Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

mostek gretza - pomocy!


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> mostek gretza - pomocy!
Autor
Wiadomość
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#1 Post autora tematu 11 Gru 2006 19:47   

mostek gretza - pomocy!


Witam,

wiem że to banalny temat ale szlag mnie trafi zaraz :( .... zrobiłem prosty układ - mostek gretza podłączony do 220V. Na wyjściu do PLUSA (dwie katody) dałem rezystor 100K/2W. Chciałem tym sterować diodę w transoptorze CNY17

... i powiedzcie mi co powinienem widzieć na oscylu gdy dotykam sondą do plusa a co gdy dotykam do masy???

.... wydawało mi się że gdy dotknę do plusa to zobaczę same górne połówki sinusoidy jedna obok drugiej .... ale oczywiście chyba czegoś nie wiem...

podpowie mi ktoś jak to powinno wyglądać?

i oczywiście głupi transoptor mi nie działa :( a anodę diody w CNY17 podpiąłem do tego plusa za rezystorem natomiast katodę do masy

dzięki za odpowiedzi
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#2 11 Gru 2006 19:52   

Re: mostek gretza - pomocy!


Witam
Lepiej jak podłączysz transoptor bez mostka prostowniczego, tylko z jedną diodą równolegle do LEDa w transoptorze, oczywiście w odwrotną stronę. Nie zapomnij o sprawności transoptora, CNY17-3 jak będzie miał 50% a rezystor 100k to prąd maksymalny w szczycie sinusoidy wynosi 1,5mA a potem to tylko mniej.
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#3 Post autora tematu 11 Gru 2006 20:27   

Re: mostek gretza - pomocy!


dzięki za info ... tylko może podpowiedz mi jaki dać ten rezystor i jaką moc ma mieć żeby się nie spalił razem z diodą? ;) .... bo sam tego nie obliczę... a z drugiej strony nie wiem czy widziałeś ale praktycznie wszyscy - wszędzie robią to na mostku gretza. Z tym, że widziałem w różnych schematach różne rezystory - np: 27K albo 470K więc ja dałem 100K.

... ale ok zrobię tak jak mówisz tylko wtedy rozumie, że na wyjściu transoptora będę miał "szpilki" stanu wysokiego gdy sinusoida będzie za każdym razem w okolicy zera??? (oczywiście kolektor będzie podłączony przez 4,7K do +5V)
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#4 11 Gru 2006 21:13   

Re: mostek gretza - pomocy!


Szpilki to byś miał ze swojego układu, z mojego będzie fala prostokątna. Rezystor daj 47k/2W a z drugiej strony na kolektorze 100k, w ten sposób zbocza prostokąta będą w miarę blisko przejścia przez zero. Do czego ci jest potrzebne wykrywanie przejścia przez zero, być może trzeba do tego podejść inaczej. Jak chcesz zasilać cały układ? Mam pomysł jak to rozwiązać inaczej, zaraz dam schemat :!: .

mostek gretza - pomocy!

W tym układzie masz dodatnie szpilki w przejściu przez zero napięcia sieciowego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Gru 2006 21:13   





Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#5 Post autora tematu 11 Gru 2006 21:33   

Re: mostek gretza - pomocy!


oczywiście chodzi mi o to, że robię ściemniacz na ATmega8 i potrzebuję jakiejś nawet prostej detekcji przejścia przez ZERO ;) .... zbadam sobie programowo jakie są rozrzuty czasów odnośnie tych sygnałów które będę miał i na podstawie tego będę załączał w odpowiednim miejscu triaka za pomocą MOC3020 albo MOC3041. Cały układ z uC zasilam z normalnego ludzkiego zasilania - stabilizowane 5V. Po drodze transformator.
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#6 11 Gru 2006 21:43pomocny post - solucja   

Re: mostek gretza - pomocy!


Jak byś robił ściemniacz zasilany prosto z sieci to mógłbyś zrealizować wykrywanie przejścia przez zero i zasilanie na tym samym rezystorze. Jak dodasz równolegle do LED w transoptorach kondensator to możesz opóźnić dodatnie zbocze szpilki do dokładnego momentu przejścia przez zero. W pdfach atmela jest gotowy układ ściemniacza, ale bez izolacji galwanicznej.
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#7 Post autora tematu 11 Gru 2006 21:47   

Re: mostek gretza - pomocy!


nie, nie - zasilanie chcę mieć normalne - przy moich przykrych doświadczeniach z 220V ;) .... właśnie dzisiaj dokonałem małego wybuchu ... ok ale muszę sobie poradzić z tym przejściem w ten sposób - wypróbuję twój sposób z 2 transoptorami - wielkie dzięki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Gru 2006 21:47   





Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#8 11 Gru 2006 21:57   

Re: mostek gretza - pomocy!


Czułość układu możesz regulować zmianą wartości R2, jakby szpilka nie chciała się pojawić to zmniejsz wartość. Wybuchami nie masz co się przejmować, nie pierwszy i nie ostatni raz :D . Zachowaj tylko dużą ostrożność jak coś robisz przy 230VAC.
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#9 Post autora tematu 11 Gru 2006 22:13   

Re: mostek gretza - pomocy!


... kurczę ;) chciałem zobaczyć co będzie na oscylu jak grotem sondy dotknę do PLUSA na mostku a tą żabką co wychodzi z boku dotknąłem do MINUSA na mostku i ... buuuum ;) .... kurczę - nie wiem o co chodzi - nic się nie stało na szczęście z oscylem, co więcej nic się nie stało z mostkiem ale za to ścieżki na płytce (pomimo że grubo pocynowane) te które doprowadzały napięcie AC do mostka - zadziałały jak dwa bezpieczniki - i na długości 1cm obydwie wyparowały ;)
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#10 11 Gru 2006 22:20   

Re: mostek gretza - pomocy!


Oscyloskop masz uziemiony i nie wolno ci dotykać nim nic co jest pod siecią. Musisz oscyloskop zasilać z gniazdka bez bolca, ale wtedy jak dotkniesz do sieci, on też będzie na tym potencjale, więc uważaj.
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#11 Post autora tematu 12 Gru 2006 19:03   

Re: mostek gretza - pomocy!


.... eeeh niestety kicha na maxa! wogóle nie tranzystory nie zwierają do masy kolektorów. Przy rezystorze na kolektorze 4,7K widać tylko delikatne zagłębienia na oscylu a jak dałem 100K to widać większe zagłębienia ale brakuje im do masy jeszcze 90% więc co dać 1M - nie wiem już co się z tym dzieje ? czy może te tansoptory są do du..... :(

Dodano po 3 [minuty]:

.... aaa gdzie tam zwiększanie wartości tego rezystora nic nie daje :(

Dodano po 10 [minuty]:

... kurczę zamieniłem CNY17 na 4N35 i jeszcze gorzej - więc niestety ale twój sposób Dar.El się wogóle nie sprawdził :( .... hmmm wiesz co to może być ??? dodam, że rezystor ten 47K/2W się grzeje dość mocno. A sinusoida za nim jest jakaś dziwolągowata i poszarpana .....

?????????
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Gru 2006 19:03   





Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#12 12 Gru 2006 19:44   

Re: mostek gretza - pomocy!


Witam
Z tymi transoptorami jest coś nie tak. Z jakiej grupy masz CNY17, bo jak z 3 to jego sprawność wynosi 100-200%, więc dla 100k na kolektorze i 5V potrzeba 50µA żeby się nasycił. Może źle coś podłączasz? Sprawdź dokładnie w PDF te transoptory i ich wyprowadzenia.
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#13 Post autora tematu 12 Gru 2006 20:38   

Re: mostek gretza - pomocy!


mam dokładnie CNY17F-3. Później wyślę jeszcze fotki z oscyla co widać. Załączam teraz jeszcze widok płytki (z lewej są te 2szt CNY17-3 nie obsadziłem tylko tych rezystorów po 100K od bazy do GND)

mostek gretza - pomocy!

mostek gretza - pomocy!

sprawdziłem dokładnie wyprowadzenia scalaków w notach aplikacyjnych :( i wydaje się być wszystko OK a układ nie działa jak powinien :(
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#14 12 Gru 2006 21:13   

Re: mostek gretza - pomocy!


Czy aby na pewno masz dobrze połączone tranzystory w transoptorach? Ja dałem ci inny schemat.
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#15 Post autora tematu 12 Gru 2006 21:25   

Re: mostek gretza - pomocy!


.... ooo kurka wodna ... no masz rację teraz dopiero spojrzałem na podłączenie tych diod wejściowych no i zrobiłem z tych nerwów inaczej - sooorrry ... jutro poprawię i sprawdzę ... eeeh jestem już trochę podłamany, że nie znam się na tym i muszę tak kombinować (i stąd te głupie błędy).... ale muszę to kurczę zrobić ... muszę
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#16 12 Gru 2006 21:34   

Re: mostek gretza - pomocy!


Nie łam się, trening czyni mistrza. Jak nie zepsujesz, to się nie nauczysz. Ja mam bardzo duże doświadczenie i też robię różne głupie błędy :cry: .
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#17 Post autora tematu 12 Gru 2006 21:50   

Re: mostek gretza - pomocy!


... no tak ale tak jeszcze czysto teoretycznie? ;) ... to czy nawet przy jednym transoptorze połączonym w ten sposób nie powinno być jakichś większych szpilek do zera?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Gru 2006 21:50   





Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#18 12 Gru 2006 22:12   

Re: mostek gretza - pomocy!


Przy jednym tez coś powinno działać, ale nie zapomnij o zabezpieczeniu LED przed 300V wstecznego. Jeśli układ dalej nie będzie działać to przepuść przez LED w transoptorze prąd 3mA z jakiejś bateryjki i zobacz co się dzieje po drugiej stronie.
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#19 Post autora tematu 12 Gru 2006 23:48   

Re: mostek gretza - pomocy!


... no ok - oby jutro w końcu mi to ruszyło, zająbym się wtedy na spokojnie tym co lubię czyli programowaniem ;)

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

.... nie ... no nieee ... :( Dar.El ... przecież ten schemat (bo na spokojnie go jeszcze raz przeanalizowałem) jest dokładnie taki sam jak twój tylko, że transoptory nie są odwrotnie narysowane, ale diody w nich są podłączone elektrycznie dokładniuśko tak samo jak na twoim schemacie - ZOBACZ (tylko te rezystory 100k dorysowałem podłączone do baz tranzystorów ale ich nie obsadziłem w układzie jak narazie) :(

... aha a rezystor 100K (kolektory i +5V) jest podłączony na drugiej płytce przy uC
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#20 13 Gru 2006 00:06   

Re: mostek gretza - pomocy!


Ale się zapatrzyłeś w schemat. Emitery są OK ale kolektor jednego z transoptorów jest połączony na bazę drugiego, a baza z emiterem tworzą diodę zwierającą napięcie do masy. Praktycznie powinieneś mieć max 0,7V na wyjściu. Po co ci są potrzebne rezystory na bazach, tylko stracisz czułość, ja nigdy ich nie stosuję.
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#21 Post autora tematu 13 Gru 2006 00:53   

Re: mostek gretza - pomocy!


kurde ... sorry , sorry ;) ... dobra idę już spać ... jutro się odezwę po testach .... wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc pomimo mojego roztargnienia (a co do rezystorów na bazach to poprostu przygotowałem na wszelki wypadek bo nie wiedziałem, jedni je dają inni nie - ale ok zrobię tak jak mówisz bez nich - byle zadziałało)
Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5522
Miasto: Warszawa

Post#22 13 Gru 2006 13:29pomocny post - solucja   

Re: mostek gretza - pomocy!


Witam
A nie mógł byś wykrywać tego przejścia przez zero po stronie wtórnej transformatora? Byłoby bezpieczniej i pewnie łatwiejsze do zrobienia.
Powrót do góry
   
mirekk36
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9315
Miasto: Szczecin

Post#23 Post autora tematu 13 Gru 2006 15:00   

Re: mostek gretza - pomocy!


:D :arrow: :idea: :D - wielkie - mega wielkie dzięki - już działa!!! oczywiście poza tym złym połączeniem kolektorów znalazłem jeszcze jeden (swój) błąd oczywiście - (już drugi raz mi się to zdarzyło) - tzn nie ustawiłem INT0 w uC jako wejście - działało jako wyjście i stąd te głupawe też stany. Teraz są ładniutkie szpileczki - cieniutkie impulsy i przerwanie INT0 ładnie się już wyzwala zboczem narastającym .... dzięki jeszcze raz za zainteresowania i cierpliwość ;)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> mostek gretza - pomocy!
Strona 1 z 1
Podobne tematy
sterowany mostek Gretza (4)
Transformator, mostek Gretza i masa. (5)
PSPice Mostek gretza - problem z elementami (1)
Przegrzewający się mostek prostowniczy / układ Gretza (6)
tda7294 mostek wielki problem pomocy (4)
wzmak tda1554Q-mostek prostowniczy sie spalil-pomocy (15)
Silnik DC pM, PWM, mostek H, grzeją się P-MOSy, pomocy (2)
Mostek - czy na samych N mosach mostek odpali? (15)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS