Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Telefony VoIP
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
fenol
Poziom 17
Miasto: Lublin
Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 293
Ocena postów: 12
fenol
Poziom 17
Post#1 20 Lis 2006 18:05  Autor tematu   

Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Mam taki problem: kupilem laptopa i chcialbym teraz zgrac na niego dane ze starego stacjonarnego komputera, pomyslalem wiec ze polacze te dwa kompy w siec za pomoca kabla sieciowego i kart sieciowych w tych kompach. Czy moze mi ktos dokladnie opisac co i jak trzeba skonfigurowac w ustawieniach sieciowych czy gdzie tam jeszcze aby to zadzialalo? Poprosze o podanie tego w miare mozliwosci krok po kroku. Dodam ze chce to zrobic pod winxp. Z gory dzieki za podpowiedzi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mbo
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Kujawy
Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 19041
Pomógł: 2217
Ocena postów: 92
mbo
Zasłużony dla elektroda
Post#2 20 Lis 2006 18:23    

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Poczytaj stare posty - postów tego typu jest bardzo dużo.

Ogólnie:
- łączy się komputery skrosowanym przewodem
- ustawia IP z tej samej klasy (np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2, maska 255.255.255.0)
- ustawia taką samą grupę roboczą i unikalne nazwy
- udostępnia zasoby

Można kopiować ...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kremat0r
Poziom 20
Miasto: Poznań
Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 502
Pomógł: 18
kremat0r
Poziom 20
Post#3 20 Lis 2006 18:26Pomocny post    

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Podlaczasz kabel
Wchodzisz w panel sterowania i potem połaczenia sieciowe dajesz własciwosci , i wybierasz protokól tcp/ip i dajesz własciwosci .
Potem wybierasz: "uzyj nastepujacego adresu IP"
i dajesz na 1 komputerze 192.168.0.2 i dajesz TAB na koncu to komputer sam da bramke domyslna
Na 2 komputerze robisz to samo tylko dajesz 192.168.0.3 .


I jak sie nie beda wiedziec to robisz tak.
Panel sterowania/ polaczenia sieciowe i z menu z lewej strony wybierasz "konfiguruj siec w domu lub małej firmie"

Dalej/Dalej/Inne/TEn komputer nalezy do sieci ktora nie ma polacznie z internetem/
opis komputera jaki chcesz

Nazwa grupy roboczej MUSI BYC ustawiona taka sama na obydwu kompach.

potem wlaczasz udostepnianie plikow i drukarek i dajesz dalej i potem klikasz aby nie tworzył dysku konfiguracji sieci.

RESET obydwu kompów i powinno smigac :)

Jezeli pomogłem kliknij przyscik pomogł :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
az71
Poziom 10
Miasto: Jelenia Góra
Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 45
Ocena postów: 1
az71
Poziom 10
Post#4 20 Lis 2006 20:28    

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Witam.
Podłączam się do tematu.
Mój problem:
Laptop - udostępnia internet drugiemu komputerowi czyli sieć w małej fimie lub domu, połączenie sieciowe jest skonfigurowane, kompy się widzą ale nie można nic wysłać na drugi komp ani z niego nic pobrać.
Oba kompy: XP bez SP, udostępnianie plików i drukarek aktywne, dyski udostępnione, ta sama grupa robocza, zapory wyłączone, antywiry wyłączone a napis brzmi:
"\\Komputer jest nie dostępny. Możesz nie mieć uprawnień to tego zasobu sieciowego. blebleble. Odmowa dostępu."
Internet na drugim kompie chodzi dobrze.
Co może być nie tak?
Pozdrawiam
az71

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
arnoldk_20
Poziom 35
Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 2182
Pomógł: 288
Ocena postów: 11
arnoldk_20
Poziom 35
Post#5 20 Lis 2006 21:28    

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Musisz włączyć konto gościa
jaki xp home czy pro
http://hamachi.pl/index.php/topic,744.0.html

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marek003
Poziom 39
Miasto: Lublin
Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 4214
Pomógł: 736
Ocena postów: 127
marek003
Poziom 39
Post#6 21 Lis 2006 09:24    

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


czasami wystarczy trochę dłużej poczekać przy włączonym otoczeniu sieciowym i dopiero po chwili próbować wejść do drugiego kompa.
spróbuj też poprzez "dodaj miejsce sieciowe" (lewa strona w otoczeniu sieciowym) znaleźć drugi komputer

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
az71
Poziom 10
Miasto: Jelenia Góra
Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 45
Ocena postów: 1
az71
Poziom 10
Post#7 21 Lis 2006 20:45    

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Witam
Coś spitoliłem bo teraz kompy się nie widzą i brak udostępniania netu.
Jutro znowu coś porobię.
XP Pro bez SP
Pozdrawiam i dzięki za porady.
az71

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Svisstack
Poziom 13
Miasto: Szczecin
Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 62
Pomógł: 8
Svisstack
Poziom 13
Post#8 22 Lis 2006 09:44    

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Kabel ktory uzywasz do polaczenia 2 komputerow musi byc zkrosowany, poniewaz nie ma zadnego urzadzenia na drodze miedzy komputerami ktore moglo by softwarowo zamienic nadawanie z odbieraniem. Wiec w kablu musza byc zamienione zyly 1-3, 2-6. Jedna wtyczka musi byc zrobiona ze standardami ISO czyli: bialo pomaranczowy, pomaranczowy, bialo zielony, niebieski, bialo niebieski, zielony, bialo brazowy, brazowy. A 2 wtyczka ma miec zamienione te zyly czyli: bialo pomaranczowy,zielony , bialo zielony, niebieski, bialo niebieski, pomaranczowy, bialo brazowy, brazowy.

Laczysz tym komputerem 2 kompuery i na jednym ustawiasz:
IP: 10.0.0.1
Netmask: 255.255.255.0

Na drugim:
IP: 10.0.0.2
Netmask: 255.255.255.0

reszte zostawiasz puste.
Wylanczasz zapore na jednym i drugim kompie. i sprawdzasz czy jest ping z jednego do drugiego, jezeli jest to zeby otworzyc otoczenie 1 z drugiego piszesz \\10.0.0.2, a zeby z drugiego pierwszego to \\10.0.0.1

Jezeli ping jest a otoczenie nie dziala znaczy ze cos masz niedoinstalowanego z sieci microsoft network.

Pamietaj o zmianie zyl bo kabel ktorym laczysz sie z internetem jest prosty ( na jednej wtyczce nie ma zamienionych zyl 1-3, 2-6)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
az71
Poziom 10
Miasto: Jelenia Góra
Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 45
Ocena postów: 1
az71
Poziom 10
Post#9 22 Lis 2006 17:18    

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Witam.
Zostało mi sprawdzenie kabla. Ale ze mnie pacan. :oops:
Dzięki.
Jutro dam znać co i jak.
Pozdrawiam
az71

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak skonfigurować sieć WiFi - połączenie dwóch komputerów (3)
Połączenie dwóch komputerów w sieć- problem. (4)
Połączenie dwóch komputerów w sieć LAN (2)
Połączenie dwóch komputerów w sieć - Windows 7 (2)
Połączenie dwóch komputerów w sieć za pomocą WiFi (2)
Połączenie trzech komputerów w sieć. Czy to da się zrobić? (6)
połączenie dwóch komputerów na USB? możliwe? jak? (1)
Połączenie dwóch komputerów - jak udostępnić pliki? (2)
livebox tp - Przewodowe połączenie liveboxa do dwóch komputerów jak? (12)
Sieć BNC - pare pytań - mała sieć dwóch komputerów. (5)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.119 seconds

elektroda.pl temat RSS