| Author |
Shqippy Poziom 12

Joined: 27 Apr 2004 Posts: 98 Location: Alexandrów Kujawski
|
05 Dec 2006 20:37 Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Wielu początkujących entuzjastów robotyki, chcących zacząć konstruowanie swojej pierwszej maszyny, odstrasza zapewne "wyższa elektronika" nierozerwalnie związana z tą dziedziną - fotorezystory, mikrokontrolery czy czujniki akustyczne to dla wielu osób bariera nie do przeskoczenia. Paul Discher postanowił zbudować robota możliwie jak najprostszego, zachowując jednak podstawową jego cechę, czyli możliwość reagowania na bodźce z otoczenia.
Podwozie robota stanowi wałek do malowania, zaś za przekazanie mocy z jednostki napędowej na wałek pędny odpowiada profesjonalne rozwiązanie w postaci gumki-recepturki. Spinka do dokumentów zastosowana w roli tylnej osi zapewnia minimalne tarcie, umożliwiając jednocześnie wygodne zawieszenie robota np. na gwoździku nad biurkiem. Elektronika sterująca składa się z tranzystora 2N2222 oraz fotodiody. Mózg elektronowy robota powoduje, iż porusza się on jedynie gdy jest oświetlony.
Prostota budowy dla bardziej doświadczonych robotyków może wydawać się wręcz absurdalna, jednak dla osób dopiero zaczynających, a co najważniejsze - nie posiadającyh przygotowania elektronicznego - może to być ciekawy zabijacz czasu, do sklecenia z zawartości graciarni w zimowy wieczór.
Plik PDF z dokładnym opisem: http://dpdtech.com/~pld/rollerbot/botpics/rollerbot.pdf
Źródło: http://www.diylive.net/index.php/2006/09/21/diy-paint-roller-bot/
|
|
| Back to top |
|
 |
kenibarbi Poziom 3

|
06 Dec 2006 00:26 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
a mozna by prosic jakis schemat bo mi ten link nie chce dzialac :|
bardzo bym prosił :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
06 Dec 2006 01:15 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
| kenibarbi wrote: |
a mozna by prosic jakis schemat bo mi ten link nie chce dzialac :|
bardzo bym prosił :D |
Link działa - ja otwierałam za pomocą mozilli i programu Acrobat Reader 5...
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysztof33 Poziom 14

|
06 Dec 2006 16:42 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
A co ze skrętem, jak to coś wykonuje ruchy boczne??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2006 16:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Shqippy Poziom 12

Joined: 27 Apr 2004 Posts: 98 Location: Alexandrów Kujawski
|
06 Dec 2006 16:46 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Nie skręca - jeździ tylko do przodu (na tyle na ile pozwala symetria "podwozia", jeśli będzie lekko krzywe, to będzie go trochę znosiło na boki).
|
|
| Back to top |
|
 |
Er Ni Poziom 2

|
06 Dec 2006 18:06 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Fajna sprawa ztązabawką mam ochote zrobic ,ale strona jest w jezyku angielskim wiec niewiem jak to dokladnie zrobic.
Diody niewiem jak podpiac itp .. jezeli ktos to zrobil to prosze o wylanie mi zdjecia gotowego i opisu ja kto zrobil ;]
ernesti(malpa)interia.pl
gg: 4513574
|
|
| Back to top |
|
 |
kenibarbi Poziom 3

|
06 Dec 2006 20:10 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
ja tez nie mam pojecia jak sie zlacza te elementy na tych plytkach znacie jakas strone gdzie sie tego mozna nauczyc ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2006 20:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
redart Poziom 18

|
06 Dec 2006 23:07 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
kenibarbi:
Tak, ja wiem. To strony w książkach i czasopismach branżowych - czyli o elektronice :!: A tak poważnie to choćby tu http://www.arczer.neostrada.pl w dziale teoria. Przeczytaj to, a twój świat się skomplikuje :D.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2006 23:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rzucek Poziom 5

|
09 Dec 2006 01:45 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
To chyba będzie cos takiego, prosty przełącznik tranzystorowy. Przepraszam za jakosc, robilem to na szybko i to w programie do diagramów:P Sądze, że dobrym pomysłem byłoby wstawienie rezystorka między diode a tranzystor. Jeżeli diodkę z schematu zastąpimy rezystorkiem, a samą diodę umieścimy między bazą, a emiterem to układ będzie działał odwrotnie, czyli zatrzymywał sie przy oswietleniu diody. Dzieki temu przy zastosowaniu dwoch układow mozna zbudowac robocika, który będzie krecił się w poszukiwaniu wiązki promieni,a kiedy ją znjdzie będzie jechal w jej stronę. NIc odkrywczego nie powiedziałem, ale mam nadzieję, że się komuś przyda:)
| Filesize: |
3.51 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Dec 2006 19:21 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
taki robot to banał juz lepiej zróbcie zamiast wałka to zróbcie kołka to bedzie autko
|
|
| Back to top |
|
 |
Er Ni Poziom 2

|
11 Dec 2006 16:42 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Ja myslalem ze to ma tylko jezdzic , a to ma czujnik swiatla neizle , ale z tej strony nic nieczaje bo po angielsku a na schemacie ktory dales jest tylko jk zrobic samochodzik a nie czujnik=samochodzik.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rzucek Poziom 5

|
12 Dec 2006 00:54 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
@Er Ni
To co jest na moim schemacie to dokładnie to samo co w wersji angielskiej. Niestety nie miałem dobrego programu do schematów. Silniczek napędza kola kiedy dioda jest oświetlona. Tyle, nic w tym trudnego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
23 Dec 2006 00:24 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
naprawde fajne - bo proste - można zrobić zabawkę razem z jakimś przedszkolakiem - może przy okazji "zarazi się " trochę elektroniką. Naprawdę super układ jak na pierwszą zabawkę która sama jeżdzi - gdyby miał 2 koła zasilane oddzielnymi silniczkami i sterowane odzdzielnymi "układami wykonawczymi" mógłby niekoniecznie jechać prosto...
|
|
| Back to top |
|
 |
MichałKob Poziom 17

|
01 Aug 2007 14:22 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Jest jedna mała sprawa, która powoduje, że gasząc w nocy światło możemy zabić robota :)
Konkretnie chodzi o brak diody zabezpieczającej tranzystor. Montujemy ją katodą do plusa zasilania i anodą do kolektora tranzystora. Gasząc światło spowodujemy odcięcie tranzystora, a zanik prądu na cewce silnika spowoduje impuls napięcia zabójczy dla tranzystorka i robot nie będzie chciał jeździć :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Aug 2007 14:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MaXo90 Poziom 14

|
21 Oct 2007 19:18 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Ciekawy projekt jak na początek (trudno coś zepsuć i się zrazić)
Tylko jedno głupie pytanie amatora
Gdzie zaopatrujecie się w elementy elektroniczne ? (np wymieniona tu dioda i tranzystorek) W necie ? bo raczej niesądze żeby eklepy pseudo-elektroniczne w mniejszych miastach miały coś takiego... (a może nie pytałem nigdy tylko :?: ) :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Qoolver Poziom 9

|
10 Feb 2008 17:54 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Jak to gdzie? Ja jestem z Krakowa i jest tam kilkanaście sklepów elektronicznych z pełnym asortymentem... Nie ma sensu zamawiać przez neta takich prostych elementów gdyż kosztują one kilka groszy, a więc szkoda wydawać pieniądze na przesyłkę...
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
10 Feb 2008 21:02 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Ponieważ jestem tuż przed malowaniem mieszkania, czy jest tu może jakiś projekt jak zrobić wałek do malowania z ... robota kuchennego ? ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Gogetek Poziom 11

|
07 Apr 2008 21:05 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Hmmm....wiem że to noobowskie, ale co oznacza to m w kółeczku ?? bo tak za bardzo nie kapuję...
|
|
| Back to top |
|
 |
karlos79 Poziom 22

|
07 Apr 2008 21:21 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|
Witam
To M w kółeczku oznacza silnik, z angielskiego Motor.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Gogetek Poziom 11

|
07 Apr 2008 21:30 Re: Robot z... wałka do malowania |
|
|
|