Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Vaillant i VRC390 i VRC693


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis ->Vaillant i VRC390 i VRC693 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
elektronik2000
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Wrz 2003
Posty: 7

elektronik2000
Poziom 3
Post#1 Post autora tematu 23 Lis 2006 11:45   

Vaillant i VRC390 i VRC693


Witam.
Mam pytanie do fachowców: mam kocioł jednofunkcyjny VU z zasobnikiem i regulatorem pokojowym VRC390. Chciałbym podłączyć do niego czujnik temperatury zewnętrznej tak jak podłącza sie do regulatora pogodowego VRC410 aby pokazywał mi temperaturę na zewnątrz. W tym moim w/g rysunku w instrukcji jest takie samo złącze (8X) do czujnika oraz na wyświetlaczu regulatora po załączeniu pieca pokazuje się temperatura "0 st C" ale w instrukcjach nie jest napisane , że można podłączyć taki czujnik.
No i ostatnie pytanie, jeżeli da się podłączyć ten czujnik (VRC693) to czy dało by się podłączyć jakiś inny niefabryczny bo ten kosztuje 180 zł i jakie ma mieć parametry (temperatura -rezystancja).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

DonRomano
Poziom 23
Post#2 24 Lis 2006 04:04   

Re: Vaillant i VRC390 i VRC693


Faktycznie czujnik podłącza się do gniazda X8 styki AF i 0 ale regulator vrc 390 nie umożliwia odczytu temp. zewnętrznej ani regulacji pogodowej.

Sprawdzę to jeszcze raz i odpowiem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
DAR180
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 15
Miasto: Rzeszów

DAR180
Poziom 6
Post#3 26 Lis 2006 19:42   

Re: Vaillant i VRC390 i VRC693


Witam

Faktycznie po podpieciu czujnika do złącza na regulatorze VRT 390 pojawi się temp. zewnętrzna. Kocioł i regulator nie starsze niż 2004. W załączniku zależność temperatura/rezystancja czujnika zewnętrznego.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ecki74
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 7
Miasto: Mikołów

ecki74
Poziom 3
Post#4 14 Paź 2010 18:02   

Re: Vaillant i VRC390 i VRC693


Ja mam inny problem z tym czujnikiem zewnętrznym. Mianowicie po podpięciu czujnika temperatury zewnętrznej do złącza X8, to na regulatorze VRC410 na chwilę pojawia się temperatura zewnętrzna 0 st. C.
Jednak po chwili wraca -40 st. C no i reulator wogóle nie współdziała z kotłem VUW.
Czy możecie mi jakoś pomóc w rozwiązaniu problemu współpracy kotła, regulatora i czujnika zewnętrznego ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mauri_b
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 947
Miasto: W-wo

mauri_b
Specjalista - systemy grzewcze
Post#5 14 Paź 2010 22:15   

Re: Vaillant i VRC390 i VRC693


Jaki masz kocioł dokładnie? podaj dokładnie dane z tabliczki znamionowej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
DARIUS67
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 570
Miasto: BYDGOSZCZ

DARIUS67
Specjalista - systemy grzewcze
Post#6 14 Paź 2010 23:50   

Re: Vaillant i VRC390 i VRC693


ecki74 i sprawdź ciągłość przewodów. Czy zmierzyłeś oporność na wtyczce?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
ecki74
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 7
Miasto: Mikołów

ecki74
Poziom 3
Post#7 17 Paź 2010 13:20   

Re: Vaillant i VRC390 i VRC693


Mój kocioł to VUW 240/2-3. Regulator jest podłączony pod zaciski 7-8-9.
Regulator jest podświetlony czyli posiada zasilanie, jednocześnie pokazuje funkcje, które wykonuje piec np. grzanie. Jednak nie działają funkcje zwiazane z programowaniem czasowym oraz regulacje temperatury za pomocą pokrętła na regulatorze.
Co do czujnika temperatury zewnetrznej , to nie zmierzyłem jeszcze jego oporności. Podpiąłem go pog krótki kabelek i nic sięnie zmieniło.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DARIUS67
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 570
Miasto: BYDGOSZCZ

DARIUS67
Specjalista - systemy grzewcze
Post#8 18 Paź 2010 00:26   

Re: Vaillant i VRC390 i VRC693


Sprawdź rok produkcji na wewnętrznej stronie obudowy elektroniki, lub po numerach kotła z karty gwarancyjnej. Może masz za stary kocioł( oprogramowanie) znając numer kotła możesz to sprawdzić na infolinii Vaillant 801 804 444

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Vaillant i VRC390 i VRC693
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Vaillant VRC410+VRC693 (3)
vaillant - vaillant 246 5-5 z Vaillant » aroSTOR VWL BM 290/3 (1)
Vaillant calor matic 430 + kocioł vaillant ecoTec jak ustawić? (20)
Vaillant Vaillant atmoMAG mini 11-0 XI H odpala, lecz bez obudowy. (8)
vaillant - vaillant ecotec pro 226/3-3 calormatic vrc 400 (5)
Vaillant ECO TEC plus - Nietypowa lokalizacja pieca Vaillant (4)
Vaillant/Calormatic i podobne - Vaillant i regulatory - opinie uzytkownikow (19)
Vaillant vrDIALOG kabel RS232 - protokół Vaillant (23)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS