Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak podwyższyć napięcie transformatora ??


  Main Page -> Forum Index -> Beginner Science ->jak podwyższyć napięcie transformatora ?? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
hacker
Level 26
Location: Polska-NS
Joined: 20 Jun 2003
Posts: 1190
Helped: 21
hacker
Level 26
Post#1 23 Jul 2003 14:14  Topic author   

jak podwyższyć napięcie transformatora ??


czy moge jakoś podwyższyć napięcie na wyjściu transformatora z 6V na 9 lub 12V bez jego przewijania ??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Location: Katowice
Joined: 07 Apr 2002
Posts: 1859
Helped: 27
Post rating: 12
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Post#2 23 Jul 2003 14:17    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Nie, musialbys podniesc napiecie pierwotne a to spowoduje wieksze grzanie itp... przekladni nie oszukasz, trzeba przewinac lub dowinac uzwojenie wtorne

Helpful post? + 0
Back to top
rzuber
Level 20
Location: Sieradz
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 525
Helped: 3
Post rating: 4
rzuber
Level 20
Post#3 23 Jul 2003 14:22    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


w jakim celu chcesz to zrobić?
być może mógłbyś zastosować powielacz napięcia?[jeśli chcesz mieć napięcie stałe na wyjściu
]

Helpful post? + 0
Back to top
hacker
Level 26
Location: Polska-NS
Joined: 20 Jun 2003
Posts: 1190
Helped: 21
hacker
Level 26
Post#4 23 Jul 2003 14:31  Topic author   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


w sumie to jest transformator do radiomagnetofonu, tylko nie wiem na jakie napięcie są te układy bo jeszcze ich nie mam, ale podejrzewam że 6v może niewystarczyć ;-)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rzuber
Level 20
Location: Sieradz
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 525
Helped: 3
Post rating: 4
rzuber
Level 20
Post#5 23 Jul 2003 14:34    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


a nie prościej kupić nowe trafo?

Helpful post? + 0
Back to top
Andrzej Piotrowski
Company Account
Level 15
Location: Piła
Joined: 03 Feb 2003
Posts: 148
Andrzej Piotrowski
Company Account
Level 15
Post#6 24 Jul 2003 11:46    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Możesz jeszcze ewentualnie dołożyć trafo, uzgadniając najpierw początki uzwojeń. Możesz jeszcze odwinąć pierwotne lub dowinąć wtórne (lub na odwrót 8) ) przekładni oszukać się nie da jak zauważył mój przedmówca.

Helpful post? + 0
Back to top
Tdv
Level 34
Location: Śląsk
Joined: 27 Aug 2002
Posts: 2252
Helped: 150
Post rating: 6
Tdv
Level 34
Post#7 24 Jul 2003 11:56    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Albo zastosować przetwornicę impulsową (jezlei to jakies układy czułe na zakłócenia to keke) np. na MC34063A - ale koszt (kilkanaście zł) tego będzie większy niż koszt małego trafa (bo sądzę, że chodzi o jakiś mały transformator).

Helpful post? + 0
Back to top
hacker
Level 26
Location: Polska-NS
Joined: 20 Jun 2003
Posts: 1190
Helped: 21
hacker
Level 26
Post#8 24 Jul 2003 13:49  Topic author   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


no tak to jest mały transformator, a mozna zastosowac kondensatory np. elektrolity, żeby podwyzszyc napięcie ??

Helpful post? + 0
Back to top
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Location: Katowice
Joined: 07 Apr 2002
Posts: 1859
Helped: 27
Post rating: 12
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Post#9 24 Jul 2003 13:57    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


hacker wrote:
no tak to jest mały transformator, a mozna zastosowac kondensatory np. elektrolity, żeby podwyzszyc napięcie ??

nie

Helpful post? + 0
Back to top
Tdv
Level 34
Location: Śląsk
Joined: 27 Aug 2002
Posts: 2252
Helped: 150
Post rating: 6
Tdv
Level 34
Post#10 24 Jul 2003 14:05    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


gorgoroth: napisałeś krótko i na temat ale ja bym się z tym do końca nie zgodził bo jak już ktoś powyżej napisał można zrobić powielacz napięcia z diód i kondensatorów...
Zależy jaką moc chce się z tego pociągnąć...
Podaj jaki prąd Ci jest potrzeby i jakie napięcie? I co to ma zasilać?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Location: Katowice
Joined: 07 Apr 2002
Posts: 1859
Helped: 27
Post rating: 12
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Post#11 24 Jul 2003 14:06    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Oczywiscie masz racje ale z powielacza za duzej mocy sie nie wyciagnie, wszystko zalezy co bedzie tym zasilane

Helpful post? + 0
Back to top
Tdv
Level 34
Location: Śląsk
Joined: 27 Aug 2002
Posts: 2252
Helped: 150
Post rating: 6
Tdv
Level 34
Post#12 24 Jul 2003 14:10    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


:D
Też tak myśle, dlatego poczekajmy ash hacker zapoda potrzebne parametry i będziemy dalej deliberowć...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomaszo
Zasłużony dla elektroda
Location: cz-wa (chwilowo dortmund)..
Joined: 23 Jul 2003
Posts: 4433
Helped: 139
Post rating: 3
tomaszo
Zasłużony dla elektroda
Post#13 24 Jul 2003 14:13    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


mysle, ze najlepiej dowinac na wtornym kilka zwoi - w zaleznosci od potrzeb...przetwornice nie maja sensu - jesli chodzi o toroida to dziecinada....gorzej ze zwyklym, albo jakas kombinacja z polokraglymi zwojami..

Helpful post? + 0
Back to top
Tdv
Level 34
Location: Śląsk
Joined: 27 Aug 2002
Posts: 2252
Helped: 150
Post rating: 6
Tdv
Level 34
Post#14 24 Jul 2003 14:19    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


tomaszo: Jeżeli to jest małe trafo (2 - 3 VA) to wiesz ile do tego trzeba zwoi na wolt? Po pierwsze to trzeba wiedzieć ile, metoda inż. nachamowa - prób i błedów może nie dać porządanych efektów, a po drugie trzeba jeszcze mieć odpowiedni drut pod ręką no i po trzecie - musi być miejsce na karkasie, a przy założeniu z 6V -> 12V to obawiam się, że może być z tym kłopot.

Helpful post? + 0
Back to top
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Location: Katowice
Joined: 07 Apr 2002
Posts: 1859
Helped: 27
Post rating: 12
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Post#15 24 Jul 2003 14:22    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


A po czwarte jesli to jest trafko 2-10VA to jego koszt to 5-10PLN wiec nie ma sensu kombinowac z jakimis przerobkami :D

Helpful post? + 0
Back to top
hacker
Level 26
Location: Polska-NS
Joined: 20 Jun 2003
Posts: 1190
Helped: 21
hacker
Level 26
Post#16 25 Jul 2003 09:50  Topic author   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


to jest transformator do 2 układów:
tuner radiowy i magnetofon, w sumie to nie wiem jaki prąd bedzie pobierany, ale myśle że do 1 A, może nawet mniej ;-)

Helpful post? + 0
Back to top
hacker
Level 26
Location: Polska-NS
Joined: 20 Jun 2003
Posts: 1190
Helped: 21
hacker
Level 26
Post#17 25 Jul 2003 09:52  Topic author   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


a....chodzi żeby napięcie z ok.5-6V podwyższyć na ok. 12V

Helpful post? + 0
Back to top
Tdv
Level 34
Location: Śląsk
Joined: 27 Aug 2002
Posts: 2252
Helped: 150
Post rating: 6
Tdv
Level 34
Post#18 25 Jul 2003 10:02    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


No to obawiam się, że będzie ciężko...
Jak rozumie chcesz z trafa 6VA pociągnąć 12VA... Pane Havranek, to se ne da...
Ale na poważnie to musisz kupić nowy transformator. Pry tej mocy to będzie kilkanaście zł.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
remiorn
Level 17
Joined: 23 Jan 2003
Posts: 292
Helped: 9
Post rating: 2
remiorn
Level 17
Post#19 25 Jul 2003 10:07    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


przy takim powielaniu to jeszcze można uzyskać dość dobre rezultaty nawet przy dość dużych obciążeniach patrz na schemat. Jeśli trafo ma około 6v skutecznego to powinieneś wystabilizować góra około 10v

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top
Tdv
Level 34
Location: Śląsk
Joined: 27 Aug 2002
Posts: 2252
Helped: 150
Post rating: 6
Tdv
Level 34
Post#20 25 Jul 2003 10:12    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


remiorn: i z tego chcesz pociągnąć 1A?!?!
Praw fizyki się nie da oszukać. Nie tylko przekładania ma tu znaczenie. Głównym ograniczeniem jest rdzeń, który po prostu nie przeniesie praktycznie dwukrotnie większej mocy. To samo dotyczy drótu... Nikt raczej nie nawija takich transformatorów z tak dużym zapasem bo to się nie opłaca.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
remiorn
Level 17
Joined: 23 Jan 2003
Posts: 292
Helped: 9
Post rating: 2
remiorn
Level 17
Post#21 25 Jul 2003 10:17    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Tdv wrote:
remiorn: i z tego chcesz pociągnąć 1A?!?!

Jest to tylko i wyłącznie kwestia transformatora i pojemności kondów, zakładam że jeśli kolega hacker chce wyciągnąć powiedzmy 10W mocy to trafol ma wystarczający zapas mocy. Poza tym jeśli chodzi o wyciągnięcie jak największego voltarzu to można dać diody schotkiego

Helpful post? + 0
Back to top
Tdv
Level 34
Location: Śląsk
Joined: 27 Aug 2002
Posts: 2252
Helped: 150
Post rating: 6
Tdv
Level 34
Post#22 25 Jul 2003 10:26    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


hacker wrote:
w sumie to jest transformator do radiomagnetofonu, tylko nie wiem na jakie napięcie są te układy bo jeszcze ich nie mam, ale podejrzewam że 6v może niewystarczyć ;-)


Moim zdaniem to sugeruje, że jest to maly trafo..
Poza tym pzy obciążeniu rzędu 1 A taki powielacz się raczej nie nadaje... Zastanowiłeś się może jaki będzie przebieg tego napięcia wyprostowanego? Zwiększać pojemności kondernsatorów też się nie da w nieskończoność, bo:
>C -> większy I ładowania (zmniejszanie czasu ładowania), a większe I powoduje większy spadek napięcia na Rw uzwojeń trafo... I tak w kółko.
Nie ma jeszcze na świecie perpetum mobile...

Helpful post? + 0
Back to top
remiorn
Level 17
Joined: 23 Jan 2003
Posts: 292
Helped: 9
Post rating: 2
remiorn
Level 17
Post#23 25 Jul 2003 10:35    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


jak stwierdzilem jest to kwestia kondów i trafa, chociaż rzeczywiście wypowiedzi Hackera sugerują, że z małego trafa (niestety nie wiem czy małe to 2 W czy 20 W) może chcieć wyciągnąć po prostu za dużo mocy. A'propo realizacji układu proponowanego przeze mnie do przy 1A sugerowałbym kondy co najmniej 4,7 mF, rzeczywiście mają prawo zdemolować warunki pracy niewielkiego trafa. Przy czym jeśli niewielki to 20 W czyli obciążalnośc wtórnego ~ 3A - to oczywiści może to pracować i to bez problemów. Problem w tym co to za trafol.

Helpful post? + 0
Back to top
ElGregor
Level 22
Location: Bielsko-Biała
Joined: 26 Mar 2002
Posts: 656
Helped: 2
Post rating: 11
ElGregor
Level 22
Post#24 25 Jul 2003 11:20    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


:arrow: Tdv
Czyżbyś sugerował że taki układ powielacza nie nadaje się na obciążenia powyżej 1A?
Na takiej samej zasadzie działają prostowniki do zasilania wzmacniaczy napięciem symetrycznym, tyle że tam jest podwójne uzwojenie i kondensatory ładowane są dwupołówkowo, ale idea działania jest ta sama. Przy odpowiednich wartościach elementów można zrobić układ nawet na 100A.
remiorn ma rację, wystarczy tylko odpowiednie trafo. Jeśli ktoś chce zwiększyć napięcie i obciążenie układu to chyba wie co robi i trafo ma odpowiedni zapas mocy.

Helpful post? + 0
Back to top
Tdv
Level 34
Location: Śląsk
Joined: 27 Aug 2002
Posts: 2252
Helped: 150
Post rating: 6
Tdv
Level 34
Post#25 25 Jul 2003 11:28    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


ElGregor:Ale tu się wszystko rozchodzi o trafo!!!
Co prawda nie wiemy dokładnie jaki to transformator, ale dla przeciętnego elektronika zajmującego się zabawą z radiomagentofonami trafo 20W jest już duży...
Ja czasami siedze przy dużych tramsformatorach (1,5MVA) to mógłbym powiedzieć, że i 2kVA jest mały, ale to są skrajne przypadki.
Trafo o mocy kilku VA (a cały czas takie zakładam) może mieć rezystancję uzwojeń rzędu kilkudziesięciu omów. Jak chcesz z tego 1 A wyciągnąć?!?!?!?!?

Helpful post? + 0
Back to top
ElGregor
Level 22
Location: Bielsko-Biała
Joined: 26 Mar 2002
Posts: 656
Helped: 2
Post rating: 11
ElGregor
Level 22
Post#26 25 Jul 2003 11:52    

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


Masz rację, ale hacker cały czas nie podał jakiej to konkretnie mocy trafo, więc nasza dyskusja opiera się na zgadywaniu i trudno podać konkretne i dobre rozwiązanie.
Jeśli trafo ma kilka VA a chce on obciążyć wyjście 12V prądem 1A to rachunek jest prosty: 12V*1A = 12W co jest dużo większe od kilku watów z trafa, więc nie da się tego zrobić dla takiego obciążenia.

Helpful post? + 0
Back to top
hacker
Level 26
Location: Polska-NS
Joined: 20 Jun 2003
Posts: 1190
Helped: 21
hacker
Level 26
Post#27 25 Jul 2003 12:13  Topic author   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


ok. zobacze jaki to trafo, chociaż nie wiem czy tam bedzie pisać jego moc i prąd, ale pracował on z radiomagnetofonem mono mocy 1W, także chyba niewiele ma tych VA

Helpful post? + 0
Back to top
hacker
Level 26
Location: Polska-NS
Joined: 20 Jun 2003
Posts: 1190
Helped: 21
hacker
Level 26
Post#28 06 Sep 2003 14:47  Topic author   

Re: jak podwyższyć napięcie transformatora ??


prosba do moderatora: ten temat mozna juz zakonczyc, jest on nieaktualny ;-)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> jak podwyższyć napięcie transformatora ??
Page 1 of 1

Similar topics to jak podwyższyć napięcie transformatora ??

Jak podwyższyć napięcie z transformatora za mostkiem. (3)
Jak uzyskać z transformatora napięcie symetryczne? (19)
Napięcie zwarcia transformatora trójfazowego, jak wyznaczyć. (4)
Jak sprawdzić wyjściowe napięcie uszkodzonego transformatora? (2)
Jak przystosować napięcie wyjściowe z transformatora do układu zasilacza (17)
Jak się mierzy napięcie transformatora symetrycznego po zmostkowaniu i przed? (2)
Napięcie pierwotne transformatora (3)
Budowa wzmacniacza - napięcie transformatora (10)
Diody prostowincze, napięcie transformatora. (5)
Jakie napięcie na wyjściu transformatora po wyprostowaniu ? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops