Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

wyłącznik różnicowoprądowy


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> wyłącznik różnicowoprądowy
Author
Message
slonik2
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 18 Feb 2003
Posts: 140
Location: Świdnik

Post#1 Post from the author of the topic 01 Dec 2006 09:05   

wyłącznik różnicowoprądowy


Witam
Posiadam instalacje pięcioprzewodową , natomiast sąsiad który się buduje podłączył do mnie czteroprzewodową i pociągnął 100 metrów. Co zrobić żeby różnicówka działała poprawnie. U sąsiada wbić szpilke uziemiającą i mu podłączyć ją do jego instalacji, czy również trzeba zastosować u niego drugą różnicówkę?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Dec 2006 09:05   





Back to top
   
piter_2000
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 26 Nov 2006
Posts: 96
Location: Kraków

Post#2 01 Dec 2006 11:43   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Różnicówka będzie działała poprawnie, ale na Twojej części instalacji - sąsiad niech podłączy 3 fazy, a czwarty do przewodu neutralnego Twojej instalacji (niebieski) - instalacja sąsiada nie jest w tym wypadku chroniona i nic na to nie poradzisz. Mam nadzieję, że to tylko prowizorka na krótko...

Helpful message? + -

Back to top
   
aliali
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 28 Apr 2004
Posts: 77

Post#3 01 Dec 2006 11:53   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


piter_2000 wrote:
Różnicówka będzie działała poprawnie, ale na Twojej części instalacji - sąsiad niech podłączy 3 fazy, a czwarty do przewodu neutralnego Twojej instalacji (niebieski) - instalacja sąsiada nie jest w tym wypadku chroniona i nic na to nie poradzisz. Mam nadzieję, że to tylko prowizorka na krótko...

Jak to? Jak wpiął się za różnicówką to ta chroni całość instalacji, więc część sąsiada też jest zabezpieczona.

Helpful message? + -

Back to top
   
piter_2000
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 26 Nov 2006
Posts: 96
Location: Kraków

Post#4 01 Dec 2006 12:30   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Czytaj dokładnie - gość podłączył 4 przewody - czyli albo podpiął się do ochronnego, albo do neutralnego. Jeżeli podpiął się do ochronnego - to masz rację, jest chroniona, ale różnicówka wylatuje przy pierwszej próbie podłączenia urządzenia jednofazowego. Natomiast jeżeli popiął się do neutralnego (a tak musi zrobić, jeżeli realnie ma to działać) to wtedy na instalacji sąsiada różnicówka nie działa. Pozdrawiam!

Helpful message? + -

Back to top
   
aliali
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 28 Apr 2004
Posts: 77

Post#5 01 Dec 2006 12:54   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


piter_2000 wrote:
Czytaj dokładnie - gość podłączył 4 przewody - czyli albo podpiął się do ochronnego, albo do neutralnego. Jeżeli podpiął się do ochronnego - to masz rację, jest chroniona, ale różnicówka wylatuje przy pierwszej próbie podłączenia urządzenia jednofazowego. Natomiast jeżeli popiął się do neutralnego (a tak musi zrobić, jeżeli realnie ma to działać) to wtedy na instalacji sąsiada różnicówka nie działa. Pozdrawiam!


Zakładam że podpiął się prawidłowo L1,L2,L3,N w takim przypadku różnicówka będzie także chroniła instalację sąsiada. Proponuję prześledzić zasadę działania różnicówki.

Helpful message? + -

Back to top
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 1963
Location: Chojnice

Post#6 01 Dec 2006 13:08   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Działa, pod warunkiem że sąsiad ma instalację pięciorzewodową, wbije uziemienie i podłączy do przewodu PE. Jeżeli natomiast podłączy obudowy urządzeń do przewodu N to nie zadziała !

Helpful message? + -

Back to top
   
krzychol66
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 22 Oct 2004
Posts: 612
Location: -

Post#7 01 Dec 2006 13:15   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


stomat wrote:
Działa, pod warunkiem że sąsiad ma instalację pięciorzewodową, wbije uziemienie i podłączy do przewodu PE. Jeżeli natomiast podłączy obudowy urządzeń do przewodu N to nie zadziała !

Zadziała, zadziała. Tylko, że mniej skutecznie, niż powinna.
Każdy prąd upływu powyżej 30 mA (np. przez człowieka do ziemi) będzie wykryty i spowoduje zadziałanie różnicówki.
Natomiast przebicia do obudowy urządzeń w 1 klasie izolacji nie będą wykryte, dopóki nie popłynie odpowiednio duży prąd upływu do ziemi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Dec 2006 13:15   





Back to top
   
piter_2000
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 26 Nov 2006
Posts: 96
Location: Kraków

Post#8 01 Dec 2006 13:15   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Tak naprawdę, to obaj mamy po części rację:
-różnicówka zadziała, w przypadku przepływu prądu z fazy do ziemi
- nie zadziała w przypadku przepływu prądu między fazą a obudową, bo obudowę ma np. przez bolec połączoną z N.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Dec 2006 13:15   





Back to top
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 1963
Location: Chojnice

Post#9 01 Dec 2006 19:25   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Nie będzie przepływu prądu z fazy do ziemi skoro instalacja jest czteroprzewodowa i obudowa połączona jest z zerem. Będzie przepływ z fazy do zera co oczywiście nie spowoduje zadziałania zabezpieczenia różnicowo-prądowego choćby płynęło 100 A. Nie wiemy jaką instalację ma sąsiad, więc nie możemy odpowiedzieć na pytanie czy różnicówka chroni instalację sąsiada.

Helpful message? + -

Back to top
   
tompy
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 03 Nov 2005
Posts: 113
Location: Cz-wa

Post#10 01 Dec 2006 22:43   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Niech sobie płynie te 100A ale jeśli sąsiad dotknie obudowy to przez niego popłynie prąd do ziemi i różnicówka powinna zadziałać (mówimy oczywiście o przypadku awaryjnym - napięcie na zerowanej obudowie).

Helpful message? + -

Back to top
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 1963
Location: Chojnice

Post#11 02 Dec 2006 14:46   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Nie do tego służy różnicówka ! A jezeli przez sąsiada popłynie 25 mA to sąsiad padnie trupem a różnicówka nie zadziała. Wniosek : nie chroni instalacji sąsiada !
Jest to niestety często popełniany bład rozumowania. ZABEZPIECZENIE RÓŻNICOWO-PRADOWE NIE STANOWI OCHRONY PRZED DOTYKIEM BEZPOŚREDNIM. Jest to DODATKOWY środek ochrony przed dotykiem pośrednim, a w tej roli nie może zadziałać przy instalacji bez przewodu ochronnego PE.

Helpful message? + -

Back to top
   
tompy
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 03 Nov 2005
Posts: 113
Location: Cz-wa

Post#12 02 Dec 2006 22:02   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


W "Skrypcie dla szkolenia osób dozoru i eksploatacji instalacji oraz urządzeń elektroenergetycznych w zakładach przemysłowych i innych jednostkach gospodarczych" wydanym przez Centralny Ośrodek Szkolenia i Wydawnictw SEP na stronie 118 jest napisane:"Dopuszcza się wyłączników przeciwporażeniowych różnicowo-prądowych bez zastosowania przewodu ochronnego pod warunkiem, że znamionowy różnicowy prąd powodujący wyłączenie wyłącznika nie przekracza 30 mA"

Helpful message? + -

Back to top
   
Saja
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 27 Nov 2006
Posts: 33
Location: Gdańsk

Post#13 02 Dec 2006 22:16   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Quote:
Nie do tego służy różnicówka ! A jezeli przez sąsiada popłynie 25 mA to sąsiad padnie trupem a różnicówka nie zadziała. Wniosek : nie chroni instalacji sąsiada !


Powinieneś wiedzieć, że taka różnicówka zadziała przy takim prądzie, ale nie ma na to pewnosci (co więcej RCD 30mA może zadziałać nawet przy 15mA).

Jest to niestety często popełniany bład rozumowania. ZABEZPIECZENIE
Quote:
RÓŻNICOWO-PRADOWE NIE STANOWI OCHRONY PRZED DOTYKIEM BEZPOŚREDNIM. Jest to DODATKOWY środek ochrony przed dotykiem pośrednim, a w tej roli nie może zadziałać przy instalacji bez przewodu ochronnego PE.


Istnieje środek ochrony przy dotyku pośrednim. Inna sprawa, że sąsiad ma instalację TN-C, gdzie nie stosuje się wyłączników różnicowoprądowych. Nie znamy dokładnie jak to podpięcie do sąsiada jest zrealizowane, łatwiej by było gdybyś pokazał nam schemat. A może sąsiad się zainstalował przed RCD? Wtedy cała dyskusja traci na znaczeniu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Dec 2006 22:16   





Back to top
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 1963
Location: Chojnice

Post#14 03 Dec 2006 15:24   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Trudno mi dyskutować o skrypcie szkolenia ....... bo go nie znam. Nie twierdzę że nie dopuszcza się wyłącznika różnicowo-pradowego w jakiejś tam instalacji. Tylko że ten wyłącznik nie spełni zadania ochrony. "Może zadziałać" to nie jest ochrona ! Ochrona MUSI zadziałać !
Oczywiscie nie ma ochrony PRZED dotykiem tylko PRZY dotyku. Mój błąd. Tak jak nie ma ochrony PRZED zwarciem tylko przed SKUTKAMI zwarcia, a to dwie różne rzeczy.

Helpful message? + -

Back to top
   
tipso
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 12 Sep 2006
Posts: 7
Location: wielkopolska

Post#15 03 Dec 2006 21:13   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Najlepszym sposobem byłoby włączenie się przed RCD u ciebie i zainstalowanie RCD u sąsiada i z sieci TNC przejść na TNS.Trzeba pamiętać by uziemić pkt rozdziału PEN na PE i N.Uziemienie nie musi być o jakiś wyśrubowanych parametrach. Wystarczy że zmieści się w granicy 300 Ohmów.Dla RCD oporność pętli zwarcia jest bardzo duża,ze względu na mały prąd zadziałania ( w praktyce jest to od 0,024, do 0,026 A), tak więc jakiekolwiek uziemienie jest w stanie załatwić sprawę, no i nie bedziesz miał niespodziewanych wyłączeń u siebie Smile)), np na wskutek spawania bezpośrednio na ziemi, bowiem gdy włączysz instalację sąsiada za swoim RCD, to będzie on działał, bo ziemia bedzie tym piątym przewodem i pętla zwarcia z tego układu zawsze zamknie się na twoim RCD. Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Saja
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 27 Nov 2006
Posts: 33
Location: Gdańsk

Post#16 03 Dec 2006 21:35   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Quote:
Najlepszym sposobem byłoby włączenie się przed RCD u ciebie i zainstalowanie RCD u sąsiada i z sieci TNC przejść na TNS.Trzeba pamiętać by uziemić pkt rozdziału PEN na PE i N.Uziemienie nie musi być o jakiś wyśrubowanych parametrach. Wystarczy że zmieści się w granicy 300 Ohmów.Dla RCD oporność pętli zwarcia jest bardzo duża,ze względu na mały prąd zadziałania ( w praktyce jest to od 0,024, do 0,026 A), tak więc jakiekolwiek uziemienie jest w stanie załatwić sprawę, no i nie bedziesz miał niespodziewanych wyłączeń u siebie )), np na wskutek spawania bezpośrednio na ziemi, bowiem gdy włączysz instalację sąsiada za swoim RCD, to będzie on działał, bo ziemia bedzie tym piątym przewodem i pętla zwarcia z tego układu zawsze zamknie się na twoim RCD. Pozdrawiam.


oł shit.. kolega herezje pisze.

Helpful message? + -

Back to top
   
Garcia24
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 21 May 2005
Posts: 145
Location: Śląsk

Post#17 03 Dec 2006 22:27   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


tipso wrote:
Najlepszym sposobem byłoby włączenie się przed RCD u ciebie i zainstalowanie RCD u sąsiada i z sieci TNC przejść na TNS.Trzeba pamiętać by uziemić pkt rozdziału PEN na PE i N.Uziemienie nie musi być o jakiś wyśrubowanych parametrach. Wystarczy że zmieści się w granicy 300 Ohmów.Dla RCD oporność pętli zwarcia jest bardzo duża,ze względu na mały prąd zadziałania ( w praktyce jest to od 0,024, do 0,026 A), tak więc jakiekolwiek uziemienie jest w stanie załatwić sprawę, no i nie bedziesz miał niespodziewanych wyłączeń u siebie Smile)), np na wskutek spawania bezpośrednio na ziemi, bowiem gdy włączysz instalację sąsiada za swoim RCD, to będzie on działał, bo ziemia bedzie tym piątym przewodem i pętla zwarcia z tego układu zawsze zamknie się na twoim RCD. Pozdrawiam.


Dla mnie post do skasowania

Helpful message? + -

Back to top
   
tipso
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 12 Sep 2006
Posts: 7
Location: wielkopolska

Post#18 03 Dec 2006 22:34   

Re: wyłącznik różnicowoprądowy


Ok.Możecie go skasować, ale przedtem może mnie oświecicie, gdzie popelnilem błąd?

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> wyłącznik różnicowoprądowy
Page 1 of 1
Similar topics
Wyłącznik MOELLER CFI6 - Wyłącznik różnicowoprądowy nie chce się włączyć (1)
wyłącznik różnicowoprądowy (9)
Wyłącznik różnicowoprądowy (4)
Wyłącznik różnicowoprądowy (4)
Wyłącznik różnicowoprądowy - podłączenie (7)
Wyłącznik różnicowoprądowy - żywotność (4)
Jaki wyłącznik różnicowoprądowy? (10)
Wyłącza wyłącznik różnicowoprądowy (15)
Niesprawny wyłącznik różnicowoprądowy. (7)
wyłącznik różnicowoprądowy w domu (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.085 seconds

elektroda.pl topic RSS feed