Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak sprawdzic jakie ip ma router


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet ->Jak sprawdzic jakie ip ma router Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
tommy999
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Jun 2003
Posts: 664
Helped: 11
Post rating: 8
tommy999
Level 22
Post#1 29 Nov 2006 23:38  Topic author   

Jak sprawdzic jakie ip ma router


Kupiłem okazyjnie router firmy Netopia model GZ53347W. Problem polega na tym, że nie wiem jakie on ma ip. Wyłączone jest w nim dhcp (nie przyznaje mi automatycznie ip). Standardowe ip 192.168.1.1 lub 192.168.0.1 nie odpowiada. Koleś od którego zakupiłem ten router mówił, że ktoś miał jakieś nietypowe ip (sam nie wie, to było demontowane z jakiejś firmy) i dlatego nie pasują te standardowe. Po zresetowaniu go (tym przyciskiem z tyłu 5s) nic się nie dzieje :(

Jest jakaś możliwość żeby sprawdzić jakie on może mieć ip ???

Czekam na odpowiedz...
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mpn103
Level 34
Location: Nadarzyn
Joined: 11 Sep 2004
Posts: 2965
Helped: 170
Post rating: 5
mpn103
Level 34
Post#2 30 Nov 2006 01:14    

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


Strzelaniem :)

Na stronie netopii jest napisane że ich routery ale zależy od modelu mogą mieć:
192.168.1.1 lub 192.168.1.254 lub 192.168.2.1

Powodzenia :)

Helpful post? + 0
Back to top
maniek475
Level 23
Location: Gorzów
Joined: 04 Mar 2006
Posts: 401
Helped: 67
Post rating: 19
maniek475
Level 23
Post#3 30 Nov 2006 07:11    

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


witam .

Poszukaj na google program '' ipscan '' i nim znajdziesz jakie ma ip ruter.

pozdrawiam maniek475 .

Ps: na pw masz linka z opisem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rasco
Level 9
Location: Dublin
Joined: 12 Sep 2006
Posts: 29
rasco
Level 9
Post#4 30 Nov 2006 09:54    

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


Adres strony konfiguracyjnenj netopii to 192.168.1.254
Jak bedziesz mial problemy z haslem to zresetuj modem 5 razy
czyli wsadzasz cos w dziurke od resetu trzymasz 5 sek, puszczasz, czekasz az lampki sie zapala na nowo i reset
to jest sposob na reset hasla admina w routerze

Pozdrp

Helpful post? + 0
Back to top
tommy999
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Jun 2003
Posts: 664
Helped: 11
Post rating: 8
tommy999
Level 22
Post#5 30 Nov 2006 13:44  Topic author   

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


Co do tego resetu to powiem, ze wsadzałem trzymałem 5s nawet i dłużej ale lampki nie gasły. Później sprawdzę tym programem czy wyszuka...
Jeszcze jedno jakie ip mam wpisać w swojej karcie ???

Pozdro...

Helpful post? + 0
Back to top
maniek475
Level 23
Location: Gorzów
Joined: 04 Mar 2006
Posts: 401
Helped: 67
Post rating: 19
maniek475
Level 23
Post#6 30 Nov 2006 16:01    

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


w kartę wpisz:
IP 192.168.1.50

brama 255.255.255.0

pozdrawiam maniek475.

PS: Coś dziwnie sie zachowuje , spróbuj go przytrzymać dłużej może sie resetnie.

Spróbuj go dłużej przytrzymać nawet z 30 sekund.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tommy999
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Jun 2003
Posts: 664
Helped: 11
Post rating: 8
tommy999
Level 22
Post#7 30 Nov 2006 16:48  Topic author   

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


Wpisałem ip w swoim kompie 192.168.0.50. Sprawdziłem programem "ipscan" i nie znajduje nic oprócz mojego komputera :(
Czego to może być wina ???
Co do resetu to trzymałem 10s i diody nie gasną :(((

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rasco
Level 9
Location: Dublin
Joined: 12 Sep 2006
Posts: 29
rasco
Level 9
Post#8 01 Dec 2006 12:30    

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


tommy999 wrote:
Wpisałem ip w swoim kompie 192.168.0.50. Sprawdziłem programem "ipscan" i nie znajduje nic oprócz mojego komputera :(
Czego to może być wina ???
Co do resetu to trzymałem 10s i diody nie gasną :(((


Musisz wpisac adres 192.168.1.50. Musi byc 1 zamiast 0. Co do resetu to jak nie chce sie zresetowa to moze byc "rombniety". Sprawdz z adresem, zmiast robic ican wszystkigo zrob ping 192.168.1.254. Jaki to wogole model? bo slyszalem o 3347 ale ty chyba masz cos innego

Helpful post? + 0
Back to top
gothye
Level 33
Joined: 12 Dec 2003
Posts: 2433
Helped: 182
Post rating: 15
gothye
Level 33
Post#9 01 Dec 2006 13:00    

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


jesli router ma wyłączone DHCP to z żadnym IP niewejdziesz do ustawien routera, reset dokonuje sie przez przycisniecie przycisku reset z tyłu rotera przez min 30 s albo i wiecej zalezy od modelu , polecam przeczytać manual od routera

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tommy999
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Jun 2003
Posts: 664
Helped: 11
Post rating: 8
tommy999
Level 22
Post#10 01 Dec 2006 14:40  Topic author   

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


Sprawdzałem tez z ip 192.168.1.50 i tez nic nie wyszukuje. Co do resetu to trzymałem go ponad 2min i diody nie zgasły (tak jakby nie chciał się resetować). Model to tak jak pisałem 53347.

Helpful post? + 0
Back to top
trocse
Zasłużony dla elektroda
Location: Z gór
Joined: 27 Apr 2005
Posts: 1852
Helped: 203
Post rating: 4
trocse
Zasłużony dla elektroda
Post#11 01 Dec 2006 15:40    

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


gothye wrote:
jesli router ma wyłączone DHCP to z żadnym IP niewejdziesz do ustawien routera, reset dokonuje sie przez przycisniecie przycisku reset z tyłu rotera przez min 30 s albo i wiecej zalezy od modelu , polecam przeczytać manual od routera



a to nowosc z tymi IP :)

sprobuj wcisnac reset i wlacz dopiero pudelko i tak trzymaj z 30 sek

a mozna tez ustawic na podpietym kompie szeroka maske np 255.255.0.0 i np lookatlan taki programik, zarzucic mu pelen zakres i odpalic , jak cos gdzies odpowie to sobie go znajdzie, dziala dosc szybko

moze wlaczniczek resetu od mocnego wciskania na druku ma problemy z kontakte, tez mozna to sprawdzic.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
313846
Removed
313846
Removed
Post#12 01 Dec 2006 21:54    

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


Sproboj przeskanowac siec NetworkView - on wyswietli ci wszystkie urzadzenia, ktore maja swoje IP łacznie z routerem.

Helpful post? + 0
Back to top
tommy999
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Jun 2003
Posts: 664
Helped: 11
Post rating: 8
tommy999
Level 22
Post#13 02 Dec 2006 00:01  Topic author   

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


Nic nie wyświetla :(
Mysle, ze jest on uszkodzony. W srodku nie widać zeby było cos spalone jednak nie działa jako router (pełni tylko funkcje switcha). Laptop nie znajduje go wogole po wlanie wiec cos musi byc kropniety...

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
rasco
Level 9
Location: Dublin
Joined: 12 Sep 2006
Posts: 29
rasco
Level 9
Post#14 02 Dec 2006 15:37    

Re: Jak sprawdzic jakie ip ma router


tommy999 wrote:
Nic nie wyświetla :(
Mysle, ze jest on uszkodzony. W srodku nie widać zeby było cos spalone jednak nie działa jako router (pełni tylko funkcje switcha). Laptop nie znajduje go wogole po wlanie wiec cos musi byc kropniety...

Pozdrawiam


A probowales reseteowa 5 razy pod rzad po 5 sek. Jest to reset generalny i jest to informacja pewna dziala na Netopii 2247 i 3347.
Sproboj, jak to nie poskutkuje to nie porponuje kupienie nowego.

Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak sprawdzic jakie ip ma router
Page 1 of 1

Similar topics to jak sprawdzic jakie ip ma router

Jak sprawdzic liczbę hostów użytkującyhc router? (5)
jak sprawdzic jakie modele pasuja ? (8)
Jak sprawdzic jakie strony odwiedzało dane ip (3)
Jak sprawdzic jakie ograniczenie Ramu mam na płycie głownej? (16)
jakie IP ma router Wireless Broadband Router E4T1WG (4)
Połączenie router router wifi - jak połączyć router z routerem na dużą odległość (1)
Router programowy. Jakie znacie i jakie polecacie? (2)
Jak sprawdzic procka??? (10)
jak sprawdzic usb? (4)
jak sprawdzic COM (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.073 seconds