| Author |
Maly_zg Poziom 4

|
30 Nov 2006 10:54 "Nieszczesna" Rezystancja, nie mam pojecia jak pol |
|
|
|
http://img168.imageshack.us/img168/3829/elektrasp8.jpg
Kompletnie nie czaje tego zadnaia :(, koles dal nam zadanie domowe (na jutro :) ) sam twierdzi ze nie umie tlumaczyc i do nas dotrzec, Prosze o pomoc.
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Nov 2006 10:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
30 Nov 2006 11:30 Re: "Nieszczesna" Rezystancja, nie mam pojecia jak |
|
|
|
Witam,
przecież tu bez znajomości charakterystyki przejściowej tego tranzystora nic zrobić nie da się, zobacz np. tam:
http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Philips/bf245a-b-c_2.pdf
Fig. 5, gdzie należy odczytać wartość napięcia VGS dla prądu drenu ID =5mA, z odczytu: VGS(ID=5mA) =-1,2V i taką wartość spadku napięcia musi wytworzyć prądu drenu na rezystorze źródłowym Rs (przecież; IS = ID), czyli;
ID•Rs = VGS ==> Rs = VGS/ID =1,2V/5mA=0,24kΩ=240Ω i akurat taka wartość nominalna znajduje się w szeregu E-24, czyl 5% wartości nominalnych rezystorów.
Teraz można już wyznaczyć wartość rezystora drenu Rd, wiedząc, że na wartość napięcia dren - źródło Uds ma przypaść połowa wartości napięcia zasilania Ub.
Myslę, iż tą wartość rezystora Rd policzyć sobie już samodzielnie.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Nov 2006 11:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Maly_zg Poziom 4

|
30 Nov 2006 11:57 Re: "Nieszczesna" Rezystancja, nie mam pojecia jak |
|
|
|
Ub mam podane =18, a Rd na lekcji byl wzor do tego samego tranzystora=URd/Id tylko nie wiem skad mam wziasc URd, podkreslam, ze nigdy nie mialem do czynienia z elektronika, tym bardziej z obliczeniami, umiem tylko lutowac kabelki i zdjac izolacje stripaxem :).
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Nov 2006 11:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
30 Nov 2006 12:16 Re: "Nieszczesna" Rezystancja, nie mam pojecia jak |
|
|
|
Witam,
| Maly_zg wrote: |
| Ub mam podane =18, a Rd na lekcji byl wzor do tego samego tranzystora=URd/Id tylko nie wiem skad mam wziasc URd, |
proszę jeszcze raz i ze zrozumieniem przeczytać to, co napisałem poprzednio, tam wszystko wyjaśniłem.
| Maly_zg wrote: |
| podkreslam, ze nigdy nie mialem do czynienia z elektronika, tym bardziej z obliczeniami, umiem tylko lutowac kabelki i zdjac izolacje stripaxem :). |
Przecież każdy kiedyś zaczynał życiową przygodę z elektroniką i to nie jest usprawiedliwienie... :cry:
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |