Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

wyłącznik różnicowoprądowy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> wyłącznik różnicowoprądowy
Autor
Wiadomość
slonik2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 142
Miasto: Świdnik

Post#1 Post autora tematu 01 Gru 2006 10:05   

wyłącznik różnicowoprądowy


Witam
Posiadam instalacje pięcioprzewodową , natomiast sąsiad który się buduje podłączył do mnie czteroprzewodową i pociągnął 100 metrów. Co zrobić żeby różnicówka działała poprawnie. U sąsiada wbić szpilke uziemiającą i mu podłączyć ją do jego instalacji, czy również trzeba zastosować u niego drugą różnicówkę?
Powrót do góry
   
piter_2000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 96
Miasto: Kraków

Post#2 01 Gru 2006 12:43   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Różnicówka będzie działała poprawnie, ale na Twojej części instalacji - sąsiad niech podłączy 3 fazy, a czwarty do przewodu neutralnego Twojej instalacji (niebieski) - instalacja sąsiada nie jest w tym wypadku chroniona i nic na to nie poradzisz. Mam nadzieję, że to tylko prowizorka na krótko...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2006 12:43   





Powrót do góry
   
aliali
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 28 Kwi 2004
Posty: 77

Post#3 01 Gru 2006 12:53   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


piter_2000 napisał:
Różnicówka będzie działała poprawnie, ale na Twojej części instalacji - sąsiad niech podłączy 3 fazy, a czwarty do przewodu neutralnego Twojej instalacji (niebieski) - instalacja sąsiada nie jest w tym wypadku chroniona i nic na to nie poradzisz. Mam nadzieję, że to tylko prowizorka na krótko...

Jak to? Jak wpiął się za różnicówką to ta chroni całość instalacji, więc część sąsiada też jest zabezpieczona.
Powrót do góry
   
piter_2000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 96
Miasto: Kraków

Post#4 01 Gru 2006 13:30   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Czytaj dokładnie - gość podłączył 4 przewody - czyli albo podpiął się do ochronnego, albo do neutralnego. Jeżeli podpiął się do ochronnego - to masz rację, jest chroniona, ale różnicówka wylatuje przy pierwszej próbie podłączenia urządzenia jednofazowego. Natomiast jeżeli popiął się do neutralnego (a tak musi zrobić, jeżeli realnie ma to działać) to wtedy na instalacji sąsiada różnicówka nie działa. Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
aliali
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 28 Kwi 2004
Posty: 77

Post#5 01 Gru 2006 13:54   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


piter_2000 napisał:
Czytaj dokładnie - gość podłączył 4 przewody - czyli albo podpiął się do ochronnego, albo do neutralnego. Jeżeli podpiął się do ochronnego - to masz rację, jest chroniona, ale różnicówka wylatuje przy pierwszej próbie podłączenia urządzenia jednofazowego. Natomiast jeżeli popiął się do neutralnego (a tak musi zrobić, jeżeli realnie ma to działać) to wtedy na instalacji sąsiada różnicówka nie działa. Pozdrawiam!


Zakładam że podpiął się prawidłowo L1,L2,L3,N w takim przypadku różnicówka będzie także chroniła instalację sąsiada. Proponuję prześledzić zasadę działania różnicówki.
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1900
Miasto: Chojnice

Post#6 01 Gru 2006 14:08   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Działa, pod warunkiem że sąsiad ma instalację pięciorzewodową, wbije uziemienie i podłączy do przewodu PE. Jeżeli natomiast podłączy obudowy urządzeń do przewodu N to nie zadziała !
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2006 14:08   





Powrót do góry
   
krzychol66
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Paź 2004
Posty: 613
Miasto: -

Post#7 01 Gru 2006 14:15   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


stomat napisał:
Działa, pod warunkiem że sąsiad ma instalację pięciorzewodową, wbije uziemienie i podłączy do przewodu PE. Jeżeli natomiast podłączy obudowy urządzeń do przewodu N to nie zadziała !

Zadziała, zadziała. Tylko, że mniej skutecznie, niż powinna.
Każdy prąd upływu powyżej 30 mA (np. przez człowieka do ziemi) będzie wykryty i spowoduje zadziałanie różnicówki.
Natomiast przebicia do obudowy urządzeń w 1 klasie izolacji nie będą wykryte, dopóki nie popłynie odpowiednio duży prąd upływu do ziemi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2006 14:15   





Powrót do góry
   
piter_2000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 96
Miasto: Kraków

Post#8 01 Gru 2006 14:15   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Tak naprawdę, to obaj mamy po części rację:
-różnicówka zadziała, w przypadku przepływu prądu z fazy do ziemi
- nie zadziała w przypadku przepływu prądu między fazą a obudową, bo obudowę ma np. przez bolec połączoną z N.
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1900
Miasto: Chojnice

Post#9 01 Gru 2006 20:25   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Nie będzie przepływu prądu z fazy do ziemi skoro instalacja jest czteroprzewodowa i obudowa połączona jest z zerem. Będzie przepływ z fazy do zera co oczywiście nie spowoduje zadziałania zabezpieczenia różnicowo-prądowego choćby płynęło 100 A. Nie wiemy jaką instalację ma sąsiad, więc nie możemy odpowiedzieć na pytanie czy różnicówka chroni instalację sąsiada.
Powrót do góry
   
tompy
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 114
Miasto: Cz-wa

Post#10 01 Gru 2006 23:43   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Niech sobie płynie te 100A ale jeśli sąsiad dotknie obudowy to przez niego popłynie prąd do ziemi i różnicówka powinna zadziałać (mówimy oczywiście o przypadku awaryjnym - napięcie na zerowanej obudowie).
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1900
Miasto: Chojnice

Post#11 02 Gru 2006 15:46   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Nie do tego służy różnicówka ! A jezeli przez sąsiada popłynie 25 mA to sąsiad padnie trupem a różnicówka nie zadziała. Wniosek : nie chroni instalacji sąsiada !
Jest to niestety często popełniany bład rozumowania. ZABEZPIECZENIE RÓŻNICOWO-PRADOWE NIE STANOWI OCHRONY PRZED DOTYKIEM BEZPOŚREDNIM. Jest to DODATKOWY środek ochrony przed dotykiem pośrednim, a w tej roli nie może zadziałać przy instalacji bez przewodu ochronnego PE.
Powrót do góry
   
tompy
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 114
Miasto: Cz-wa

Post#12 02 Gru 2006 23:02   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


W "Skrypcie dla szkolenia osób dozoru i eksploatacji instalacji oraz urządzeń elektroenergetycznych w zakładach przemysłowych i innych jednostkach gospodarczych" wydanym przez Centralny Ośrodek Szkolenia i Wydawnictw SEP na stronie 118 jest napisane:"Dopuszcza się wyłączników przeciwporażeniowych różnicowo-prądowych bez zastosowania przewodu ochronnego pod warunkiem, że znamionowy różnicowy prąd powodujący wyłączenie wyłącznika nie przekracza 30 mA"
Powrót do góry
   
Saja
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 33
Miasto: Gdańsk

Post#13 02 Gru 2006 23:16   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Cytat:
Nie do tego służy różnicówka ! A jezeli przez sąsiada popłynie 25 mA to sąsiad padnie trupem a różnicówka nie zadziała. Wniosek : nie chroni instalacji sąsiada !


Powinieneś wiedzieć, że taka różnicówka zadziała przy takim prądzie, ale nie ma na to pewnosci (co więcej RCD 30mA może zadziałać nawet przy 15mA).

Jest to niestety często popełniany bład rozumowania. ZABEZPIECZENIE
Cytat:
RÓŻNICOWO-PRADOWE NIE STANOWI OCHRONY PRZED DOTYKIEM BEZPOŚREDNIM. Jest to DODATKOWY środek ochrony przed dotykiem pośrednim, a w tej roli nie może zadziałać przy instalacji bez przewodu ochronnego PE.


Istnieje środek ochrony przy dotyku pośrednim. Inna sprawa, że sąsiad ma instalację TN-C, gdzie nie stosuje się wyłączników różnicowoprądowych. Nie znamy dokładnie jak to podpięcie do sąsiada jest zrealizowane, łatwiej by było gdybyś pokazał nam schemat. A może sąsiad się zainstalował przed RCD? Wtedy cała dyskusja traci na znaczeniu.
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1900
Miasto: Chojnice

Post#14 03 Gru 2006 16:24   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Trudno mi dyskutować o skrypcie szkolenia ....... bo go nie znam. Nie twierdzę że nie dopuszcza się wyłącznika różnicowo-pradowego w jakiejś tam instalacji. Tylko że ten wyłącznik nie spełni zadania ochrony. "Może zadziałać" to nie jest ochrona ! Ochrona MUSI zadziałać !
Oczywiscie nie ma ochrony PRZED dotykiem tylko PRZY dotyku. Mój błąd. Tak jak nie ma ochrony PRZED zwarciem tylko przed SKUTKAMI zwarcia, a to dwie różne rzeczy.
Powrót do góry
   
tipso
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 7
Miasto: wielkopolska

Post#15 03 Gru 2006 22:13   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Najlepszym sposobem byłoby włączenie się przed RCD u ciebie i zainstalowanie RCD u sąsiada i z sieci TNC przejść na TNS.Trzeba pamiętać by uziemić pkt rozdziału PEN na PE i N.Uziemienie nie musi być o jakiś wyśrubowanych parametrach. Wystarczy że zmieści się w granicy 300 Ohmów.Dla RCD oporność pętli zwarcia jest bardzo duża,ze względu na mały prąd zadziałania ( w praktyce jest to od 0,024, do 0,026 A), tak więc jakiekolwiek uziemienie jest w stanie załatwić sprawę, no i nie bedziesz miał niespodziewanych wyłączeń u siebie :-))), np na wskutek spawania bezpośrednio na ziemi, bowiem gdy włączysz instalację sąsiada za swoim RCD, to będzie on działał, bo ziemia bedzie tym piątym przewodem i pętla zwarcia z tego układu zawsze zamknie się na twoim RCD. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Saja
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 33
Miasto: Gdańsk

Post#16 03 Gru 2006 22:35   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Cytat:
Najlepszym sposobem byłoby włączenie się przed RCD u ciebie i zainstalowanie RCD u sąsiada i z sieci TNC przejść na TNS.Trzeba pamiętać by uziemić pkt rozdziału PEN na PE i N.Uziemienie nie musi być o jakiś wyśrubowanych parametrach. Wystarczy że zmieści się w granicy 300 Ohmów.Dla RCD oporność pętli zwarcia jest bardzo duża,ze względu na mały prąd zadziałania ( w praktyce jest to od 0,024, do 0,026 A), tak więc jakiekolwiek uziemienie jest w stanie załatwić sprawę, no i nie bedziesz miał niespodziewanych wyłączeń u siebie )), np na wskutek spawania bezpośrednio na ziemi, bowiem gdy włączysz instalację sąsiada za swoim RCD, to będzie on działał, bo ziemia bedzie tym piątym przewodem i pętla zwarcia z tego układu zawsze zamknie się na twoim RCD. Pozdrawiam.


oł shit.. kolega herezje pisze.
Powrót do góry
   
Garcia24
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Maj 2005
Posty: 141
Miasto: Śląsk

Post#17 03 Gru 2006 23:27   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


tipso napisał:
Najlepszym sposobem byłoby włączenie się przed RCD u ciebie i zainstalowanie RCD u sąsiada i z sieci TNC przejść na TNS.Trzeba pamiętać by uziemić pkt rozdziału PEN na PE i N.Uziemienie nie musi być o jakiś wyśrubowanych parametrach. Wystarczy że zmieści się w granicy 300 Ohmów.Dla RCD oporność pętli zwarcia jest bardzo duża,ze względu na mały prąd zadziałania ( w praktyce jest to od 0,024, do 0,026 A), tak więc jakiekolwiek uziemienie jest w stanie załatwić sprawę, no i nie bedziesz miał niespodziewanych wyłączeń u siebie :-))), np na wskutek spawania bezpośrednio na ziemi, bowiem gdy włączysz instalację sąsiada za swoim RCD, to będzie on działał, bo ziemia bedzie tym piątym przewodem i pętla zwarcia z tego układu zawsze zamknie się na twoim RCD. Pozdrawiam.


Dla mnie post do skasowania
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Gru 2006 23:27   





Powrót do góry
   
tipso
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 7
Miasto: wielkopolska

Post#18 03 Gru 2006 23:34   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Ok.Możecie go skasować, ale przedtem może mnie oświecicie, gdzie popelnilem błąd?

Załączniki:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> wyłącznik różnicowoprądowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wyłącznik MOELLER CFI6 - Wyłącznik różnicowoprądowy nie chce się włączyć (1)
wyłącznik różnicowoprądowy (9)
Wyłącznik różnicowoprądowy (4)
Wyłącznik różnicowoprądowy - podłączenie (7)
Wyłącznik różnicowoprądowy - żywotność (4)
Jaki wyłącznik różnicowoprądowy? (10)
Wyłącza wyłącznik różnicowoprądowy (15)
Niesprawny wyłącznik różnicowoprądowy. (7)
wyłącznik różnicowoprądowy w domu (2)
Wyłącznik różnicowoprądowy 10mA czy 30 mA ?? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS