wiem że temat jest trochę stary lecz nie wiedziałem gdzie indziej napisać a więc do rzeczy: czy istnieje jakiś układ tranzystorowy do którego maksymalny prąd jaki można dać to 1,5A i najlepiej żeby miał taką samą budowę jak uln2803 (ilość wyprowadzeń) tzn żeby było 8 tranzystorów
z góry dziękuję za odpowiedź
Gdybys opisal do czego dokladnie chcesz tego uzywac, bylo by latwiej.
Do sterowania jednym silnikiem unipolarnym mozna np. uzyc SLA4031k (4A). ale nie wiem, czy to Ci wystarczy?
Inne mozna znalesc w katalogach.
Stworzyłem w LabVIEW 2010 prosty kontroler silnika krokowego unipolarnego na porcie LPT. Jest to jeden z moich pierwszych projektów w środowisku LabVIEW więc proszę o wyrozumiałość i uwagi na temat błędnych rozwiązań. Jeżeli ktoś zmodyfikuje jakoś ten projekt to proszę by dorzucił plik do tematu.
Witam,
zrobiłem płytkę na ULN2803 do sterowania 2 silników krokowych (LPT na PCI), jednak układ nie działa. Próbowałem kilku programów z tego tematu i wyskakuje błąd 'Privileged Instruction'. Odblokowałem port LPT przy pomocy UserPort, jednak wciąż wyskakuje ten błąd. System to Vista 32-bitowa. Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Z ciekawości sprawdziłem, czy port LPT w ogóle działa, podłączając drukarkę pod ów port - drukarka działa, aż miło.
Też miałem ten problem. Napisałem więc swój program (ten z postu powyżej) do sterowania w LabVIEW . U mnie działa na Viscie i na Win7. Nie musisz znać labview by uruchomić program (program odpala się strzałką w lewo na pasku u góry programu), a wersje trialową środowiska znajdziesz tu http://www.ni.com/trylabview/ . Program jednak posiada drobne wady, jak np. opóźniona reakcja przycisku stop. Czekam właśnie, aż ktoś zweryfikuje mój program co do poprawności kodu i zaproponuje lepsze i bardziej poprawne rozwiązania.
U mnie problem leży chyba gdzie indziej, bo na Twoim programie również silnik nie rusza. Wiem na pewno, że LPT działa, silnik też podłączony dobrze, także co to może być...
witam
Widze, ze temat ciagle zywy, wiec sie podlacze sie ze swoim pytaniem :)
Potrzebuje podlaczyc az 64 silniki krokowe (bipolarne) pod LPT
Ale nie jestem zbyt wymagajacy jesli chodzi o sterowanie:
- moge sterowac nimi sekwencyjnie (pierwsze 2, pozniej kolene i az do konca..)
- silniczki do 5V (20 Ohm)
- moze byc bez mikro ani pol krokow
- nawet moga sie krecic tylko w jedna strone
- chcialbym znac aktualne polozenie walu silnika, ale rozumiem, ze moge to zrealizowac software'owo (np zliczac kroki)
Mozecie mi cos podpowiedziec ?
Do tej pory znalazlem sterowniki do max 6'ciu silniczkow..
Pokazywałem tu wcześniej taki prosty rozdzielacz, który z dziewięciu wyjść LPT robi aż 48. Można go zbudować w wersji 64 lub nawet 128 wyjściowej (wtedy potrzebne 11 sygnałów z LPT). 128 wyjść umożliwia sterowanie w dwóch kierunkach, ale każdy silnik musi posiadać własny sterownik z wejściem "kierunek" i "krok" lub "krok w lewo" i "krok w prawo".
No i trzeba mieć dużo przewodów, żeby to wszystko połączyć :twisted:
Heh... brzmi strasznie: 11 LPT + rozdzielacz :-/
Myslalem, ze da sie zastosowac cos prostszego: rejestr przesuwny albo demultiplekser.. moge pisac glupoty, bo nie jestem elektronikiem :)
Moze jakies inne pomysly ?
Za wszystkie propozycje bede bardzo wdzieczny!
Silniczki maja zasilac calkiem spora makiete z ruchomymi czesciami.
Nie 11 portów LPT tylko 11 sygnałów z jednego portu :)
Najmniej okablowania by było wtedy, kiedy każdy silnik miałby sterownik z wejściami "Krok" i "Kierunek" oraz sześciobitowe wejście adresowe, służące do "uaktywniania" sterownika o odpowiednim adresie (każdy sterownik miałby indywidualny adres od 0 do 63). Wystarczyłoby 10 przewodów do połączenia wszystkiego, ale sterowniki musiałyby być zbudowane na jakimś mikrokontrolerze lub kilku układach cyfrowych każdy.
Zrobiłem ten układzik, podpiąłem do kompa, zasiliłem 24v, i puszczając sekwencje w programie silnik nie obraca się gładko tylko tak skacze,drga i co jakiś czas przeskakuje o parę stopni, czasami cały obrót na pełnej prędkości zajmuje mu 4 sekundy.
Co może być nie tak? Silnik oczywiście unipolarny 5-ciożyłowy m35sp-9t, podobny jak na początku tematu.
Podłączyłem go kolorami tak jakna schemacie, ale gdy zamieniam je kolejnościami to prawie nic sie nie zmienia...
Znalazłem na forum schemat podobny do wrzuconego przez WTW, i chciałbym zapytać jak go podpiąć pod LPT? Od 1-5 a mase pod 18 ? Czy programy wrzucone w tym temacie zadziałają do tego układu? Proszę o odpowiedź i wyrozumiałość. Pozdrawiam Tomek.