| Author |
piotrdan Poziom 16

|
22 Nov 2006 17:06 zapłon w Oltcicie |
|
|
|
Panowie czy ktoś wie jak jest skonstruowany układ zapłonowy w Oltcicie?
silnik 1,1.
Teraz jest zwykła cewka zapłonowa, aparat zapłonowy (młotek i kowadło) i dołożony modół zapłonowy od Poldka GL118 który jest uwalony.
przewód od aparatu był podłączony bezpośrednio z jednym pinem w module. Po założeniu nowego modułu (nowszego) musiałem dołożyć rezystor do +12 żeby powstwała iskra ale zapłon jest zbyt przyśpieszony bo cofa silnik, aparat opóźniłem na maksa ale dalej cofa silnik. Czy jest jakaś możliwość żeby to hulało? Nie wiem czy można wysterować cewkę bez tego modułu (tradycyjnie). Jeśli ktoś wie co ztym zrobić proszę o pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Nov 2006 17:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
22 Nov 2006 19:08 Re: zapłon w Oltcicie |
|
|
|
zwykły platynkowy,moduł ktoś założył jako usprawnienie.
Zobacz czy cewka ma na pierwotnym około 3 omy,jezeli tak,to wesz jak przerobić-jak w np fiacie 125p lub w maluchu.
Aparat zapłonowy w tym czymś jest przerąbane wymontować.
No i dobra rada-nie bierz się za takie staruszki,bo że to niszowy samochód nie wspomnę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Nov 2006 19:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

|
22 Nov 2006 19:16 Re: zapłon w Oltcicie |
|
|
|
Można wrócić do zwykłego prerywaczowego. Ten GL118 można zmusić do pracy z przerywaczem przez podwieszenie rezystorem (nie da się tego zrobić z APE05). Skoro nie można uregulować przyspieszenia, to może już ktoś zdejmował aparat i jest źle włożony.
PS. Kto czymś takim jeszcze jeździ?
PS2. Sam silnik od tego, to bym tanio zanabył.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Nov 2006 19:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrdan Poziom 16

|
22 Nov 2006 19:39 Re: zapłon w Oltcicie |
|
|
|
Chłopaki serdeczne dzięki. Poza tym nie robię takich samochodów ale to znajomy i męczył mnie (chociaż zobacz) i jak zobaczyłem to zacząłem robić :) na moje nieszczęście. Do aparatu dołożę kondensator i myślę że zadziała. Najgorsze to to że jak wcześniej ktoś zmieniał położenie aparatu to będzie walka z ustawieniem bo dostęp kiepski. cewka jest jakaś niskoomowa od VW ale mam od poldka to zmierzę , pewnie bedzie ok. to ją założę.
Dam znać co się udało zrobić
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

|
22 Nov 2006 19:51 Re: zapłon w Oltcicie |
|
|
|
Do przerywacza nie dawaj niskoomowej, bo styki pójdą dość szybko. Jak masz to zrobić po kosztach, to idź na szrot i wymontuj jakąś wysokoomową z fiata, czy starego poloneza. Albo zdemontuj moduł GL118 z poloneza i podczep do przerywacza bocznikując przerywacz rezystorem (jak jesteś ambitny, to się sam zabierzesz za konstrukcję jakiegoś modułu :) ).
A czasem w takich autach było stosowane takie rozwiązanie: cewka, która pracowała w czasie pracy silnika poprzez rezystor, a w momencie rozruchu prąd był do niej dostarczany z ominięciem rezystora ze styku rozrusznika (tak było zdaje się w ładach i w jakiś zachodnich autach też, ja tak miałem w zaporożcu).
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
22 Nov 2006 22:09 Re: zapłon w Oltcicie |
|
|
|
Cewka od poloneza,ale nie elektronika
Typ BE200B lub 4232 (zdaje się...)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Nov 2006 22:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrdan Poziom 16

|
23 Nov 2006 23:11 Re: zapłon w Oltcicie |
|
|
|
Panowie, zrobiłem tak:
Powycinałem te wydumki jakie ktoś stworzył, dołożyłem kondensatorek do aparatu zapłonowego, założyłem cewkę 3.6 ohm, odpaliłem auto za pierwszym razem. :D . Tak mnie przyćmiło przy tym wszystkim że dopiero po uruchomieniu silnika zobaczyłem że palec kręci się w lewo, więc opóźnienie zapłonu też w lewo (wcześniej myślałem że jest odwrotnie):!:
Za pomoc serdeczne dzięki i pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |