| Author |
ddrm Poziom 12

|
09 Dec 2006 11:53 Projektor multimedialny |
|
|
|
oto moj wlasny projektor :)
konstrukcja sklada sie z matrycy i elektroniki wyjetej z monitora belinea, rzutnika pisma, kilku wiatrakow zasilacza itd ...
polecam wszystkim taka konstrukcje bo efekty jakie otrzymalem przerosly moje oczekiwania, na fotkach tego nie widac ale obraz jest na prawde ladny
monitor lcd kupilem za 400 zl
a rzutnik taki mozna kupic za 100 zl
te plytki kondensatory i cala elektronika jest z monitora
po prostu wszystko z niego wyjalem i polaczylem z matryca i polozylem obok, do tego zbudowalem z tektury konstrukcvje dla wiatrakow
jest ich 4, 2 wyciagaja powietrze i 2 wdmuchuja pomiedzy matryce a szybe od rzutnika
to chyba na tyle :)
| Moderated by oldboy: |
| Korekta rozmiarów |
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

Joined: 27 Feb 2004 Posts: 2397 Location: Warszawa, Jelonki
|
|
| Back to top |
|
 |
lucastg Poziom 12

|
09 Dec 2006 19:26 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Witam wszystkich mam takie pytanie czy jest mozliwe do zrealizowania takie cos ?? :
Kazdy zapewne pamieta takie projektory w ktore wk³ada³o sie klisze z negatywami i oglada³o bajki ;P ,
gdyby zamiast takiej kliszy wstawi wyswietlacz z telefonu komorkowego ( oczywi¶cie z oderwana tylnia folia ) i podawanie na niego sygna³u z pc , pamietac oczywi¶cie naleza³o by o ch³odzeniu takiego wy¶wietlacza bo jak wiadomo te zarowki bardzo sie grza³y w tych projektorach . Co wy otym sadzicie i jakie jeszcze macie pomys³y i sugestie pozdrawiam .
A ten projektor ca³kiem fajny trzeba przyznac tylko tak jak juz ktos pisa³ mog³es jakas obudowe do niego zrobic
|
|
| Back to top |
|
 |
kiler129 Poziom 21

|
09 Dec 2006 19:28 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
| lucastg wrote: |
Witam wszystkich mam takie pytanie czy jest mozliwe do zrealizowania takie cos ?? :
Kazdy zapewne pamieta takie projektory w ktore wk³ada³o sie klisze z negatywami i oglada³o bajki ;P ,
gdyby zamiast takiej kliszy wstawi wyswietlacz z telefonu komorkowego ( oczywi¶cie z oderwana tylna folia ) i podawanie na niego sygna³u z pc , pamietac oczywi¶cie naleza³o by o ch³odzeniu takiego wy¶wietlacza bo jak wiadomo te zarowki bardzo sie grza³y w tych projektorach . Co wy otym sadzicie i jakie jeszcze macie pomys³y i sugestie pozdrawiam .
A ten projektor ca³kiem fajny trzeba przyznac tylko tak jak juz ktos pisa³ mog³es jakas obudowe do niego zrobic |
Mo¿na z tym ze wy¶wietlacz 2" taki z ma³ego tv :D te od komórek to sie nadaj± ***
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek3232 Poziom 15

|
09 Dec 2006 22:35 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
A czy obraz wy¶wietlany przez ciebie jest lepszy jak na zdjêciach które zrobi³e¶ i jakiego dok³adnie modelu monitora u¿y³e¶
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Dec 2006 22:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
przybor71 Poziom 15

|
09 Dec 2006 22:41 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
5/6
£ady obraz uzyska³e¶,gdzie kupi³e¶ soczewki i narysuj jaki¶ shemat tego cacka
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
09 Dec 2006 23:16 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Widze ze jestescie zaskoczeni taka konstrukcja, nie dziwie sie bo to jest swietna sprawa ale zastanawia mnie czemu wczesniej nikt z was nie zauwazyl ze od conajmniej poltora (wtedy go znalazlem i zrobilem swoj projektor) roku istnieje na elce bardzo rozwiniety temat na ten temat (wiem maslo maslane).
Btw widze ze koszty zwiazane z taka konstrukcja sporo spadly (mnie calosc wyniosla ok 1200pln + ekran cos ok 250 (niemam bialej sciany pod reka)
|
|
| Back to top |
|
 |
ddrm Poziom 12

|
10 Dec 2006 00:34 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
matrycy nie zastapisz niczym, ja kupilem uszkodzony monitor, mial pasek poziomy na gorze samej, ale i tak uzywam formatu 16:9 i ten obszar nie jest mi potrzebny, najlepiej kupic monitor z uszkodzonym backlight, wtedy monitor taki nie nadaje sie do normalnego uzytku mimo ze matryca dobrze dziala, a do tego projektu potrzebna jest sama matryca i elektornika tak wiec mozna duzo zaosczedzic
nie robie na to obudowy bo czasem tam cos chce przesunac, wyczyscic itp
Dodano po 3 [minuty]:
tak obraz jest duzo lepszy, a jak oglada sie wieczorem w zaciemnionym pokoju to jest na prawde dobrze, az sam sie zdziwilem
monitor to belinea 10 15 51
nie polecam tego monitora, ma dobre parametry ale jaks ie go rozbierze to jest problem z tasiemkami :/
kiedys znalazlem na jakiejs zagranicznej stronie spis modeli bez tych tasiemek ale to niestety bylo juz po tym jak kupilem swoj monitor
|
|
| Back to top |
|
 |
danlancher Poziom 21

Joined: 27 Apr 2005 Posts: 1434 Location: 50°846''' N 04°302''' E
|
10 Dec 2006 11:22 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Witam
Dla mnie super, chodz przydalaby sie jakas pozadna obudowa.
Obraz jest mega duzy :D chcialbym taki miec u siebie w pokoju...
MAm pyt. do autora tematu.
Jakie minimalne parametry musi miec LCD zeby nie wydac duzo pieniedzy (brak pieniedzy) i zeby wyswietlany obraz byl w miare dobry??
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
10 Dec 2006 12:20 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
uzylem tego samego monitora i uwazam ze przy odrobinie wprwy z lutownica mozna obie bez problemu poradzic z tasiemka
a spis monitorow "bez tasiemki" est gdzuies na elce ale raczej na wiele sie niezda bo figuruje na nim nasza belinejka a mimo tego tasiemke ma :)
|
|
| Back to top |
|
 |
ddrm Poziom 12

|
10 Dec 2006 18:20 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
CMS ja niestety nie mam wprawy w lutowaniu i jestem pewien ze bym to zepsul wiec wolalem nie ruszac :D:D:D
minimalne parametry to z tego co pamietam
jasnosc 250 cd/m2
kontrast 500:1
rozdzielczosc 800x600
jak zrobic chcesz z jakiejs 15' to z rozdzielczoscia nie ma problemu ale jak robisz z matrycy 7' lub mniej to juz roznie bywa
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
10 Dec 2006 19:11 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
jasnosc niema znaczenia, kontrast minimum to 400:1
jesli chodzi o male matryce to takie z dobrym kontrastem nie dosc ze ciezko kupic to maja takie ceny ze projekt zaczyna byc dosc kosztowny
|
|
| Back to top |
|
 |
ddrm Poziom 12

|
10 Dec 2006 19:36 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
CMS jasny masz obraz ??
ja jak ogladam ciemne sceny to malo szczegolow widac :/
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
10 Dec 2006 20:13 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
powiem w ten sposob sin city sie bardzo dobrze ogladalo a ten film do jasnych nie nalezy
co oczywiscie nie zmienia faktu ze do fabrycznego "troche" brakuje niemniej jednak przy przekatnej 2,5m jasnosc jest calkowicie zadowalajaca
|
|
| Back to top |
|
 |
west86 Poziom 9

|
10 Dec 2006 20:39 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Ciekawy projekt i rzeczywi¶cie niez³y efekt. 400 z³ za monitor to do¶æ sporo, ale ró¿nie bywa, zale¿y co mo¿na zdobyæ. Co prawda pomys³ jest do¶æ stary, pamiêtam jak kiedy¶ na politechnice czêstochowskiej by³em na dniach otwartych w instytucie fizyki, pokazywano na takim samym urz±dzeniu do¶wiadczenia. Ale wtedy co¶ takiego kosztowa³o maj±tek. Z tego co pamiêtam by³o to urz±dzenie fabryczne. Matryca mia³ oryginalnie wej¶cie video RCA.
Próbowa³ kto¶ zrobiæ projektor na kineskopie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
10 Dec 2006 21:15 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Niesety nie ma sêsu robiæ projektora DIY na bazie kineskopu np z monitora CRT - powód >> taki kineskop ma za ma³± jasno¶æ lampy a mianiowice razcej BARDZO MA£¡.
Dlatego takie projektory robi siê na bazie matrycy LCD i pod¶wietla np meta-chalogenem 400W
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
ddrm Poziom 12

|
11 Dec 2006 14:06 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
CMS a tez zrobiles tak jak ja ze polozyles matryce na taki rzutnik ?
czy zrobiles cala konstrukcje sam, oswietlenie fresnele obiektyw i wszystko?
jesli zrobiles tak jak ja to powiedz jaka tam masz zarowke w tym rzutniku,
moze swoja bym wymienil na jakas lepsza ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Dec 2006 14:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
11 Dec 2006 14:12 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
nie, ja zrobilem wszystko od poczatku do konca samodzielnie
ja mam zarowke matalohalogenowa 250w
Aot_Hunter_PL mozesz powiedziec w jaki sposob chcialbys uzyc monitora crt ?? (no chyba ze masz na mysli przylepienie kartonu z fresnelem)
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
11 Dec 2006 15:57 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
hehe o to mi chodzi³o nie ma sensu w tak± zabawe .. za ma³a jasno¶æ ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
11 Dec 2006 16:48 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
| AoT_Hunter_PL wrote: |
| hehe o to mi chodzi³o nie ma sensu w tak± zabawe .. za ma³a jasno¶æ ;) |
co ty bredzisz czloweiku !?
niewiem skad ci sie wziela koncepcja z uzyciem crt ale MY TU MOWIMY O LCD a tu jasnosc monitora niema absolutnie zadnego znaczenia
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
11 Dec 2006 17:01 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
"Próbowa³ kto¶ zrobiæ projektor na kineskopie ?"
Jest to odpowied¼ dla klolegi "west86"
Bredzisz do TY , czytaj uwa¿nie posty.
Ja wiem dok³adnie o czym tutaj jest dialog :]
|
|
| Back to top |
|
 |
kufciak Poziom 7

|
11 Dec 2006 17:28 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Mo¿e jakie¶ dok³adniejsze zdjêcie i schemat projektu bo bym sobie zrobi³ :D Teraz zima chocia¿ pogoda nie taka ale w domu siedzê to film jak w kinie by siê przyda³. Pozdrawiam
EDIT:
Mo¿e taka matryca wystarczy??
http://www.allegro.pl/item148209476_lcd_digi_post_1024x768_75hz_extra_lcd_za_grosze.html
Spokojnie wystarczy dla wszystkich tylko czy z takiej da siê ju¿ zrobiæ dobry rzutnik?? Co jeszcze do tego potrzeba?? pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Nosek1 Poziom 21

|
11 Dec 2006 18:14 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
A mam takie pytanie do autora czay duzo idzie kabli do matrycy czy raczej malo??Napisz ile.Bardzo mi sie podoba ten projekt 5/6 koniecznie zrob obudowe bo wyglada to troche na nieskonczone :D Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

|
11 Dec 2006 18:16 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Kontrast 150:1
zdecydowanie zbyt malo
|
|
| Back to top |
|
 |
ddrm Poziom 12

|
11 Dec 2006 21:35 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
na dniach dodam jeszcze wiecej fotek, narazie zajety jestem konczeniem glosnikow i wzmacniacza
co do tych kabli to od matrycy do plytek jest jedna tasma (jesli o to Ci chodzilo)
CMS to nie mamy co porownywac :)
tez chcialem zrobic sam wszystko elegancko ale jakos zwatpilem i w sumie nie zaluje, obraz jest calkiem dobry i w sumie wystarcza mi taki
a obudowy nie bede robil jak juz mowilem bo nie przeszkadza mi jej brak, a czasem musze tam cos pogrzebac w srodku, a ze to wyglada jak niedokonczone to niech sobie wyglada, mnie cieszy to jak wyglada obraz na scianie ...
niedlugo umieszcze wiecej fotek
elo
|
|
| Back to top |
|
 |
Nosek1 Poziom 21

|
11 Dec 2006 22:10 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Wlasnie na fotki doczekac sie nie moge.Musze sobie takie cacko zrobic fajna rzecz i tania biorac pod uwage to jak cieszy.A jeszcze do CMS a jaki kontrast jest najlepszy??
|
|
| Back to top |
|
 |
ddrm Poziom 12

|
11 Dec 2006 22:27 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
juz wczesniej bylo pisane w tym temacie o kontrascie ...
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysieg Poziom 20

|
11 Dec 2006 23:55 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Najwiekszy problem jest z tym rzutnikiem tekstu na allegro nie s± takie tanie a samemu nie chce robiæ wszystkiego od podstaw.
ddrm: sk±d go wzio³es za 100 z³ ?
Zastanawiam sie co jest lepsze taki projektor jak tu z duz± matryc± czy na bazie rzutnika slajdów ewentualnie te zabawki do bajek co by³y kiedy¶ ale to chyba najgorsze rozwi±zanie .
|
|
| Back to top |
|
 |
ddrm Poziom 12

|
12 Dec 2006 07:25 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
w szkolach jest tego pelno
kolega "kupil" swoj za pol litra od pana konserwatora .... :D
trzeba poszukac bo na allegro sa faktycznie drogie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Dec 2006 07:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
patryk konin Poziom 9

|
12 Dec 2006 17:16 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
siemka jestem tu nowy i chcia³ bym sie przywitac mam pro¶bê czy móg³ by mi kto¶ narysowac w paincie albo dobrze opisac jak utworzyc takowy projektor niejestem mo¿e jakim¶ wielkim elektronikiem ale my¶le ¿e jak kto¶ mi dobrze opisze jak to zrobi to dam rade bo niewiem dobrze co potrzeba do tego projektora:?::?::?:
|
|
| Back to top |
|
 |