Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Skoda Octavia - problem z sondą Lambda Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Kumert
Poziom 2
Miasto: głogówek
Dołączył: 15 Lis 2006
Posty: 3
Kumert
Poziom 2
Post#1 15 Lis 2006 20:35  Autor tematu   

Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


Jestem użytkownikiem Skody Octavi 1,6 LX ( o symbolu silnika AEE) mam kłopoty z sondą lambda.
Auto jest z 1998r przebieg 70000 , włożoną mam 3 sondę , która po przebiegu około 8000 znowu uległa uszkodzeniu. Na komputerze diagnostycznym napięcie wykazuje 0 Volt. Tankuję na "Orlenie" etylinę 95.
Czy ktoś może mi pomóc rozwiązać ten problem. Co może być powodem uszkodzenia sondy?
Jestem ciekaw czy inni użytkownicy Skody Octavi również mają taki problem?
Nadmieniam że sondy wymieniałem w serwisie i kosztowało to mie nie małe pieniądze.
Co się stanie jak będę jezdził z uszkodzoną sondą?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
myfirma2006
Poziom 13
Miasto: kielce
Dołączył: 15 Lis 2006
Posty: 121
Pomógł: 5
Ocena postów: 2
myfirma2006
Poziom 13
Post#2 15 Lis 2006 21:03    

Re: Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


kolego polecam allegro max 80zł i masz sondę są też tańsze

wymiana banalna


a co do przyczyny to u mnie by najmniej zajeździłem przez brak katalizatora

to prawidłowego działania sondy jest potrzebna określona temperatura

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mateo027
Poziom 25
Miasto: Białystok
Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 711
Pomógł: 62
Ocena postów: 5
mateo027
Poziom 25
Post#3 15 Lis 2006 21:39    

Re: Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


Z uszkodzona lambda bedziesz trul srodowisko,wiecej bedzie palil. A kolego z tym allegro i 80 zl to nie rob smiechu,jaka kasa taka sonda. Tez uniwersalnych sklepowych po prawie 200 wracaja,a co mowic te z allegro...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wojtekryba
Poziom 32
Miasto: tarnowskie góry
Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 1933
Pomógł: 150
Ocena postów: 4
wojtekryba
Poziom 32
Post#4 16 Lis 2006 11:04    

Re: Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


AEE,ALM sondy padaja jak grzyby (nawet orginaly)
jedyna rada-przeróbka usytuowania.
(przesunięcie bliżej kolektora wydechowego)


jakie grzyby :D muchy :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sarluk
Poziom 10
Miasto: wroclaw
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 14
sarluk
Poziom 10
Post#5 16 Lis 2006 21:13    

Re: Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


Nigdy nie spotkałem się z sondą uszkodzoną na 0v chyba że zwarcie ale to oczywiste i nie trzy razy w tym samym aucie ? jak była sprawdzana sonda ? sprawdzałeś napięcie przy odłączonej wtyczce od auta między czarnym przewodem a szarym (masa) lub obudową sondy??? 0volt ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kumert
Poziom 2
Miasto: głogówek
Dołączył: 15 Lis 2006
Posty: 3
Kumert
Poziom 2
Post#6 17 Lis 2006 17:59  Autor tematu   

Re: Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


Sonda była sprawdzana komputerem diagnostycznym w serwisie Bosch i podczas pracy silnika wykazywała O Volt.
Za każdym razem po wymianie sondy- komputer diagnostyczny wykazywał napięcie do 1 Volta i było wszystko OK
Nie wiem jaka jest przyczyna awarii sondy lambda - czy to jakaś wada auta?
Jestem ciekaw czy inni użytkownicy Octavi rówież mają taki problem?

Pomocny post? + -1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kostian
Poziom 24
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 848
Pomógł: 51
Ocena postów: 3
kostian
Poziom 24
Post#7 17 Lis 2006 21:54    

Re: Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


Napięcie powinno się zmieniać i to szybko - cały czas miałeś 1V. To chyba niemożliwe.
Czy sa jakieś objawy uszkodzonej sondy ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
arba
Poziom 13
Miasto: gliwice
Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 71
Pomógł: 6
Ocena postów: 1
arba
Poziom 13
Post#8 19 Lis 2006 00:23    

Re: Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


Pracując w seacie faktycznie w silnikach aee sondy padały padały dość szybko natomiast teraz pracuje w skodzie i skody tego problemu raczej nie miały a już napewno nie po 8 tyś km. Jeśli wymieniałeś ją w serwisie to masz roczną gwarancje . Po wymianie sondy sprawdz spalanie na analizatorze po ostrej jeżdzie . Jak będzie więcej niż 40 ppm [ choć norma jest do 100 ] to pewnie twój katalizator już za dobrze nie wydala .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Kumert
Poziom 2
Miasto: głogówek
Dołączył: 15 Lis 2006
Posty: 3
Kumert
Poziom 2
Post#9 19 Lis 2006 18:01  Autor tematu   

Re: Skoda Octavia - problem z sondą Lambda


Co zrobić aby sondy nie padały?[/b] Ostatnio okazało się że padł mi czujnik temperatury silnika objawem było to że po powtórnym zapalaniu silnika nie można było go odpalić. Tzn. jeżeli za krótko przytrzymałem kluczyk przy odpalaniu silnika powtórnie był problem z zapalaniem. Myślałem że jest problem z kluczykiem, próbowałem z zapasowym ale było bez różnicy.
Myślę że w tym przypadku chyba był problem z " zalewaniem silnika"
Czy mógła być to przyczyna padania sondy lambda?
Aprobo wymiany sondy na gwarancji to raz mi wymieniono bez problemu ale znowu padła.[/b]

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Skoda Octavia - problem z sondą Lambda
Strona 1 z 1
Podobne tematy
problem z sondą lambda (5)
VW T4 problem z sondą lambda (12)
sonda lambda skoda octavia 02r (5)
Lambda sonda Skoda Octavia 1.6 55kw (11)
passat vw problem z sondą lambda (16)
Problem z sondą lambda w BMW (7)
Problem z potrojną sondą lambda (5)
XANTIA 2,0 8V problem z sondą lambda (8)
Skoda Octavia 1,6AVU - Sonda lambda szerokopasmowa (3)
Problem z sondą Lambda w Oplu Astrze I (4)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.101 seconds

elektroda.pl temat RSS