Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?
Autor
Wiadomość
fenol
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 28 Cze 2005
Posty: 294
Miasto: Lublin

Post#1 Post autora tematu 20 Lis 2006 19:05   

Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Mam taki problem: kupilem laptopa i chcialbym teraz zgrac na niego dane ze starego stacjonarnego komputera, pomyslalem wiec ze polacze te dwa kompy w siec za pomoca kabla sieciowego i kart sieciowych w tych kompach. Czy moze mi ktos dokladnie opisac co i jak trzeba skonfigurowac w ustawieniach sieciowych czy gdzie tam jeszcze aby to zadzialalo? Poprosze o podanie tego w miare mozliwosci krok po kroku. Dodam ze chce to zrobic pod winxp. Z gory dzieki za podpowiedzi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lis 2006 19:05   





Powrót do góry
   
mbo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17165
Miasto: Kujawy

Post#2 20 Lis 2006 19:23   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Poczytaj stare posty - postów tego typu jest bardzo dużo.

Ogólnie:
- łączy się komputery skrosowanym przewodem
- ustawia IP z tej samej klasy (np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2, maska 255.255.255.0)
- ustawia taką samą grupę roboczą i unikalne nazwy
- udostępnia zasoby

Można kopiować ...
Powrót do góry
   
kremat0r
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 503
Miasto: Poznań

Post#3 20 Lis 2006 19:26pomocny post - solucja   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Podlaczasz kabel
Wchodzisz w panel sterowania i potem połaczenia sieciowe dajesz własciwosci , i wybierasz protokól tcp/ip i dajesz własciwosci .
Potem wybierasz: "uzyj nastepujacego adresu IP"
i dajesz na 1 komputerze 192.168.0.2 i dajesz TAB na koncu to komputer sam da bramke domyslna
Na 2 komputerze robisz to samo tylko dajesz 192.168.0.3 .


I jak sie nie beda wiedziec to robisz tak.
Panel sterowania/ polaczenia sieciowe i z menu z lewej strony wybierasz "konfiguruj siec w domu lub małej firmie"

Dalej/Dalej/Inne/TEn komputer nalezy do sieci ktora nie ma polacznie z internetem/
opis komputera jaki chcesz

Nazwa grupy roboczej MUSI BYC ustawiona taka sama na obydwu kompach.

potem wlaczasz udostepnianie plikow i drukarek i dajesz dalej i potem klikasz aby nie tworzył dysku konfiguracji sieci.

RESET obydwu kompów i powinno smigac :)

Jezeli pomogłem kliknij przyscik pomogł :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lis 2006 19:26pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
az71
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 45
Miasto: Jelenia Góra

Post#4 20 Lis 2006 21:28   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Witam.
Podłączam się do tematu.
Mój problem:
Laptop - udostępnia internet drugiemu komputerowi czyli sieć w małej fimie lub domu, połączenie sieciowe jest skonfigurowane, kompy się widzą ale nie można nic wysłać na drugi komp ani z niego nic pobrać.
Oba kompy: XP bez SP, udostępnianie plików i drukarek aktywne, dyski udostępnione, ta sama grupa robocza, zapory wyłączone, antywiry wyłączone a napis brzmi:
"\\Komputer jest nie dostępny. Możesz nie mieć uprawnień to tego zasobu sieciowego. blebleble. Odmowa dostępu."
Internet na drugim kompie chodzi dobrze.
Co może być nie tak?
Pozdrawiam
az71
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lis 2006 21:28   





Powrót do góry
   
arnoldk_20
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Lut 2004
Posty: 2183
Miasto: -

Post#5 20 Lis 2006 22:28   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Musisz włączyć konto gościa
jaki xp home czy pro
http://hamachi.pl/index.php/topic,744.0.html
Powrót do góry
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 3556
Miasto: Lublin

Post#6 21 Lis 2006 10:24   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


czasami wystarczy trochę dłużej poczekać przy włączonym otoczeniu sieciowym i dopiero po chwili próbować wejść do drugiego kompa.
spróbuj też poprzez "dodaj miejsce sieciowe" (lewa strona w otoczeniu sieciowym) znaleźć drugi komputer
Powrót do góry
   
az71
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 45
Miasto: Jelenia Góra

Post#7 21 Lis 2006 21:45   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Witam
Coś spitoliłem bo teraz kompy się nie widzą i brak udostępniania netu.
Jutro znowu coś porobię.
XP Pro bez SP
Pozdrawiam i dzięki za porady.
az71
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lis 2006 21:45   





Powrót do góry
   
Svisstack
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 62
Miasto: Szczecin

Post#8 22 Lis 2006 10:44   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Kabel ktory uzywasz do polaczenia 2 komputerow musi byc zkrosowany, poniewaz nie ma zadnego urzadzenia na drodze miedzy komputerami ktore moglo by softwarowo zamienic nadawanie z odbieraniem. Wiec w kablu musza byc zamienione zyly 1-3, 2-6. Jedna wtyczka musi byc zrobiona ze standardami ISO czyli: bialo pomaranczowy, pomaranczowy, bialo zielony, niebieski, bialo niebieski, zielony, bialo brazowy, brazowy. A 2 wtyczka ma miec zamienione te zyly czyli: bialo pomaranczowy,zielony , bialo zielony, niebieski, bialo niebieski, pomaranczowy, bialo brazowy, brazowy.

Laczysz tym komputerem 2 kompuery i na jednym ustawiasz:
IP: 10.0.0.1
Netmask: 255.255.255.0

Na drugim:
IP: 10.0.0.2
Netmask: 255.255.255.0

reszte zostawiasz puste.
Wylanczasz zapore na jednym i drugim kompie. i sprawdzasz czy jest ping z jednego do drugiego, jezeli jest to zeby otworzyc otoczenie 1 z drugiego piszesz \\10.0.0.2, a zeby z drugiego pierwszego to \\10.0.0.1

Jezeli ping jest a otoczenie nie dziala znaczy ze cos masz niedoinstalowanego z sieci microsoft network.

Pamietaj o zmianie zyl bo kabel ktorym laczysz sie z internetem jest prosty ( na jednej wtyczce nie ma zamienionych zyl 1-3, 2-6)
Powrót do góry
   
az71
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 45
Miasto: Jelenia Góra

Post#9 22 Lis 2006 18:18   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Witam.
Zostało mi sprawdzenie kabla. Ale ze mnie pacan. :oops:
Dzięki.
Jutro dam znać co i jak.
Pozdrawiam
az71
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak skonfigurować sieć WiFi - połączenie dwóch komputerów (3)
Połączenie dwóch komputerów w sieć- problem. (4)
Połączenie dwóch komputerów w sieć LAN (2)
Połączenie dwóch komputerów w sieć - Windows 7 (2)
Połączenie dwóch komputerów w sieć za pomocą WiFi (2)
Połączenie trzech komputerów w sieć. Czy to da się zrobić? (6)
połączenie dwóch komputerów na USB? możliwe? jak? (1)
Połączenie dwóch komputerów - jak udostępnić pliki? (2)
livebox tp - Przewodowe połączenie liveboxa do dwóch komputerów jak? (12)
Sieć BNC - pare pytań - mała sieć dwóch komputerów. (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS