| Author |
foxik000000 Poziom 22

|
14 Jan 2007 10:26 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Kondensatory foliowe (takie jak są w moim efekcie) maja mniejsze szumy i mniejsza indukcyjność , ja też kupując w sklepie kondensatory dla siebie zapytałem czy to ma jakiś znaczenie w tym układzie, odpowiedział mi że nie. To ma znaczenie gdy się robi jakiś bardzo "czułe" urządzenia takie jak np. nadajniki itp. Jednak ja i tak kupiłem foliowe bo jak takie maja być to takie kupiłem, ale jak zastosujesz ceramiczne to też będzie ok ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jan 2007 10:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
extrime Poziom 15

|
14 Jan 2007 13:38 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
No więc mam prośbę:) Nie jestem zbyt "obcykany" czy ktoś by mi mógł powiedzieć lub ewentualnie narysować jak mam podłączyć ten zwykły dwubiegunowy przełącznik zamiast tego switcha??;>
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
14 Jan 2007 13:46 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Bardzo prosto w sumie to nic nie musisz zmieniać. Sugerujesz się tym schematem: http://webbox.w.interia.pl/marshall_guvnor/marshall_guvnor_layout.gif przełącznik podłączasz góra-dół czyli brązowy i zielony kabel podłączasz do środka wejść przełącznika, a reszte widać na schemacie który podałem ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
bobeke Poziom 14

|
14 Jan 2007 14:00 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| foxik000000 wrote: |
| Kondensatory foliowe (takie jak są w moim efekcie) maja mniejsze szumy i mniejsza indukcyjność , ja też kupując w sklepie kondensatory dla siebie zapytałem czy to ma jakiś znaczenie w tym układzie, odpowiedział mi że nie. To ma znaczenie gdy się robi jakiś bardzo "czułe" urządzenia takie jak np. nadajniki itp. Jednak ja i tak kupiłem foliowe bo jak takie maja być to takie kupiłem, ale jak zastosujesz ceramiczne to też będzie ok ;) |
Ok!
Jestem już w końcowej fazie robienia efektu. Zostało jeszcze do zamontowania pare układów i podłączenie potenciometrów. Dam znać jak to wyjdzie z tymi kondesatorami. Narazie dziex za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
16 Jan 2007 15:21 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Widze że w dziale DIY pojawi się trzeci projekt Guv'nora ;) Według mnie układ jest bardzo dobry, nie duża ilość elementów, a przy tym dobra jakość i cena :D
|
|
| Back to top |
|
 |
extrime Poziom 15

|
19 Jan 2007 22:01 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
POMOCY! Zrobiłem juz cały układzik i lipa... Dźwięk mnie nie satysfakcjonuje :( Bardzo nieczysty o do tego słychać takie piszczenie:/ Tylko troche przypomina te próbki ale to nie to samo... Czego to wina? Słabej baterii? Na płytce na pewno nie ma błędu:( Kable w środku bardzo poplątane ale raczej bez zwarcia... Całość gra nieczysto strasznie a nie jak Overdrive...
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
20 Jan 2007 13:16 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Upewnij się jeszcze raz czy wszystkie elementy maja odpowiednią wartość, czy nie zamieniłeś czegoś. Całość zasil z nowej baterii, najlepiej jakieś firmowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
extrime Poziom 15

|
20 Jan 2007 15:47 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Sprawdziłem wszystko jest dobrze, bateria nowa z Philipsa i dalej to samo:( najgorsze jest te piszczenie bo jest głośniejsze od efektu:( W schemacie pisało że ma być kondensator 4nF nie było takiego wiec zamiast niego jest 4,7 a poza tym, szystko jak powinno byc... Co jest grane? Słuchać sie tego nie da:(
Dodano po 3 [minuty]:
Jak daje zeby lepszy był efekt czyli gain zmniejszam to sie scisza całe a jak levelem rusze to słuchać sie nie da:( To nie piszczy tylko buczy i harczy:D Czy to dlatego ze zamiast drucików w środku zastosowałem linki??
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
21 Jan 2007 00:03 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Jakie linki ?? Chodzi chyba o zwory :) ?? Posprawdzaj jeszcze raz wartości rezystorów i upewnij się czy wszystkie elementy wlutowałeś , jak sie trawi swoja płytke to nie sa podpisane i łatwo coś zapomnieć !
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
21 Jan 2007 11:22 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
tu nie ma mozliwosci zeby powodem nie dzialania bylo cos innego niz blad w montarzu, albo na plytce. i nie za bardzo da sie cos podpowiedziec, trzeba podejsc konwencjonalnie- generator, oscyloskop i jazda po kolei od wejscia do wyjscia i obserwacja gdzie jest ok, a gdzie nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
dymek 1964 Poziom 5

|
22 Jan 2007 20:39 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Witam serdecznie chciałbym zapytac czy robił ktoś w podobny sposób efekt do gitary basowej??
|
|
| Back to top |
|
 |
extrime Poziom 15

|
25 Jan 2007 15:23 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Efekt już działa:) Poeodem była gitara- bas był ustawiony na max. jak zmniejszyłem do zera to chodzi normalnie:)
|
|
| Back to top |
|
 |
bobeke Poziom 14

|
25 Jan 2007 18:35 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Witam!
Zrobiłem ten efekt. Tak jak pisałem wcześniej że zrobie go całkowicie na kondensatorach ceramicznych. Odradzam sposób robienia taki jak ja. Fuzz po prostu nie chce odpalić. Jestem pewny że jest to wina kondensatorów. Pozostaje mi je tylko wymienić. W związku z tą wymianą mam pytanie.
Gdy robiliście tego fuzza kupywaliście kondensatory foliowe w jakimś sklepie elektronicznym czy może na necie, a może jeszcze szukaliście w starych płytach które leżą gdzieś po domu :) Ja pytając o te części w sklepach elektronicznych w których się zaopatrzam otrzymałem odpowiedź że nie mają ich. W domu znajde parę ale mi trzeba wszystkich :D
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
25 Jan 2007 19:08 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Kondensatory mogą nieco zmieniać dźwięk ale one na pewno nie są powodem nie działania efektu. Według mnie popełniłeś gdzieś błąd na płytce, sprawdź czy masz dobrze wszystko podłączone, czy wszystkie elementy polaryzowane nie sa odwrotnie wlutowane i czy zasilanie jest dobre i czy nie pomyliłeś lub nie wlutowałeś jakiegoś elementu ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
25 Jan 2007 19:17 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
foxik000000 ma racje, i ja w ogole nie rozumiem jak mogles pomyslec ze uklad nie dziala bo zastosowales kondensatory ceramiczne. jezeli nie ma zuplenie zadnego dzwieku na wyjsciu, to moze pomyliles zasilanie, albo wejscie z wyjsciem ;)
poza tym ten uklad to nie fuzz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2007 19:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
telemah Poziom 20

|
25 Jan 2007 19:42 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Ja tam zrobiłem i gra fajnie , elementy trochę pozmieniałem , tu dałem w szereg gdzieś indziej równolegle i jest git.Efekt powędruje do pieca o mocy 50 Watt ,będzie tam robił jako kanał przesterowany.Kondensatory może i wpływają na brzmienie, ale nie są powodem nie działania układu.Zresztą nawet bez kilku kondensatorów efekt i tak by jakoś tam działał.Ja dałem wszystkie kondensatory typu MKT oczywiście prócz tych rzędu PF.
|
|
| Back to top |
|
 |
bobeke Poziom 14

|
25 Jan 2007 21:28 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
No w sumie macie racje......kondensatory powodem? smieszne..... :) Sprawdze jeszcze raz płytkę bo ona coś mi niewyraźnie wygląda. Ale kondensatory takie jak w schemacie i tak trzeba bedzie kiedyś zastosować. Z tym przełącznikiem to macie go z zerem na środku? Opiszcie co się dzieje w poszczególnych pozycjach. W schemacie jest kondensator 4n. nigdzie go nie znajde, zastosowałem 4,7n. Nie wpłynie to znacznie na nic?
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
25 Jan 2007 22:52 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
ja nie pamietam w ktorym on miejscu byl, to nie moge odpowiedziec... ale nie zastanawiaj sie nad tym, bo cala zabawa w budowanie efektow poelga na tym, ze zmieniasz rozne elementy, az uzyskasz to, czego szukasz.
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
bobeke Poziom 14

|
26 Jan 2007 18:29 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Miałem problemy z podłączeniem tego switcha z tego ww. linka, ale podłączyłem i sprawdzałem pare razy. Napewno było by każdemu lepiej jakby podłanczał potenciomerty i switcha z tego schematu co montował wg. niego elementy a nie z jakiegoś zmienionego. Ja stawiam na płytke. To była moja pierwsza robiona płytka. Jak zrobie ją gdzieś na czasie to dam znać co z tego wyjdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
26 Jan 2007 19:34 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
a co to w ogole za pomysl zeby przed popodlaczaniem gniazd i przelacznikow nie uruchomic ukladu? zwlaszcza kiedy nie jestes pewien jak jakis dodatkowy, nie wplywajacy na prace ukladu element podlaczyc, to powinienes robic to po uruchomieniu ukladu.
|
|
| Back to top |
|
 |
extrime Poziom 15

|
27 Jan 2007 13:08 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Mam pytanie:) Czy na zasilacz do takiego efektu nadaje się ładowarka impulsowa z telefonu? Na ładowarce pisze OUTPUT DC 4.5V- 9.5V MAX. 800mA... Z tego co wiem to efekt potrzebuje 9V ale jest taki problem, że jak sprawdzam miernikiem to na ładowarce jest tylko 5.75V a pisze że od 4.5- 9.5 od czego to zależy? I czy 800mA wystarczy? Dzięki za odpowiedzi:)
|
|
| Back to top |
|
 |
foxik000000 Poziom 22

|
27 Jan 2007 13:52 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| extrime wrote: |
| Mam pytanie:) Czy na zasilacz do takiego efektu nadaje się ładowarka impulsowa z telefonu? Na ładowarce pisze OUTPUT DC 4.5V- 9.5V MAX. 800mA... Z tego co wiem to efekt potrzebuje 9V ale jest taki problem, że jak sprawdzam miernikiem to na ładowarce jest tylko 5.75V a pisze że od 4.5- 9.5 od czego to zależy? I czy 800mA wystarczy? Dzięki za odpowiedzi:) |
800mA to aż nadto, ten efekt pobiera kilkadziesiąt mA ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
extrime Poziom 15

|
27 Jan 2007 16:06 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
A co z napięciem? Nie ma nic do regulacji... Ta ładowarka dostarcza takie napięcie jakie są wymagania układu zasilanego? Jak uzyskać 9V?
|
|
| Back to top |
|
 |
painlust Poziom 23

|
27 Jan 2007 16:52 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
efekty gitarowe powinny być zasilane z zasilaczy STABILIZOWANYCH transformatorowych, a nie z ładowarek komórkowych, które są impulsowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
extrime Poziom 15

|
27 Jan 2007 17:10 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
No ok jak będzie stabilizator to co jeszcze stoi na przeszkodzie?
|
|
| Back to top |
|
 |
BolzZ Poziom 20

|
27 Jan 2007 17:37 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| extrime wrote: |
| A co z napięciem? Nie ma nic do regulacji... Ta ładowarka dostarcza takie napięcie jakie są wymagania układu zasilanego? Jak uzyskać 9V? |
ta ladowarka nie ma stabilizatora, wiec dostarcza takie napiecie jakie wynika z prawa ohma -zaleznie od obciazenia.
poprostu pomysl jest mowiac delikatnie zły.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jan 2007 17:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
extrime Poziom 15

|
27 Jan 2007 17:48 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
No tak ale zrobienie takiego stabilizatora na pewno będzie tańsze niż kupno nowego zasilacza transformatorowego, więc czy tylko stabilizator stoi na przeszkodzie?
|
|
| Back to top |
|
 |
bobeke Poziom 14

|
27 Jan 2007 21:08 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
| BolzZ wrote: |
| a co to w ogole za pomysl zeby przed popodlaczaniem gniazd i przelacznikow nie uruchomic ukladu? zwlaszcza kiedy nie jestes pewien jak jakis dodatkowy, nie wplywajacy na prace ukladu element podlaczyc, to powinienes robic to po uruchomieniu ukladu. |
Ale alurat w tym układzie nie bede wiedział czy układ bedzie działał jeśli nie będe go słyszał. A pozatym to co -- tylko diody będą świeciły?
Jeszcze jedno pytanko........ czy zasilanie 9V powinno być dostarczane cały czas jak jest pokazane http://webbox.w.interia.pl/marshall_guvnor/marshall_guvnor_layout.gif czy układ przerywa napięcie?
|
|
| Back to top |
|
 |
_KUKI_ Poziom 11

|
28 Jan 2007 12:05 Re: Efekt gitarowy dla wymagających - Marshall |
|
|
|
Mam pytanie. Mozna zastąpić ten switch zwykłym 2 pozycyjnym przełącznikiem? Jak tak to jak by wtedy wyglądał schemat. ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |