FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zbuduj własną maszynę parową.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Zbuduj własną maszynę parową.
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1291 16 Apr 2011 19:14   

Re: Zbuduj własną maszynę parową.

Z czego lub jak wykonałeś łby ekscentryków (drążków rozrządu).
Jedno mnie zastanawia, czemu we wszelakich konstrukcjach maszyn parowych mechanizm sterowania rozrządem to mimośród a nie po prostu wykorbienie?, załózmy ze skok suwaka to 3cm wtedy na krązku mimośrodu wiercisz otwór pod czop główny 1,5cm od środka, ale równie dobrze mozna osadzic jakiś sworzeń na wykorbieniu tez 1,5cm od osi wału.
Planujesz jeszcze jakiś silnik?
Back to top

szaroleta
Poziom 4
Poziom 4

Post#1292 17 Apr 2011 22:53   

Nie tylko stosowano mimośrody :D. Na przykład stawidło Walschaerta - Heusingera można zobaczyć w polskich parowozach. Tam jest wykorbienie zamiast mimośrodu.
Można zrobić wał z kilkoma dodatkowymi wykorbieniami ale jest to na pewno trudniejsze, żeby wszystko było proste i w miarę sztywne. Dodatkowo to wykorbienie musi mieć możliwość regulowania położenia. Trzeba w odpowiedniej fazie wpuszczać i wypuszczać parę z cylindra. W mimośrodzie wystarczy śrubka, która blokuje go na wale. Z kilkoma wykorbieniami mógłby być większy problem. Pytanie jak zrobić wał przypuśćmy z 6 wykorbieniami, z których 2 są na stałe a 4 można swobodnie regulować, a wał jest prosty i sztywny?

Łby mimośrodów zrobiłem z tej miedzianej rurki co mi została od cylindrów. Odciąłem kawałki takie żeby mieściły się w rowek wytoczony w mimośrodach, akurat jest to 12 mm, bo taki też wykorzystałem pręt kwadratowy. Kawałki prętów kwadratowych wyszlifowałem tak żeby pasowały do okręgu, potem przylutowałem. Pręty po bokach mają otwory na śruby, a ten u góry ma zrobiony w środku gwint. Gdy już miałem wszystko polutowane to rozciąłem mimośród na pół.

W najbliższym czasie planuję zrobić parową pompę wody i nowy kocioł. Kocioł będzie wodnorurkowy. Ale to po maturze :D. Ciągle chodzi mi pogłowie myśl jak wykorzystać silnik parowy do napędu roweru. Czas pokaże czy uda mi się to zrobić:D.

Zdjęcia powinny wszystko wyjaśnić:

Zbuduj własną maszynę parową. Zbuduj własną maszynę parową. Zbuduj własną maszynę parową. Zbuduj własną maszynę parową.
Back to top

dominiks
Poziom 9
Poziom 9

Post#1293 19 Apr 2011 15:20   

Jakby zrobić z wachliwym cylindrem i zaworami z dwóch stron
wlot o----o wlot
wylot o----o wylot
Litera o to oczywiście otwór w gładzi rozrządu
Pozdro
Back to top

piorun7890
Poziom 16
Poziom 16

Post#1294 19 Apr 2011 16:50   

Co byście powiedzieli jak by na cylinder wykorzystać tylni cylinderek hamulcowy z malucha , jest żeliwny i dość mały i tani.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Apr 2011 16:50   

Back to top

konstruktor123
Poziom 13
Poziom 13

Post#1295 19 Apr 2011 22:37   

Myślę że by się nadał.
Back to top

Manierka
Poziom 13
Poziom 13

Post#1296 20 Apr 2011 23:53   

Nie nadał by się.
Zeliwo w połaczeniu z parą od razu by rdzą zaszło. lepiej wykorzystac tuleje z ukł kierowniczego od malucha.
Back to top

mosfetkiler
Poziom 16
Poziom 16

Post#1297 21 Apr 2011 08:12   

A tutaj jeszcze inny "patent" na maszynę parową:
http://huzarpower.com/index.php?page=para-impulsowa&hl=pl_PL]Link[/url]
Back to top

szympek;)
Poziom 17
Poziom 17

Post#1298 21 Apr 2011 08:53   

Post kolegi mosfetkiler zainspirował mnie i mam pytanie. Gdyby silnik z gif'u
podłączyć do pompy wysoko ciśnieniowej?? Sami pisaliście że ten silnik musi mieć wysokie ciśnienie... Mógłby być wykonany z plastiku aby nie zardzewiał a woda od razu dawała by chłodzenie (zimna woda).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Apr 2011 08:53   

Back to top

_milcek_
Poziom 17
Poziom 17

Post#1299 21 Apr 2011 10:22   

Nie chcę psuć ci zapału, ale jaki jest sens napędzania silnikiem pompy która potem ma zasilacz ciśnieniowo inny silnik? W napędzie ciężkich maszyn rolniczych i budowlanych napęd hydrostatyczny ma duże znaczenie, ale w tym projekcie to chyba byłoby lekko przesadzone.
Back to top

szaroleta
Poziom 4
Poziom 4

Post#1300 21 Apr 2011 11:29   

Temat silnika z gifu był już przerabiany wielokrotnie. Mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że taki silnik to porażka. Zrobiłem wszystko tak jak na animacji: jeden cylinder, konstrukcja przelotowa, zawór wlotowy - kulka. Testy przeprowadzałem na sprężonym powietrzu o ciśnieniu około 5 atmosfer. Do tego jeszcze ogromne kolo zamachowe. Niestety silnik nie działał. Jeśli już taki model ma zadziałać to powinien mieć więcej niż jeden cylinder i do tego zdecydowanie wyższe ciśnienie. Tak na prawdę to jest to silnik na sprężony dwutlenek węgla.

Ta kulka to jakieś wielkie nieporozumienie. Wygląda to tak: kulka jest dociskana ciśnieniem pary do swojego gniazda, można sobie obliczyć jaka to jest siła w zależności od ciśnienia. Tłok poruszający się w górę nie dość że musi sprężyć gaz, który pozostał w cylindrze, to musi mieć jeszcze dość energii żeby pokonać siłę dociskanej kulki i ją podnieść. Na dodatek ze względu na ten pręcik, który ma podnosić kulkę, gaz jest już wpuszczany do cylindra zanim tłok osiągnie górne martwe położenie. To sprawia że gaz cofa tłok w dół a wał korbowy obraca się w przeciwną stronę niż powinien.
To są moje obserwacje z działania, a właściwie to niedziałania tego silnika.

Udało mi się "uratować" mój silnik przerabiając rozrząd pary. Generalnie idea takiego zaworku z kulką jest bardzo dobra, chyba nie ma już nic prostszego. Problem w tym że kulka nie może być w cylindrze, lecz musi być podnoszona dodatkowym mechanizmem. Wymyśliłem coś takiego: na wale korbowym jest dodatkowe wykorbienie, które wprawia w ruch posuwisto zwrotny pręt. Ten pręt popycha w górę kulkę, gaz wlatuje do cylindra, tłok porusza się w dół, powoduje to obrót wału, pręt porusza się w dół, kulka opada zamykając dopływ gazu, tłok znajduje się w dolnym martwym położeniu, gaz wylatuje z cylindra, tłok porusza się w górę i cykl się powtarza. Zmieniając kąt jaki tworzy wykorbienie zaworu z korbą tłoka można decydować, w którym momencie gaz trafia do cylindra oraz w którą stronę kręci się wał silnika.
Back to top

yoke
Poziom 6
Poziom 6

Post#1301 22 Apr 2011 23:04   

piorun7890 wrote:
Co byście powiedzieli jak by na cylinder wykorzystać tylni cylinderek hamulcowy z malucha , jest żeliwny i dość mały i tani.

Zależy jaki jest to stop. W żeliwie się nie wyznaję :D W szkolnej maszynie parowej jaką posiadam cylinder jest właśnie z żeliwa i rdze to on widział może w koszmarach.

Jak widać na zdjęciu po 45 latach (egzemplarz z 1966r) jedyne oznaki rdzy jakie widziałem są w "przewodach parowych" ale pochodzą one z kotła. Dobrze zadbany i utrzymany "element" da sobie radę. Maszyna na razie wygląda strasznie, więc z góry przepraszam za jej wygląd. Jestem w trakcie jej remontowania i jak skończę pochwale się wam efektami pracy.

dominiks wrote:
akby zrobić z wachliwym cylindrem i zaworami z dwóch stron
wlot o----o wlot
wylot o----o wylot
Litera o to oczywiście otwór w gładzi rozrządu Pozdro

Sprawa teoretycznie, może i wygląda na trudną ale tak naprawdę jest to jedna z prostszych konstrukcji (o ile ma 1 cylinder). Nie wiem w jakim jesteś wieku i na jakim poziomie jesteś z czytaniem rysunków technicznych ale może to ci coś rozjaśni:

1 cylindrowa oscylacyjna obustronnego dzialania.pdf
 Filename:  1 cylindrowa oscylacyjna obustronnego dzialania.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  138.04 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

dominiks
Poziom 9
Poziom 9

Post#1302 25 Apr 2011 17:34   

Dokładnie o to mi chodziło. Ta maszyna różni się od "tradycyjnej" z wahliwym cylindrem tylko tym że ma 2 otwory więcej, a moc znacznie wzrośnie. Nie wiem tylko czemu te "tradycyjne" z 2 otworami (tylko wlot i wylot) są tak popularne.
Pozdro dominiks
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Apr 2011 17:34   

Back to top

Chrusta
Poziom 17
Poziom 17

Post#1303 25 Apr 2011 19:15   

dominiks wrote:
Nie wiem tylko czemu te "tradycyjne" z 2 otworami (tylko wlot i wylot) są tak popularne.

Bo w maszynie z wahliwym cylindrem (stałym też...) obustronnego działania dochodzi ci jeszcze kilka problemów: tłoczysko musisz zamontować idealnie prosto, żeby móc je później uszczelnić. Samo uszczelnienie też jest niemałym problemem.
Back to top

dominiks
Poziom 9
Poziom 9

Post#1304 25 Apr 2011 20:05   

Witam.
Wymiary części w tym pdf-ie są dobre? Zbudowałeś już taką maszynę?
Back to top

yoke
Poziom 6
Poziom 6

Post#1305 25 Apr 2011 22:47   

dominiks wrote:

Witam.
Wymiary części w tym pdf-ie są dobre? Zbudowałeś już taką maszynę?

Witam
Zapewne tak, ale nie jestem pewien (nie sprawdzałem tego osobiście). Są to "darmowe plany z internetu" ze strony http://www.homemodelenginemachinist.com . Tak zbudowałem kiedyś podobną (mój pierwszy silnik parowy) ale dwu cylindrową jednostronnego działania.
pozdr
Back to top

dominiks
Poziom 9
Poziom 9

Post#1306 27 Apr 2011 12:44   

Witam
Mam jeszcze jedno pytanie: Moc przypadająca na jeden cylinder jest większa w maszynie 3 cylindrowej czy 2 cylindrowej ?
Back to top

szympanssica94
Poziom 6
Poziom 6

Post#1307 08 May 2011 16:05   

Czy może mi ktoś rozrysować zasadę działania silniczka z tego [http://www.youtube.com/watch?v=69tpDgKHckY&NR=1] filmiku bo chciałbym sobie coś takiego zrobić tylko nie wiem jak załatwić sprawę wlotu i wylotu pary.
Back to top

Tymek990
Poziom 5
Poziom 5

Post#1308 30 May 2011 14:23   

dominiks wrote:
Witam
Mam jeszcze jedno pytanie: Moc przypadająca na jeden cylinder jest większa w maszynie 3 cylindrowej czy 2 cylindrowej ?

Raczej z maszyny 3 cylindrowej uzyskasz większą moc.
Back to top

Chrusta
Poziom 17
Poziom 17

Post#1309 30 May 2011 17:48   

Zależy od zasilania... Jeśli maszynę 2 cylindrową będziesz zasilał taką samą ilością pary, jak byś zasilał 3 cylindrową, to chyba jasne, że
dominiks wrote:
Moc przypadająca na jeden cylinder

będzie większa w 2 cylindrówce.
Back to top

cugi253
Poziom 14
Poziom 14

Post#1310 11 Aug 2011 20:09   

Witam mam pytanie, jakie materiały bedą najlpeij ze soba wspolpracowac? Tloki najprawdopodobniej zrobie z mosiądzu, z czego bedzie najlepije wykonac blok silnika??zalezy mi na materiale który nie będzie zbytnio sie rozszeżał aby po nagrzaniu przez pare tłoki sie nie zacierały. Pasowanie tłoków chce wykonać na poziomie 0.05mm czyli jak otwór na tłok mam 20mm to tłok bedzie mial 19,95mm. Czy jest to wystarczajće pasowanie? Moze dac wiekszy luz? Tylko boje sie o przecieki.

Na blok silnika myslalem nad stalą ale neiwiem jak bedzie z korozja;/ Albo stop aluminiu PA11. Ale to tylko moje propozycje.
Materiał na tłoki mysle ze bedzie dobry mosiądz lub teflon, tylko nieiweim jak teflon sie obbrabia na tokarce i czy da sie naciąc w nim gwint metryczny
A może macie jakies sprawdzone materiały i pasowania (oby byly w miare dostepne i tanie)
Back to top

zohen
Poziom 15
Poziom 15

Post#1311 13 Aug 2011 20:34   

gracz1301 wrote:
Na razie bez wymiarów i wyliczeń prosty rysunek z painta wg symulacji chodzi, ale nie wiem czy para nie będzie chciała przesuwać tłok rozrządu na suwaku opóźniającym

No i trzeba sobie wyobrazić jak to chodzi na kole zamachowym bo tego już nie rysowałem :P

Tu masz silniczek z takim suwakiem - bardzo dobrze się spisuje:
http://spiritusmovens.blogspot.com/search/label/MODELE%20-%20%20ZABAWKI

Dodano po 56 [minuty]:

Jeszcze jedna kwestia, może się Kolegom przyda.

Chyba połowa postów dotyczy sposobu wykonania tłoka i cylindra. Jest to trudne zagadnienie i na samym początku radzę: zapomnijmy o ołowiu, cynie, miedzi. Ostatecznie cyna na tłok - trochę pochodzi w cylindrze ze stali lub z mosiądzu. Bez wątpienia najlepszy zestaw materiałów to tłok - stal, cylinder - stal.

Wpadła mi w ręce uszkodzona teleskopowa, tzw gazowa podpora pokrywy silnika Mercedesa SLK. Doskonały materiał na cylinder (z racji wymiarów na kilka cylindrów). Średnica: wewn. 19 mm, zewn. 22 mm - idealna gładź.

Jakby szczęścia było mało do cylindra, w charakterze tłoka, pasuje idealnie łożysko 19x6 mm. Wystarczy tłoczysko (4mm wał modelarski napędowy) i zamknięcie cylindra z dwóch stron (dotoczone z mosiężnych zaślepek 3/4 cala) - zasadnicza część maszyny gotowa. Podobnych teleskopów jest mnóstwo -wystarczy wyprawa na złomowisko samochodowe.

Jak się "sprężę", to zrobię zdjęcia i wrzucę na bloga:

http://spiritusmovens.blogspot.com/search/label/MODELE%20-%20%20ZABAWKI
Back to top

konstruktor123
Poziom 13
Poziom 13

Post#1312 18 Aug 2011 22:14   

Z tego co mi wiadomo nie wolno łączyć materiałów przy budowie cylindra i tłoka tak jak napisał to "zohen" "tłok - stal, cylinder - stal" dobrym rozwiązaniem będzie chyba mosiądz + stal, podobno tłoki teflonowe też dobrze się sprawdzają. Zbudowałem silnik z rozrządem w którym cylinder mam z mosiądzu a tłok ze stali i sprawuje się znakomicie, po zdjęciu cylindra zauważyłem że tylko denko tłoka zostało pokryte rdzą a reszta jest w bdb stanie. Niestety popełniłem błąd przy budowie rozrządu gdzie użyłem tylko stali przez co po jednej nocy muszę najpierw silnik rozruszać a dopiero potem mogę go odpalać.
Back to top

zohen
Poziom 15
Poziom 15

Post#1313 19 Aug 2011 11:27   

konstruktor123 wrote:
Z tego co mi wiadomo nie wolno łączyć materiałów przy budowie cylindra i tłoka tak jak napisał to "zohen" "tłok - stal, cylinder - stal" ......

Co do Twoich doświadczeń " cylinder - mosiądz, tłok - stal" potwierdzam. Też stosowałem takie zestawienie z dobrym skutkiem. Jednak nie przekonuje mnie Twoje strzeżenie do zestawu "stal - stal" . Zrobiłem trzy takie maszyny i bez żadnych kłopotów typu korozja chodzą już dłuższy czas. Może kwestia właściwej konserwacji - oliwienia? Ponadto, o ile wiem w profesjonalnych maszynach (parowóz) tylko zestaw "stal - stal" jest stosowany.
Pozdrawiam,
Z

"Jako się rzekło" : silniczek na bazie cylindra, o którym wyżej jest gotowy! Więcej w tym temacie tu: http://spiritusmovens.blogspot.com/

Back to top

Aldoro Draxy
Poziom 16
Poziom 16

Post#1314 05 Oct 2011 17:01   

A co powiecie na temat cylindra z aluminium w połączeniu z tłokiem ze stopu lutowniczego 60%? Zrobiłem takowy, dotarłem go ręcznie z dodatkiem odpowiedniego oleju i chodzi w miare gładko bo sam opada i wraca kiedy przechyle cylinder. Oczywiście pod wpływem ciśnienia (z ust) tłok "wciąga się" pod górę i opada bez oporów. Czy takie coś wytrzyma?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Oct 2011 17:01   

Back to top

Niedzwiadek_1994
Poziom 9
Poziom 9

Post#1315 13 Oct 2011 14:28   

Panowie z czego polecacie zrobić kociołek?
Zastanawiam się nad puszką od konserwy. Ktoś może używał takich puszek? Ma szeroką podstawę co zapewni dużą powierzchnię grzania i jest też z (w miarę) grubej blachy. Tylko czy przy ciśnieniu nie wystrzeli własnoręcznie przylutowana "pokrywka"?

EDIT:

Nie wiem czy nie powielam czyjegoś pomysłu na tym forum, bo po przemaglowaniu całego tematu, nie natknąłem się na zawór bezpieczeństwa. Ale tak prosty że zrobi go nawet bardzo początkujący.
Jako że robię swój kociołek z puszki po konserwie, to strachem była by zabawa bez zaworu bezpieczeństwa. Były przypadki wybuchów.
A więc najpierw "schemat".

Niezbyt skomplikowane prawda?

Wystarczy przylutować do kociołka 2 rurkę odprowadzającą taką jak mamy do naszej maszynki. :!: UWAGA! ta rurka musi mieć idealnie płaski koniec bo decyduje to o jej szczelności. :!: Do tej rurki albo przykręcamy wężyk albo też lutujemy rurkę, ale musi to być rurka większa od tej przylutowanej do kociołka, ponieważ kulka wpadała by do środka. Do większej rurki musi najpierw dopasować kulkę (chodź w sumie może to być też mały tłoczek) a następnie wywiercić otwór (jeden lub więcej) nieco wyżej środka kulki (lub tłoka). Ważne jest swobodne poruszanie się kulki ale również jej szczelność. Następnie musimy wstawić tam sprężynkę. Myślę że taka od długopisu jest wystarczająca. Ostatnią operacją jest zaślepienie tej rurki tak by sprężynka trzymała kulkę.

Mam nadzieję że pomysł warty uwagi. Na dniach dam zdjęcia z takim zaworem.
A może ktoś już tak kombinował?
Back to top

zohen
Poziom 15
Poziom 15

Post#1316 08 Nov 2011 22:31   

Niedzwiadek_1994 wrote:
Panowie z czego polecacie zrobić kociołek?
......

może spróbujesz tak jak tu:
http://spiritusmovens.blogspot.com/search/label/MODELE%20-%20%20ZABAWKI?updated-max=2009-04-07T08%3A17%3A00%2B02%3A00&max-results=20
Back to top

PrzemeQ95
Poziom 8
Poziom 8

Post#1317 10 Jan 2012 00:12   

Witam
Mam małe pytanie, jestem w trakcie gromadzenia materiałów do budowy silnika termoakustycznego i potrzebuję kupić pręt/tłok grafitowy. Szukałem już w wielu miejscach i nic. Może być nawet jakaś zagraniczna firma. Slyszalem też o stosowaniu prętów węglowych, ale są one sporo cięższe, a waga w tym silniku jest bardzo ważna. Prosiłbym o jakies strony internetowe gdzie mógłbym dostać taki pręt/tłok(przypominam w grę wchodzą także strony zagraniczne)
Back to top

Krasy95
Poziom 3
Poziom 3

Post#1318 20 Feb 2012 15:47   

Witam ,

robię silnik parowy i nie mam pojęcia jak zrobić tzw. gładź
Back to top

kubmio
Poziom 3
Poziom 3

Post#1319 20 Feb 2012 15:53   

Krasy95 wrote:
Witam ,

robię silnik parowy i nie mam pojęcia jak zrobić tzw. gładź

Można z np.z zawiasów do stodoły, tam jest gruby kawałek blachy(nie mój pomysł) albo poszukaj czegoś innego napewno znajdziesz :)
Sam tak zrobiłem i zdaje egzamin.
Back to top

Krasy95
Poziom 3
Poziom 3

Post#1320 20 Feb 2012 19:03   

a z czego zrobić prowadnice do tłoka (zapomniałem jak się to zwie) i czy tłok musi być długi bo brakło mi cyny i krótki musiałem zrobić
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Zbuduj własną maszynę parową.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 44 of 45 Go to page Previous  1, 2, 3 ... , 43, 44, 45  Next
Jump to page:
Similar topics
[Dla początkujących] Zbuduj efektowny pseudo neon (80)
Zbuduj sam wzmacniacz klasy A single ended (3)
Zbuduj sobie bezprzewodowy sprzętowy keylogger (8)
zbuduj TV-Out za darmo (prawie) (19)
Zbuduj własnego robota - konkurs Robo Lions Arena (4)
Camera Obscura - zbuduj sobie aparat fotograficzny - to faktycznie działa! (11)

Page generation time: 2.904 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed