| Author |
misio78 Poziom 9

|
03 Dec 2006 19:35 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
efekt jest świetny mam taki. spienty z kilkoma innymi i można wykończyć sąsiadów.mam sześć sztuk w jednej obudowie szykam jakiegoś przełącznika pod buta
|
|
| Back to top |
|
 |
robur Poziom 13

|
04 Dec 2006 00:45 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Czy takie przełączniki ("DPDT foot switch") to można normalnei w sklepie kupi, bo jeszcze nie widziałem. Jak one się nazywają? Robię ten efekt i będę takich potrzebował pewnie.
Dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jake1 Poziom 17

|
04 Dec 2006 10:58 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Kawalki w ktorych wlaczasz/wylkaczasz tez znam :P Zreszta jak gra sie na koncercie to nie bedziesz rozlaczal efektow tylko masz petle i wlaczasz to co ci potzeba, sam mam zrobiony kilka efektow DOD 303, Marshall BluesBreaker, distortion+ konstrukcji wlasnej, Ibnaez TubeScreamer. Obudowy i wylaczniki polecma to strone www.naan.com.pl tylko ze na stan dzisijeszy chyba nie dziala :cry: . Jeden z moich efektow jest zrobiony w plastikowej obudowie i deptanie wytrzymuje :) Tylko ze obudowa jest plaska i dosc mocna.
Ps. Switche tez sa na www.naan.com.pl ale jak mowile strona cos nie dziala, na allegro mozna je dostac czesto, choc moze nie najtaniej ok. 14zł.......
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj kici Poziom 12

|
04 Dec 2006 12:31 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Interesuje mnie jak zrobiłeś tą płytkę? Jakiej metody użyłeś? Sam chciałbym takie cacko se zrobić.
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
04 Dec 2006 12:34 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| Jake1 wrote: |
Kawalki w ktorych wlaczasz/wylkaczasz tez znam :P Zreszta jak gra sie na koncercie to nie bedziesz rozlaczal efektow tylko masz petle i wlaczasz to co ci potzeba, sam mam zrobiony kilka efektow DOD 303, Marshall BluesBreaker, distortion+ konstrukcji wlasnej, Ibnaez TubeScreamer. Obudowy i wylaczniki polecma to strone www.naan.com.pl tylko ze na stan dzisijeszy chyba nie dziala :cry: . Jeden z moich efektow jest zrobiony w plastikowej obudowie i deptanie wytrzymuje :) Tylko ze obudowa jest plaska i dosc mocna.
Ps. Switche tez sa na www.naan.com.pl ale jak mowile strona cos nie dziala, na allegro mozna je dostac czesto, choc moze nie najtaniej ok. 14zł....... |
Wiem że są takie kawałki ale bez przesady to jest tylko do użytkowu domowego, może kiedys wyminie ten przełącznik na switcha . Zna ktoś jeszcze jakieś stronki ze switchami :D ?
Płytke robiłem metodą termotransfer czyli żelazkiem nanosiłem wzór płytki na lamiant. Użyj opcji szukaj ja własnie z tamtąd nauczyłem sie trawić płytki , a ta płytka, która jest na zdjęciu to moja pierwsza płytka ;)
P.S stronka już działa ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Jake1 Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
matbar55-89 Poziom 10

|
04 Dec 2006 17:34 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Pomysł bardzo fajny.
Dobrze wykonane zdjęcia i opisu nie brakuje.
Gość naprawde dokładny.
Możliwe że skusze sie na taki projekt :):):):):):):):)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Dec 2006 17:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
04 Dec 2006 18:02 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Dziękuje za słowa uznania i krytyki :P
:arrow: Kolega chciałby mieć jeszcze jakiś przenośny piecyk , ze wzmacniaczem nie będę miał problemu bo trochę się na tym znam ;) Tylko nie wiem jaki głośnik wybrać , jakiś nie większy niż 13cm ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Lowrider_US Poziom 9

|
05 Dec 2006 18:49 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Nieżle wykonana zabawka a biorac pod uwagę wiek wykonawcy zasługuje na szczegolne wyróżnienie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Oparek_D Poziom 11

|
06 Dec 2006 15:39 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Zgadzam sie z kolegą powyzej i dodam jeszcze ze to nie jedyna ciekawa konstrukcja elektroniczna tego Pana!!!
Podoba mi sie w szczególności wykonanie plytki drukowanej- Szacun !
|
|
| Back to top |
|
 |
kajiek Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
06 Dec 2006 21:01 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
probki strasznie kaszaniaste, pewnie nagrywane przez wejscie liniowe...
tez robilem kiedys guvnora, z tym ze wsadzilem go w obudowe typowo podlogowa :) fajna kostka, jedna z lepszych, warto miec z pedalboardzie :)
gratuluje starannosci wykonania.mimo iz taka forma wydaje sie malo praktyczna...
| foxik000000 wrote: |
:arrow: Kolega chciałby mieć jeszcze jakiś przenośny piecyk , ze wzmacniaczem nie będę miał problemu bo trochę się na tym znam ;) Tylko nie wiem jaki głośnik wybrać , jakiś nie większy niż 13cm ;) |
a jaka kwote kolega chce przeznaczyc? za celestiona czy eminence trzeba zaplacic okolo 300-400 pln.
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
06 Dec 2006 21:17 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| BolzZ wrote: |
probki strasznie kaszaniaste, pewnie nagrywane przez wejscie liniowe...
tez robilem kiedys guvnora, z tym ze wsadzilem go w obudowe typowo podlogowa :) fajna kostka, jedna z lepszych, warto miec z pedalboardzie :)
gratuluje starannosci wykonania.mimo iz taka forma wydaje sie malo praktyczna...
| foxik000000 wrote: |
:arrow: Kolega chciałby mieć jeszcze jakiś przenośny piecyk , ze wzmacniaczem nie będę miał problemu bo trochę się na tym znam ;) Tylko nie wiem jaki głośnik wybrać , jakiś nie większy niż 13cm ;) |
a jaka kwote kolega chce przeznaczyc? za celestiona czy eminence trzeba zaplacic okolo 300-400 pln. |
Akurat próbki które są zamieszczone nie są nagrywane przeze mnie tylko są ze stronki skąd brałem projekt, z czasem pojawią się próbki nagrane przeze mnie ;) A co do głośnika , jakości super nie musi być i nie mam tyle kasy. Kolega chce wydac ok.50zł (wiem ze mało ale to ma byc mały sprzecik) Na początku myślałem o ARZ 6604 ale są za duże i wyszedł by normalny piec , a to ma byc mały przenośny ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2006 21:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
06 Dec 2006 21:29 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
nie no, a-erz-ety to sa osmiocalowki, najmniejsze co sie w ogole pakuje do gitarowych wzmacniaczy. i nawet daja rade, choc maja sporo za duzo góry. ale wyciecie kopułek troche pomaga :)
a w domu czasem uzywam pieca na czterech arz i nie jest zle, tak ze jak kolega chce niskobudzerowke, to nie ma co szukac, mozesz swobodnie je brac.
|
|
| Back to top |
|
 |
Thomasz Poziom 2

|
06 Dec 2006 22:16 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
witam, wykonałem ten schemat według głównego schematu, ale nie chce tego switcha "ByPassa", chce go zlikwidować, czy ktoś by mógł mi pomóc (np. coś w paincie namalować:P), jak to zrobić?? jak to całe popodłanczać bez tego?? Pliska, pomóżcie ktoś!!
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
07 Dec 2006 11:33 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
normalnie. bez wylacznika podlaczasz sygnal na wejscie, zbierasz z wyjscia i tyle... tak jak na schemacie ideowym(tylko zwroc uwage ze na nim na wejsciu jest gniazdo stereo odlaczajace zasilanie przy wyjetym dżeku)
|
|
| Back to top |
|
 |
Thomasz Poziom 2

|
07 Dec 2006 17:43 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
dzieki, ale raczej mi chodzi o ten "ByPass Switch" na tej stronce: http://webbox.w.interia.pl/marshall_guvnor/marshall_guvnor_layout.gif
chce go zlikwidować, ale nieweim jak to odpowiednio popodłanczać bez niego :/ (no i zeby jak go włącze to był by cały czas włączony, a nie tylko jak włoże jack lub wyciągne go)
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
07 Dec 2006 17:49 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
no wlasnie tak jak napisalem wyzej :P
na tym podanym przez ciebie schemacie montazowym nie ma tej opcji zeby wylaczal sie po wyjeciu wtyczki.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
marshall_guvnor_layout.gif |
| Contents: |
|
| Filesize: |
49.44 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
07 Dec 2006 17:56 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Na początku też myślałem nad podłaczeniem tego bezpośrednio ,ponieważ nigdzie nie mogłem dostać switcha , ale już wolałem zastosować przełacznik niż nic :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Thomasz Poziom 2

|
07 Dec 2006 19:23 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
aha dzięki BolzZ!!, tak tez myślałem :P:D,
foxik000000 - tez własnie nie moge bardzo tego switcha dostać, a i tak bedzie mi zbędny, wiec odrazu chce to zrobić bez niego :P
|
|
| Back to top |
|
 |
slavo666 Poziom 16

|
10 Dec 2006 16:47 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Ładne wykonanie. Też mam Guv'Nor'a w swoim piecu jako standardowy Overdrive i spisuje się nieźle, chociaż robiłem płytkę ręcznie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Dec 2006 16:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
11 Dec 2006 18:22 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Gdy już miałem wzór płytki to nie chciałem kombinować , z przerabianiem jej po to aby można było wlutować elementy :P
:arrow: slavo666 "...chociaż robiłem płytkę ręcznie..." chodziło o malowanie płytki markerem na laminacie czy sam zaprojektowałeś drugą płytke ? Jeśli zaprojektowałeś swoją to zamieść tu swój wzór (oczywiście jeśli możesz) ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
slavo666 Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
volt1 Poziom 19

|
10 Jan 2007 18:07 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Efekt ładny jak na pokojowe rozwiązanie. Brzmienie niezłe.
Tylko czemu połowa postów jest o ekranowanych kablach.
Osobiście jeszcze nie widziałem w efekcie ekranowanych kabli zwłaszcza, że nie mają więcej niż kilka cm. Jeśli efekt miałby być używany na scenie wystarczy solidna metalowa obudowa. A jeśli ktoś tak panicznie boi się zakłóceń, to wystarczy kable od potencjometru skręcić. Drastycznie zmniejsza to zakłócenia i przydźwięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
bobeke Poziom 14

|
13 Jan 2007 18:05 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Witam!
Ja jestem w trakcie robienia takiego samego efektu. Nie jestem zbyt zaawansowanym elektronikiem i mam pytanie:
Na zdjęciu na czerwono zaznaczyłem kondensator 0,068uF a obok 470pF.
Ja zakupiłem kondensator (ma oznaczenie 683 = 0,068uF ). Na obrazku jest pokazane ze jest to żółty kondensator a ja mam go takiego jaki jest zakreślony obok. Czy to nie sprawi żadnych kłopotów?[/img]
| Description: |
|
| Filesize: |
37.53 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
13 Jan 2007 19:33 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
nie chce mi sie szukac schematu, wiec sam sprawdz czy jest on w torze audio ;) jesli tak, to kiedys w przyszlosci warto zmienic na plastik, ale mysle ze jeden ceramiczny wiecej czy mniej za bardzo nie dzwiek nie wplynie ;) ja mam caly preamp w piecyku na ceramicznych i nie chce mi sie nic z tym robic :D
|
|
| Back to top |
|
 |
extrime Poziom 15

|
13 Jan 2007 19:58 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Witam! Mam problem:/ zrobiłem płytke na wzór tego
http://webbox.w.interia.pl/marshall_guvnor/marshall_guvnor_layout.gif
i teraz widze że wszyscy mają to drugie:/ Czy efekt będzie działał na takiej płytce czy musze zrobić jeszcze raz? Ten foot switch to jest przełącznik nożny? Da się go zastąpić czymś innym- nie potrzebuje przełącznika nożnego:P? Proszę o szybką odpowiedź:D
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
13 Jan 2007 20:35 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Niektóre osoby robiły na tej płytce co Ty i im działał, bo schemat jest identyczny. Jeśli nie chce switcha to możesz to połączyć bezpośrednio, lub zastosować zwykły przełącznik dwubiegunowy tak jak ja to zrobiłem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
bobeke Poziom 14

|
14 Jan 2007 09:40 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Jeszcze jedno. Prosiłem w sklepie elektronicznym o kondesator 0,01uF i zamiasr dostania tego zielonego co na obrazku dostałem też ceramiczny. To też nie sprawi większych kłopotów?
|
|
| Back to top |
|
 |