Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Płatnik - jak odzyskać bazę danych???
Author
Message
hando_83
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Dec 2006
Posts: 12
Location: Otwock

Post#1 Post from the author of the topic 05 Dec 2006 00:08   

Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Mam powazny problem.
otóż ostatnio robiłem format dysku twardego i dokonalem archiwizacji platnika. ponownie instalujac platnika mam problem z odtworzeniem bazy danych. przy wskazywaniu lokalizacji bazy MS Access i podaniu hasla nastepuje komunikat: "Wskazana baza jest baza archiwum i nie moze byc wybrana jako baza robocza!" Prosze o pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Dec 2006 00:08   





Back to top
   
Talibanczyk
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 06 Oct 2004
Posts: 2293
Location: Pabianice

Post#2 05 Dec 2006 01:08   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


z tego co wiem to płatnik jest bezplatnie supportowany przez producenta ... firme "PROKOM" zadzwon do nich .... i sie zapytaj
jak kiedyś wysłałem do nich uszkodzoną bazę danych naprawili w ciągu 24 godz.


pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
tos18
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Mar 2004
Posts: 863
Location: Jarosław

Post#3 05 Dec 2006 06:23   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


z tego co pamietam powinieneś założyć nową bazę (chodzi o to aby program się uruchomił)a nastepnie załadować do niej dane z archiwum taką samą metodą jaką utworzyłeś to archiwum.

Helpful message? + -

Back to top
   
Jasiek690
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 2273
Location: mazowieckie

Post#4 05 Dec 2006 07:40   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Powinieneś tak jak Kolega podpowiada uruchomić Płatnika następnie zaciągnąć archiwalną bazę danych za pomocą zasilania inicjalnego. Z doświadczenia wiem że najlepszą archiwizacją tego programu jest zgranie pliku bazy danych.

Helpful message? + -

Back to top
   
etr
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 18 Feb 2003
Posts: 134
Location: Łódź

Post#5 05 Dec 2006 12:17   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Jak archiwizowałeś bazę danych z poziomu Płatnika to należy ją odtworzyć też z poziomu programu Płatnik.
Najlepiej jednak normalnie zachowywać okresowo plik roboczy bazy danych (*.mdb) - wtedy nie ma kłopotów. Wskazujemy ten plik przy uruchamianiu Płatnika i podłączamy się do bazy danych. Należy pamiętać tylko, aby w przypadku zgrania pliku na dysk z płyty CD (DVD) odhaczyć atrybut pliku "do odczytu".

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Dec 2006 12:17   





Back to top
   
Jasiek690
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 2273
Location: mazowieckie

Post#6 05 Dec 2006 14:58   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Mnie ciekawi jak zachiwizowałeś bazę danych ? Dokumenty owszem można ale całą bazę?
Jaki plik Ci się utworzył czasem nie *.kdu?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Dec 2006 14:58   





Back to top
   
hando_83
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Dec 2006
Posts: 12
Location: Otwock

Post#7 Post from the author of the topic 05 Dec 2006 23:33   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


jak udało mi sie zrobić archiwum bazy danych . Z zakładki Rejestr płatników zarchiwizowałem wszystko tak jak podpowiadał program . Zainstalowałem znowu program , podaję ściężkę do archiwum i nic, podaję hasło, . to były dane z 4 lat.

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 12 Jun 2003
Posts: 13757
Location: Warszawa

Post#8 06 Dec 2006 00:21   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Na Twoim miejscu odżałowałbym parę groszy:
www.pomocnikplatnika.pl/naprawabaz/

Helpful message? + -

Back to top
   
ilubek
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 19 Apr 2005
Posts: 117
Location: PL

Post#9 06 Dec 2006 09:20   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


hando_83 wrote:
Mam powazny problem.
otóż ostatnio robiłem format dysku twardego i dokonalem archiwizacji platnika. ponownie instalujac platnika mam problem z odtworzeniem bazy danych. przy wskazywaniu lokalizacji bazy MS Access i podaniu hasla nastepuje komunikat: "Wskazana baza jest baza archiwum i nie moze byc wybrana jako baza robocza!" Prosze o pomoc.


Przecież Płatnik podczas nowej instalacji pyta czy masz już jakąś bazę jak mu wskażesz i podasz kod (tylko do tej bazy, niewiele osób wie, że kod do bazy a kod do Płatnika to dwie różne rzeczy) on na jej podstawie założy sobie nową.

Więc w czym problem?

Helpful message? + -

Back to top
   
Jasiek690
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 2273
Location: mazowieckie

Post#10 06 Dec 2006 11:17   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Quote:
Więc w czym problem?


Problem chyba w tym że Kolega nie zgrał bazy tylko ją zarchiwizował.


Quote:
Z zakładki Rejestr płatników zarchiwizowałem wszystko tak jak podpowiadał program . Zainstalowałem znowu program , podaję ściężkę do archiwum i nic, podaję hasło, . to były dane z 4 lat.


i dokładnie hasło do bazy to nie to samo co do programu.

jeżeli to kwestia hasła do bazy (zapomiałeś lub nie znasz) możesz mieć problem.

Napisz jakie rozszerzenie ma ten plik archiwum.


Sprawdzałem u siebie, więc tak
Ten plik archiwum co stworzyłeś jest plikiem *.mdb
Podczas instalacji Płatnik niech stworzy nową bazę.
Jak już Ci się uruchomi wciśnij F8 - uruchomi Ci się rejestr płatników. Z górnego menu wybierz narzędzia -> odtwórz z archiwum. Powinno być ok.

Pokazywanie tego pliku jako pliku z baza danych wyświetla dokładnie ten komunikat co napisałeś.

Pozdrawiam
Jarek

P.S. jak to nic nie da proponuje zadzwonić pod numer 0 801 410 410

Helpful message? + -

Back to top
   
ilubek
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 19 Apr 2005
Posts: 117
Location: PL

Post#11 06 Dec 2006 14:32   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Hasło do bazy można odzyskac
Jakby co mogę linka zapodać

Helpful message? + -

Back to top
   
hando_83
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Dec 2006
Posts: 12
Location: Otwock

Post#12 Post from the author of the topic 06 Dec 2006 15:08   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Zgadza sie, zrobilem archiwizacje bazy danych. I mam ją w dwoch plikach *.mdb. (dlaczego w dwoch??niewiem, pliki roznia sie datami modyfikacji, wydaje mi sie ze zostaly utworzone podczas archiwizacji dwa dlatego ze pracowalem na roznych wersja Płatnika, jeden z plikow ma date modyfikacji z Lutego 2005, wowczas moglem sie przesiasc na nowsza wersje programu drugi plik ma date ostatniej archiwizacji tuz przed formatowaniem dysku).
Zrobilem tak jak powiedziales. Utworzylem nowa baze danych dla kazdego z płatników. Nastepnie zgodnie ze wskazowkami >Narzedzia>Otworz z archiwum (wyskakuje "Brak skonfigurowanego archiwum"???? wciskam OK) ukazuje sie Kreator odtworzania zasobow Platnika: Krok 1/5 dwie opcje: Otworzyc zasoby platnika z -domyslnego archiwum programu ( ta opcja nie chce sie zaznaczyc:/)-zewnetrznej bazy danych (wybieram) 2/5 Wskazuje sciezke do bazy i podaje haslo 3/5 Wybierz platnika do odtworzenia (niestety na mojej liscie do odtworzenia nie widnieje zaden platnik:/) zaznaczam w pusta aktywne pole( odblokowuje sie przycisk Dalej) i wciskam, Krok 4,5/5 Nastepuje optymalizacja i przenoszenie zasobow platnika. Wyglada pieknie niestety efektow tej pracy nie widac:/ Operacje te udalo mi sie zrobic tylko na jednym z plikow archiwalnych( na tym mlodszym), natomiast przy probie pracy nad tym starszym przy kroku 4/5 wyskakuje "Wersja bazy archiwum jest niezgodna z aktualna wersja programu. Archiwizacja do wskazanej bazy nie jest mozliwa" Domyslam sie ze nalezy tu dokonac konwersji tego pliku do aktualnej wersji programu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Jasiek690
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 2273
Location: mazowieckie

Post#13 06 Dec 2006 15:51   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


ilubek wrote:
Hasło do bazy można odzyskac
Jakby co mogę linka zapodać


Tylko jest pytanie czy ten Twój programik odczytuje hasło z pliku bazy czy z rejestru windows?


Proponuję przedzwonić po ten numer co Ci podałem.
Płatnik na pustej bazie danych powinien być w 100% zgodny z tym co miałeś w archiwum zapisane.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Dec 2006 15:51   





Back to top
   
etr
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 18 Feb 2003
Posts: 134
Location: Łódź

Post#14 06 Dec 2006 16:30   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Quote:
"Wersja bazy archiwum jest niezgodna z aktualna wersja programu.

Jeśli chcesz odzyskać dane z archiwum ze starszej wersji Płatnika:
1. Odinstaluj Płatnika 6.04 i zainstaluj Płatnika w wersji, w której było utworzone archiwum - przypuszczalnie 6.03. Następnie odtwórz starszą wersję archiwum.
2. Odinstaluj Płatnika 6.03 (?) i zainstaluj z powrotem ver. 6.04, połącz się z bazą utworzoną w ver. 6.03 (?). Powinna nastąpić konwersja do ver. 6.04.
Podobnie jak przedmówcy:
Archwizujemy zawsze okresowo bazy robocze Płatnika poprzez normalne kopiowanie na inny nośnik, nie korzystając z programu Płatnik, np. na pamięć USB (ok. 40 zł).

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Płatnik - jak odzyskać bazę danych???
Page 1 of 1
Similar topics
Dostęp do bazy danych. Jak można odzyskać bazę danych? (3)
Jak odszukać bazę danych (1)
MS Access, jak zaprojektować bazę danych ? (5)
Jak zrobić bazę danych w access 2003 ? (2)
jak dołączyć bazę danych MS Access do projektu robionego w VisualStudio2012 (1)
Jak poprawić bazę danych - Excel lub Calc - wav, przeszukiwanie ? (1)
Serwer danych - Serwer dla bazy danych programu Płatnik i SKP (6)
Problem z programem Płatnik hasło do bazy danych (8)
Płatnik 7.02.003 - problem z udostępnieniem bazy danych (6)
LINUX a ACess, jaki serwer? Płatnik, Backup danych. (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl topic RSS feed