FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#31 03 Dec 2006 19:35   

Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall

efekt jest świetny mam taki. spienty z kilkoma innymi i można wykończyć sąsiadów.mam sześć sztuk w jednej obudowie szykam jakiegoś przełącznika pod buta
Back to top

robur
Poziom 13
Poziom 13

Post#32 04 Dec 2006 00:45   

Czy takie przełączniki ("DPDT foot switch") to można normalnei w sklepie kupi, bo jeszcze nie widziałem. Jak one się nazywają? Robię ten efekt i będę takich potrzebował pewnie.
Dzięki.
Back to top

Jake1
Poziom 17
Poziom 17

Post#33 04 Dec 2006 10:58   

Kawalki w ktorych wlaczasz/wylkaczasz tez znam :P Zreszta jak gra sie na koncercie to nie bedziesz rozlaczal efektow tylko masz petle i wlaczasz to co ci potzeba, sam mam zrobiony kilka efektow DOD 303, Marshall BluesBreaker, distortion+ konstrukcji wlasnej, Ibnaez TubeScreamer. Obudowy i wylaczniki polecma to strone www.naan.com.pl tylko ze na stan dzisijeszy chyba nie dziala :cry: . Jeden z moich efektow jest zrobiony w plastikowej obudowie i deptanie wytrzymuje :) Tylko ze obudowa jest plaska i dosc mocna.

Ps. Switche tez sa na www.naan.com.pl ale jak mowile strona cos nie dziala, na allegro mozna je dostac czesto, choc moze nie najtaniej ok. 14zł.......
Back to top

Dj kici
Poziom 12
Poziom 12

Post#34 04 Dec 2006 12:31   

Interesuje mnie jak zrobiłeś tą płytkę? Jakiej metody użyłeś? Sam chciałbym takie cacko se zrobić.
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 Post from the author of the topic 04 Dec 2006 12:34   

Jake1 wrote:
Kawalki w ktorych wlaczasz/wylkaczasz tez znam :P Zreszta jak gra sie na koncercie to nie bedziesz rozlaczal efektow tylko masz petle i wlaczasz to co ci potzeba, sam mam zrobiony kilka efektow DOD 303, Marshall BluesBreaker, distortion+ konstrukcji wlasnej, Ibnaez TubeScreamer. Obudowy i wylaczniki polecma to strone www.naan.com.pl tylko ze na stan dzisijeszy chyba nie dziala :cry: . Jeden z moich efektow jest zrobiony w plastikowej obudowie i deptanie wytrzymuje :) Tylko ze obudowa jest plaska i dosc mocna.

Ps. Switche tez sa na www.naan.com.pl ale jak mowile strona cos nie dziala, na allegro mozna je dostac czesto, choc moze nie najtaniej ok. 14zł.......

Wiem że są takie kawałki ale bez przesady to jest tylko do użytkowu domowego, może kiedys wyminie ten przełącznik na switcha . Zna ktoś jeszcze jakieś stronki ze switchami :D ?

Płytke robiłem metodą termotransfer czyli żelazkiem nanosiłem wzór płytki na lamiant. Użyj opcji szukaj ja własnie z tamtąd nauczyłem sie trawić płytki , a ta płytka, która jest na zdjęciu to moja pierwsza płytka ;)

P.S stronka już działa ;)
Back to top

Jake1
Poziom 17
Poziom 17

Post#36 04 Dec 2006 16:53   

:) Sa tam dostepne 2 wersje obudowy obecnie widze ze na stanie maja tylko 1 druga jest wilekosci takiej jak gotowe kostki naan'a.

Allegro: http://www.allegro.pl/item144399335_przelacznik_nozny_foot_switch_dpdt.html

:P
Back to top

matbar55-89
Poziom 10
Poziom 10

Post#37 04 Dec 2006 17:34   

Pomysł bardzo fajny.

Dobrze wykonane zdjęcia i opisu nie brakuje.

Gość naprawde dokładny.

Możliwe że skusze sie na taki projekt :):):):):):):):)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Dec 2006 17:34   

Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#38 Post from the author of the topic 04 Dec 2006 18:02   

Dziękuje za słowa uznania i krytyki :P

:arrow: Kolega chciałby mieć jeszcze jakiś przenośny piecyk , ze wzmacniaczem nie będę miał problemu bo trochę się na tym znam ;) Tylko nie wiem jaki głośnik wybrać , jakiś nie większy niż 13cm ;)
Back to top

Lowrider_US
Poziom 9
Poziom 9

Post#39 05 Dec 2006 18:49   

Nieżle wykonana zabawka a biorac pod uwagę wiek wykonawcy zasługuje na szczegolne wyróżnienie :D
Back to top

Oparek_D
Poziom 11
Poziom 11

Post#40 06 Dec 2006 15:39   

Zgadzam sie z kolegą powyzej i dodam jeszcze ze to nie jedyna ciekawa konstrukcja elektroniczna tego Pana!!!
Podoba mi sie w szczególności wykonanie plytki drukowanej- Szacun !
Back to top

kajiek
Poziom 8
Poziom 8

Post#41 06 Dec 2006 18:57   

Witam,
Troche innych wykonan.
link:
http://esnips.com/web/bluessMusic
Pozdrawiam
blues
Back to top

BolzZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#42 06 Dec 2006 21:01   

probki strasznie kaszaniaste, pewnie nagrywane przez wejscie liniowe...
tez robilem kiedys guvnora, z tym ze wsadzilem go w obudowe typowo podlogowa :) fajna kostka, jedna z lepszych, warto miec z pedalboardzie :)
gratuluje starannosci wykonania.mimo iz taka forma wydaje sie malo praktyczna...
foxik000000 wrote:

:arrow: Kolega chciałby mieć jeszcze jakiś przenośny piecyk , ze wzmacniaczem nie będę miał problemu bo trochę się na tym znam ;) Tylko nie wiem jaki głośnik wybrać , jakiś nie większy niż 13cm ;)

a jaka kwote kolega chce przeznaczyc? za celestiona czy eminence trzeba zaplacic okolo 300-400 pln.
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#43 Post from the author of the topic 06 Dec 2006 21:17   

BolzZ wrote:
probki strasznie kaszaniaste, pewnie nagrywane przez wejscie liniowe...
tez robilem kiedys guvnora, z tym ze wsadzilem go w obudowe typowo podlogowa :) fajna kostka, jedna z lepszych, warto miec z pedalboardzie :)
gratuluje starannosci wykonania.mimo iz taka forma wydaje sie malo praktyczna...
foxik000000 wrote:

a jaka kwote kolega chce przeznaczyc? za celestiona czy eminence trzeba zaplacic okolo 300-400 pln.

Akurat próbki które są zamieszczone nie są nagrywane przeze mnie tylko są ze stronki skąd brałem projekt, z czasem pojawią się próbki nagrane przeze mnie ;) A co do głośnika , jakości super nie musi być i nie mam tyle kasy. Kolega chce wydac ok.50zł (wiem ze mało ale to ma byc mały sprzecik) Na początku myślałem o ARZ 6604 ale są za duże i wyszedł by normalny piec , a to ma byc mały przenośny ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Dec 2006 21:17   

Back to top

BolzZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#44 06 Dec 2006 21:29   

nie no, a-erz-ety to sa osmiocalowki, najmniejsze co sie w ogole pakuje do gitarowych wzmacniaczy. i nawet daja rade, choc maja sporo za duzo góry. ale wyciecie kopułek troche pomaga :)
a w domu czasem uzywam pieca na czterech arz i nie jest zle, tak ze jak kolega chce niskobudzerowke, to nie ma co szukac, mozesz swobodnie je brac.
Back to top

Thomasz
Poziom 2
Poziom 2

Post#45 06 Dec 2006 22:16   

witam, wykonałem ten schemat według głównego schematu, ale nie chce tego switcha "ByPassa", chce go zlikwidować, czy ktoś by mógł mi pomóc (np. coś w paincie namalować:P), jak to zrobić?? jak to całe popodłanczać bez tego?? Pliska, pomóżcie ktoś!!
Back to top

BolzZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#46 07 Dec 2006 11:33   

normalnie. bez wylacznika podlaczasz sygnal na wejscie, zbierasz z wyjscia i tyle... tak jak na schemacie ideowym(tylko zwroc uwage ze na nim na wejsciu jest gniazdo stereo odlaczajace zasilanie przy wyjetym dżeku)
Back to top

Thomasz
Poziom 2
Poziom 2

Post#47 07 Dec 2006 17:43   

dzieki, ale raczej mi chodzi o ten "ByPass Switch" na tej stronce: http://webbox.w.interia.pl/marshall_guvnor/marshall_guvnor_layout.gif
chce go zlikwidować, ale nieweim jak to odpowiednio popodłanczać bez niego :/ (no i zeby jak go włącze to był by cały czas włączony, a nie tylko jak włoże jack lub wyciągne go)
Back to top

BolzZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#48 07 Dec 2006 17:49   

no wlasnie tak jak napisalem wyzej :P
na tym podanym przez ciebie schemacie montazowym nie ma tej opcji zeby wylaczal sie po wyjeciu wtyczki.

marshall_guvnor_layout.gif
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  marshall_guvnor_layout.gif
 Contents:  
 Filesize:  49.44 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#49 Post from the author of the topic 07 Dec 2006 17:56   

Na początku też myślałem nad podłaczeniem tego bezpośrednio ,ponieważ nigdzie nie mogłem dostać switcha , ale już wolałem zastosować przełacznik niż nic :P
Back to top

Thomasz
Poziom 2
Poziom 2

Post#50 07 Dec 2006 19:23   

aha dzięki BolzZ!!, tak tez myślałem :P:D,

foxik000000 - tez własnie nie moge bardzo tego switcha dostać, a i tak bedzie mi zbędny, wiec odrazu chce to zrobić bez niego :P
Back to top

slavo666
Poziom 16
Poziom 16

Post#51 10 Dec 2006 16:47   

Ładne wykonanie. Też mam Guv'Nor'a w swoim piecu jako standardowy Overdrive i spisuje się nieźle, chociaż robiłem płytkę ręcznie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Dec 2006 16:47   

Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#52 Post from the author of the topic 11 Dec 2006 18:22   

Gdy już miałem wzór płytki to nie chciałem kombinować , z przerabianiem jej po to aby można było wlutować elementy :P

:arrow: slavo666 "...chociaż robiłem płytkę ręcznie..." chodziło o malowanie płytki markerem na laminacie czy sam zaprojektowałeś drugą płytke ? Jeśli zaprojektowałeś swoją to zamieść tu swój wzór (oczywiście jeśli możesz) ;)
Back to top

slavo666
Poziom 16
Poziom 16

Post#53 15 Dec 2006 19:14   

Nie, korzystałem z tego schematu: http://webbox.w.interia.pl/marshall_guvnor/marshall_guvnor_layout.gif
ale trochę go przerabiałem - wszystko flamastrem ;) W sumie to prosta płytka, bardzo fajnie się składało i odpalił za pierwszym razem :)
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#54 Post from the author of the topic 15 Dec 2006 20:15   

Ja korzystałem z tego schematu http://webbox.w.interia.pl/marshall_guvnor/marshall_guvnor_layout.gif albo podłączyć switch , mój odpalił za drugim razem , bo na początku zrobiłem mały błąd :P
Back to top

volt1
Poziom 19
Poziom 19

Post#55 10 Jan 2007 18:07   

Efekt ładny jak na pokojowe rozwiązanie. Brzmienie niezłe.
Tylko czemu połowa postów jest o ekranowanych kablach.
Osobiście jeszcze nie widziałem w efekcie ekranowanych kabli zwłaszcza, że nie mają więcej niż kilka cm. Jeśli efekt miałby być używany na scenie wystarczy solidna metalowa obudowa. A jeśli ktoś tak panicznie boi się zakłóceń, to wystarczy kable od potencjometru skręcić. Drastycznie zmniejsza to zakłócenia i przydźwięki.
Back to top

bobeke
Poziom 14
Poziom 14

Post#56 13 Jan 2007 18:05   

Witam!
Ja jestem w trakcie robienia takiego samego efektu. Nie jestem zbyt zaawansowanym elektronikiem i mam pytanie:

Na zdjęciu na czerwono zaznaczyłem kondensator 0,068uF a obok 470pF.
Ja zakupiłem kondensator (ma oznaczenie 683 = 0,068uF ). Na obrazku jest pokazane ze jest to żółty kondensator a ja mam go takiego jaki jest zakreślony obok. Czy to nie sprawi żadnych kłopotów?[/img]

jjj.JPG
 Description:
0.00
 Filesize:  37.53 KB

jjj.JPG

Back to top

BolzZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#57 13 Jan 2007 19:33   

nie chce mi sie szukac schematu, wiec sam sprawdz czy jest on w torze audio ;) jesli tak, to kiedys w przyszlosci warto zmienic na plastik, ale mysle ze jeden ceramiczny wiecej czy mniej za bardzo nie dzwiek nie wplynie ;) ja mam caly preamp w piecyku na ceramicznych i nie chce mi sie nic z tym robic :D
Back to top

extrime
Poziom 15
Poziom 15

Post#58 13 Jan 2007 19:58   

Witam! Mam problem:/ zrobiłem płytke na wzór tego
http://webbox.w.interia.pl/marshall_guvnor/marshall_guvnor_layout.gif
i teraz widze że wszyscy mają to drugie:/ Czy efekt będzie działał na takiej płytce czy musze zrobić jeszcze raz? Ten foot switch to jest przełącznik nożny? Da się go zastąpić czymś innym- nie potrzebuje przełącznika nożnego:P? Proszę o szybką odpowiedź:D
Back to top

foxik000000
Poziom 22
Poziom 22

Post#59 Post from the author of the topic 13 Jan 2007 20:35   

Niektóre osoby robiły na tej płytce co Ty i im działał, bo schemat jest identyczny. Jeśli nie chce switcha to możesz to połączyć bezpośrednio, lub zastosować zwykły przełącznik dwubiegunowy tak jak ja to zrobiłem :)
Back to top

bobeke
Poziom 14
Poziom 14

Post#60 14 Jan 2007 09:40   

Jeszcze jedno. Prosiłem w sklepie elektronicznym o kondesator 0,01uF i zamiasr dostania tego zielonego co na obrazku dostałem też ceramiczny. To też nie sprawi większych kłopotów?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 15 Go to page Previous  1, 2, 3, ... 13, 14, 15  Next
Jump to page:
Similar topics
Piec gitarowy: Marshall 8010 czy Laney HCM ? (3)
Gitarowy wzmacniacz lampowy ala Marshall JCM 800 (12)
Lampowy przedwzmacniacz gitarowy (Marshall JCM800) - Projekt (13)
Wzmacniacz gitarowy - Marshall JCM 800 (24)
Hannspree SN22A1 - niedrogi komupter AIO, ale dla wymagających (1)
Laptopy EON17-S dla wymagających (i bogatych) graczy - CPU do 4,5 GHz (2)
efekt gitarowy (19)
Efekt gitarowy Crybaby (5)
specyficzny efekt gitarowy (51)

Page generation time: 0.563 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed