Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|
Autor
Wiadomość
Mody
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Kwi 2003
Posty: 941
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#1 Post autora tematu 22 Lis 2006 21:18   

Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Do tunera ferguson 7318 mam podłączoną antenę tv pod wejście modulatora. Pod wyjście z modulatora jest podłączony telewizor. Bez podłączonej anteny sygnał z tunera jest dobry ale gdy antena zostaje podłączona na ekranie pojawiają się poziome wąskie paski i sygnał co kilka sekund pojawia się i znika. Domyślam się że sygnał z anteny jest za mocny ponieważ jest ze wzmocniony wzmacniaczem znajdującym się w antenie. Czy da się jakoś odseparować jakim filtrem zakłócenia, które wprowadza wzmacniacz.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lis 2006 21:18   





Powrót do góry
   
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4899
Miasto: Swarzędz

Post#2 22 Lis 2006 21:46   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Na początek spróbuj przestroić modulator na inny kanał ( i telewizor potem też) są to najprawdopodobniej interferencje wynikające ze zbyt bliskiego siebie ustawienia kanałów tv naziemnej ( na to nie masz wpływu) i modulatora ( to mozna przestroić) powinna być tak aopcja w menu tunera SAT.
Pozdr.J.
Powrót do góry
   
Mody
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Kwi 2003
Posty: 941
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#3 Post autora tematu 23 Lis 2006 11:40   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Z tyłu tunera brak regulacji zmiany kanału w menu chyba nie ma takiej opcji ale muszę to dokładnie zbadać.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
yes2mike
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 2541
Miasto: Warszawa-Ursynów

Post#4 23 Lis 2006 13:09   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


O ile nie jest na gwarancji - sprawdz na samym modulatorze. Z tylu faktycznie nie ma zadnego peerka. W menu nie ma takiej opcji napewno.
Bez sensu...

Sprawdz, jak to wszystko bedzie zachowywalo sie przy ODLACZONYM zasilaczu anteny.
A jezeli masz mozliwosc polaczenia tunera z TV czinczami - podlacz czinczami. Wtedy wyeliminujesz przynajmniej ta jedna mozliwosc.
Powrót do góry
   
Mody
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Kwi 2003
Posty: 941
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#5 Post autora tematu 23 Lis 2006 14:37   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Bez podłączonej anteny sygnał z tunera jest dobry. W opcjach znalazłem zmianę kanału, dalej próbuje znaleźć kanał bez zakłóceń. Nie moge wykorzystać połączenia przez czincze ponieważ telewizor jest oddalony od tunera.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lis 2006 14:37   





Powrót do góry
   
yes2mike
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 2541
Miasto: Warszawa-Ursynów

Post#6 23 Lis 2006 14:54   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


A zpodlaczona antena, ale bez podlaczonego zasilacza do wzmacniacza ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lis 2006 14:54   





Powrót do góry
   
Mody
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Kwi 2003
Posty: 941
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#7 Post autora tematu 28 Lis 2006 22:53   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


W ustawieniach tunera jest zmiana kanału modulatora. Ustawiłem na kanał z dobrą jakością obrazu ale nadal wzmacniacz antenowy wprowadza delikatne zakłócenia. Po odłączeniu zasilacza wzmacniacz obraz jest bez zakłóceń.
Ja się pozbyć tych zakłóceń?
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4488
Miasto: Wielkopolska

Post#8 29 Lis 2006 17:47   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Witam

Szukaj do skutku czystego miejsca (kanału) lub zmniejsz wzmocnienie anteny (słabsza płytka w antenie, albo jakiś stały tłumik - regulowanym mógłbyś dobrać dokładnie - jednak są droższe) lub następuje wzbudzenie w samym modulatorze - może jego słaba jakość.

Pzdr
Powrót do góry
   
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4899
Miasto: Swarzędz

Post#9 30 Lis 2006 08:50   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Popieram Kasprzyka- szukaj takiego miejsca w paśmie, które nie będzie intererowało. A najtańszy tłumik to.... kiepska rozczepka ( trójnik rodzielacz sygnałowy) wprowadzający tłumienie.
Pozdr.J.
Powrót do góry
   
serwis
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Maj 2002
Posty: 4037
Miasto: Trójmiasto

Post#10 01 Gru 2006 00:02   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Żadne zabiegi nie pomogą, jeżeli będziesz miał kiepski kabel.

Zacznij może od sprawdzenia jakości ekranu kabla oraz jego połączenia, gdyż gros zakłoceń typu interferencje ma właśnie z tym zwiazek.
Powrót do góry
   
Jerzy Cieślański
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 23 Sie 2004
Posty: 130

Post#11 01 Gru 2006 14:36   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Sam pomysł łączenia modulowanego sygnału z anteny ze wzmacniaczem szerokopasmowym i sygnałów z tunera Sat lub z magnetowidu, (ponownie modulowanych nośną w.cz. w uproszczonym modulatorze), to z punktu widzenia jakości obrazu bezsens.
Do przesyłania sygnału z magnetowidu, DVD, lub z tunera Sat należy wykorzystywać połączenia EURO-chinch lub w bardziej wyszukanym sprzęcie, "łącza optyczne".

Przedwzmacniacz szerokopasmowy w antenie do odbioru naziemnego TV, wzmacnia wszystko w zakresie od 50-100-MHz, (i sygnały użyteczne i przypadkowe sygnały zakłócające docierające do anteny), możebyć trudno więc, znaleźć "miejsce" w całym paśmie częstotliwości, które nie będzie zakłócane.

Modulatory w tunerach, czy magnetowidach to bardzo uproszczone urządzenia, z możliwością "dostrojenia" w kanałach 21-39, rzadziej na kanały 21-60.
Służyły niegdyś do łączenia gier komputerewych, magnetowidów i tumerów sat, z odbiornikami telewizyjnymi nie posiadającymi wejść sygnału typu; RGB, S-VHS, Euro lub Cinch.

Dziś, takie uproszczone ze względów cenowych, modulatory zewnętrzne lub modulatory wbudowane, powinny być wycofane z produkcji a wręcz zakazane, ze względu na ilość "wytwarzanych" zakłóceń, ciasnotę w eterze, i nie odpowiedzialne eksperymentowanie domorosłych amatorów pirackiego radio-zaśmiecania eteru.

Ponieważ omawiane modulatory nie posiadają na wyjściu, filtra jedno-kanałowego, więc najczęściej dodają w kilku miejscach zakresu częstotliwośći, (pomiędzy 50MHz a 1000MHz), szkodliwe "produkty " procesu przemiany częstotliwości.
Dokładnego filtra kanałowego posiadać nie mogą, bo są przestrajane.
Z racji kosztów, filtrów przestrajanych elektronicznie raczej w tego typu modulatorach nie opłaca się wykonywać.

W twoim wypadku, aby skutecznie uniknąć wzajemnego zakłócania, sygnał z anteny do odbioru naziemnego należy podłączyć bezpośrednio do gniazda antenowego telewizora, a sygnał z tunera oddzielnym kablem EURO, lub chinch.

Jeśli masz w telewizorze tylko współosiowe (koncentryczne) wejście antenowe w.cz. to innymi mozliwymi alternatywnymi rozwiązaniami może być;

1.Oddanie tego telewizora na złom, do recyklingu-pardon, a w zamian kupienie nowego z odpowiednią ilością wejść EURO.

2.Zastosowanie, przed modulatorem, na kablu doprowadzającym sygnał z anteny (telewizyjnej do odbioru naziemnego) trójstopniowej lub cztero-stopniowej, strojonej pułapki częstotliwości.
Za pomocą takiej strojonej pułapki możesz własnoręcznie i doświadczalnie wytłumić pewne częstotliwości z zakresu dosyłanego przez szerokopasmowy przedwzmacniacz antenowy na wejście sumatora modulatora w twoim tunerze.
Za pomocą strojonej pułapki cztero-stopniowej można stłumić jedną czętotliwość mocniej (ok.16-18dB) lub 2,3,4 częstotliwości słabiej, (ok. 15dB, 13dB, 10dB,)
Pułapka częstotliwości, nastrojona na środek danego kanału TV-UHF, obejmuje swym nieco mniejszym (malejącym)tłumieniem przynajmniej dwa a nawet cztery, kanały sasiednie.
Pułapki takie można kupić na e-sklep; Delta-Poznań lub Dipol.
Najlepiej, aby pułapka częstotliwości, była w fabrycznej ekranowanej obudowie.

Przed wyborem częstotliwości, które ma tłumić pułapka, najpierw znajdź doświadczalnie, za pomocą strojenia modulatora, takie "miejsce" na zakresie częstotliwości TV, gdzie występuje najmniej zakłóceń od szerokopasmowego przedwzmacniacza antenowego, (zakłócających sygnał z tunera).
Następnie dostrój zamontowaną "przed modulatorem" pułapkę, do tej znalezionej-najmniej zakłócanej częstotliwości, aby dodatkowo wytłumić zakłócenia docierające na tej częstotliwości od strony antenowego przedwzmacniacza szerokopasmowego, (tj. od anteny odbioru naziemnego).

3. Wymiana przedwzmacniacza antenowego na inny, bo ten obecny może być uszkodzony,
(sprawdź jak ci odbiera sama antena do odbioru naziemnego podłączona bezpośrednio do wejścia antenowego telewizora, tj, z pominięciem przejścia przez sumator modulatora w tunerze).
Niektóre przewzmacniacze szerokopasmowe mogą wzmacniać i wytwarzać silne zakłócenia powyżej 1000MHz i tym samym zakłócać częstotliwość pośrednią w tunerze Sat.
Może to być problemem w uproszczonych instalacjach, gdzie sygnał z konwertera anteny satelitarnej, przesyłany jest tym samym przewodem koncentrycznym, co sygnały R-TV z rozsyłu naziemnego.


4. Wymiana przedwzmacniacza na przedwzmacniacz o mniejszym wzmocnieniu,

Najpierw kup pułapkę, zawsze się przyda, nawet jeśli po wymianie przedwzmacniacza, miałoby się już nieco "poprawić".
PZRD, Jerzy Cieślański
Powrót do góry
   
Mody
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Kwi 2003
Posty: 941
Miasto: Tarnowskie Góry

Post#12 Post autora tematu 01 Gru 2006 15:55   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


Problem został rozwiązany w połowie. Zakupiłem video sender więc sygnał z tunera jest przesyłany drogą radiową. Pozostało tylko przesłanie bezprzewodowo sygnału z telewizji naziemnej. Jak rozwiązać ten problem. Słyszałem, że można wykorzystać do tego modulator.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
dipol
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 2259
Miasto: R OM / KO 02 WT

Post#13 02 Gru 2006 19:58   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


na sygnal z modulatora nakładają sie sygnały z anteny tv,masz na wyjściu odbiornika sygnaly AV i w telewizorze prześlij sygnał po niskiej częstotlwości,ten problem się obecnie nasila bo bardzo dużo nowych stacji telewizyjnych pojawiło się w etrerze jeżeli jest tam pokrętło zmiany ćzęstotliwości modulatora to zmień częstotliwość
najtaniej jest wykonać dodatkowe wejście av w telewizorze i wykorzystać sygnał do przełaczania AV z tunera ok 15 elementow koszt 10 zl
a widzę że wszyscy otwierają na siłę "drzwi do lasu" a tam dawno je ktoś już otworzył hihi trzeba uruchomić szare komórki a nie bezmyślnie być specjalistą od klawiatury komputerowej
ten proble juz zaczął się pojawiać w serwisie ok 15 lat temu wykonywałem wejścia AV do telewizorow
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Gru 2006 19:58   





Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4488
Miasto: Wielkopolska

Post#14 02 Gru 2006 22:22   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


dipol napisał:
na sygnal z modulatora nakładają sie sygnały z anteny tv,masz na wyjściu odbiornika sygnaly AV i w telewizorze prześlij sygnał po niskiej częstotlwości,ten problem się obecnie nasila bo bardzo dużo nowych stacji telewizyjnych pojawiło się w etrerze jeżeli jest tam pokrętło zmiany ćzęstotliwości modulatora to zmień częstotliwość

Ameryki nie odkryłeś - właśnie o tym piszemy w odpowiedziach.

dipol napisał:


najtaniej jest wykonać dodatkowe wejście av w telewizorze i wykorzystać sygnał do przełaczania AV z tunera ok 15 elementow koszt 10 zl
a widzę że wszyscy otwierają na siłę "drzwi do lasu" a tam dawno je ktoś już otworzył hihi trzeba uruchomić szare komórki a nie bezmyślnie być specjalistą od klawiatury komputerowej
ten proble juz zaczął się pojawiać w serwisie ok 15 lat temu wykonywałem wejścia AV do telewizorow

Proponuje Tobie uruchomić szare komórki i czytać uważnie posty - Twoje super urządzenie za 10zł nie rozwiąże problemu przeniesienia bezprzewodowo sygnału na odległość - a o tym właśnie pisze zainteresowany ;) (problem zakłócania się kanałów telewizyjnych sam zaintersowany już rozwiązał)

"specjalista od klawiatury komputerowej" – przeczytałeś to w podręczniku dla akwizytorów? nie obrażaj ludzi, którym nie dorównujesz poziomem intelektualnym oraz wiedzą - nigdy lepiej nie opisałbyś i wyjaśnił tego problemu.

p.s. – następnym razem używaj funkcji Pisownia przed wysłaniem postu.
Powrót do góry
   
dipol
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 2259
Miasto: R OM / KO 02 WT

Post#15 02 Gru 2006 22:26   

Re: Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|


35 lat racuje w serwisie do nauki młodzieży hihi
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Sygnał anteny tv zakłóca sygnał modulatora :|
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Komputer zakłóca sygnał FM (7)
Sygnał z anteny sat. Czy istnieją inne alternatywne sposoby podłączenia anteny? (16)
sygnał z anteny zbiorczej... (8)
Bezprzewodowy sygnał z anteny do radia FM (2)
Sygnał z jednej naziemnej anteny na 2 TV? (59)
sygnał z jednej anteny na kilka tv (7)
Słaby sygnał z anteny szerokopasmowej (2)
Sygnał synchro monitora. Którą żyłą idzie ten sygnał? (2)
Jak przetworzyć sygnał GSM na sygnał telefonii TPSA (8)
Wzmocnienie anteny TV. Jak wzmocnić sygnał? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS