Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?
Author
Message
fenol
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 28 Jun 2005
Posts: 291
Location: Lublin

Post#1 Post from the author of the topic 20 Nov 2006 18:05   

Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Mam taki problem: kupilem laptopa i chcialbym teraz zgrac na niego dane ze starego stacjonarnego komputera, pomyslalem wiec ze polacze te dwa kompy w siec za pomoca kabla sieciowego i kart sieciowych w tych kompach. Czy moze mi ktos dokladnie opisac co i jak trzeba skonfigurowac w ustawieniach sieciowych czy gdzie tam jeszcze aby to zadzialalo? Poprosze o podanie tego w miare mozliwosci krok po kroku. Dodam ze chce to zrobic pod winxp. Z gory dzieki za podpowiedzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Nov 2006 18:05   





Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18204
Location: Kujawy

Post#2 20 Nov 2006 18:23   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Poczytaj stare posty - postów tego typu jest bardzo dużo.

Ogólnie:
- łączy się komputery skrosowanym przewodem
- ustawia IP z tej samej klasy (np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2, maska 255.255.255.0)
- ustawia taką samą grupę roboczą i unikalne nazwy
- udostępnia zasoby

Można kopiować ...

Helpful message? + -

Back to top
   
kremat0r
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Aug 2006
Posts: 502
Location: Poznań

Post#3 20 Nov 2006 18:26helpful post - solution   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Podlaczasz kabel
Wchodzisz w panel sterowania i potem połaczenia sieciowe dajesz własciwosci , i wybierasz protokól tcp/ip i dajesz własciwosci .
Potem wybierasz: "uzyj nastepujacego adresu IP"
i dajesz na 1 komputerze 192.168.0.2 i dajesz TAB na koncu to komputer sam da bramke domyslna
Na 2 komputerze robisz to samo tylko dajesz 192.168.0.3 .


I jak sie nie beda wiedziec to robisz tak.
Panel sterowania/ polaczenia sieciowe i z menu z lewej strony wybierasz "konfiguruj siec w domu lub małej firmie"

Dalej/Dalej/Inne/TEn komputer nalezy do sieci ktora nie ma polacznie z internetem/
opis komputera jaki chcesz

Nazwa grupy roboczej MUSI BYC ustawiona taka sama na obydwu kompach.

potem wlaczasz udostepnianie plikow i drukarek i dajesz dalej i potem klikasz aby nie tworzył dysku konfiguracji sieci.

RESET obydwu kompów i powinno smigac Smile

Jezeli pomogłem kliknij przyscik pomogł Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
az71
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 28 Aug 2004
Posts: 45
Location: Jelenia Góra

Post#4 20 Nov 2006 20:28   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Witam.
Podłączam się do tematu.
Mój problem:
Laptop - udostępnia internet drugiemu komputerowi czyli sieć w małej fimie lub domu, połączenie sieciowe jest skonfigurowane, kompy się widzą ale nie można nic wysłać na drugi komp ani z niego nic pobrać.
Oba kompy: XP bez SP, udostępnianie plików i drukarek aktywne, dyski udostępnione, ta sama grupa robocza, zapory wyłączone, antywiry wyłączone a napis brzmi:
"\\Komputer jest nie dostępny. Możesz nie mieć uprawnień to tego zasobu sieciowego. blebleble. Odmowa dostępu."
Internet na drugim kompie chodzi dobrze.
Co może być nie tak?
Pozdrawiam
az71

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Nov 2006 20:28   





Back to top
   
arnoldk_20
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Feb 2004
Posts: 2180

Post#5 20 Nov 2006 21:28   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Musisz włączyć konto gościa
jaki xp home czy pro
http://hamachi.pl/index.php/topic,744.0.html

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Nov 2006 21:28   





Back to top
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 10 Sep 2002
Posts: 3910
Location: Lublin

Post#6 21 Nov 2006 09:24   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


czasami wystarczy trochę dłużej poczekać przy włączonym otoczeniu sieciowym i dopiero po chwili próbować wejść do drugiego kompa.
spróbuj też poprzez "dodaj miejsce sieciowe" (lewa strona w otoczeniu sieciowym) znaleźć drugi komputer

Helpful message? + -

Back to top
   
az71
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 28 Aug 2004
Posts: 45
Location: Jelenia Góra

Post#7 21 Nov 2006 20:45   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Witam
Coś spitoliłem bo teraz kompy się nie widzą i brak udostępniania netu.
Jutro znowu coś porobię.
XP Pro bez SP
Pozdrawiam i dzięki za porady.
az71

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Nov 2006 20:45   





Back to top
   
Svisstack
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 17 Sep 2006
Posts: 62
Location: Szczecin

Post#8 22 Nov 2006 09:44   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Kabel ktory uzywasz do polaczenia 2 komputerow musi byc zkrosowany, poniewaz nie ma zadnego urzadzenia na drodze miedzy komputerami ktore moglo by softwarowo zamienic nadawanie z odbieraniem. Wiec w kablu musza byc zamienione zyly 1-3, 2-6. Jedna wtyczka musi byc zrobiona ze standardami ISO czyli: bialo pomaranczowy, pomaranczowy, bialo zielony, niebieski, bialo niebieski, zielony, bialo brazowy, brazowy. A 2 wtyczka ma miec zamienione te zyly czyli: bialo pomaranczowy,zielony , bialo zielony, niebieski, bialo niebieski, pomaranczowy, bialo brazowy, brazowy.

Laczysz tym komputerem 2 kompuery i na jednym ustawiasz:
IP: 10.0.0.1
Netmask: 255.255.255.0

Na drugim:
IP: 10.0.0.2
Netmask: 255.255.255.0

reszte zostawiasz puste.
Wylanczasz zapore na jednym i drugim kompie. i sprawdzasz czy jest ping z jednego do drugiego, jezeli jest to zeby otworzyc otoczenie 1 z drugiego piszesz \\10.0.0.2, a zeby z drugiego pierwszego to \\10.0.0.1

Jezeli ping jest a otoczenie nie dziala znaczy ze cos masz niedoinstalowanego z sieci microsoft network.

Pamietaj o zmianie zyl bo kabel ktorym laczysz sie z internetem jest prosty ( na jednej wtyczce nie ma zamienionych zyl 1-3, 2-6)

Helpful message? + -

Back to top
   
az71
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 28 Aug 2004
Posts: 45
Location: Jelenia Góra

Post#9 22 Nov 2006 17:18   

Re: Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?


Witam.
Zostało mi sprawdzenie kabla. Ale ze mnie pacan. Embarassed
Dzięki.
Jutro dam znać co i jak.
Pozdrawiam
az71

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Połączenie dwóch komputerów w sieć - jak to zrobić?
Page 1 of 1
Similar topics
Jak skonfigurować sieć WiFi - połączenie dwóch komputerów (3)
Połączenie dwóch komputerów w sieć- problem. (4)
Połączenie dwóch komputerów w sieć LAN (2)
Połączenie dwóch komputerów w sieć - Windows 7 (2)
Połączenie dwóch komputerów w sieć za pomocą WiFi (2)
Połączenie trzech komputerów w sieć. Czy to da się zrobić? (6)
połączenie dwóch komputerów na USB? możliwe? jak? (1)
Połączenie dwóch komputerów - jak udostępnić pliki? (2)
livebox tp - Przewodowe połączenie liveboxa do dwóch komputerów jak? (12)
Sieć BNC - pare pytań - mała sieć dwóch komputerów. (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.04 seconds

elektroda.pl topic RSS feed