| Author |
Szmisiek Poziom 2

|
20 Nov 2006 23:59 Co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
Witam :D.
Jestem tzw. świeżak, ale nie brak mi zapału i pewnych baaardzo podstawowych wiadomości o elektronice. Chciałbym zrobić jakiś ładnie grający wzmacniacz, który odświeżyłby moje wspomnienia z dzieciństwa odnośnie lampowego brzmienia. Mam spore pudelko lampek, które kiedyś gromadziłem gdzie się dało. Potrzebuję wzmacniacza o mocy około 2x10W czyli czegoś robionego na dwóch EL84 albo na jednej EL34 bo takie lampy posiadam. I tu właśnie pojawia się mój problem: co mam wybrać. Nie jestem audiofilem, słucham muzyki a nie sporzętu , ale chciałbym żeby miało to jakiś dźwięk. Myślałem, że w klasie A (EL34) i w trybie triodowym byłby on lepszy. Ciężko jednak ze schematami na SE na EL34, znalazłem raptem dwa... Chciałbym też, żeby to było w miarę łatwe do produkcji i uruchomienia.
Prosiłbym o komentarz dotyczący moich rozterek:
1) co będzie lepiej grało 1xEL34 czy 2xEL84 (o ile odpowiedź na tak postawione pytanie istnieje)
2) jeżeli szala się przechyli na stronę 1xEL34, to czy ma ktoś jakiś sensowny i kompletny schemat, który ma szansę działać? Znalazłem niedawno wyszukując taki oto schemat: http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/el34_3.htm . Czy to coś warte?
3) czy da się tam zastosowac fabryczne transformatory TELTO TG 26 lub MPKT TGSE 1/1.
Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię i podpowiedź. Będę mógł wtedy zadać kilka kolejnych pytań.
Pozdrawiam. Michał.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Nov 2006 23:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
synbmx Poziom 17

|
21 Nov 2006 18:59 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
Witam!
Ja bym osobiście polecał 2xEL84 w układzie Push-Pull oczywiście, łatwiej skombinowac trafo głośnikowe co nie znaczy odrazu że taniej.
trudno powiedzieć jaka będzie róznica w jakości pomiędzy EL84 a EL34, zapewne znikoma a pasmo przenoszenia bedzie już tylko i wyłacznie zależało od transformatora głosnikowego.
Oczywiście zarówno do EL34 jak i EL84 potrzebujesz jeszcze przedwzmacniacza bo sygnał audio z naprzykład karty dźwiękowej będzie niewystarczający a w przypadku PP na EL84 potrzebujesz jeszcze odwracacza fazy który mozna zrobić na jednej triodzie.
jak narazie tyle odemnie poczekaj na wypowiedzi innych bardziej wtajemniczonych ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
renegat... Poziom 19

|
22 Nov 2006 01:52 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
Witam
Ja osobiscie polecałbym SE na jednej EL34 I DO TEGO POWIEDZMY ECC83; I prostowniczek lampowy na GZ34, ładnie to obudowac, telto robi trafa pod cos takiego. klasa A czy cieezko zaprojektowac? mysle ze nie i mozna sie pobawic a jak nie wystraczy wpisac w google jogi i dobra stropnak z wieloma schmatami i rozwiazaniami.
|
|
| Back to top |
|
 |
bach20 Poziom 4

|
23 Nov 2006 00:00 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
Potwierdzam SE na jednej EL 34 do tego 6N2P-EW.
TG z TELTO za 108 zł. jakość na 5 zastosowałem
już w dwóch swoich konstrukcjach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Nov 2006 00:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek06 Poziom 7

|
19 Feb 2007 20:18 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
A czy są jakieś słyszalne różnice w brzmieniu między lampami EL34 i EL84 w układach PP?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2007 20:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
19 Feb 2007 20:32 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
Róznice w brzmieniu? Para EL34 w P-P gra głośniej :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Amazon Poziom 13

|
19 Feb 2007 22:20 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
Bardzo dobre pytanie :-). Mnie też nurtowało co byłoby lepsze. Podejrzewam, że będzie tyle opini, ilu wypowiadających się. Są zwolennicy jednego jak i drugiego rozwiązania. Za EL84 przemawia bardzo dobre brzemienie lampy i świetna dynamika, ale rozwiązanie PP jest obciążone większymi zniekszatałceniami, no i schemat jest nieco bardziej rozbudowany, co może sprawić trudność początkującemu elektronikowi. O dobre trafo do EL84 PP też niełatwo...
Za EL34 przemawia fakt, że wzmacniacz będzie pracował w klasie A, co daje lepsze własciwośći odsłuchowe (najlepiej w trybie triodowym), ale EL34 ma dość ciemne i mniej klarowne brzemienie niż EL84. Moja opinia jest jedynie zasłyszana, nie miałem okazji odsłuchiwać EL34, sam słucham na EL84 SE i bardzo chwalę sobie brzmienie.
Co do traf TELTO do EL34 SE też słyszałem dobre opinie. Chyba się skuszę :-).
A co powiecie na ten schemat?
http://www.ecclab.com./start.php3?ID=1
|
|
| Back to top |
|
 |
tszczesn Poziom 22

|
19 Feb 2007 23:24 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
| Amazon wrote: |
| [...] ale rozwiązanie PP jest obciążone większymi zniekszatałceniami, no i schemat jest nieco bardziej rozbudowany, co może sprawić trudność początkującemu elektronikowi. O dobre trafo do EL84 PP też niełatwo... |
Akurat jest odwrotnie. Na tych samych lampach układ PP ma mniejsze zniekształcenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek06 Poziom 7

|
20 Feb 2007 14:09 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
Wkradło się małe niedoprecyzowanie mojego pytania,
tak to jest jak się nie dokładnie czyta wcześniejsze wypowiedzi :oops: . Owszem chodziło mi o różnice w brzmieniu, ale wzmacniaczy gitarowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Feb 2007 14:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andastar Poziom 15

|
26 Feb 2007 00:49 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
Dodał bym taką małą uwagę, że wzmacniacz z pojedynczą lampą w stopniu mocy jest dużo łatwiej wykonać w warunkach amatorskich, wręcz ciężko jest coś skwasić. Najtrudniejszym elementem w układzie push-pull jest oczywiście trafo głośnikowe, i naprawdę trudno jest je dobrze wykonać. Wiele lat temu bawiłem się w takie konstrukcje, i kryterium SE czy PP zależało wyłącznie od zamierzonej mocy wyjściowej - po prostu z pojedynczej lampy nie da się wyciągnąć więcej, niż kilkanaście watów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jerzy Węglorz Poziom 23

|
26 Feb 2007 09:34 Re: pomóżcie co wybrać: 1xEL34 czy 2xEL84? |
|
|
|
Różnica w brzmieniu nie pochodzi od lamp. Elementami wpływającymi na brzmienie są w pierwszej kolejności głosniki, a właściwie ich obudowy, w nastepnej - transformator wyjściowy, potem wszystkie elementy kształtujące charakterystykę częstotliwościową. Często "zapominanym" czynnikiem wpływającym na brzmienie jest akustyka pomieszczenia, które się nagłaśnia. No i wreszcie, co za instrument? Najniższy dźwięk z kontrabasu to bodajże 42Hz, organy grają o oktawę niżej. A góra? Pokolenia, które "wyrosły przy telewizorze" nie słyszą powyżej 15625Hz.
W tej całej masie czynników wpływających na brzmienie, same lampy (o ile są sprawne, a konstrukcja jest prawidłowa) mają jakby niewielkie znaczenie.
A dla "nowicjusza" polecam - tak jak kolega andastar - najprostszy układ z 1 lampą w klasie A, zwłaszcza, że problem z transformatorem dla PP może zatrzymac całą konstrukcję na długo.
Pamietaj o szczelinie w traforze dla klasy A!
|
|
| Back to top |
|
 |