FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Robot z... wałka do malowania

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Robot z... wałka do malowania
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 05 Dec 2006 20:37   

Wielu początkujących entuzjastów robotyki, chcących zacząć konstruowanie swojej pierwszej maszyny, odstrasza zapewne "wyższa elektronika" nierozerwalnie związana z tą dziedziną - fotorezystory, mikrokontrolery czy czujniki akustyczne to dla wielu osób bariera nie do przeskoczenia. Paul Discher postanowił zbudować robota możliwie jak najprostszego, zachowując jednak podstawową jego cechę, czyli możliwość reagowania na bodźce z otoczenia.
Podwozie robota stanowi wałek do malowania, zaś za przekazanie mocy z jednostki napędowej na wałek pędny odpowiada profesjonalne rozwiązanie w postaci gumki-recepturki. Spinka do dokumentów zastosowana w roli tylnej osi zapewnia minimalne tarcie, umożliwiając jednocześnie wygodne zawieszenie robota np. na gwoździku nad biurkiem. Elektronika sterująca składa się z tranzystora 2N2222 oraz fotodiody. Mózg elektronowy robota powoduje, iż porusza się on jedynie gdy jest oświetlony.
Prostota budowy dla bardziej doświadczonych robotyków może wydawać się wręcz absurdalna, jednak dla osób dopiero zaczynających, a co najważniejsze - nie posiadającyh przygotowania elektronicznego - może to być ciekawy zabijacz czasu, do sklecenia z zawartości graciarni w zimowy wieczór.

Plik PDF z dokładnym opisem: http://dpdtech.com/~pld/rollerbot/botpics/rollerbot.pdf

Źródło: http://www.diylive.net/index.php/2006/09/21/diy-paint-roller-bot/
Back to top

kenibarbi
Poziom 3
Poziom 3

Post#2 06 Dec 2006 00:26   

Re: Robot z... wałka do malowania

a mozna by prosic jakis schemat bo mi ten link nie chce dzialac :|
bardzo bym prosił :D
Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 06 Dec 2006 01:15   

kenibarbi wrote:
a mozna by prosic jakis schemat bo mi ten link nie chce dzialac :|
bardzo bym prosił :D

Link działa - ja otwierałam za pomocą mozilli i programu Acrobat Reader 5...
Back to top

Krzysztof33
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 06 Dec 2006 16:42   

A co ze skrętem, jak to coś wykonuje ruchy boczne??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Dec 2006 16:42   

Back to top

Shqippy
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 Post from the author of the topic 06 Dec 2006 16:46   

Nie skręca - jeździ tylko do przodu (na tyle na ile pozwala symetria "podwozia", jeśli będzie lekko krzywe, to będzie go trochę znosiło na boki).
Back to top

Er Ni
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 06 Dec 2006 18:06   

Fajna sprawa ztązabawką mam ochote zrobic ,ale strona jest w jezyku angielskim wiec niewiem jak to dokladnie zrobic.
Diody niewiem jak podpiac itp .. jezeli ktos to zrobil to prosze o wylanie mi zdjecia gotowego i opisu ja kto zrobil ;]
ernesti(malpa)interia.pl
gg: 4513574
Back to top

kenibarbi
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 06 Dec 2006 20:10   

ja tez nie mam pojecia jak sie zlacza te elementy na tych plytkach znacie jakas strone gdzie sie tego mozna nauczyc ??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Dec 2006 20:10   

Back to top

redart
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 06 Dec 2006 23:07   

kenibarbi:
Tak, ja wiem. To strony w książkach i czasopismach branżowych - czyli o elektronice :!: A tak poważnie to choćby tu http://www.arczer.neostrada.pl w dziale teoria. Przeczytaj to, a twój świat się skomplikuje :D.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Dec 2006 23:07   

Back to top

Rzucek
Poziom 5
Poziom 5

Post#9 09 Dec 2006 01:45   

To chyba będzie cos takiego, prosty przełącznik tranzystorowy. Przepraszam za jakosc, robilem to na szybko i to w programie do diagramów:P Sądze, że dobrym pomysłem byłoby wstawienie rezystorka między diode a tranzystor. Jeżeli diodkę z schematu zastąpimy rezystorkiem, a samą diodę umieścimy między bazą, a emiterem to układ będzie działał odwrotnie, czyli zatrzymywał sie przy oswietleniu diody. Dzieki temu przy zastosowaniu dwoch układow mozna zbudowac robocika, który będzie krecił się w poszukiwaniu wiązki promieni,a kiedy ją znjdzie będzie jechal w jej stronę. NIc odkrywczego nie powiedziałem, ale mam nadzieję, że się komuś przyda:)

Diagram1.jpeg
 Filesize:  3.51 KB

Diagram1.jpeg

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 10 Dec 2006 19:21   

taki robot to banał juz lepiej zróbcie zamiast wałka to zróbcie kołka to bedzie autko
Back to top

Er Ni
Poziom 2
Poziom 2

Post#11 11 Dec 2006 16:42   

Ja myslalem ze to ma tylko jezdzic , a to ma czujnik swiatla neizle , ale z tej strony nic nieczaje bo po angielsku a na schemacie ktory dales jest tylko jk zrobic samochodzik a nie czujnik=samochodzik.
Back to top

Rzucek
Poziom 5
Poziom 5

Post#12 12 Dec 2006 00:54   

@Er Ni
To co jest na moim schemacie to dokładnie to samo co w wersji angielskiej. Niestety nie miałem dobrego programu do schematów. Silniczek napędza kola kiedy dioda jest oświetlona. Tyle, nic w tym trudnego.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 23 Dec 2006 00:24   

naprawde fajne - bo proste - można zrobić zabawkę razem z jakimś przedszkolakiem - może przy okazji "zarazi się " trochę elektroniką. Naprawdę super układ jak na pierwszą zabawkę która sama jeżdzi - gdyby miał 2 koła zasilane oddzielnymi silniczkami i sterowane odzdzielnymi "układami wykonawczymi" mógłby niekoniecznie jechać prosto...
Back to top

MichałKob
Poziom 17
Poziom 17

Post#14 01 Aug 2007 14:22   

Jest jedna mała sprawa, która powoduje, że gasząc w nocy światło możemy zabić robota :)
Konkretnie chodzi o brak diody zabezpieczającej tranzystor. Montujemy ją katodą do plusa zasilania i anodą do kolektora tranzystora. Gasząc światło spowodujemy odcięcie tranzystora, a zanik prądu na cewce silnika spowoduje impuls napięcia zabójczy dla tranzystorka i robot nie będzie chciał jeździć :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Aug 2007 14:22   

Back to top

MaXo90
Poziom 14
Poziom 14

Post#15 21 Oct 2007 19:18   

Ciekawy projekt jak na początek (trudno coś zepsuć i się zrazić)

Tylko jedno głupie pytanie amatora
Gdzie zaopatrujecie się w elementy elektroniczne ? (np wymieniona tu dioda i tranzystorek) W necie ? bo raczej niesądze żeby eklepy pseudo-elektroniczne w mniejszych miastach miały coś takiego... (a może nie pytałem nigdy tylko :?: ) :D
Back to top

Qoolver
Poziom 9
Poziom 9

Post#16 10 Feb 2008 17:54   

Jak to gdzie? Ja jestem z Krakowa i jest tam kilkanaście sklepów elektronicznych z pełnym asortymentem... Nie ma sensu zamawiać przez neta takich prostych elementów gdyż kosztują one kilka groszy, a więc szkoda wydawać pieniądze na przesyłkę...
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#17 10 Feb 2008 21:02   

Ponieważ jestem tuż przed malowaniem mieszkania, czy jest tu może jakiś projekt jak zrobić wałek do malowania z ... robota kuchennego ? ;)
Back to top

Gogetek
Poziom 11
Poziom 11

Post#18 07 Apr 2008 21:05   

Hmmm....wiem że to noobowskie, ale co oznacza to m w kółeczku ?? bo tak za bardzo nie kapuję...
Back to top

karlos79
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 07 Apr 2008 21:21   

Witam
To M w kółeczku oznacza silnik, z angielskiego Motor.
Pozdrawiam
Back to top

Gogetek
Poziom 11
Poziom 11

Post#20 07 Apr 2008 21:30   

dzięki, zabieram się do roboty ;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Robot z... wałka do malowania
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Hawk robot - komercyjny domowy robot (3)

Page generation time: 0.13 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed