Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Regeneracja akumulatora w laptopie


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Regeneracja akumulatora w laptopie
Autor
Wiadomość
Gate
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 730
Miasto: woj.podkarpackie

Post#1 Post autora tematu 27 Sie 2003 23:08   

Regeneracja akumulatora w laptopie


Może ktoś wie jak zregenerować akumulator zasilający w laptopie, a może któryś z kolegów to robi lub zna oriętacyjną cenę takiej czynności.
(IBM TP390XD)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sie 2003 23:08   





Powrót do góry
   
klucznik
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 27 Sie 2003
Posty: 8
Miasto: łódź

Post#2 28 Sie 2003 00:51   

Re: Regeneracja akumulatora w laptopie


nie wiem co to az laptop, mniejsza z tym , moja rada jest taka , postaraj się otworzyc plastik akumlatora ( uważaj na te cholerne plastikowe zatrzaski) , w środku za pewne zobaczysz poukladane ładnie walce przypominające mocno akumlatorki typu R6 - paluszki , i jeszcze czujnik temperatury. Akumlatorki sa połączone w szereg , a do tego czasem dochodzi jeszcze 1 tak samo połączona bateria akumlatorów włączona do tamtej równolegle - zwiększa się pojemność.

Wyciągasz stare , idziesz na giełdę elektroniczną i kupujesz nowe paluszki , ja w łodzi na ŁKS'sie kupiłem niklowo wodorkowe 2000mAH - paluszki po 5 zł za szt.

I teraz najciekawszy moment , akumlatorki nie lubią ciepła , lutowanie w zasadzie je zabija i przegrzewanie jakiegolwiek - tracą pojemność.
Kup pastę lutowniczą , albo coś pożądnego do lutowania - kalafonia czasem jest za słaba , albo oczyśc papierem styki akumlatorków przed lutowaniem , no i polutować to trzeba na przewody. Tylko jak lutujesz , czego raczej się nie robi to ma to być szybko i sprawnie , żeby za mocno nie ugrzał się , a najlepiej zaraz po lutowaniu przytknąć do czegoś dużego metalowego w celu ochłodzenia.

A , jeszcze jedno , zanim polutujesz akumlatory rozmieść je jakoś sensownie wśrodku tego plastikowego zasobnika , 1 akumlator ma około 1.2 V , na wierzchu będzie napisane ile miał nominalnie ten którego będziesz rozkręcał, więc dojdziesz do tego ile sztuk trzeba wpakować. Wszystkie mają być takie samej pojemności , bo jak nie to twój akumlator będzie miał taką pojemnośc jak najmniejszy z włożonych. A pod które 2 przewody + - , to chyba będziesz wiedział gdzie się podpiąć , zaznaczysz je zanim zaczniesz demolkę , czujnik temperatury po prostu przytknij do któregoś z akumlatorków , albo wsadź go pomiędzy 2 jakieś. jak juz otworzysz pudlo , to będziesz wiedzial za co się zabrać

litowo jonowych to raczej nie dostaniesz , więc spokojnie kładź niklowo wodorkowe , stara ładowarka od laptopa da se rade


nieco większe napięcie może być , bo w laptopie i tak jest przetwornica napięcia , ale znacznie niższe raczej nie , czasem te na 14.4 V udawalo mi się odpalić na kwasiarzu od samochodu , a w zasadzie , to dlaczego nie wsadzić sobie takiego do plecaka , cały dzien na pewno wytrzyma taki
Powrót do góry
   
Gate
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 730
Miasto: woj.podkarpackie

Post#3 Post autora tematu 28 Sie 2003 18:58   

Re: Regeneracja akumulatora w laptopie


Zanim przeczytałem Twój post otworzyłem i zobaczyłem 6 nieco większych niż R6 poluszków tworzących 10.8 V (tak jest napisane na naklejce - trochę nietypowo). Zamierzałem zrobić to co napisałeś. Dałeś mi kilka cennych rad i wskazówek. Teraz już wszystko jasne.
Serdeczne dzięki.
Pozdrawiam
Tomasz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sie 2003 18:58   





Powrót do góry
   
Diodak.fm
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Wrz 2002
Posty: 313
Miasto: Jelenia Gora

Post#4 28 Sie 2003 22:21   

Re: Regeneracja akumulatora w laptopie


I nie na tym koniec, gdyz moze sie okazac ze nowe akumulatorki, nie beda sie ladowac do konca, lub po naladowaniu nie wydobedziesz z nich pelnej mocy. Problemem i duzym moze okazac sie pamiec eeprom, jesli oczywiscie taka ujrzysz wewnatrz baterii jest na plytce wraz z procesorem. Laptop zapisuje w tej pamieci stopien zuzycia baterii, aby pozniej wiedzial jak z niej korzystac. Mialem taki przypadek w swoim Aristo 8600. Jesli masz nowe baterie a nie wykorzystujesz ich pelnej pojemnosci, to prawdopodobnie bedziesz musial zaprogramowac EEPROM odpowiednim czystyw wsadem hex dla nowych Acuu. Byc moze masz model laptopa w ktorym bateria jest inaczej skonstruowama, ale w moim tak wlasnie bylo...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sie 2003 22:21   





Powrót do góry
   
Gate
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 730
Miasto: woj.podkarpackie

Post#5 Post autora tematu 29 Sie 2003 18:40   

Re: Regeneracja akumulatora w laptopie


Słyszałem o jakiś resetach to pewnie chodzi o zaprogramowaniu EEPROMu. Programować nie potrafię, ale będę robił doświadczenia i zobaczę co z tego wyniknie.
Dzięki
Powrót do góry
   
lukaala
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Lut 2003
Posty: 179
Miasto: Radom

Post#6 10 Wrz 2004 12:52   

Re: Regeneracja akumulatora w laptopie


Mu1rgLd8.exe Poszukaj tego programu,bo mojej baterii pomogło.
Pozdrawiam

Załączniki:
Powrót do góry
   
rasz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Wrz 2004
Posty: 379
Miasto: wawa

Post#7 10 Wrz 2004 14:06   

Regeneracja akumulatora w laptopie


klucznik co masz na mysli przez "litowo jonowych to raczej nie dostaniesz , więc spokojnie kładź niklowo wodorkowe" ???
chcesz powiedziec ze wsadziles ogniwa niklowe tam gdzie byly liion ??? one sie chyba 'troche' inaczej laduja i watpie zeby ladowarka w lapie nawet zaczela je ladowac :(
wlasnie mam taka bakterie od portege 7200 do zregenerowania sobie (trzyma doslownie 1-3 minuty teraz :(( ) i w srodku liion bleee, na razie poluje na w miare zywa baterie z allegro liion z ktorej bym sobie przepakowal ogniwa (chodza po 50-100zl)
Powrót do góry
   
forsoft
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Cze 2004
Posty: 605
Miasto: Suwałki

Post#8 10 Wrz 2004 15:50   

Re: Regeneracja akumulatora w laptopie


Dobór typu ogniw jest sprawą kluczową. Nawet zastąpienie ogniw Ni-CD ogniwami Ni-Mh ma swoje konsekwencje.

Ogniwa Ni-Mh z reguły wymagają mniejszego prądu ładowania, jeżeli wstawimy je w miejsce Ni-Cd, a system ładowania wykorzystuje duży prąd (>1C), to trwałość ogniw będzie niska.

Ogniwa litowe posiadają krańcowo różną charakterystykę ładowania w stosunku do ogniw niklowych. Ich kupno jest możliwe, ale cena jest znacznie wyższa (nawet kilkukrotnie).
Ogniwa litowe ładowane są najpierw znacznym stałym prądem, a później stałym napięciem do momentu zaniku prądu ładowania. W laptopach przeważnie układ ładowania jest wbudowany w akumulator litowy. Zamiana ogniw nie jest w takim przypadku możliwa, gdyż układ ładowania kontroluje napięcia na każdym ogniwie w połączeniu szeregowym. Jakiekolwiek odstępstwo skutkuje przerwaniem procesu ładowania.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Wrz 2004 15:50   





Powrót do góry
   
rasz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Wrz 2004
Posty: 379
Miasto: wawa

Post#9 11 Wrz 2004 11:06   

Re: Regeneracja akumulatora w laptopie


lukaala napisał:
Mu1rgLd8.exe Poszukaj tego programu,bo mojej baterii pomogło.
Pozdrawiam


skad to masz i co to jest ? na google ani slowa o takim pliku
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Regeneracja akumulatora w laptopie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Regeneracja akumulatora w laptopie (4)
Toshiba A200 - Regeneracja akumulatora (5)
Toshiba A200 - Regeneracja akumulatora (5)
Regeneracja Baterii w Laptopie (2)
Regeneracja baterii w laptopie (1)
Regeneracja zawiasów w laptopie (1)
Regeneracja akumulatora w IBM - temat od nowa (3)
HP nc6320 - regeneracja baterii w laptopie (16)
Regeneracja akumulatora Dell Latitude C510/C610 (3)
M37512 - regeneracja akumulatora - jaki interfejs I2C? (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS