Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Płatnik - jak odzyskać bazę danych???
Autor
Wiadomość
hando_83
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 12
Miasto: Otwock

Post#1 Post autora tematu 05 Gru 2006 01:08   

Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Mam powazny problem.
otóż ostatnio robiłem format dysku twardego i dokonalem archiwizacji platnika. ponownie instalujac platnika mam problem z odtworzeniem bazy danych. przy wskazywaniu lokalizacji bazy MS Access i podaniu hasla nastepuje komunikat: "Wskazana baza jest baza archiwum i nie moze byc wybrana jako baza robocza!" Prosze o pomoc.
Powrót do góry
   
Talibanczyk
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Paź 2004
Posty: 2249
Miasto: Pabianice

Post#2 05 Gru 2006 02:08   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


z tego co wiem to płatnik jest bezplatnie supportowany przez producenta ... firme "PROKOM" zadzwon do nich .... i sie zapytaj
jak kiedyś wysłałem do nich uszkodzoną bazę danych naprawili w ciągu 24 godz.


pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Gru 2006 02:08   





Powrót do góry
   
tos18
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Mar 2004
Posty: 750
Miasto: Jarosław

Post#3 05 Gru 2006 07:23   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


z tego co pamietam powinieneś założyć nową bazę (chodzi o to aby program się uruchomił)a nastepnie załadować do niej dane z archiwum taką samą metodą jaką utworzyłeś to archiwum.
Powrót do góry
   
Jasiek690
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 2339
Miasto: mazowieckie

Post#4 05 Gru 2006 08:40   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Powinieneś tak jak Kolega podpowiada uruchomić Płatnika następnie zaciągnąć archiwalną bazę danych za pomocą zasilania inicjalnego. Z doświadczenia wiem że najlepszą archiwizacją tego programu jest zgranie pliku bazy danych.
Powrót do góry
   
etr
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 134
Miasto: Łódź

Post#5 05 Gru 2006 13:17   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Jak archiwizowałeś bazę danych z poziomu Płatnika to należy ją odtworzyć też z poziomu programu Płatnik.
Najlepiej jednak normalnie zachowywać okresowo plik roboczy bazy danych (*.mdb) - wtedy nie ma kłopotów. Wskazujemy ten plik przy uruchamianiu Płatnika i podłączamy się do bazy danych. Należy pamiętać tylko, aby w przypadku zgrania pliku na dysk z płyty CD (DVD) odhaczyć atrybut pliku "do odczytu".
Powrót do góry
   
Jasiek690
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 2339
Miasto: mazowieckie

Post#6 05 Gru 2006 15:58   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Mnie ciekawi jak zachiwizowałeś bazę danych ? Dokumenty owszem można ale całą bazę?
Jaki plik Ci się utworzył czasem nie *.kdu?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Gru 2006 15:58   





Powrót do góry
   
hando_83
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 12
Miasto: Otwock

Post#7 Post autora tematu 06 Gru 2006 00:33   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


jak udało mi sie zrobić archiwum bazy danych . Z zakładki Rejestr płatników zarchiwizowałem wszystko tak jak podpowiadał program . Zainstalowałem znowu program , podaję ściężkę do archiwum i nic, podaję hasło, . to były dane z 4 lat.
Powrót do góry
   
Robert B
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 12 Cze 2003
Posty: 12434
Miasto: Warszawa

Post#8 06 Gru 2006 01:21   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Na Twoim miejscu odżałowałbym parę groszy:
www.pomocnikplatnika.pl/naprawabaz/
Powrót do góry
   
ilubek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 115
Miasto: PL

Post#9 06 Gru 2006 10:20   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


hando_83 napisał:
Mam powazny problem.
otóż ostatnio robiłem format dysku twardego i dokonalem archiwizacji platnika. ponownie instalujac platnika mam problem z odtworzeniem bazy danych. przy wskazywaniu lokalizacji bazy MS Access i podaniu hasla nastepuje komunikat: "Wskazana baza jest baza archiwum i nie moze byc wybrana jako baza robocza!" Prosze o pomoc.


Przecież Płatnik podczas nowej instalacji pyta czy masz już jakąś bazę jak mu wskażesz i podasz kod (tylko do tej bazy, niewiele osób wie, że kod do bazy a kod do Płatnika to dwie różne rzeczy) on na jej podstawie założy sobie nową.

Więc w czym problem?
Powrót do góry
   
Jasiek690
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 2339
Miasto: mazowieckie

Post#10 06 Gru 2006 12:17   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Cytat:
Więc w czym problem?


Problem chyba w tym że Kolega nie zgrał bazy tylko ją zarchiwizował.


Cytat:
Z zakładki Rejestr płatników zarchiwizowałem wszystko tak jak podpowiadał program . Zainstalowałem znowu program , podaję ściężkę do archiwum i nic, podaję hasło, . to były dane z 4 lat.


i dokładnie hasło do bazy to nie to samo co do programu.

jeżeli to kwestia hasła do bazy (zapomiałeś lub nie znasz) możesz mieć problem.

Napisz jakie rozszerzenie ma ten plik archiwum.


Sprawdzałem u siebie, więc tak
Ten plik archiwum co stworzyłeś jest plikiem *.mdb
Podczas instalacji Płatnik niech stworzy nową bazę.
Jak już Ci się uruchomi wciśnij F8 - uruchomi Ci się rejestr płatników. Z górnego menu wybierz narzędzia -> odtwórz z archiwum. Powinno być ok.

Pokazywanie tego pliku jako pliku z baza danych wyświetla dokładnie ten komunikat co napisałeś.

Pozdrawiam
Jarek

P.S. jak to nic nie da proponuje zadzwonić pod numer 0 801 410 410
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Gru 2006 12:17   





Powrót do góry
   
ilubek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 19 Kwi 2005
Posty: 115
Miasto: PL

Post#11 06 Gru 2006 15:32   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Hasło do bazy można odzyskac
Jakby co mogę linka zapodać
Powrót do góry
   
hando_83
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 12
Miasto: Otwock

Post#12 Post autora tematu 06 Gru 2006 16:08   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Zgadza sie, zrobilem archiwizacje bazy danych. I mam ją w dwoch plikach *.mdb. (dlaczego w dwoch??niewiem, pliki roznia sie datami modyfikacji, wydaje mi sie ze zostaly utworzone podczas archiwizacji dwa dlatego ze pracowalem na roznych wersja Płatnika, jeden z plikow ma date modyfikacji z Lutego 2005, wowczas moglem sie przesiasc na nowsza wersje programu drugi plik ma date ostatniej archiwizacji tuz przed formatowaniem dysku).
Zrobilem tak jak powiedziales. Utworzylem nowa baze danych dla kazdego z płatników. Nastepnie zgodnie ze wskazowkami >Narzedzia>Otworz z archiwum (wyskakuje "Brak skonfigurowanego archiwum"???? wciskam OK) ukazuje sie Kreator odtworzania zasobow Platnika: Krok 1/5 dwie opcje: Otworzyc zasoby platnika z -domyslnego archiwum programu ( ta opcja nie chce sie zaznaczyc:/)-zewnetrznej bazy danych (wybieram) 2/5 Wskazuje sciezke do bazy i podaje haslo 3/5 Wybierz platnika do odtworzenia (niestety na mojej liscie do odtworzenia nie widnieje zaden platnik:/) zaznaczam w pusta aktywne pole( odblokowuje sie przycisk Dalej) i wciskam, Krok 4,5/5 Nastepuje optymalizacja i przenoszenie zasobow platnika. Wyglada pieknie niestety efektow tej pracy nie widac:/ Operacje te udalo mi sie zrobic tylko na jednym z plikow archiwalnych( na tym mlodszym), natomiast przy probie pracy nad tym starszym przy kroku 4/5 wyskakuje "Wersja bazy archiwum jest niezgodna z aktualna wersja programu. Archiwizacja do wskazanej bazy nie jest mozliwa" Domyslam sie ze nalezy tu dokonac konwersji tego pliku do aktualnej wersji programu.
Powrót do góry
   
Jasiek690
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Lut 2006
Posty: 2339
Miasto: mazowieckie

Post#13 06 Gru 2006 16:51   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


ilubek napisał:
Hasło do bazy można odzyskac
Jakby co mogę linka zapodać


Tylko jest pytanie czy ten Twój programik odczytuje hasło z pliku bazy czy z rejestru windows?


Proponuję przedzwonić po ten numer co Ci podałem.
Płatnik na pustej bazie danych powinien być w 100% zgodny z tym co miałeś w archiwum zapisane.
Powrót do góry
   
etr
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 134
Miasto: Łódź

Post#14 06 Gru 2006 17:30   

Re: Płatnik - jak odzyskać bazę danych???


Cytat:
"Wersja bazy archiwum jest niezgodna z aktualna wersja programu.

Jeśli chcesz odzyskać dane z archiwum ze starszej wersji Płatnika:
1. Odinstaluj Płatnika 6.04 i zainstaluj Płatnika w wersji, w której było utworzone archiwum - przypuszczalnie 6.03. Następnie odtwórz starszą wersję archiwum.
2. Odinstaluj Płatnika 6.03 (?) i zainstaluj z powrotem ver. 6.04, połącz się z bazą utworzoną w ver. 6.03 (?). Powinna nastąpić konwersja do ver. 6.04.
Podobnie jak przedmówcy:
Archwizujemy zawsze okresowo bazy robocze Płatnika poprzez normalne kopiowanie na inny nośnik, nie korzystając z programu Płatnik, np. na pamięć USB (ok. 40 zł).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Płatnik - jak odzyskać bazę danych???
Strona 1 z 1
Podobne tematy
LINUX a ACess, jaki serwer? Płatnik, Backup danych. (4)
Problem z programem Płatnik hasło do bazy danych (8)
Brak danych w folderach-jak odzyskać? (7)
Płatnik 7.02.003 - problem z udostępnieniem bazy danych (6)
Jak poprawić bazę danych - Excel lub Calc - wav, przeszukiwanie ? (1)
jak dołączyć bazę danych MS Access do projektu robionego w VisualStudio2012 (1)
MS Access, jak zaprojektować bazę danych ? (5)
Jak zrobić bazę danych w access 2003 ? (2)
Jak odszukać bazę danych (1)
Dostęp do bazy danych. Jak można odzyskać bazę danych? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS