Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Epitaph_PL
Level 8
Location: Opatówek
Joined: 04 Sep 2006
Posts: 18
Epitaph_PL
Level 8
Post#1 11 Dec 2006 15:30  Topic author   

Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


witam

chcialbym sie dowiedziec, co moze powodowac, ze komputer sie nie wlacza. Po wcisnieciu guzika od startu nie ma zadnej reakcji, diody nie swieca, wiatraczki sie nie kreca, monitor jest czarny, glosniczek nie pika. Sprzet zaczal mi szwankowac juz jakis czas temu, czasami sie nie wlaczyl, jak juz sie wlaczyl to artefakty wyskakiwaly w grach i w zasadzie to tyle. Zasilacz jest na pewno sprawny (podlaczalem inny od sprawnego komputera) karta graficzna działa, ramy zostawilem jedna w slocie drugą wyciagnalem i na odwrot i nie bylo zadnych oznak zycia (nic nie pika itd itp), procesora nie mam jak sprawdzic. Chciałbym poznać waszą opinie bo nie chce kupowac na daremne. do wymiany plyta glowna?? czy moze cos innego??

Płyta główna - MSI K7T266 Pro 2
Karta Graficzna - Radeon 9600 Pro
Ram -2x256 400MHZ
Procesor - 1700 Athlon
Zasilacz - Tracker 350W ATX P3/P4

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wiezlak
Level 35
Joined: 17 Mar 2005
Posts: 2209
Helped: 278
Post rating: 8
wiezlak
Level 35
Post#2 11 Dec 2006 15:35    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


Czy kondensatory wokół gniazda procesora nie są spuchnięte lub rozlane? Podłączałeś drugi zasilacz, ale czy o wystarczającej mocy?

Helpful post? + 0
Back to top
Epitaph_PL
Level 8
Location: Opatówek
Joined: 04 Sep 2006
Posts: 18
Epitaph_PL
Level 8
Post#3 11 Dec 2006 15:44  Topic author   

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


kondensatory są całe, zasilacz byl tej samej mocy nie pamietam jakiej firmy wiem tylko, ze byl w standardzie z obudową chyba tracer albo mustang.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Figi
Level 37
Location: Poznań
Joined: 16 Oct 2003
Posts: 3420
Helped: 306
Post rating: 9
Figi
Level 37
Post#4 11 Dec 2006 15:50    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


Proszę uruchomić komputer w konfiguracji: płyta + procesor + zasilacz (ale lepszy niż ten standardowy) + głośniczek systemowy. Nic więcej! Karty, pamięci, taśmy wyjęte z płyty.
Jeśli nie będzie żadnego sygnału z głośniczka systemowego, proszę zresetować ustawienia BIOS-u i ponownie uruchomić w powyższej konfiguracji.
Powinien się pojawić sygnał z głośniczka, oznaczający błąd pamięci. Jeśli go nie będzie, to zawęża się grono "podejrzanych".

Helpful post? + 0
Back to top
ion-tichy
Level 31
Location: zdolny śląsk
Joined: 08 Oct 2003
Posts: 1276
Helped: 147
Post rating: 18
ion-tichy
Level 31
Post#5 11 Dec 2006 15:55    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


można próbować uruchomić gołą płytę bez procesora pamięci itp itd.
jeśli nie startuje to:
uszkodzony włacznik bądź jakikolwiek element typu złącze, ścieżka
uszkodzony zasilacz
uszkodzona płyta głowna

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Epitaph_PL
Level 8
Location: Opatówek
Joined: 04 Sep 2006
Posts: 18
Epitaph_PL
Level 8
Post#6 11 Dec 2006 16:27  Topic author   

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


reset biosa nic nie dal, zero reakcji, uruchamialem komputer w powyzszych konfiguracjach i to samo, wlacznik jest raczej dobry ale probowalem jeszcze uruchomic go na "krótko" i nic.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Figi
Level 37
Location: Poznań
Joined: 16 Oct 2003
Posts: 3420
Helped: 306
Post rating: 9
Figi
Level 37
Post#7 11 Dec 2006 16:35    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


Z jakim zasilaczem uruchamiał kolega komputer?

Dodano po 1 [minuty]:

Epitaph_PL wrote:
[...]probowalem jeszcze uruchomic go na "krótko"[...]
To znaczy jak?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Epitaph_PL
Level 8
Location: Opatówek
Joined: 04 Sep 2006
Posts: 18
Epitaph_PL
Level 8
Post#8 11 Dec 2006 16:41  Topic author   

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


Zasilacz - Tracker 350W ATX P3/P4 (ten na ktorym komputer chodzil wczesniej)

na krotko czyli komputer podlaczony do sieci, zasilacz wlaczony i srubokretem dotykalem obu drucikow (od powera)

Helpful post? + 0
Back to top
Figi
Level 37
Location: Poznań
Joined: 16 Oct 2003
Posts: 3420
Helped: 306
Post rating: 9
Figi
Level 37
Post#9 11 Dec 2006 16:47    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


Epitaph_PL wrote:
Zasilacz - Tracker 350W ATX P3/P4 (ten na ktorym komputer chodzil wczesniej)[...]
Przecież prosiłem, aby sprawdzać na jakimś lepszym zasilaczu...
Epitaph_PL wrote:
[...]na krotko czyli komputer podlaczony do sieci, zasilacz wlaczony i srubokretem dotykalem obu drucikow (od powera)
Proszę spróbować uruchomić komputer zwierając (przy wpiętym w płytę wtyku ATX) przewód zielony z dowolnym czarnym.

Czy komputer w ogóle nie reaguje, czy też zapali diody, zakręci wentylatorem i się wyłączy?

Helpful post? + 0
Back to top
CZAPLIK
Level 14
Location: Piotrków Tryb.
Joined: 20 Jul 2004
Posts: 162
Helped: 5
Post rating: 1
CZAPLIK
Level 14
Post#10 11 Dec 2006 16:54    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


1 Wypnij zasilacz z płyty głównej i zewrzyj czarny (masa) z zielonym (powinien być obok czarnego). Jeśli zasilacz wystartuje , to jest sprawny (odepnij inne odbiorniki napędy dyski itp.)
2 sprawdź bateryjkę od biosu , co prawda jak na razie tylko raz spotkałem się z płytą która nie startowała na słabej baterii ale nie zaszkodzi
3 podepnij zasilacz jeśli okazał się sprawny - płyta procek ram. Jeśli wszystko gra powinien (chyba) wydać 4 krótkie piski - brak grafiki
4 jeśli nie odpaliła wypnij RAM powinna piszczeć przy uruchamianiu - brak ramu i grafiki nie pamiętam ile razy
5 jeśli cisza wyciągnij procka podepnij tylko jakiś wiatraczek by widzieć że coś się dzieje.
6 jeśli cisza to albo leży płyta albo nie ma biosu w kości (swego czasu wirus czarnobyl czyścił zawartość biosu)
Jeśli w którymś momencie da znaki życia - powoli podpinać elementy do płyty[/img]

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Epitaph_PL
Level 8
Location: Opatówek
Joined: 04 Sep 2006
Posts: 18
Epitaph_PL
Level 8
Post#11 11 Dec 2006 17:43  Topic author   

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


nic cisza, jedynie to krecil sie wiatraczek od zasilacza nic wiecej, ani diody, ani reszta wiatraczkow, ani glosniczek; cisza. Co do zasilacza to nie mam innego jedynie moge pozyczyc od kolegi ten o ktorym pisalem juz wczesniej.

Helpful post? + 0
Back to top
ion-tichy
Level 31
Location: zdolny śląsk
Joined: 08 Oct 2003
Posts: 1276
Helped: 147
Post rating: 18
ion-tichy
Level 31
Post#12 12 Dec 2006 07:37    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


A czy kolega ma jakiś miernik napięcia - to bardzo przydatne narzędzie w diagnostyce. Jeśli zasilacz startruje to można sprawdzić czy ma wszystkie napięcia.

Helpful post? + 0
Back to top
Figi
Level 37
Location: Poznań
Joined: 16 Oct 2003
Posts: 3420
Helped: 306
Post rating: 9
Figi
Level 37
Post#13 12 Dec 2006 12:11    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


Epitaph_PL wrote:
[...]Co do zasilacza to nie mam innego jedynie moge pozyczyc od kolegi ten o ktorym pisalem juz wczesniej.
Z braku lepszych rozwiązań może być, tylko proszę napisać jaki to jest zasilacz.
Jeśli na nowym zasilaczu będzie to samo, to ma kolega uszkodzoną płytę główną i/lub procesor.

Helpful post? + 0
Back to top
Epitaph_PL
Level 8
Location: Opatówek
Joined: 04 Sep 2006
Posts: 18
Epitaph_PL
Level 8
Post#14 13 Dec 2006 16:03  Topic author   

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


nie mam miernika napiecia, ale zasilacz przełożyłem do komputera kolegi i komputer startuje, wiec wydaje mi sie ze zasilacz jest dobry, jestem zmuszony zmienic sobie na święta płyte główną i procesor, jesli okaze sie, ze pozostale czesci byly niesprawne to dopisze. (najpozniej w przyszlym tygodniu)

dziekuje za pomoc wszystkim.
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Figi
Level 37
Location: Poznań
Joined: 16 Oct 2003
Posts: 3420
Helped: 306
Post rating: 9
Figi
Level 37
Post#15 13 Dec 2006 16:44    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


Epitaph_PL wrote:
[...]zasilacz przełożyłem do komputera kolegi i komputer startuje, wiec wydaje mi sie ze zasilacz jest dobry[...]
To o niczym nie świadczy.
Co do dalszej części... cóż, można i tak.

Helpful post? + 0
Back to top
keychi
Level 18
Location: Jastrzębie Zdrój
Joined: 27 Mar 2003
Posts: 384
Helped: 3
keychi
Level 18
Post#16 13 Dec 2006 16:49    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


artefakty są skutkiem przetaktowania / przepalenia się moduły karty graficznej...

ale tego wynikiem może być nierównomierność napięcia jakie panowało na płycie głównej...

wiatraczki się nie kręcą , to może być przyczyną - zbyt niskiego zasilania na procku, za wysokie taktowanie na nim, bądź na odwrót wpięta tasiemka IDE/FDD

Helpful post? + 0
Back to top
Epitaph_PL
Level 8
Location: Opatówek
Joined: 04 Sep 2006
Posts: 18
Epitaph_PL
Level 8
Post#17 17 Dec 2006 23:19  Topic author   

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


co do artefaktów, to faktycznie, ze po podwyzszeniu taktowania procesora wyskakiwalo ich wiecej i szybciej niz zazwyczaj. Po jutrze jade po nowe podzespoly napisze, czy karta nie ulegla uszkodzneniu... tasma jest wlozona dobrze :)

Helpful post? + 0
Back to top
Damnian
Level 34
Location: Lubin
Joined: 28 May 2004
Posts: 2412
Helped: 190
Post rating: 21
Damnian
Level 34
Post#18 18 Dec 2006 06:58    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


ion-tichy wrote:
można próbować uruchomić gołą płytę bez procesora pamięci itp itd
po pierwsze płyta bez procesora nie ruszy.

Epitaph_PL masz podłączone diody diagnostyczne do płyty głównej?

Helpful post? + 0
Back to top
Epitaph_PL
Level 8
Location: Opatówek
Joined: 04 Sep 2006
Posts: 18
Epitaph_PL
Level 8
Post#19 29 Dec 2006 20:53  Topic author   

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


wymienilem procesor i plyte glowna, zasilacz jest ten co byl aczkolwiek planuje go w najblizyszm czasie wymienic, wszystko smiga =D

p.s. nie mialem diod diagnostycznych

dziekuje i pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
A-S-U-S
Level 1
Location: szczecin
Joined: 22 Dec 2008
Posts: 1
A-S-U-S
Level 1
Post#20 22 Dec 2008 15:02    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


Witam!!mam podobny problem mój komputer nie uruchamia się lecz na płycie głównej swieci się zielona dioda zasilacz sprawdzalem a napięcie
jest dobre myslałem ze przełącznik wyminiłem na inny i tak zadnych rakcij nawet sie nie zakręca wiatraczek.

Z GÓRY DZIEKI POZDRAWIAM.

Helpful post? + 0
Back to top
fajny
Level 21
Location: Konin
Joined: 27 Oct 2007
Posts: 621
Helped: 38
Post rating: 5
fajny
Level 21
Post#21 22 Dec 2008 18:14    

Re: Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji


Kolego nie dość, że się "podpiąłeś" pod temat to jeszcze go odkopałeś! Nie widzisz daty ostatniego postu?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji
Page 1 of 1

Similar topics to komputer się nie włącza, brak jakiejkolwiek reakcji

Komputer się nie włącza, zero jakiejkolwiek reakcji (10)
Wyłączający się komputer brak jakiejkolwiek reakcji (25)
Komputer się nie włącza,brak reakcji na monitorze (5)
ASUS P5K-VM - komputer się nie włącza, brak reakcji na POWER (11)
Komputer włącza się, ale brak diod i reakcji na monitorze (10)
komputer nie włącza się 0 reakcji (7)
Epox EP-8KRA2I nie startuje - brak jakiejkolwiek reakcji (4)
Monitor - brak reakcji, nie włącza się. Czerwona dioda - włącza się monitor. (5)
HP Pavilion zx5000 - nie włącza się brak reakcji (2)
Hp 6735s (nie włącza się) - brak reakcji na ładowarkę (16)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.08 seconds