FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 02 Dec 2006 22:03   

Witam. Chciałbym przedstawić efekt, który wykonałem dla kolegi grajacego na gitarze elektrycznej ;) Płytke wykonałem sam metodą "Termotransfer". Schemat i wzór ścieżek wziąłem ze strony General Guitar Gadgets Podłaczenie switcha wykorzystałem z tego schematu ponieważ nigdzie nie mogłem dostać switcha PIN-9 , a nawet zwykłego PIN-6 :roll: wiec zastosowałem zwykły przełącznik 2 biegunowy w sumie to i tak czysty kanał nie był mu potrzebny ale nie zaszkodziło dodać ;)
Schemat troche przerobiłem tak aby mi pasowało , dołożyłem przełacznik aby przełaczać z baterii na zasilanie zewnętrzne oraz kilka innych drobiazgów ;)

Schemat (w linku oryginalny schemat ,ja go zmodyfikowałem trochę tak żeby mi pasowało)

Spis elementów

Wzór płytki

Schemat montażowy

Podłączenie switcha PIN-6 jeśli ktoś nie posiada PIN9 tak jak jest w orginale.

:arrow: Wrażenia

Dźwięk naprawde mi sie spodobał , jest mocny i wyrazisty, oczywiście barwe dźwięku można regulowac ( bass, min, treble, gain, volume)

Próbki dźwięku:
Próbka nr.1
Próbka nr.2
Próbka nr.3
Próbka nr.4
Próbka nr.5

:arrow: Cena

Z całością zmieściłem się w 50zł , najdroższy był chyba z wszystkiego B327 do trawienia :P

A oto troche fotek , sorry za jakość ale były robione telefonem , jak dorwe cyfrówke to je podmienię na lepsze ;)

____
Podmianka zdjec.
tom

Back to top

Tomek515
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 02 Dec 2006 22:05   

Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall

elegancka płytka;] ładnie wykonane. A diody czemu w środku?
Back to top

jar-jar17
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 02 Dec 2006 22:14   

Co fakt prosty układzik ale całkiem dobra robota no oby tak dalej młody powodzenia w dalszych działaniach i układach
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 Post from the author of the topic 02 Dec 2006 22:14   

Wystarczy mi dioda że układ jest właczony , po drugie te diody jakoś tak dziwnie mrugają , po trzecie Marshall też je schował w obudowie :P
Ładna płytka :D ?? To pierwsza płytka jaka wytrawiłem z reguły zlecałem to komu innemu :P
Back to top

thereminator
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 02 Dec 2006 22:31   

Starannie i estetycznie wykonane, ale ze względu na przeznaczenie praktyczniejsza byłaby chyba obudowa stompbox.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Dec 2006 22:31   

Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 Post from the author of the topic 02 Dec 2006 22:34   

W pierwszym poście dołączyłem próbki dźwięku ;)
Back to top

Armosus
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 02 Dec 2006 23:43   

No ładnie, ładnie wykonane i płytka dobrze zrobiona a to duży plus.

A tak z ciekawości - jaki masz telefon?
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 Post from the author of the topic 02 Dec 2006 23:51   

Te zdjecia i tak pomniejszyłem bo były w rozdzielczości 3.2mp , te lepsze są z N93 ,a te gorsze z 6600 ;)
Back to top

Krzysiek007
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 03 Dec 2006 01:01   

Witam.
Czy mnie się wydaje czy w konstrukcji nie użyto ani jednego kabla ekranowanego ??
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 Post from the author of the topic 03 Dec 2006 01:15   

Dobrze Ci się zdaje , ale to nie jest tutaj wymagane , zobacz jak zrobili to na stronie General guitar gadgets, a po drugie bardzo ciężko prowadziłoby sie kabel ekranowany z każdego potencjometru.

Back to top

Krzysiek007
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 03 Dec 2006 01:36   

To prawda w tym powyższym projekcie nie ma kabli ekranowanych ale jest obudowa metalowa i zapewne ona robi za niezły ekran a u ciebie obudowa jest plastykowa i nie jestw w stanie spelnić roli ekranu ale jeśli ci nie brumi to w pożadku...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Dec 2006 01:36   

Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 Post from the author of the topic 03 Dec 2006 02:06   

Wszystko jest ok,jak sie bedzie coś dzialo to wnetrze wyłoże folia aluminiowa i podlacze ja do masy ;)
Back to top

ggrunge
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 03 Dec 2006 03:37   

:arrow: Tomek515 & foxik000000

Co do tych dwoch diod LED, to nie sa one do mrugania badz sygnalizowania czegos, tylko do obcinania sygnalu, dzieki temu efekt
ma takie brzmienie. Wiekszosc efektow typu fuzz lub distortion dziala na takiej zasadzie, pierw sygnal jest bardzo wzmacniany, czesto przesterowywany, a nastepnie obcinany na pewnym poziomie.

Pozdrawiam,
Michal
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Dec 2006 03:37   

Back to top

Rudolf2
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 03 Dec 2006 05:31   

bardzo ladnie :D sam mysle to zrobic :] pozdro
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#15 03 Dec 2006 09:51   

ggrunge wrote:
:arrow: Tomek515 & foxik000000

Co do tych dwoch diod LED, to nie sa one do mrugania badz sygnalizowania czegos, tylko do obcinania sygnalu, dzieki temu efekt
ma takie brzmienie. Wiekszosc efektow typu fuzz lub distortion dziala na takiej zasadzie, pierw sygnal jest bardzo wzmacniany, czesto przesterowywany, a nastepnie obcinany na pewnym poziomie.

Pozdrawiam,
Michal

Muszę cię rozczarowac, ale diody obcinajace nie charakteryzują efektów FUZZ. To, że na rynku jest sporo efektów nazwanych fuzz i maja diody obcinające to nie znaczy że daja efekt typowego fuzz. Dla niewtajemniczonych:

DISTORTION to efekt z obcinaczami diodowymi na wyjściu bez wzgledu czy to zwykłe krzemówki czy LED
OVER DRIVE to efekt z obcinaczami diodowymi w sprzężeniu zwrotnym elementu wzmacniającego. Tu zazwyczaj stosuje się zwykłe krzemówki, często obcinacz jest niesymetryczny
FUZZ to efekt, gdzie nie ma żadnych obcinaczy a sam efekt przesterowania powstaje jak w lampach (czyli jeden stopień przesterowuje drugi), ale jest na tranzystorach germanowych i tylko germanowych i to jest prawdziwy fuzz. wszystko inne nie jest fuzzem, choc może miec taki napis na pudełku.

a co do samego przedstawionego tu efektu: brak metalowej obudowy dyskryminuje go do uzycia na scenie - będzie generatorem pisku a nie efektem.
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 Post from the author of the topic 03 Dec 2006 11:55   

Ale wszystko jest dobrze, nic sie nie wzbudza itp. ;) ,a po drugie ten efekt nie bedzie stosowany na estradzie, on powstał dla osoby grającej sobie w domu ;)
Back to top

Krzysiek007
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 03 Dec 2006 12:13   

Witam.
Ale ja i tak jestem zwolennikiem kabli ekranowanych we wszelkich torach audio bynajmniej śpię spokojnie że na pewno jak postawie koło jakiejś ładowarki lub jakiegoś transformatora to w torze audio go nie usłyszę.
Konstrukcja ładnie wykonana ale największy minus to jednak brak ekranu ale to twój wybór jako konstruktora.
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 Post from the author of the topic 03 Dec 2006 12:21   

Jak coś bedzie nie tak to dodam folie aluminiowa jak juz pisałem ,a ewentualnie kiedys pokusze sie o wymiane kabli na ekranowane ;)
Back to top

ggrunge
Poziom 16
Poziom 16

Post#19 03 Dec 2006 14:05   

:arrow: painlust

Masz racje z tym FUZZem. Poprostu zasugerowalem sie tym, ze widzialem
pare rozwiazan FUZZa z obcinaczami diodowymi, ale tak jak pisales to nie jest FUZZ.

Co do OVERDRIVE....czy napewno tam sie stosuje krzemowki? Tak na logike to OVERDRIVE daje bardziej miekkie brzmienie niz DISTORTION,
a wlasnie LEDy powoduja cos takiego, ze wzgledu na mniejsze obcinanie sygnalu wzgledem krzemowek. Jakto jest naprawde?

Pozdrawiam,
Michal
Back to top

dioda.tychy
Poziom 11
Poziom 11

Post#20 03 Dec 2006 14:19   

Dobrze to brzmi, jeszcze tylko echo i pogłos i masz super efekcik :)
Back to top

DJ Clone
Poziom 17
Poziom 17

Post#21 03 Dec 2006 14:32   

Witam. Nie skusiło Cie wsadzenia transformatorka o napięciu 9V, chyba byłoby 100 razy wygodniej i nie musiałbyś wymieniać baterii, no chyba ze to ma naprawde maly pobór prądu w co wątpie. Pozdrawiam :D
Back to top

ggrunge
Poziom 16
Poziom 16

Post#22 03 Dec 2006 14:39   

Efekt z transforamtorem w srodku? Jeszcze nie widzialem takiego rozwiazania, podejrzewam ze niebyloby to za dobre wsadzac transformator do obudowy z efektem, moglby niekorzystnie bardzo wplywac na brzmienie ;)
Jak juz cos to gniazdo na zewnetrzny zasilacz.
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#23 Post from the author of the topic 03 Dec 2006 14:56   

DJ Clone wrote:
Witam. Nie skusiło Cie wsadzenia transformatorka o napięciu 9V, chyba byłoby 100 razy wygodniej i nie musiałbyś wymieniać baterii, no chyba ze to ma naprawde maly pobór prądu w co wątpie. Pozdrawiam :D

Mogły by sie pojawic nie przyjemne brumy :P

ggrunge wrote:
Efekt z transforamtorem w srodku? Jeszcze nie widzialem takiego rozwiazania, podejrzewam ze niebyloby to za dobre wsadzac transformator do obudowy z efektem, moglby niekorzystnie bardzo wplywac na brzmienie ;)
Jak juz cos to gniazdo na zewnetrzny zasilacz.

Z tylu jest wejscie na zasilacz wtyczkowy ,a przełącznik z przodu jest 3 pozycyjny , na dół zasilanie z baterii , środek wyłączony , do góry zasilanie z zasilacza zewnętrznego ;)
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#24 03 Dec 2006 14:58   

ggrunge wrote:
:arrow: painlust

Masz racje z tym FUZZem. po prostu zasugerowalem sie tym, ze widzialem
pare rozwiazan FUZZa z obcinaczami diodowymi, ale tak jak pisales to nie jest FUZZ.

Co do OVERDRIVE...czy napewno tam sie stosuje krzemowki? Tak na logike to OVERDRIVE daje bardziej miekkie brzmienie niz DISTORTION,
a wlasnie LEDy powoduja cos takiego, ze wzgledu na mniejsze obcinanie sygnalu wzgledem krzemowek. Jakto jest naprawde?

Pozdrawiam,
Michal

W Over Drive stosuje się jak najbardziej diody krzemowe, ale tak jak napisałem są one w sprzężeniu zwrotnym np. OpAmpa, a nie na wyjściu układu. Zobacz sobie schemat jakiegokolwiek TS7/TS9/TS808 czy innego Over Drive'a. Dlatego brzmienie jest inne niż distortiona.

a efekty z transformatorem w środku są mozliwe, choć rzadko spotykane. Taka kostką jest customowy PRL Booster manufaktury HEXE GE.
Back to top

Krzysiek007
Poziom 17
Poziom 17

Post#25 03 Dec 2006 15:07   

Witam.
Co do efektów z transformatorem to na pewno by trzeba zastosować dużo lepsze filtrowanie napięcia i już na 100% kable ekranowane, wiem wiem pewnie uznacie że się czepiłem tych ekranowanych kabli, ale jak już idzie "zabawa" z trafkiem to na pewno bez ekranów się nie obejdzie.

PS.
Niedługo mnie chyba będzie też czekało składanie jakiegoś efektu do gitary bo mój kumpel zaczął grać na gitarze elektrycznej ale nie ma jeszcze żadnych efektów więc możliwe że się skusze na powyższe efekty :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Dec 2006 15:07   

Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#26 Post from the author of the topic 03 Dec 2006 15:10   

Krzysiek007 wrote:
Witam.
Co do efektów z transformatorem to na pewno by trzeba zastosować dużo lepsze filtrowanie napięcia i już na 100% kable ekranowane, wiem wiem pewnie uznacie że się czepiłem tych ekranowanych kabli, ale jak już idzie "zabawa" z trafkiem to na pewno bez ekranów się nie obejdzie.

PS.
Niedługo mnie chyba będzie też czekało składanie jakiegoś efektu do itary bo mój kumpel zaczoł grac na gitarce elektrycznej ale nie ma jeszcze żadnych efektów więc możliwe że się skucze na powyższe efekty :)

Krzysiek007 teraz się z Tobą zgadam , gdyby trafo było w środku to muszą być kable ekranowane ;)
Back to top

michal512
Poziom 14
Poziom 14

Post#27 03 Dec 2006 15:49   

Projekcik super. Mozesz podac dokładny link bo nie mogę tego znależć :p
Back to top

Jake1
Poziom 17
Poziom 17

Post#28 03 Dec 2006 16:29   

Kolego Krzysiek007: Ja jeszcze nie spotkalem sie z ekranowanymi kablami w efektach gitarowych.... Metalowa obudowa lub plastkiowa z folia aluminiowa faktycznie by sie przydala ale jak tylko do domu to w pozadku.
Quote:
gdyby trafo było w środku to muszą być kable ekranowane

No chyba ze tak :P Calosc ladnie i starannie wykonana ale wylacznik hebelkowy niebyt sie nadaje do tego, trudno wlaczac i wylaczac efekt podczas grania.
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#29 Post from the author of the topic 03 Dec 2006 17:16   

Na początku w ogóle nie było w planach przełącznika na czysty kanał , ale jak zobaczyłem na schemacie ze jest taka możliwość to zrobiłem , chociaż w sumie to jest taki bajerek bo jak się gra z efektem to się z nim gra , a po drugie to nie dało się dostać switcha i plastikowa obudowa mogła by nie wytrzymać deptania po niej :P

:arrow: Wzór płytki , schemat itp dodałem do pierwszego postu :D
Back to top

michal512
Poziom 14
Poziom 14

Post#30 03 Dec 2006 17:35   

ok dzieki :P mam zamiar kupic sobie gitare w najblizszym czasie wiec takie cudo pewnie mi sie przyda :p chyba sie skusze ;p

no nie wiem ja znam kawałki w których sie włacza i wyłacza efekt wi c mogło by byc to troche klopotlwe:p
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 15 Go to page 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Next
Jump to page:
Similar topics
Efekt gitarowy fuzz (14)
Gitarowy wzmacniacz lampowy ala Marshall JCM 800 (12)
Hannspree SN22A1 - niedrogi komupter AIO, ale dla wymagających (1)
Laptopy EON17-S dla wymagających (i bogatych) graczy - CPU do 4,5 GHz (2)
Lampowy przedwzmacniacz gitarowy (Marshall JCM800) - Projekt (22)
Wzmacniacz gitarowy - Marshall JCM 800 (24)
Efekt gitarowy ShredMaster (24)
Dr. Boogey Efekt gitarowy (6)
RAT - efekt gitarowy (9)
Efekt gitarowy BOSS HeavyMetal HM-2 (57)

Page generation time: 0.234 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed