FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

sony HCD - RX33

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> sony HCD - RX33
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 27 Jul 2002 01:17   

sony HCD - RX33

witam wszystkich
problem jest z czytnikiem cd w tej "wierzy". Otóż laser często przeskakuje i szuka odpowiedniej odtwarzanej akurat ścieżki. Dzieje sie tak "od czasu do czasu" i przy lekkim nawet stuknieciu w obudowe wierzy nastepuje korekcja ustawienia i przerwanie dźwięku. Przy zmianie piosenki też jak gdyby laser szukał tej właściwej (przesuwa sie dalej niż musi po czym wraca na odpowiednia miejsce - wykonuje takie małe oscylacje) ścierzki. Trwa to stosunkowo krótko ale to chyba też jest skutek awarii no właśnie czego :? ?? połączenia elektryczne są ok, a jedyne co zrobiłem to przedmuchałem sprężonym powietrzem cały układ optyczny. Dodam tylko jeszcze że jest to zmieniarka na trzy płyty cd, a samo "oczko" "resorowane" jest na swego rodzaju poduszce elektromagnetycznej - czy to bedzie to, a jeszcze jedno czy bicie osi silnika i całej wirującej płyty ma być widoczne gołym okiem?? - a może to to :idea: ?? ps.Jak nie naprawie to sie nic nie stanie - na razie z napraw nie musze rodziny utrzymywać :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Jul 2002 01:17   

Back to top

DWAserwis
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 27 Jul 2002 05:49   

masz rację laser 90%
silnik 10% ala to może byś złudzenie -żle odlanej płyty, przy wykrzywionej ośce plyta wibruje na krawendzi w góre i dół
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jul 2002 05:49   

Back to top

Krzyś
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 27 Jul 2002 10:38   

czyli z tym laserem nie da sie nic zrobić i trzeba go po prostu wymienić ?? :) Dzięki za zainteresowanie dwaserwis :please:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Jul 2002 10:38   

Back to top

DWAserwis
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 27 Jul 2002 15:54   

Może to niebyć laser, parę razy dałem się nabrać w tych modelach, a były to elektrolity w zasilaniu +/- mechaniki CD(chyba 2200uF)
Co do lasera możesz się pobawić i co-nieco nauczyś, rozebrać oczyścić pryzmaty itp ale to ci pomoże - może w 20%
Back to top

Krzyś
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 27 Jul 2002 18:46   

W takim razie ide sie uczyć . Sprawdze te elektrolity i pryzmaciki przeczyszcze jeszcze a nóż coś pomoże a na pewno czegoś sie naucze.
Jeszcze raz dzięki :D jak skończe dam znać
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Jul 2002 18:46   

Back to top

Krzyś
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 Post from the author of the topic 27 Jul 2002 23:45   

to jeszcze raz ja :lol:
Przeczyściłem jeszcze raz układ optyczny (rozkreciłem gdzie sie dało). Przy okazji przelutowałem punkty w których przylutowane były końcówki cewek elektromagnesów odpowiedzialnych za ustawienie ostatniej soczewki przed płytą. Zmniejszyła się czułość całego układu na wstrząsy, przynajmniej nie przerywa sam z siebie. Elektrolity były ok. Moim zdaniem nie jest idealnie ale ujdzie w tłumie a na pewno jest lepiej niż było :) . Dziekuje za pomoc. Pewnie jeszcze o sobie przypomne :lol:
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> sony HCD - RX33
Page 1 of 1
Similar topics
HCD-rx33 Nie czyta płyt i coś innego się dzieje (8)
Sony HCD -RX33 - nie czyta płyt, problemy z laserem. (6)
Sony HCD RX33 Nie kreci sie plyta (3)
sony hcd rx33 nie reaguje (5)
Wieża Sony HCD-RX33 wymiana CD (10)
Trafo do Sony HCD-Rx33 (5)
Wieza SONY HCD-RX33 (3)
Wieża Sony RX33 nie włącza sie (1)
Poszukuje instrukcji obslugi do wiezy SONY HCD-R77 (HCD-R770 (1)
sony hcd-80 (4)

Page generation time: 0.095 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed