

Post#1 Post autora tematu 23 Lip 2003 14:14   

jak podwyższyć napięcie transformatora ??


czy moge jakoś podwyższyć napięcie na wyjściu transformatora z 6V na 9 lub 12V bez jego przewijania ??
Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#2 23 Lip 2003 14:17   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Nie, musialbys podniesc napiecie pierwotne a to spowoduje wieksze grzanie itp... przekladni nie oszukasz, trzeba przewinac lub dowinac uzwojenie wtorne
Powrót do góry
   
rzuber
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 505
Miasto: Sieradz

Post#3 23 Lip 2003 14:22   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


w jakim celu chcesz to zrobić?
być może mógłbyś zastosować powielacz napięcia?[jeśli chcesz mieć napięcie stałe na wyjściu
]
Powrót do góry
   
hacker
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Cze 2003
Posty: 1195
Miasto: Polska-NS

Post#4 Post autora tematu 23 Lip 2003 14:31   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


w sumie to jest transformator do radiomagnetofonu, tylko nie wiem na jakie napięcie są te układy bo jeszcze ich nie mam, ale podejrzewam że 6v może niewystarczyć ;-)
Powrót do góry
   
rzuber
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 505
Miasto: Sieradz

Post#5 23 Lip 2003 14:34   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


a nie prościej kupić nowe trafo?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2003 14:34   





Powrót do góry
   
Andrzej Piotrowski
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 145
Miasto: Piła

Post#6 24 Lip 2003 11:46   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Możesz jeszcze ewentualnie dołożyć trafo, uzgadniając najpierw początki uzwojeń. Możesz jeszcze odwinąć pierwotne lub dowinąć wtórne (lub na odwrót 8) ) przekładni oszukać się nie da jak zauważył mój przedmówca.
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#7 24 Lip 2003 11:56   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Albo zastosować przetwornicę impulsową (jezlei to jakies układy czułe na zakłócenia to keke) np. na MC34063A - ale koszt (kilkanaście zł) tego będzie większy niż koszt małego trafa (bo sądzę, że chodzi o jakiś mały transformator).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2003 11:56   





Powrót do góry
   
hacker
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Cze 2003
Posty: 1195
Miasto: Polska-NS

Post#8 Post autora tematu 24 Lip 2003 13:49   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


no tak to jest mały transformator, a mozna zastosowac kondensatory np. elektrolity, żeby podwyzszyc napięcie ??
Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#9 24 Lip 2003 13:57   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


hacker napisał:
no tak to jest mały transformator, a mozna zastosowac kondensatory np. elektrolity, żeby podwyzszyc napięcie ??

nie
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#10 24 Lip 2003 14:05   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


gorgoroth: napisałeś krótko i na temat ale ja bym się z tym do końca nie zgodził bo jak już ktoś powyżej napisał można zrobić powielacz napięcia z diód i kondensatorów...
Zależy jaką moc chce się z tego pociągnąć...
Podaj jaki prąd Ci jest potrzeby i jakie napięcie? I co to ma zasilać?
Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#11 24 Lip 2003 14:06   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Oczywiscie masz racje ale z powielacza za duzej mocy sie nie wyciagnie, wszystko zalezy co bedzie tym zasilane
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#12 24 Lip 2003 14:10   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


:D
Też tak myśle, dlatego poczekajmy ash hacker zapoda potrzebne parametry i będziemy dalej deliberowć...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2003 14:10   





Powrót do góry
   
tomaszo
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Lip 2003
Posty: 4436
Miasto: cz-wa (chwilowo dortmund)..

Post#13 24 Lip 2003 14:13   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


mysle, ze najlepiej dowinac na wtornym kilka zwoi - w zaleznosci od potrzeb...przetwornice nie maja sensu - jesli chodzi o toroida to dziecinada....gorzej ze zwyklym, albo jakas kombinacja z polokraglymi zwojami..
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#14 24 Lip 2003 14:19   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


tomaszo: Jeżeli to jest małe trafo (2 - 3 VA) to wiesz ile do tego trzeba zwoi na wolt? Po pierwsze to trzeba wiedzieć ile, metoda inż. nachamowa - prób i błedów może nie dać porządanych efektów, a po drugie trzeba jeszcze mieć odpowiedni drut pod ręką no i po trzecie - musi być miejsce na karkasie, a przy założeniu z 6V -> 12V to obawiam się, że może być z tym kłopot.
Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#15 24 Lip 2003 14:22   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


A po czwarte jesli to jest trafko 2-10VA to jego koszt to 5-10PLN wiec nie ma sensu kombinowac z jakimis przerobkami :D
Powrót do góry
   
hacker
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Cze 2003
Posty: 1195
Miasto: Polska-NS

Post#16 Post autora tematu 25 Lip 2003 09:50   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


to jest transformator do 2 układów:
tuner radiowy i magnetofon, w sumie to nie wiem jaki prąd bedzie pobierany, ale myśle że do 1 A, może nawet mniej ;-)
Powrót do góry
   
hacker
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Cze 2003
Posty: 1195
Miasto: Polska-NS

Post#17 Post autora tematu 25 Lip 2003 09:52   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


a....chodzi żeby napięcie z ok.5-6V podwyższyć na ok. 12V
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#18 25 Lip 2003 10:02   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


No to obawiam się, że będzie ciężko...
Jak rozumie chcesz z trafa 6VA pociągnąć 12VA... Pane Havranek, to se ne da...
Ale na poważnie to musisz kupić nowy transformator. Pry tej mocy to będzie kilkanaście zł.
Powrót do góry
   
remiorn
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2003
Posty: 289

Post#19 25 Lip 2003 10:07   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


przy takim powielaniu to jeszcze można uzyskać dość dobre rezultaty nawet przy dość dużych obciążeniach patrz na schemat. Jeśli trafo ma około 6v skutecznego to powinieneś wystabilizować góra około 10v

Załączniki:
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#20 25 Lip 2003 10:12   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


remiorn: i z tego chcesz pociągnąć 1A?!?!
Praw fizyki się nie da oszukać. Nie tylko przekładania ma tu znaczenie. Głównym ograniczeniem jest rdzeń, który po prostu nie przeniesie praktycznie dwukrotnie większej mocy. To samo dotyczy drótu... Nikt raczej nie nawija takich transformatorów z tak dużym zapasem bo to się nie opłaca.
Powrót do góry
   
remiorn
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2003
Posty: 289

Post#21 25 Lip 2003 10:17   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Tdv napisał:
remiorn: i z tego chcesz pociągnąć 1A?!?!

Jest to tylko i wyłącznie kwestia transformatora i pojemności kondów, zakładam że jeśli kolega hacker chce wyciągnąć powiedzmy 10W mocy to trafol ma wystarczający zapas mocy. Poza tym jeśli chodzi o wyciągnięcie jak największego voltarzu to można dać diody schotkiego
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#22 25 Lip 2003 10:26   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


hacker napisał:
w sumie to jest transformator do radiomagnetofonu, tylko nie wiem na jakie napięcie są te układy bo jeszcze ich nie mam, ale podejrzewam że 6v może niewystarczyć ;-)


Moim zdaniem to sugeruje, że jest to maly trafo..
Poza tym pzy obciążeniu rzędu 1 A taki powielacz się raczej nie nadaje... Zastanowiłeś się może jaki będzie przebieg tego napięcia wyprostowanego? Zwiększać pojemności kondernsatorów też się nie da w nieskończoność, bo:
>C -> większy I ładowania (zmniejszanie czasu ładowania), a większe I powoduje większy spadek napięcia na Rw uzwojeń trafo... I tak w kółko.
Nie ma jeszcze na świecie perpetum mobile...
Powrót do góry
   
remiorn
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2003
Posty: 289

Post#23 25 Lip 2003 10:35   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


jak stwierdzilem jest to kwestia kondów i trafa, chociaż rzeczywiście wypowiedzi Hackera sugerują, że z małego trafa (niestety nie wiem czy małe to 2 W czy 20 W) może chcieć wyciągnąć po prostu za dużo mocy. A'propo realizacji układu proponowanego przeze mnie do przy 1A sugerowałbym kondy co najmniej 4,7 mF, rzeczywiście mają prawo zdemolować warunki pracy niewielkiego trafa. Przy czym jeśli niewielki to 20 W czyli obciążalnośc wtórnego ~ 3A - to oczywiści może to pracować i to bez problemów. Problem w tym co to za trafol.
Powrót do góry
   
ElGregor
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Mar 2002
Posty: 656
Miasto: Bielsko-Biała

Post#24 25 Lip 2003 11:20   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


:arrow: Tdv
Czyżbyś sugerował że taki układ powielacza nie nadaje się na obciążenia powyżej 1A?
Na takiej samej zasadzie działają prostowniki do zasilania wzmacniaczy napięciem symetrycznym, tyle że tam jest podwójne uzwojenie i kondensatory ładowane są dwupołówkowo, ale idea działania jest ta sama. Przy odpowiednich wartościach elementów można zrobić układ nawet na 100A.
remiorn ma rację, wystarczy tylko odpowiednie trafo. Jeśli ktoś chce zwiększyć napięcie i obciążenie układu to chyba wie co robi i trafo ma odpowiedni zapas mocy.
Powrót do góry
   
Tdv
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 2251
Miasto: Śląsk

Post#25 25 Lip 2003 11:28   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


ElGregor:Ale tu się wszystko rozchodzi o trafo!!!
Co prawda nie wiemy dokładnie jaki to transformator, ale dla przeciętnego elektronika zajmującego się zabawą z radiomagentofonami trafo 20W jest już duży...
Ja czasami siedze przy dużych tramsformatorach (1,5MVA) to mógłbym powiedzieć, że i 2kVA jest mały, ale to są skrajne przypadki.
Trafo o mocy kilku VA (a cały czas takie zakładam) może mieć rezystancję uzwojeń rzędu kilkudziesięciu omów. Jak chcesz z tego 1 A wyciągnąć?!?!?!?!?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lip 2003 11:28   





Powrót do góry
   
ElGregor
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Mar 2002
Posty: 656
Miasto: Bielsko-Biała

Post#26 25 Lip 2003 11:52   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Masz rację, ale hacker cały czas nie podał jakiej to konkretnie mocy trafo, więc nasza dyskusja opiera się na zgadywaniu i trudno podać konkretne i dobre rozwiązanie.
Jeśli trafo ma kilka VA a chce on obciążyć wyjście 12V prądem 1A to rachunek jest prosty: 12V*1A = 12W co jest dużo większe od kilku watów z trafa, więc nie da się tego zrobić dla takiego obciążenia.
Powrót do góry
   
hacker
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Cze 2003
Posty: 1195
Miasto: Polska-NS

Post#27 Post autora tematu 25 Lip 2003 12:13   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


ok. zobacze jaki to trafo, chociaż nie wiem czy tam bedzie pisać jego moc i prąd, ale pracował on z radiomagnetofonem mono mocy 1W, także chyba niewiele ma tych VA
Powrót do góry
   
hacker
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Cze 2003
Posty: 1195
Miasto: Polska-NS

Post#28 Post autora tematu 06 Wrz 2003 14:47   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


prosba do moderatora: ten temat mozna juz zakonczyc, jest on nieaktualny ;-)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> jak podwyższyć napięcie transformatora ??
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podwyższyć napięcie z transformatora za mostkiem. (3)
Jak uzyskać z transformatora napięcie symetryczne? (19)
Napięcie zwarcia transformatora trójfazowego, jak wyznaczyć. (4)
Jak sprawdzić wyjściowe napięcie uszkodzonego transformatora? (2)
Jak przystosować napięcie wyjściowe z transformatora do układu zasilacza (17)
Jak się mierzy napięcie transformatora symetrycznego po zmostkowaniu i przed? (2)
Napięcie pierwotne transformatora (3)
Budowa wzmacniacza - napięcie transformatora (10)
Diody prostowincze, napięcie transformatora. (5)
Jakie napięcie na wyjściu transformatora po wyprostowaniu ? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS