| Author |
grzesiekmotur Poziom 6

|
14 Mar 2010 12:37 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
a czy ten efekt moge zasilać z zasilacza stabilizowanego?
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
14 Mar 2010 14:10 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
A dlaczegóż by nie? Ja zasilam, i nie narzekam, tylko Nie impulsowym....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 14:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
painlust Poziom 23

|
14 Mar 2010 18:46 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| grzesiekmotur wrote: |
| a czy ten efekt moge zasilać z zasilacza stabilizowanego? |
nie tylko możesz ale powinieneś.
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin1193 Poziom 12

|
22 Mar 2010 22:59 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Witam! Tak się składa, że złożyłem ten przester. Nie spełnił moich oczekiwań dźwięk jest zbyt łagodny. Mój problem polega na tym, że nie działa kanał clear. Przełączam przełącznikiem i nic cisza. Gdzie tkwi problem? Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
23 Mar 2010 06:13 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Dzwięk za łagodny?! jak podłączasz się do piecyka na którym pisze 50W to zapomnij, podłącz się do mocniejszego pieca. Ja podłączam efekty do estradówki, akurat ten daje takiego kopa że trudno to nazwać zwykłym Distortionem, no chyba że masz tak jak ja i oczekujesz czegoś więcej, ale to już nie ten typ efektu....Co do bypass, nikt nie jest jasnowidzem, za pewnie źle podłączyłeś albo masz lewy isostat, czytam 3PDT.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
23 Mar 2010 19:15 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
A tak apropo łagodności tego efektu... Kilka dni temu dodałem przełączanie między diodami czerwonymi led/germanowymi. Na germanach efekt gada trochę ciszej, ale przester nabrał pewnego uroku i łagodności. A jak jednocześnie włączę przester we wzmacniaczu, to mam łagodnego fuzza, który całkiem długo wybrzmiewa. Za kilka dni postaram się nagrać jakieś próbki.
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
23 Mar 2010 22:49 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| Nefaus wrote: |
| Dzwięk za łagodny?! jak podłączasz się do piecyka na którym pisze 50W to zapomnij, podłącz się do mocniejszego pieca. Ja podłączam efekty do estradówki |
Kolego nie pisz bzdur, tzw. kopa można uzyskać i na mniejszej mocy. Wzmacniacz 50W to typowy sprzęt do gry na próbach czy koncertach. Estradówkami nagłaśnia się dzwięk z konsoli, zebrany mikrofonami ze wzmacniaczy gitarowych. Podłączanie przesteru z efektu bezpośrednio pod estradówkę to nieporozumienie. Zamiast przesteru wychodzi siara i istnieje duze prawdopodobieństwo zniszczenia głośników wysokotonowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
24 Mar 2010 06:18 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Nie prawda!!! przynajmniej w moim przypadku na kilu piecach była przytłumiona ohydna pierdziawka !, więc z palca tego nie wyssałem -.-, i chce zaznaczyć że nie chodzi tu o RMS tylko o moc muzyczną widniejącą z tyłu pieców+ 15watowy głośnik w nich zawarty, estradówki były nagłaśniane z konsoli, ale ja w domu mam wzmacniacz 60W + preamp Janka i mnie brzmi idealnie, po prostu takie małe tranzystorowe piecyki to jakaś komedia...Na nich właśnie sprawdzałem całą gammę moich przesterów z tąd takie a ni inne wnioski, zresztą przesterowuje się wzmacniacz, a przester jakby mu w tym pomaga, jak podłączymy przester do słabego wzmacniacza, bez preampu, to nawet niemożna mówić o przesterze przy takim wzmocnieniu.
I proszę dosłownie nie odbierać tego co piszę, to jest forum a nie encyklopedia, więc moje wypowiedzi nie muszą być poparte wiarygodną literaturą, są to zaczaj informacje zdobyte doświadczalnie, więc wcale nie muszą być prawdziwe.
|
|
| Back to top |
|
 |
painlust Poziom 23

|
24 Mar 2010 08:52 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Przesterowujesz wzmacniacz tranzystorowy i te brzmienie ci odpowiada? Widać masz specyficzny gust...
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
24 Mar 2010 11:10 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Pisząc o 5W miałem na myśli lampowce.
Małe tranzystorowce mają z reguły fatalny przester i nadają się tylko do gry na brzmieniu czystym, a przesterowane uzyskując z zewnętrznego efektu.
| Nefaus wrote: |
| (...) zresztą przesterowuje się wzmacniacz, a przester jakby mu w tym pomaga, jak podłączymy przester do słabego wzmacniacza, bez preampu, to nawet niemożna mówić o przesterze przy takim wzmocnieniu. |
Coś mieszasz... Mówimy o lampowcach czy tranzystorowcach? Bo w każdym z nich efekt przesterowania uzyskuje się w inny sposób.
Nie istnieją wzmacniacze przez przedwzmacniacza - pewnie chodzi ci o końcówki mocy.
painlust - Znam jednego bluesmana, co przesterowuje multiefekt dwoma szeregowo wpiętymi distortionami, co daje brzmienie styropianu tartego o szkło, ale jemu się podoba...
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
24 Mar 2010 15:14 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Ja mam wzmacniacz na końcówce LM4780 + preamp Janka i do tego podłączam swojego akustyka z elektorniką,...brzmi całkiem całkiem...ale spokojnie dojdę i kiedyś do lampowca, jak będę miał elektryczną... :) Lampa to co innego, mnie chodziło o piecyki tranzystorowe, z mało skutecznym głośnikiem, dodawane zazwyczaj do gitary jako gratis....Jak ja podłączałem do kilku swoje przestery, to nie dość że było cicho, to praktycznie w ogóle nie wpadały w przester.
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin1193 Poziom 12

|
24 Mar 2010 15:35 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Witam! Posiadam taki przełacznik Link jest on 2 pozycyjny. Jak do tego przełącznika podłączyć układ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin1193 Poziom 12

|
01 Apr 2010 19:25 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Sorry, ale nie rozumem tych schematów. Co oznacza jack ring. Wogóle, który z tych schematów zastosować.
|
|
| Back to top |
|
 |
quinty Poziom 20

|
01 Apr 2010 19:39 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| Quote: |
| Tip/Ring/Sleeve, referring to the separate conductive areas. Basically a stereo 1/4" jack. |
Czytanie schematów
| Wogóle, który z tych schematów zastosować. |
To se zajrzyj do 1 postu...
|
|
| Back to top |
|
 |
MATEO XXX Poziom 15

|
01 Apr 2010 20:23 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Można prosić o płytkę bo w pierwszym poście link wygasł czy coś . I jeszcze o próbkę dźwięku bo też nie działa .
Pozdrawiam fajny projekt .
|
|
| Back to top |
|
 |
quinty Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Apr 2010 20:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MATEO XXX Poziom 15

|
01 Apr 2010 20:58 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Dzięki , kurcze raczej chodziło mi o gotową do wydruku a ale myślę że dam rade ;)
POzdro !
|
|
| Back to top |
|
 |
quinty Poziom 20

|
01 Apr 2010 21:01 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Przecież masz tam gotowy wzór od razu do drukowania:
"MGV Ready-For-Transfer Printed Circuit Board Layout "
|
|
| Back to top |
|
 |
MATEO XXX Poziom 15

|
01 Apr 2010 21:05 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Spoko nie zauważyłem , już mam .
Już się zaczynam brać za prace na tym Efektem . Jak ukończę to wstawi na forum.
POzdro !
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin1193 Poziom 12

|
01 Apr 2010 21:17 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| Wogóle, który z tych schematów zastosować. |
| To se zajrzyj do 1 postu... |
quinty chodziło mi o schemat zastępujący footswitch'a
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
02 Apr 2010 04:50 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Najlepiej ten co ci podałem w linku, ja używam tego sposobu praktycznie od zawsze, jeśli masz zwykły DPDT, i chcesz wstawić diodę sygnalizującą to lepiej wykonaj lepiej z "milenium bypass"
|
|
| Back to top |
|
 |
MATEO XXX Poziom 15

|
22 Apr 2010 18:21 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Mam pytanko czy da się zastosować ten przełącznik bo innego nie mogłem dostać i jak go podłączyć .
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
MATEO XXX Poziom 15

|
26 Apr 2010 15:39 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Witam ponownie złożyłem efekt i jak się okazało coś nie udaje się go uruchomić jest tak jak przełączę przełącznikiem Fotswitch to gra czysto a jak przełączę na efekt to nic nie słychać w głośniku i jak wezmę posunę paznokciem w wzdłuż struny to coś słychać a tak to w ogolę nic . czy ktoś wie w czym zrobiłem błąd ????
Robiłem do tego schematu .
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
26 Apr 2010 15:59 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
I mnie oczy nie mylą? wstawiłeś tam diody prostownicze :>?
Te płytki to żeś elektrolizą trawił? :D
Wiesz, przyczyn może być dużo, jeśli sprawdziłeś luty, to sprawdź sprzężenie zwrotne, a konkretniej regulację wzmocnienia na potencjometrze GAIN. Sprawdź wszystkie potencjometry, na początku Volume. Przede wszystkim powinieneś mieć scalaka na podstawce, sprawdź czy się nie sfajczył :).
I teraz zrób tak, podłącz efekt do gitary i do pieca i przełącz footswitch na efekt. Odlutuj kabelek WY czy tam OUT od płytki, przykładaj kabelek do punktów lutowniczych, tam gdzie powinien iść sygnał zaczynając, od IN, za każdym razem uderzaj w struny żebyś słyszał efekt:) tam gdzie nie będzie przepuszczać to już się zorientujesz, czy to zimny lut czy spalony komponent .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Apr 2010 15:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MATEO XXX Poziom 15

|
26 Apr 2010 16:42 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Kurde już nie wiem co jest jak przykładam na wejściu to jest dźwięk a dalej już nie na nic , a i jeszcze pytałeś się po co te diody prostownicze , o były na schemacie montażowym może je wywalić ??
Ai do dam jeszcze ze czerwona dioda miga jak szarpnę struną .
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
26 Apr 2010 19:34 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Tragedia. Poćwicz lutowanie, bo te smarki na PCB wołają o pomstę do nieba...
|
|
| Back to top |
|
 |
MATEO XXX Poziom 15

|
26 Apr 2010 20:17 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Dobra przemyślałem sprawę i zrobię jeszcze jedną płytkę i poskładam na nowo bo zostało mi akurat laminatu i tu taka prośba czy mógłby ktoś udostepnic tą płytkę z pierwszego postu autora bo mi sie cos nie otwiera.
|
|
| Back to top |
|
 |
GregorB Poziom 10

|
12 May 2010 17:50 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Witam
Płytkę możesz pobrać stąd - http://www.generalguitargadgets.com/pdf/ggg_mgv_pcb.pdf
Ja również robiłem wg. tego projektu i polecam. Tak jak ktoś wcześniej pisał, zastosowałeś złe diody. W tym miejscu mają być 1N914 i odpowiadają one za obcinanie sygnału.
Zwróć uwagę również na połączenia potencjometrów. Jest ich aż 5 i o pomyłkę nietrudno. Układ naprawdę nie jest skomplikowany, Całkiem niedawno sam go skończyłem i efekt możesz zobaczyć tutaj - http://gitaradiy.pl/artykul/id/26.html
|
|
| Back to top |
|
 |